Christian Engström, Pirat

Piratpartiet om EU

Piratpartiet ställer upp i EU-valet i juni 2009.

Både marschen mot övervakningssamhället och jakten på fildelare är frågor där EU har en stor inverkan på hur det blir i Sverige. Därför vill vi vara på plats i Bryssel där besluten tas, så att vi kan försöka få Europa att välja en annan väg.

Om Piratpartiet gör ett bra resultat i EU-valet kommer det också att tjäna som en väckarklocka för regeringen Reinfeldt inför riksdagsvalet 2010. Om vi tar mandat i EU-parlamentet — helst flera — sänder det en tydlig signal till regeringen att vi medborgare inte vill ha ett storebrorssamhälle byggt på FRA, trafikdatalagring och alla andra integritetskränkande lagar som är på gång eller redan har införts. Det ger regeringen en chans att lägga om kursen innan riksdagsvalet 2010, vilket jag tror att så gott som alla liberala väljare vill.

Men framför allt ställer vi upp i EU-valet för att vi tror att vi har något att tillföra. Slaget står i Bryssel. Vi vill dit.

Så hur kommer vi att agera i EU-parlamentet när vi väl är där?

Jag har beskrivit hur vi har tänkt göra i inlägget Piratpartiets strategi i Europaparlamentet. Planen är att gå med i den grupp som vi bedömer ligger närmast oss i våra frågor (troligen endera den gröna eller den liberala gruppen), och sedan inom gruppen fokusera all vår energi på medborgarrättsfrågorna och på att få Europa att välja rätt väg in i det framväxande informationssamhället.

Vad gäller det faktum att Sverige är med i EU har Piratpartiet ingen åsikt, och det finns det heller ingen särskild anledning att ha. Det är ett historiskt faktum, precis som freden i Roskilde eller förlusten av Finland. Sverige är med, och det kommer vi att fortsätta vara, oavsett om man har en åsikt om saken eller inte rent privat.

Men när vi nu är med i EU, då har vi rätt att kräva att det ska vara demokratiskt, transparent och någorlunda vettigt. Det är EU inte idag, och det är den underliggande orsaken bakom det mesta av det elände vi ser komma från Bryssel idag.

Vi är motståndare till Lissabonfördraget, eftersom det skulle cementera det demokratiska underskottet som är roten till en stor del av det som är fel med EU.

Henrik Alexandersson har uppmärksammat många av de integritetskränkande förslag som hela tiden kommer farandes från Bryssel: teledatalagringen, ACTA, Framtidsgruppen, avstängning av fildelare från internet, etc, etc.

Slaget om både vårt privatliv och jakten på fildelarna står nere i Bryssel. Därför vill vi dit.

Jag har skrivit mer om Piratpartiets syn på EU i ett antal inlägg under etiketten Demokrati i EU. Här är direktlänkar till några av inläggen:

Piratpartiets strategi i Europaparlamentet
Ett bra nej för Europa (igen)
Fildelarjakt på fiskerimöte i EU
Felet med EU ur piratperspektiv
Att utse EU:s president
Democracy by upplyst maktelit – nej tack!
EU:s demokratiska underskott i praktiken
Aktivism räcker inte

13 kommentarer

  1. Vem är du som kan bestämma vilka grupper som är aktuella. Finns beslut på detta?

    Kommentar av Anton Andersson — 14 september 2008 @ 13:58

  2. ursäkta min bryska ton. Är bara nyfiken på var piratpartiet stå. Hur er interndemokrati fungerar etc. Att välja grupp i EU är ju onekligen att välja sida i höger vänster.

    Kommentar av Anton Andersson — 14 september 2008 @ 14:00

  3. Det har vi faktiskt inte diskuterat riktigt i detalj.

    Rent formellt är det den enskilda parlamentarikern som bestämmer vilken grupp han eller hon ingår i. Det är helt oberoende av vilket parti man blev vald genom. Jämför Maria Carlshamre som hoppade av från fp till fi, och Lars Wohlin som gick från jl till kd.

    I praktiken kommer vi att diskutera saken i vårt forum när vi väl har blivit invalda, och förhoppningsvis komma fram till ett ”någorlunda konsensus”. Sedan kanske det är lämpligt att låta styrelsen ta ett formellt beslut som markerar att det är partiets åsikt, så att parlamentarikern kan hänvisa till att så är fallet.

    Det där med höger vänster är inte alls lika viktigt i EU-parlamentet som det är i riksdagen. I riksdagen är det ju vilken majoritet det blir som avgör vad statsministern kommer att heta och vilken regering det blir.

    I EU är det inte parlamentet som tillsätter presidenten eller resten av kommissionen (som är det som motsvarar regeringen). Därför spelar det i praktiken inte så jättestor roll hur det blir på höger-vänster-skalan, om man jämför med ett riksdagsval i en demokrati som Sverige.

    Kommentar av Christian Engström — 14 september 2008 @ 16:03

  4. Ni (PP) säger att medlemsskapet i EU är ett faktum vare sig vi vill det eller inte. Men kommer ni att säga samma sak om FRA och annat som ni är emot eller ställer er kritiska till? Är det ‘politiskt hederligt’ att först vara emot för att sedan konstatera att man lika gärna kan vara för? Vad är en röst på er i EU-valet värt om man sedan ser er vända kappan efter vinden? Hur kan man t ex påstå att man är emot ett demokratiskt underskott och sedan säga att ”Det är helt oberoende av vilket parti man blev vald genom”? När ni nu konstaterat att EU i sig är ett exempel på ett odemokratiskt system ser jag det som oerhört cyniskt att säga sig stå för demokrati men samtidigt befrämja sina individuella strävanden att med ‘demokratiska medel’ nå en position i ett odemokratiskt system. Hur demokratiskt är det på en skala? Enligt min åsikt är det att frivilligt låta sig snärjas och invaggas i en falsk förhoppning om om ett sant demokratiskt Europa eller för den delen en demokratisk värld – se bara hur EU-stater förtrycker eller medverkar genom sin nonchalans gentemot förtryckarna av utomeuropeisk befolkning genom att gripa och sända tillbaka desperata människor som försöker fly krig, hunger eller andra omänskliga förhållanden.

    Jo jag tycker i mångt och mycket som PP i det som de uttrycker och har länge även sympatiserat med miljöpartiet som även ni i PP kan tänka er att ”gå med i”/ den grupp som vi bedömer ligger närmast oss i våra frågor (troligen endera den gröna eller den liberala gruppen)/ men tror knappast att det lönar sig att bara låtsas gå åt ett annat håll för att sedan tro sig komma till samma mål. Miljöpartiet har ju redan assimilerats till 55% och därmed öppet bekänt sig till ett odemokratiskt system. I ett aldrig så litet odemokratiskt system står den enskilde alltid försvarslös i skottlinjen. I jakten på ”terrorister” är varje enskild individ misstänkt och i synnerhet om man kan indelas i den kategori man för tillfället ‘demokratiskt’ valt att förfölja, misstänka eller avlyssna. Hur många inbillar sig inte att egyptierna som med den svenska regeringens samtycke och i CIA:s försorg tog flyget till fängelse och tortyr är unika? Hur mycket vet vi om CIA:s verksamhet som skulle ge en fingervisning om i vilken omfattning individer utsätts för sådan behandling utifrån detta stickprov som ”om man jämför med demokrati som Sverige” och som enligt vår egen regering är ett högst osannolik händelse som omständigheterna låtit oss ta del av?

    Alltså om man verkligen står för demokrati så ska man även handla därefter och i synnerhet i enlighet med dess principer!

    Kommentar av Herodes — 7 oktober 2008 @ 1:05

  5. […] är tillgängliga för dialog, har jag lärt mig att det är viktigt att hålla koll på vad som sker i EU. Alldeles för länge har de varit “för långt borta” och har därmed lämnat vägen […]

    Pingback av opassande » Blog Archive » Mer om Danmark, internet, privatpoliser och Lissabonfördraget — 12 november 2008 @ 8:05

  6. […] Take that. Även SvD tog notis och rapporterar att Piratpartiet har en stor chans för EU-valet […]

    Pingback av Piraterna växer — 10 december 2008 @ 16:26

  7. […] nej, jag har inte konverterat – jag har först nu hittat ett parti värt att bli medlem i, ett parti värt att rösta på, ett parti som står på en demokratisk värdegrund som inte är ett […]

    Pingback av polymeriska tankar » Messerschmitt! — 18 december 2008 @ 12:24

  8. […] Det räcker inte med att försöka bekämpa de dåliga lagarna när de väl kommer till Sverige. Vi måste ner till Bryssel och ta striden redan där. Och vi måste arbeta för att åtgärda det demokratiska underskottet som är roten till det onda. Läs mer om vår syn på EU här. […]

    Pingback av Jag vill till Bryssel för Piratpartiet « Christian Engström (pp) — 27 januari 2009 @ 22:39

  9. Jag har nog skummat detta inlägg tidigare, men inte noterat i minnet detta om grupptillhörighet i EU.
    Skrev ett inlägg idag där jag ställde frågan. Fick länken hit igen av en hjälpsam läsare.

    Christian, hur ser det ut i dagsläget? (febr 09).

    Kommentar av larserick — 1 februari 2009 @ 17:58

  10. Jag svarade på Lars-Ericks blogg. Det är fortfarande det här som gäller.

    Jag har också haft en diskussion med en representant för Junilistan på Andreas Sjölanders blogg, om varför vi inte tycker att jl har lyckats särskilt bra med att få genomslag i de frågor de gick till val på, och att vi i Piratpartiet därför har valt en annan strategi.

    Kommentar av Christian Engström — 2 februari 2009 @ 11:23

  11. […] utförligare beskrivning om piratpartiet i EU finns här Christian Engström. Se speciellt länkarna i slutet av inlägget om du vill veta mer om hur piratpartiet ställer sig […]

    Pingback av Piratfika « lePlaid — 13 mars 2009 @ 11:32

  12. […] Meddelandet Jinge verkar försöka framföra är att Piratpartiet inte ska ha förklarat sin strategi i EU. Dessutom menar Jinge att Christian Engström, som toppkandidat för PP, skulle ha försökt förvilla våra röstare. Trots att Christian själv skrivit om EU-strategin och länkar det tydligt från EU-delen av sin blogg. […]

    Pingback av MMN-o » Blog Archive » Standard smutskastning mot Piratpartiet — 1 maj 2009 @ 7:27

  13. […] kan tycka vad man vill om att Lissabonfördraget gick igenom (Piratpartiet var emot), men nu är det i alla fall det som gäller. Då ska även de delar som faktiskt är bra gälla, […]

    Pingback av Hektisk ACTA-vecka i Strasbourg « Christian Engström, Pirate MEP — 8 mars 2010 @ 15:21


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.