Christian Engström, Pirat

22 oktober 2007

Democracy by upplyst maktelit – nej tack!

Filed under: demokrati i eu — Christian Engström @ 16:11

Envägskommunikationen inom EU är borta hävdar Margot Wallström i ett debattinlägg i Corren. Det inlägget om något visar hur långt från verkligheten kommissionärerna i Bryssel är. Precis som alla andra icke-valda ledare genom tiderna, från dåtidens Sovjetunionen och Chile till dagens Kina, tror Margot Wallström att hon själv och hennes kollegor är så renhjärtade och upplysta att det inte behövs någon demokrati.

”Vi har utvecklat många nya metoder för att bättre lyssna till och tillvarata medborgarnas åsikter om vilka frågor EU ska prioritera”, skriver hon på fullt allvar i inlägget. Som om det skulle räcka för att ge demokratisk legitimitet.

Vad hon syftar på rent konkret är att kommissionen har utsett grupper av slumpvis utvalda medborgare och lyssnat på deras synpunkter. Precis på samma sätt som storföretag gör när de ska bestämma vilka nya läsksmaker de ska introducera, eller vilka färger årets mobiltelefoner ska ha. Fokusgrupper brukar det kallas i marknadsföringssammanhang, och i de sammanhangen kan de vara nog så värdefulla. Men det är det ingen ersättning för demokrati.

Och EU är ingen demokrati. De enskilda medlemsländerna är demokratier, men själva EU är det inte. Nomenklaturan i Bryssel, där Margot Wallström sitter på den näst högsta pinnen, ställer inte upp i några demokratiska val. De utses på andra sätt, i slutna rum där medborgarna inte äger tillträde.

Det här systemet kanske dög när EU bara vara en mellanstatlig frihandelsorganisation med begränsat inflytande. Men det duger inte idag, när EU-projektet går mot mer och mer överstatlighet inom fler och fler områden. Nu måste vi välja. Endera reformerar vi EU så att det faktiskt blir demokratiskt. Eller så börjar vi gradvis avveckla projektet.

Den väg som reformfördraget väljer är att flytta mer makt från Sveriges riksdag till en icke-vald maktelit i Bryssel, utan att göra någon genomgripande demokratisering av institutionerna i EU. Det är fel väg. En icke-demokratisk superstat i Europa är det sämsta alternativet av alla. Det kan inga fokusgrupper i världen ändra på. Det borde Margot Wallström förstå.

– Men är det då inte bra att kommissionen försöker hitta nya vägar att lyssna på medborgarna?

Jovisst, det är det väl i och för sig. Men att kommissionärerna sätter av några eftermiddagar om året till att ”lyssna på” slumpvisa medborgare förändrar ju knappast någonting. När de väl är tillbaka på sina tjänsterum är det den vanliga ordningen som gäller. Då är det andra aktörers synpunkter som bestämmer vilka beslut som ska fattas.

Och något annat påstår ju heller inte Margot Wallström i sitt inlägg om man läser det noga. Hon säger att kommissionen lyssnar på synpunkter för att avgöra vilka områden som ska prioriteras. Det säger hon tre gånger i det ganska korta inlägget. Däremot försöker hon inte ens påstå att kommissionen skulle bry sig om medborgarnas synpunkter på vilka beslut som fattas inom de områdena. Även om det kanske kan verka så om man läser hennes text lite slarvigt. Så skicklig som Margot Wallström är på att uttrycka sig kan man utgå från att det inte är en slump.

För sanningen är att när EU-kommissionen fattar beslut, då följer den vad de anställda tjänstemännen inom EU-byråkratin och storföretagens lobbyister vill. Det är det som är det demokratiska underskottet. Det är därför det kommer så mycket dåliga lagar från EU. Det är därför som Europas medborgare ser på Bryssel med så stor skepsis. Och det är därför fördraget som inte får kallas för konstitution är ett så stort steg i fel riktning för dem som vill se ett demokratiskt Europa. Fördraget permanentar och förvärrar allt som är dåligt med EU.

Ta den process som ledde fram till champagneskålarna i Lissabon i fredags som exempel. Om Margot Wallström frågade några fokusgrupper om reformfördraget (vilket jag inte vet om hon ens iddes) lär hon ha fått tydliga besked. 70% av medborgarna i de viktigaste länderna vill ha en folkomröstning. Men bryr sig kommissionen? Naturligtvis inte. ”Tack för dina synpunkter, vi kommer att arkivera dem på sedvanligt sätt”, är beskedet. De bryr sig ju inte ens om de genomförda folkomröstningarna i Holland och Frankrike. De bara kör på.

Trots tongångarna från Lissabon i fredags går det fortfarande att stoppa fördraget. Det räcker med ett nej i ett av den 27 länderna för att sända signalen till Bryssel att det är dags att vakna upp och värna demokratin. Sverige skulle kunna bli landet som sänder den signalen. Om vår egen maktelit vågar låta oss folkomrösta.

Idag är EU inte en demokrati. Då ska vi inte ge dem mer makt och ytterligare befogenheter. Då är det bättre att makten ligger kvar hos de enskilda nationerna, som faktiskt är demokratier allihop. När vi väl fått stopp på fördraget som inte får kallas för konstitution, får vi sedan ta en ordentlig diskussion om vad vi egentligen ska göra med EU. För så här kan det inte fortsätta.


Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , ,

14 kommentarer

 1. Benito Mussolini lär ha sagt något i stil med: Fascism bör i mer korrekta ordalag kallas korporatism eftersom det innebär en sammanslagning av statens och företagens makt.

  Detta är ganska precis vad du just beskrivit Christian, företagens roll i lagstiftandet på bekostnad av medborgarnas inflytande.

  Sådärja, nu kan du kleta på Wallström ett mycket smutsigt epitet..

  Kommentar av steelneck — 22 oktober 2007 @ 19:48

 2. Hejsan Christian – och alla andra med för den delen,

  Så sant som det är sagt ovan, men…

  Vad Wi normalt menar med demokrati i Sverige – är att en liten majoritet av dom som röstar ENVÄLDIGT = DIKTATORISKT äger rätt att bestämma över den hart när lika stora minoriteten. Va faen är det annat än en majoritetens DIKTATUR över minoriteten = totalt sett något FUNDAMENTALT helt annat – än det folkstyre som wår grundlag inledningsvis så VACKERT talar om – eller ?

  ALLA EU-länder – såväl som EU i sig självt fungerar ju så här – ifall jag inte har fått någonting helt om bakfoten.

  Lösningen på det här förryckt stupida humanDementa styrelseskicket ?

  Ja inte faen vet jag – eller också vet jag det, kanske…

  Hur som med det så har jag tillåtit mig själv att orda en del om det här i slutet på texten under rubrik nr IT14:1 – på min nu så boklångrandiga sida http://boberg.nl

  Ha det… 🙂
  vännen Josef

  Kommentar av Josef Boberg — 22 oktober 2007 @ 20:08

 3. PS. I mitt mer än 66-årade perspektiv sett – så är att rösta på ett riksdagsparti i Sverige – detsamma som att välja mellan någon av de många etablerade världsreligionernas gudDomar = välja att få DÖ fysiskt på grund av pest eller kolera, BERGIS… 🙂 DS.

  Kommentar av Josef Boberg — 22 oktober 2007 @ 20:12

 4. Problemet är ju att EU har svårt att demokratiseras på grund av att EU-motståndarna som värnar 1800-talets nationalstater. De senaste fördragen har alla kompromissat bort federala lösningar till förmån för mellanstatlighet och beslut i slutna rum. Vill man att EU demokratiseras så måste man vara konsekvent och kräva federation. Det går inte att både klaga på EU för att organisationen är odemokratisk och samtidigt driva linjen att en demokratisering ska ske genom att stärka nationalstaterna.

  Kommentar av C. L. K. Aqurette — 23 oktober 2007 @ 5:16

 5. Och Aqurette har fått för sig att genom att ge makten till EU så blir det en demokrati?
  Detta föredrag är ett skämt som kör över folket, det är så otroligt lögnaktigt att man vill gråta.

  Sluta anta att EU kritiker inte vill sammarbeta för det vill vi men vi vill inte skapa en ny superstat på ett Sovjet vis vilket detta är. Nu håller inte alla EU kritiker med men jag är inte ensam om den synen. Det är hemligt stort och tvingar på folket sin vilja… vi kan inte införa en demokratisk stat på odemokratiska sätt!

  Kommentar av Henrik Sultan — 23 oktober 2007 @ 17:22

 6. Detta är samma sak som att låta en komunpolitiker få lite inflytande över rikspolitiken i utbyte mot att lämna ifrån sig makten på det lokala planet. Man kan även jämföra det med att gå med i styrelsen för en bostadsrättsföreningen, i utbyte mot att denna får bestämma gardiner, möbler och tapeter i din bostad så länge du får påverka färgen på fasaden.

  Varför skall inte alla länder få rösta om fördraget? Jag tror att svaret på den frågan är: att då blir det inget fördrag, och detta vet man. Men om det nu är så att man inte kan få alla att svara JA, är det då rätt att köra över EU:s befolkning? Vem är det då man representerar? Det är inte folket i alla fall.

  Jag gillade Margot tidigare, men hon verkar ha tappat kontakten med folket efter alla år i EU.

  Kommentar av Mats Eriksson — 23 oktober 2007 @ 17:58

 7. […] att de valda politikerna kommer kunna gömma sig bakom EU i fler frågor. De flyttar makten till eliten i Bryssel för att slippa ta ansvar inför väljarna i kontroversiella frågor. Det urholkar […]

  Pingback av Fildelning, EU och avloppsdirektivet « Christian Engström (pp) — 9 december 2007 @ 16:14

 8. […] (igen) Fildelarjakt på fiskerimöte i EU Felet med EU ur piratperspektiv Att utse EU:s president Democracy by upplyst maktelit – nej tack! EU:s demokratiska underskott i praktiken Aktivism räcker […]

  Pingback av Piratpartiets syn på EU « Christian Engström (pp) — 2 oktober 2008 @ 11:44

 9. Varför tog du inte upp det här i talet du hade på NTI-Gymnasiet i dag? Det är ju oerhört detta.

  Kommentar av toxik — 3 oktober 2008 @ 23:42

 10. […] har dissat den här konsultationen tidigare, i ett inlägg med titeln Democracy by upplyst maktelit – nej tack! Den kritiken står jag fast vid. Konsultationer med fokusgrupper är ingen ersättning för […]

  Pingback av EU-konsultation om piratfrågor « Christian Engström (pp) — 8 mars 2009 @ 19:12

 11. Populares Practicimum Maximus? eller vad gör de som tror de är den nya adeln.

  Kanske den titeln gör att du väljer min?

  Vad tycker folket som makter/regeringen är fel?

  1) De föredrar en kung istället för en maktgalen president(87%).

  2) 57 % anser fortköringsböter är larv och inte ska botfällas. (60% män/55% kvinnor)

  3) Miljön är det största hotet! På det var ”Earth-hour” ca 5/6 som stängde av sin el (kan vara lite fel är).I verkligheten var mindre än 1/6 som brydde sig.

  4) Att vi inte utvecklar ny teknologi är som att säga att en data-nörd inte vill ha 100% lite bättre gigabits i sin dator

  5) Att i U.S:A är öppnandet av ett brev ett totalt olagligt brott, med straff föjld. Kolla efternamnen på de senaste presidentkandidaterna; Kennedy;Bush;Clinton.
  S

  Kommentar av Göran Rudolphson,hr. — 30 maj 2009 @ 0:19

 12. Svar:1) Stoppa kontroll-samhället,varför när 99,8% av fortförare blir dömda , men bara 6% av våldtäcktsmän döms.

  Svar:2) Varför sätta av mera polis-resursers på kontollera IT-trafiken när inte polisen ens vill kolla fingeravtryck vid av många ”ett personlig våldtäckt på det egna hemmet” när ens hem har tömts på ägodelar.

  Svar:3 Och undrar ni varför 1-3 inte stämmer överse med svaren,på frågorna så fråga er varför ni hör reklam om Socialdemokratisk miljö etc. när det partiet själva försökte stoppa alla NU fria (Bonnier/Stienbeck ägda)radio stationer.

  Svar:4 Varför en kung över en EU president? ”Adolf etc.” Man kan alltid få en kung av från hans/drottning från hennes tron men en makt-galen EU-prins (som J. Caesar var )krävs sådant våld det är varför EU bildats.

  Svar:% Vår procentuella frihet mot makten genom fria yttrande-rättigheter
  är vårt intresse % mot var regingens medborgarare ska ”tycka våran” sak, De ska ha rättigheter att öppna din dörr till din egna borg (vid fel kostnad 5 000- 20000sek; öppna era brev, lyssna av dina mobilsamtal och kontrollera ditt egna internet via IT-polis.

  MITT SVAR ÄR: Rösta på vad ni en tycker men kom ihåg, det skulle inte ha funnits ett pirat-parti om våra fria medborgliga 1809 års grundlagsläggande hade hällits heliga.

  Rösta på Göran Rudolphson(Enköping kommun) i ert EU-val.

  Kommentar av Göran Rudolphson,hr. — 30 maj 2009 @ 1:43

 13. Hej! Förbjud all slags lobbyism inom EU lokaler.De som är lobbyister måste obligatoriskt registrera sig i EU! Men inga MUTKOLVAR inom EU.s lokaler! Karl-Igor Edner sthlm.

  Kommentar av karl-Igor Edner — 24 mars 2010 @ 19:57

 14. Hej! Vad gör de övriga 26 länderna av sitt plutonium?Hur många av 26 länder satsar på att uppdatera eller bygga nya kärnkraftverk?Förbjuden medicin i sweden kan få söljas vidare till andra EU länder!Vansinnigt!VAR FINNS SAMMARBETET INOM EU? NÄR GÄLLER EU:S LAGAR OCH NÄR GÄLLER VÅRA KANSKE BÄTTRE LAGAR?Varför skickas ej den gratis tidning i brevlådan heter EU.posten till alla högskolor och universitet??1,8 milj. pensionärer har ej DATOR!Kan ingen smart sattsa på dem? K.Edner.nbg

  Kommentar av karl-igor edner — 20 juni 2010 @ 16:58


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: