Europaparlamentarikern Carl Schlyter (mp) skriver en mycket läsvärd artikel om lobbyisterna i Bryssel hos SvD idag.
I Bryssel finns det 14000 lobbyister som arbetar hela dagarna med att påverka EU-parlamentariker och tjänstemän vid kommissionen. De allra flesta av lobbyisterna är förstås betalda av olika storföretag, inte minst amerikanska.
Carl Schlyter sätter fingret precis på kärnpunkten:
Svenska väljare kan inte utkräva ansvar av EU-kommissionen, franska EU-parlamentariker eller tyska regeringen. Det demokratiska ansvarsutkrävandet försvagas. Det gör att lobbyisterna får än mer makt, och vi kan inte avsätta politiker som lyssnar mer på lobbyister än på folket.
Det är precis det här som är det demokratiska underskottet i EU. Det är kommissionen som sitter på det mesta av makten nere i Bryssel, men kommissionärerna har inget mandat från väljarna. De enskilda medlemsländerna är demokratier, men EU självt är det inte. När Europas president ska utses sker det inte i några allmänna val, utan som en följd av diskussioner i korridorer och bakom stängda dörrar.
Den nya Lissabonfördraget som inte får kallas för konstitution gör ingenting för att avhjälpa det här problemet, trots att makteliten påstår det. Lissabonfördraget innebär ingen demokratisering av EU. Det bara förvärrar och permanentar situationen med en makthungrig kommission som inte behöver bry sig om vad väljarna tycker. Kommissionärerna kan bjuda in till samråd för att låtsas vara gulliga, men eftersom de inte är beroende av väljarnas gunst för att behålla sina jobb, blir det i slutändan att de lyssnar mer på lobbyisterna.
De allra flesta frågor som Piratpartiet är engagerade i har sitt ursprung hos lobbyisterna nere i Bryssel. Copyrightdirektivet, datalagringsdirektivet, sanktionsdirektivet IPRED1, kriminaliseringsdirektivet IPRED2, etc, etc. Nästan utan undantag passar alla frågorna in i samma mönster: lagförslagen utarbetas i samarbete mellan tjänstemännen på kommissionen och storföretagens lobbyister, för att flera år senare hamna på den svenska riksdagens bord i form av ett tvingande direktiv som det vid det laget är alldeles för sent att göra någonting åt.
Det finns en hel del som Sverige kan göra på egen hand för att avbryta kriget mot framtiden och kriget mot den personliga integriteten. Det ska vi göra. Men mycket av det som är fel är fel nere i Bryssel, och kan bara rättas till där.
Ett första steg är att säga nej till Lissabonfördraget. Det tjänar både demokratin och Europas medborgare på.
…………
Pingat på Intressant. Andra bloggar om: piratpartiet, politik, eu, eu-fördraget, eu-konstitutionen, demokrati
Är inte det allvarligaste som Carl Schlyter påverkar att även då man vill veta vilka beslut som ska fattas, även om man lägger ner timtals på att hitta nya frågor och diskussioner som tas upp av parlament, råd och kommission, så går det inte?
Jag tycker att jag inte försöker göra annat än att hitta kalendarier, när beslut ska fattas, när nya undersökningar publiceras, eller för den delen kartläggning av vilka högtidsdagar unionen instiftat, och det går inte alls. Finns det kurser i informationsletning på EU:s hemsidor? 😛
Om Piratpartiet ämnar att ta en aktivare roll i EU-frågor inför valet 2009 bör vi nästan börja där. Lista ut hur i h-e man får reda på saker innan det är för sent. För ungdomsförbundet, Ung pirat, finns ett otal tillfällen att delta i olika former av skolaktiviteter EU anordnar.
Kommentar av Amelia Andersdotter — 19 mars 2008 @ 1:25
[…] Felet med EU ur piratperspektiv – Christian Engström […]
Pingback av *enfrågeparti « *pekare — 19 mars 2008 @ 8:51
Det stämmer ju inte.
4 friheterna, ”rationell handel” (komparativa fördelar)
Dom som skrev gjorde det med hjärna och hjärta (sociala frågor)
Rådet har ju makt och kommissionen likaså med medinflytande av EG-parlamentet (ej EU).
Det blir aldrig som du säger .
EU har mer positiva effekter än negativa
Storföretagen, anti-trust lagar , ska ju ge en social markandsekonomi
Ombudsman klaga på EU:s institutioner (jobb parlamentariker, lobbyister och medier)
EU kommer tjäna flertalet grupper och utjämna skillnader (solidaritetsprincipen)
Bästa bistånd man kan få
Bättre å fokusera på positiva sakfrågor kring EU som bla Sverige kan ta fördel av
Det blir kanske lite som Florida i USA
Alla rätt kommunröst och EU-röst och söka arbeten och ekonomins stora spel
Sverige förhoppningsvis tar hem vinster
Kommentar av björn — 19 mars 2008 @ 10:59
Strukturomvandling etc= blir ju detta en kraft som räddar social marknadsekonomi och framtida generationers jobb, utbildning och sysselsättning
Dynamiskt tänkande och rationella investeringar som ger spinn-off och lösningar på samhälls- som öv problem
Att motverka EU är att motverka såväl kraft som förnuft (Gud)
Sammanföra och leda utvecklingen i en värld som mer och mer behöver det- med de positiva ex vi finner i Zimbabwe och kanske Ryssland och Kina.
Kommentar av björn — 19 mars 2008 @ 11:02
@björn:
Jag tror du har missuppfattat frågan. Det handlar inte ja eller nej till EU. Den frågan är sedan länge överspelad. EU finns och Sverige är medlem, och det kommer vi fortsätta vara under överskådlig framtid. Att springa och älta det historiska faktumet är lika meningslöst som att gnälla på freden i Roskilde 1658 eller förlusten av Finland 1809.
Det som det handlar om är att göra EU demokratiskt. Det är det inte idag, och det är farligt. Vi kan inte hålla på och flytta fler och fler frågor från att beslutas demokratiskt i Sveriges riksdag, till att bestämmas av amerikanska storföretags lobbyister i samråd med en maktelit i Bryssel som står utanför demokratisk kontroll.
Kommentar av Christian Engström — 20 mars 2008 @ 10:40
ett nej till lissabonföredragt är nog mer en polemisk eller tom populistisk aktion snarare än någon pragmatisk.
De demokratibrister som finns inom EU-arbete beror nog mest på vem/vilka man skickar ner till EU-Parlamentet och vilka arbetsuppgifter de tar sig an.
Och tyvärr är det så att en majoritet av EU-medborgare är nöjd med att ha kapitalism och dess representanter vid styret.
Personligen tycker jag det är olyckligt, men även detta är demokrati.
/olik
Kommentar av olik — 15 juli 2008 @ 10:00
[…] är EU som ligger bakom de flesta av de integritetskränkande lagar som sköljer över oss i en allt stridare ström. […]
Pingback av Vi kan fixa det här! « Christian Engström (pp) — 20 december 2008 @ 17:16
[…] lägga ner tid på att sprida bojkotten. Nu när EU-valet närmar sig finns trots allt viktigare frågor att koncentrera sig […]
Pingback av EU betalar reklam för potäter från Grekland « infallsvinkel — 7 mars 2009 @ 20:58
Ner med EU från en fd svensk EU jurist som tröttnat på dess toppstyrningen och ändrat upfattning.
Med alla nya directiv om inskränkningar i den personliga sfären, med topstyrning från EU, tror jag det finns en majoritet för att gå ur EU; att snacka om att gå med i euron är bara befängt och skitsnack. Varför ge EU och dess odemokratiska organisationer mer makt. Dags att slå näven i bordet och säga hej då, speciellt när vi nu vet var EU verkligen står för.
Avsikten med EU var god, att elimenera ev krig i europa för all framtid, men dess framåtskridande och närmande av de korporativistiska idealen från USA ger ingen legitimitet till organisationen. Ska vi vara med eller inte i EU det är det stora frågan?? Det är dags att göra något nu och något drastiskt ty ju längre vi väntar desto svårare! Kanske dags att rådslå med Norge för se vad vi ska göra och i anslutningen skapa ett större nordiskt samarbete vilket de flesta i landet tveklöst vill!!
Kommentar av socrates — 20 april 2009 @ 11:40
Hej
Jag tycker att Eu & Euro behövs för att vi skall vara en motpol till tex USA & Kina.
Tycker också att Piratpartiet sätter fingret på en viktig fråga att bevara vår frihet under ansvar. Hörde om Er på radio förra vecka och kommer att byta till piraterna efter att röstat på annat parti i 30år.
Fram för mera raka rör & mindre byråkatri i EU !
Kommentar av Dick N — 1 juni 2009 @ 8:57