Christian Engström, Pirat

8 mars 2010

Hektisk ACTA-vecka i Strasbourg

Filed under: ACTA,informationspolitik — Christian Engström @ 15:21

Vill man veta något om ACTA är det läckta dokument som gäller

ACTA-avtalet kommer att stå högt på agendan i Strasbourg den här veckan.

Tisdag kväll är det debatt i plenum, och på onsdagen kommer EU-parlamentet rösta om en resolution som kräver transparens och öppenhet. Hittills har parlamentet bara fått information om förhandlingarna via läckta dokment och rykten. Det är förstås oacceptabelt.

Jag har redan lämnat in ett förslag till resolution tillsammans med andra medlemmar av den Gröna gruppen (bland annat Carl Schlyter som sitter i det berörda handelsutskottet INTA), men förhoppningen är att vi ska få till en gemensam resolution som så många politiska grupper som möjligt ska kunna ställa sig bakom. Förhandlingar om det pågår för fullt i korridorerna.

Det finns en stor irritation hos alla eller de flesta politiska grupper över ministerrådets och kommissionens sätt att hantera ACTA-förhandlingarna.

I artikel 218 i Lissabonfördraget står det att ”Europaparlamentet ska omedelbart och fullständigt informeras i alla skeden av förfarandet” när det gäller internationella avtal som förhandlas.

Man kan tycka vad man vill om att Lissabonfördraget gick igenom (Piratpartiet var emot), men nu är det i alla fall det som gäller. Då ska även de delar som faktiskt är bra gälla, och inte bara allt det dlåliga.

Och ingen kan ju påstå att parlamentet har blivit omedelbart och fullständigt informerat när vi är hänvisade till läckta dokuement och rykten för att göra vårt jobb.

Det blir spännande att se hur veckan utvecklar sig. Hax har skrivit en bloggpost som sammanfattar mer eller mindre allt vi vet just nu. Läs den som bakgrund, för nu blir det åka av i ACTA-frågan.

…………

Tidigare inlägg om ACTA

Andra som skriver om ACTA: Hax, Nemokrati, Juristens funderingar, Scaber Nestor, Caspian Rehbinder, Upphovsträtan, Full Mental Straightjacket

Andra bloggar om: , , ,

9 kommentarer

 1. Go get ‘em

  Kommentar av scaber nestor — 8 mars 2010 @ 15:58

 2. […] handlar om det som egentligen borde vara självklart, öppenhet och transparens. Som Christian själv skriver, är det helt oacceptabelt att den enda informationen som parlamentet får är genom rykten och […]

  Pingback av ACTA-vecka i Europaparlamentet — 8 mars 2010 @ 16:07

 3. Hit them hard.

  Kommentar av Pirat så klart — 8 mars 2010 @ 16:29

 4. Är det bara eu som är part och förhandlar under en exklusiv kompetens eller är det så att alla medlemsländerna plus eu är part i förhandlingarna?

  Kommentar av Beholder — 8 mars 2010 @ 16:41

 5. Men det är väll uppenbart, artikel 218 i Lissabonfördraget (”Europaparlamentet ska omedelbart och fullständigt informeras i alla skeden av förfarandet” när det gäller internationella avtal som förhandlas) gäller först efter alla nya Lissabon-mep’ar har flyttat in. Vilket till i värsta fall blir nån gång efter nästa EU val. Ty Lissabonfördraget införs änsålänge i steg om vad ministerrådet har nytta av, och inte en tidigare. Speciellt inte dom delar som påverkar ministerrådet negativt.

  Och när nu Lissabonfördraget ändå drogs igenom så vill jag som pirat ha in Amelia i parlamentet som tröstpris.

  ( Merparten av kommentaren är menad som satir, även om det dessvärre är jävligt nära den upplevda verkligheten )

  Kommentar av Thomas — 8 mars 2010 @ 19:13

 6. […] Christian Engström og han slipper ikke så let når først han har bidt sig fast i en sag. På hans blog kan du læse om hvad der helt eksakt sker i EU-parlamentet i forhold til ACTA, som han skriver så […]

  Pingback av ACTA og Parkinsons lov samt en ny Piratblog der ser dagens lys | — 8 mars 2010 @ 23:25

 7. @Thomas

  Det finns inga Lissabon-MEP-ar, tyvärr. Och det lär bli svårt att få till.

  Kommentar av Johan Tjäder — 9 mars 2010 @ 0:15

 8. Det som saknades i de resolutionsförslag vi fick se igår, är möjligheten att hota med att helt enkelt lämna förhandlingarna om våra motparter vill fortsätta hålla dem hemliga. En sådan uppmaning skulle Parlamentet kunna ta upp.

  Kommentar av Johan Tjäder — 9 mars 2010 @ 0:16

 9. […] Christian Engström och Henrik Alexandersson skriver att nu blir det åka av i ACTA-frågan. Och det är inte dåliga kanoner som Christian drar fram (och är så kallad rapportör för) — parlamentet kräver att få se papperen på bordet, omedelbart, eller också drar parlamentet EUs ACTA-förhandlare inför domstol. (Parlamentet drar kommissionen inför domstol, alltså.) […]

  Pingback av PP i Europaparlamentet: ACTA faller? | Rick Falkvinge (PP) — 9 mars 2010 @ 11:20


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: