Christian Engström, Pirat

28 maj 2008

Fildelarjakt på fiskerimöte i EU

Filed under: demokrati i eu — Christian Engström @ 21:25

Ett bra exempel på hur det demokratiska underskottet i EU fungerar i praktiken har dykt upp. Det illustrerar hur det går till när lobbyisterna i Bryssel får EU-kommissionen att smussla igenom viktiga principbeslut bakom de valda politikernas och medborgarnas rygg. Som så många gånger tidigare handlar det om fildelningsfrågan, och i förlängningen friheten i det framväxande informationssamhället.

Men vi tar det från början.

Jakten på fildelare kan trappas upp skriver Metro:

EU ska förhandla med USA om hårdare tag mot fildelare. Farhågor finns att tullen får rätt att leta i datorer och musikspelare i jakt efter illegalt material.

– Länder som är med på avtalet kan tvingas trappa upp jakten på fildelare, säger den moderata riksdagsledamoten Karl Sigfrid.

Det handlar om ett avtal som heter ACTA, som är tänkt att döda The Pirate Bay och göra livet surt för alla andra som erbjuder länkar till upphovsrättsskyddat material, som till exempel Google. Initiativet kommer från USA, förstås. Ytterligare en lobbyprodukt från de stora film- och skivbolagen.

Men nyheten är inte att det kommer ytterligare ett extremt initiativ till upptrappad fildelarjakt från USA, utan att EU i all tysthet har bestämt att det här är en riktigt bra idé som Europa ska hänga med på.

Det här har skett helt i det fördolda utan att vare sig valda politiker eller allmänheten har hört talas om det. Att nyheten kom ut nu överhuvudtaget berodde på att någon läckte ett dokument om ACTA till en sajt som heter Wikileaks.

Därifrån spred sig nyheten snabbt i bloggosfären, bland annat till riksdagsmannen Karl Sigfrid, som skrev att Antipirat-avtal förhandlas fram i tysthet.

Eftersom det inte alls var klart hur beslutet att EU skulle inleda diskussioner om att gå med i ACTA egentligen hade tagits, anlitade han riksdagens utredningstjänst för att ta reda på det, och skrev sedan ett inlägg till.

Karl Sigfrid beskriver turerna mer i detalj i sitt inlägg, men kontentan är att EU-kommissionen är på god väg att binda Sverige och resten av EU vid ett avtal som kräver fullständigt extrema åtgärder för att jaga vanliga människor som fildelar, och stänga ner delar av infrastrukturen. Det avtalet kommer i så fall att leda till ett bindande EU-direktiv, som Sveriges riksdag måste omvandla till svensk lag vare sig de vill eller inte.

Men ingen av de svenska, valda riksdagsmännen har tillfrågats på minsta sätt om de tycker att det är en bra idé att skärpa jakten på en hel ungdomsgeneration och försöka begränsa internets potential med teknikfientlig lagstiftning. Tvärtom, det var ju bara tack vare att en ”whistle-blower” läckte ett dokument på nätet som någon i den svenska riksdagen ens fick höra talas om det just nu.

Det faktiska beslutet att styra Europa i riktning mot ett medlemskap i ACTA var taget helt av tjänstemän i Bryssel, bakom ryggen på både folkvalda politiker och medborgare. Det formella beslutet hade tagits av EU:s ministerråd för jordbruks- och fiskefrågor den 14 maj, kom riksdagens utredningstjänst fram till.

– Jordbruks och fiskefrågor!???

Ja, så brukar det gå till nere i Bryssel.

Beslutet togs som en så kallad ”A-punkt”, vilket innebär att den inte diskuterades alls, utan bara klubbades igenom som en formalitet. Det finns ingen anledning att tro att någon av jordbruks- och fiskeministrarna som ingår i det ministerrådet hade en aning om vad de klubbade igenom, och det förväntar sig ingen heller. Så här brukar det gå till i Bryssel, som sagt.

Själv har jag upplevt precis samma sak tidigare, när jag var aktivist mot EU-direktivet om mjukvarupatent under 2004 och 2005. Utan att gå in på detaljer handlade det även den gången om att EU-kommissionen på uppdrag av amerikanska lobbyister ville tvinga på Europas länder lagstiftning som i praktiken skulle begränsa friheten i informationssamhället högst väsentligt.

Under striden mot mjukvarupatenten hände det två gånger att EU-kommissionens tjänstemän använde just ministerrådet för fiskefrågor för att få igenom beslut som A-punkter utan diskussion. Jag kommer fortfarande ihåg hur förbannade alla vi aktivister var på hur flagrant odemokratiskt det fick gå till därnere. Saker som aldrig någonsin skulle accepteras i en svensk bostadsrättsförening är mer regel än undantag bland beslutsfattarna i Bryssel. Så brukar det gå till därnere.

Det var faktiskt den upplevelsen som politisk aktivist – hur makteliten och etablissemanget nere i Bryssel bara skiter i både de skrivna reglerna och normal anständighet – som fick mig att se EU på det sätt som jag gör idag.

Det handlar om en maktelit som har hamnat för långt bort från den demokratiska kontrollen, och som har upptäckt att de kan skita fullständigt i väljarna/medborgarna och köra sitt eget race. Och de har rätt i sak. Det finns inget sätt för medborgarna att komma åt dem.

Som exempel: antag att man som väljare blir upprörd över att fiskerirådet tar ett beslut om att låta kommissionen förhandla bort delar av våra mänskliga rättigheter till några amerikanska storföretag. Vem ska man låta bli att rösta på för att processen inte ska fortsätta ostörd?

Jordbruksministern som var med på fiskerimötet kanske man iofs kan låta bli att rösta på i nästa val, men det finns ingen anledning att tro att nästa jordbruksminister kommer vara bättre insatt i lobbyspelet mot internetanvändarna, så det lär inte hjälpa. (Och skulle han mot förmodan vara det kör de naturligtvis bara frågan i ett annat ministerrådsmöte med en annan minister.)

De som egentligen är skyldiga och som man skulle vilja rösta bort, de är ju tjänstemän nere i Bryssel. Men de behöver inga röster för att fortsätta jobba på som tidigare. Dem kommer man inte åt.

Och vill man byta ut den ansvariga kommissionären går det heller inte. För det första är den relevanta kommissionären nästan säkert inte svensk, så han behöver inga svenska väljare. Och skulle det av en slump vara den svenska kommissionären som är direkt ansvarig, går det inte att låta bli att rösta på henne heller. Hon är ju utsedd av regeringen, och ska nästan säkert aldrig ställa upp i några fler val i sitt liv.

Därför har makteliten och etablissemanget i Bryssel rätt när de ser sig själva som osårbara, och väljer att ge blanka fan i medborgarna och umgås med lobbyister som är trevliga och bjuder på champagne istället. Därför kommer det så mycket som suger från Bryssel. Som ACTA, just den här veckan.

Det är det här som är det demokratiska underskottet i EU i praktiken.

Och med Lissabonfördraget permanentas det här sjuka systemet.

…………

Mina tidigare postningar om demokratin i EU.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , ,

23 kommentarer

  1. Fy fan… Att EU är en tillkrånglad byråkrati med begränsad insyn har väl aldrig varit någon hemlighet. Därför var jag EU-motståndare när det begav sig. Men att det var så här illa visste jag inte. Inte ens i mina mest paranoida stunder kunde jag fantisera om det.

    Kommentar av Joshua_Tree — 29 maj 2008 @ 5:56

  2. […] Engström (pp) beskriver i sin blogg hur han noterat att fiskerimöten inte sällan används för att smyga igenom odemokratiskt genomförda beslut i EU. Detta med tanke […]

    Pingback av opassande » Blog Archive » Man kan ju inte tänka på allt — 29 maj 2008 @ 6:16

  3. […] Taggar: ACTA, EU, fildelning, låtsasdemokrati, maktelit, maktmissbruk, medborgarförakt |   *Fildelarjakt på fiskerimöte i EU Kontentan är att EU-kommissionen är på god väg att binda Sverige och resten av EU vid ett avtal […]

    Pingback av Fildelarjakt på fiskerimöte i EU « pekare — 29 maj 2008 @ 6:27

  4. Det där är sådant som skapar fysiskt illamående när man läser det. Så illa får det inte vara i ett s.k. ”demokratiskt” samhälle.

    Kommentar av Tomte — 29 maj 2008 @ 7:04

  5. Fast riktigt så farligt är det ju inte. Jag menar, ärendet har ju redan behandlats ingående på ett annat möte, det är därför det är en A-punkt. Det är ju inte så att det inte har diskuteras.

    Jag antar, och hoppas, att de som var med på det första mötet helt enkelt lät jordbruksministern veta vad man kommit fram till, och lät honom rösta enligt det.

    Onödigt krångligt och värdelöst, ja, men jag tycker att du överdriver litet här.

    Kommentar av Andreas — 29 maj 2008 @ 8:50

  6. […] ska inte lobbya igenom en idiotlag genom ministerrådet för fiske, som gör hela internet olagligt, och förvandlar det […]

    Pingback av Språkförbistring « Basic personligt — 29 maj 2008 @ 9:36

  7. @Andreas
    Vilket möte? Med vilka? Varför dök dokumentet upp på Wikileaks? Det finns för många frågetecken för att inte vara farligt..

    Jag tycker det är tillräckligt illa när jag inte fattar hur det fungerar, även om jag förstår vad det står.

    Kommentar av Perty — 29 maj 2008 @ 9:39

  8. Visst är det kul när samma personer eller makthavare smusslar med sånt här brukar säga ”Den som har rent mjöl i påsen har inget att dölja”?

    Här luktar fiskmjöl lång väg…

    Kommentar av Rikard — 29 maj 2008 @ 10:18

  9. Ja , det är ju bara å hålla med.
    ”Vi” Sverige kan ju göra bättre.
    ttp://forsakringsrattsrkvisit.blogspot.com/

    Juridiskt har vi ju mycket å göra. Tex kika under kjolen med kamera (straff= kan ju vara mänsklig faktor, tex utbrändhet). Men vi måste få en juridiskt ekvivalent Sverige. Flera grupper tror ju sig vara hotade men…
    Utvecklingen.
    Många idag, falska skitstövlar (mäta rätt här med psykologi etc). Ulf Ekman tex stiftelselagarna och hus för 6,6 miljoner (satans tal som tidningen Dagen påpekade med protester från medlemmar).

    Påverka, riktig, lobbying (tex kurva då man ser vad EU kostat= tex Frankrike fått 1000 mdr och sv kunde satsat på och fått investerare).

    Kommentar av björn — 29 maj 2008 @ 12:06

  10. Sorgligt som vanligt.Dessa peroner som sitter i maktens korridiorer gör det för att folket hade förtoende för dessa när de blev tillsatta med frågor som antingen inte förverkligats eller helt enkelt struntade i vad de lovat som är det mest förekommande efter att de kom till makten.Fick för mig en gång i tiden att de skulle lyssna på folket och inte köra sitt eget race där folk i så fall blev tillfågade i viktiga ämnen innan dessa beslut togs över deras huvuden.Rena gangster fasonerna och inget annat det som pågår just nu.Noll förtroende för dessa folkvalda som snor av folkets välfärd för sin egen framgångs skull.Om de nu skiter i oss som de redan gör varför bosätter de sig då inte på någon avlägsen öde ö och förtsätter leva sitt diktatorlive.Nä visst nä,glömde att där finns ju ingen övrig markpersonal att suga livet ur.

    Kommentar av Pelle — 29 maj 2008 @ 13:47

  11. Ja, klart poänger (säkrare kommunikationssätt)

    Övervakning och fildelning är ju inte samma sak.

    Övervakning= storebrorssamhället som känd it-expert (per ström). Man kan ju tom avläsa missiler via infraröda våglängder och tex detektera vilka program man ser på tv:n. Det finns snart ett program till allt. Snart ett chips program i hjärnan – om säg 40 år eller så. Lite uttjatat.

    Teknokrati (teokrati inför ju detta= inte fritt sinne, vetenskap och empirism som ser samband och gör rationell bedömning)

    juridik = kränker du någons rättigheter . Tex teknik (fildelningsteknik, bättre teknik häri).
    Straff däri (tex övervakning av hem, overvakning.blogspot.com) = ttp://forsakringsrattsrkvisit.blogspot.com/)

    Ulvar i fårakläder= tex övervakat etc = jag anser dödsstraff.
    Resultatbaserad lön = få väck packet.
    Dom som hindrar utvecklingen (och verkligen inte på något sätt tjänar kärlek= bluffar)

    Kommentar av björn — 29 maj 2008 @ 13:47

  12. […] Christian Engström: Fildelarjakt på fiskerimöte i EU […]

    Pingback av Beta Alfa » Blog Archive » Nätet luktar surströmming — 29 maj 2008 @ 20:05

  13. […] vägen lång innan vi är framme vid att vi måste ACTA oss och ständigt se oss över axeln efter fula fiskar i ullkläder ty Orwells dystopi kommer slutligen att vara här, förvisso ett par dekader för sent, men kommer […]

    Pingback av polymeriska tankar » I elfte timmen — 30 maj 2008 @ 22:26

  14. […] läsning kring det ovan nämnda fallet kan den nyfikne hitta här på Christian Engströms blogg, som trots sina klara piratsympatier har producerat ett juste […]

    Pingback av blogg.chjo.se | En dag kvar — 1 juni 2008 @ 16:01

  15. Björn: Vad skriver du? Jag förstår inte en enda mening.

    Kommentar av Tyo — 1 juni 2008 @ 18:04

  16. […] initiativ – varför smusslas det igenom? Om de inte har något att dölja, varför göms ACTA bland en massa fisk(!) så att vi inte ska känna hur det […]

    Pingback av Enligt Min Humla » Att vissa lagförslag stinker har fått sin förklaring — 1 juni 2008 @ 22:37

  17. […] måste ha riksdagens stöd, men det är ändå en öång omväg. Framför allt när man inser att ministerrådet inte ens vet vad de röstar om. Så i slutändan innebär det att makten hamnar i händerna på byråkraterna, som är allt annat […]

    Pingback av Ett försiktigt hurra! « Tomas sida — 13 juni 2008 @ 15:12

  18. […] om vi inte bett om det, kring ett avtal som kallas Anti-Counterfeiting Trade Agreement. Läs om turerna runt det på Christian Engströms […]

    Pingback av Måndag, demokrati och 1984 — 23 juni 2008 @ 10:05

  19. […] gång efter annan fattar beslut om stor frågor, helt utan diskussion eller analys, om allt från fildelningspolitik till mjukvarupatent. Detta sker helt utan demokratisk process, beslut tagna av tjänstemän […]

    Pingback av » Sverige är en myndighetsdiktatur projo’s blog: En personlig blog om integritet- och sexualitetsfrågor — 23 juni 2008 @ 16:29

  20. Forumtråd med lite länkar: http://forum.piratpartiet.se/Topic111280-15-1.aspx

    Kommentar av Christian Engström — 1 juli 2008 @ 23:30

  21. […] Vad är det för fel på det då? Alltså att informera folk hur politikerna i deras närområde resonerar, röstar och regerar? Så länge som det inte är lögner utan ren och skär sanning om var politikern som bor i mitt närområde står i frågor som kan tänkas röra mig, eller i övrigt har med mig (eller mina nära och kära eller för den delen samhället i stort) att göra så skulle då iaf jag bli tacksam för denna uppsökande samhällsinformation så att jag slapp ta reda på det själv och leta rätt på det i några obskyra skymslen. Som i ett fiskeridepartement eller nåt. […]

    Pingback av polymeriska tankar » Kan någon förklara? — 4 juli 2008 @ 13:51

  22. […] Om beslutet 14 maj 2008 att starta ACTA-förhandlingarna: ”Fildelarjakt på fiskerimöte i EU” https://christianengstrom.wordpress.com/2008/05/28/fildelarjakt-pa-fiskerimote-i-eu/ […]

    Pingback av Piratpartiet Presscenter » Blog Archive » Varför antogs ACTA av ministerrådet för fiskeri? — 21 december 2011 @ 10:42

  23. […] kommentarer Piratpartiet Pressce… on Fildelarjakt på fiskerimöte i…Stefan on ACTA: Så åsidosätts den demokr…Professor on Swiss gov’t study: […]

    Pingback av Varför antogs ACTA av ministerrådet för fiskeri? « Christian Engström, Pirate MEP — 21 december 2011 @ 10:49


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: