Christian Engström, Pirat

10 november 2007

Obegränsad datalagring

Filed under: datalagringen,skyddat privatliv — Christian Engström @ 17:22

I onsdags presenterade trafikuppgiftsutredningen sitt betänkande på en presskonferens. Utredaren Gudrun Antemar sa det förväntade.

Så fort vi kommunicerar med någon via telefon eller internet, ska detaljerade uppgifter om det lagras i databaser som myndigheterna har tillgång till. Uppgifterna ska sparas ett år. Den svenska lagen går utöver vad EU-direktivet kräver på vissa punkter. Webbsurfning ska inte loggas. Sa utredaren.

I torsdags uppmärksammade Oscar Swartz att även om det som utredaren sa kanske var sant i någon strikt teknisk mening, är det bara rökridåer. Hon beskrev hur mycket utredningen tyckte man skulle lagra till att börja med. Men det som står skrivet i lagförslaget är att regeringen själv får bestämma vad som ska lagras, utan att fråga riksdagen.

Om vi någon gång får en regering som tycker att det vore bra att registrera alla webbsidor som folk surfar till, då behöver den bara bestämma sig för att göra det. Den kan ju till exempel vilja kontrollera att ingen besöker sidor som regeringen har bestämt att man inte ska titta på. För att den innehåller olämpliga politiska tankar. Eller bara företräder en allmänt osund och depraverad livsstil, enligt regeringens sätt att se det.

Och när regeringen väl har hittat lite människor som tittar på fel sorts sidor, då kanske den vill titta på vilka de umgås med. Det kan regeringen göra med de uppgifter som EU-direktivet kräver och som ingår i startövervakningen som utredningen föreslår, så det är inget problem.

På så sätt har man med en knapptryckning ett nätverk av individer som på något sätt är kopplade till tankarna på de förbjudna webbsidorna. Sen kan man börja granska de individerna noggrannare. Förr eller senare hittar man alltid någonting hos någon i gruppen. Staten har ju trots allt fullständig insyn i all elektronisk kommunikation som de utvalda personerna ägnar sig åt, så nåt dyker alltid upp.

Så här har totalitära stater arbetat i alla tider. Hitta dem som intresserar sig för fel politiska idéer, kartlägg nätverket runt dem, och slå till. Så gjorde Stalin i Sovjetunionen, så gjorde Pinochet i Chile, och så gör de politiska ledarna i Kina idag. Exakt vilka förbjudna tankar som står på den svarta listan varierar, men metoden är precis densamma.

– Idéer är farligare än vapen. Vi tillåter inte våra motståndare att ha vapen, varför skulle vi då låta dem ha idéer? frågade Josef Stalin retoriskt.

Den enda skillnaden är att på Stalins och Pinochets tid, då fick staten lov att göra allt det här för hand. Det innebar trots allt vissa begränsningar i hur finmaskigt nätet kunde bli. Med trafikuppgiftutredningens förslag sker alltihop automatiskt, på bråkdelen av en sekund.

På sjuttiotalet ägnade sig socialdemokraterna åt olaglig politisk registrering av radikala vänstersympatisörer. Det var det som var IB-affären. I strid med grundlagen sysslade Informatioinsbyrån IB med att identifiera personer med radikala politiska tankar, och kartlägga nätverken runt dem. På den tiden var det en ganska ansträngande operation, som krävde mycket arbete och många personer inblandade. Men det var då det.

Får trafikuppgiftsutredningen som den vill, kan regeringen när som helst göra en utförlig kartläggning av nätverken runt vilken politisk uppfattning som helst på en eftermiddag. Det gäller den regering som råkar sitta idag, lika väl som alla framtida regeringar i Sverige, vilken politisk kulör de än kan komma att ha.

Varje tillträdande ny regering i framtiden kommer redan första dagen vid makten kunna vaska fram vilken politisk, religös, sexuell eller etnisk gruppering som helst. Alla medborgares historiska data från (minst) det senaste året finns ju redan insamlade och ligger och väntar. Även om personerna ifråga inte hade gjort någonting olagligt under den förra regeringen, kanske den nya regeringen ser dem som säkerhetsrisker eller företrädare för en olämplig livsstil i alla fall. Då är det bra för regimen att kunna ringa in dem med en knapptryckning. Tycker trafikuppgiftsutredningen.

Men ännu går det att stoppa det här förslaget. Regeringen är inte tvingad att införa den här lagstiftningen. Riksdagen kan säga nej till förslaget om den vill. Den politiker som påstår att ”Sverige måste” ljuger.

EU-direktivet som ligger till grund för förslaget strider flagrant mot artikel 8 i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Floodis på Free the Mind räknar upp tre olika tunga officiella instanser som har kommit fram till det, som man kan luta sig mot om man vill. Han tipsar också de svenska politikerna om att de kan hänvisa till att direktivet är överklagat till EG-domstolen på formella grunder, om de föredrar det. Eller så kan de bara påpeka att det strider mot den svenska grundlagen, och därför inte kan införas i Sverige.

Rent tekniskt är det inga problem för vare sig regeringen eller riksdagen att säga nej till det här förslaget. Det handlar bara om politisk vilja.

När de är i opposition brukar både moderaterna och de övriga allianspartierna gärna hylla den personliga integriteten, och vara kritiska till att staten breder ut sig på medborgarnas bekostnad. Nu har de chansen att stå upp för de idealen i handling. Utredningen tillsattes av Thomas Bodström och den förra regeringen, så den nuvarande har ingen prestige att förlora på att välja en annan väg.

Kanske är alliansregeringen för svag för att våga stå upp för Sverige mot Bryssel, eller för liberala idéer mot arvet från den förra regeringen. I så fall kommer Sverige ta ett mycket stort steg mot 1984 med datalagringen. Men det är fortfarande möjligt för Reinfeldts regering att välja en annan väg. Det är bara om hon själv väljer det, som Beatrice Ask kommer att bli ihågkommen som moderaten som införde Bodströmsamhället.

….

Några andra som är kritiska till datalagringen: SvD, Computer Sweden, Östersunds-Posten, VästerviksTidningen, Västerbottens-Kuriren, Sourze, Stockholms Fria Tidning, Rick Falkvinge, Opassande, Projo, Henrik Alexandersson, Copyriot, Dyslesbisk, Bloggen Bent, Lars Olofsson, Peter Karlberg.

Uppdatering: Aftonbladet skriver om ytterligare övervakningsförslag under rubriken Så vill EU övervaka dig.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , ,

10 kommentarer

  1. Väl rutet, Christian.

    Det är förstås viktigt att behålla fokus på utredningen, men jag kan inte låta bli att slå in på ett sidospår.

    FRA har redan fått klartecken till en långtgående trafikdatalagring. Det skedde genom en ny lag i april som gällde vilka personuppgifter som ska få lagras hos FRA. I en senare förordning preciserades lagringstiden för trafikdata till 1 år, men med förbehållet att FRA själva kan fatta beslut om längre lagringstid. Allt pekar på att det är samma typer av data (och kanske lite till) som behandlas i trafikuppgiftsutredningen, men med den skillnaden att FRA endast ska fokusera på utlandskontakter och transittrafik.

    Än så länge gäller detta bara eterburen trafik. Nästa år klubbas i värsta fall signalspaningslagen igenom. Då blir det också lagligt att massinhämta trafikdata i kabel. Den enda begränsningen kommer att ligga i FRA:s egen inhämtnings- och lagringskapacitet.

    Kommentar av Johan — 10 november 2007 @ 18:24

  2. […] the Mind och Christian Engström har grävt i faktaskördar och serverar lite information om läget. Försök att orka sätta dig in […]

    Pingback av opassande » Vi behöver svenska politiska hjältar, nu mer än någonsin — 11 november 2007 @ 14:39

  3. ”The Net interprets censorship as damage and routes around it.”
    John Gilmore

    Det finns (fortfarande) tekniska sätt att komma runt politikernas Panopticon-projekt. Exempelvis VPN, proxies, kryptering, anonymisering, steganografi etc. Jag kommer snart skriva en artikel om detta…

    Kommentar av Stirner — 11 november 2007 @ 15:55

  4. […] avslutade jag mitt blogginlägg igår om trafikuppgiftsutredningen. Idag har Aftonbladet en artikel med rubriken Så vill EU övervaka […]

    Pingback av Datalagringens politiska karta « Christian Engström (pp) — 11 november 2007 @ 16:43

  5. […] är bara ett av flera olika initiativ för att öka övervakningen på internet. Datalagringsdirektivet, FRA-förslaget, Renforsutredningen och fildelningslagen innebär alla mer övervakning och mindre […]

    Pingback av Fritt fram att jaga fildelare och oliktänkande « Christian Engström (pp) — 28 december 2007 @ 23:16

  6. […] Acta, datalagringsdirektivet, avstängning av fildelare från internet, etc. FRA var rent formellt inte ett EU-initiativ, men […]

    Pingback av Jag vill till Bryssel för Piratpartiet « Christian Engström (pp) — 9 december 2008 @ 16:03

  7. […] kommer datalagringsdirektivet. Det innebär att telefonoperatörerna blir skyldiga att lagra uppgifter om alla som du har ringt […]

    Pingback av Och nu kommer datalagringen « Christian Engström (pp) — 12 december 2008 @ 10:52

  8. […] politik, politiker, privatliv, Sverige, Thomas Bodström, välfärd, korrumption, Christian Engström, Opassande, Anna Troberg, MinaModerataKarameller, Aftonbladet, SvD, Trollhare, Christian Engström […]

    Pingback av Är jag verkligen så intressant? « ~WitchBitch~ — 12 december 2008 @ 15:18

  9. […] kommer datalagringsdirektivet. Det innebär att telefonoperatörerna blir skyldiga att lagra uppgifter om alla som du har ringt […]

    Pingback av Och nu kommer datalagringen « Piratpartiets EU-kandidater 2009 — 15 december 2008 @ 10:05

  10. […] november 2007 Obegränsad datalagring Oscar Swartz upptäckteen luring i utredningens förslag. Lagen anger vilka data det är som ska […]

    Pingback av Datalagringslagen – bakgrundslänkar « Christian Engström (pp) — 15 maj 2009 @ 0:04


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.