Christian Engström, Pirat

12 december 2008

Och nu kommer datalagringen

Filed under: skyddat privatliv — Christian Engström @ 10:51
digital-rights-ireland-crop

Regeringen fortsätter att presentera integritetskränkande lagar på löpande band.

Nu kommer datalagringsdirektivet. Det innebär att telefonoperatörerna blir skyldiga att lagra uppgifter om alla som du har ringt eller messat, samt var din mobiltelefon har befunnit sig. Internetoperatörer blir skyldiga att lagra alla ip-nummer med tid, klockslag och användaruppgifter.

Det senare passar förstås som hand i handske med Ipred-lagen. Idag skulle internetoperatörer kunna skydda sina kunder från film- och skivbolagen genom att helt enkelt se till att inte lagra uppgiften om vem som hade ett visst ip-nummer vid en viss tid. Med datalagringslagen blir operatörerna skyldiga att spara uppgifterna vare sig de vill eller inte.

Då kan film- och skivbolagen vara säkra på att uppgifterna finns, så att de kan kräva ut dem. Sedan kan de gå vidare med kravbrev och privat husrannsakan hemma hos den som stod för internetabonnemanget.

Läs mer hos SvD och Aftonbladet.

Piratpartiet har skickat ut ett pressmeddelande. Vi ställer upp i EU-valet om ett halvår och riksdagsvalet 2010. Någon måste få stopp på den blinda tjurrusningen mot kontrollsamhället.

…………

Andra som skriver: Rick Falkvinge, Mark Klamberg, Johanna Nylander, Life of me, Traditio et renovatio, WoBWorld, Tankar från rooten, Motpol, MinaModerataKarameller, Jonas Morian, Scaber Nestor

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

40 kommentarer

 1. Det är lite intressant att man använder en lagstiftning för att lösa grova brott för att jaga fildelare (i förlängningen).

  Man kan ju hoppas på att lagförslaget får en utformning som tillåter internetoperatörerna att be ifpi ta sig i brasan eftersom uppgifterna enbart lagras för att kunna utreda grov brottslighet. Att det blir så är ju tveksamt…

  Kommentar av Otyg — 12 december 2008 @ 11:12

 2. Ja, man mår illa – allt det här på under ett år… btw Läge att dra igång en systerfacebookgrupp till Stoppa-IPRED också

  Kommentar av Josef — 12 december 2008 @ 11:13

 3. Hej Christian.

  Ursäkta för att jag är offtopic.
  Men jag såg en blogg post hos Erik Josefsson http://erikjosefsson.eu/node/27 som jag väldigt gärna skulle vilja höra dina tankar om.

  Kommentar av Madmax — 12 december 2008 @ 11:14

 4. […] fram, och inte ens ett halvår efter FRA, så tar sig regeringen nu an nästa stora skandalförslag. Nu ska de börja lagra information om e-mail, sms och telefon – ett år. Mer eller mindre kommer […]

  Pingback av Don’t push your luck - det tredje steget mot fascistsamhället — 12 december 2008 @ 11:21

 5. Som ni alla redan vet är både IPRED och datalagringen tvingande EU-direktiv. Som Sverige alltså måste införa.

  Ska någon lastas för detta är det fd justitieminister Bodström, som på sin tid var en av de mest aktiva pådrivarna för direktivet nere i Bryssel

  Kommentar av Per — 12 december 2008 @ 11:43

 6. Nästa steg blir lagstiftning som begränsar kryptering av data, som redan införts i flera andra länder..

  Bullshit säger jag.

  Kommentar av Rob — 12 december 2008 @ 11:43

 7. ”avslöja ”allvarlig brottslighet” ges som argument för dessa lagar.

  Den allvarligaste brottsligheten som sker just nu, den som begås av de som planerar på att förvandla våra demokratier till en polisstat.

  I USA så har många fredsaktivister registrerats som terrorister och ”anti-government” i England så övervakade och avlyssnade man djurrättsaktivister för att man ansåg att de var ett hot mot viss industri. Så vad är de för samhälle dessa högt uppsatta politiker jobbar för? För mig som bott i Irak så ser det ut som om övervakningssamhället Saddam byggde upp är deras mål. Där gällde nämligen lagen att regimer begår aldrig brott det är nämligen bara folket som gör det. Låter bekant eller hur? Sedan flyttades innebörden av ”ett hot mot nationell säkerhet” från att enbart gälla kommunister till att gälla alla som inte höll med lagar regimen kom med eller sättet de styrde landet med.

  Vi har sett det flera gånger nu, där styrande ledare i demokratier för en politik där det begås brott mot internationell lag och brott mot mänskliga rättigheter och de är dessa som vi förväntas låta massövervaka och avlyssna oss?

  Kommentar av Nadia — 12 december 2008 @ 12:15

 8. ”2084” – Nästa säljarsuccé

  Kommentar av yatzy — 12 december 2008 @ 12:16

 9. Per: Efetrsom moderaterna vill lagra informationen länge än vad som behövs i datalagringsdirektivet och dessutom har med delar utav IPRED som är frivilliga så är det moderaternas fel. Att sedan sossarna är lika vidriga antidemokrater är en annan sak.

  Kommentar av Daniel Wijk — 12 december 2008 @ 12:36

 10. Per,
  EU-direktiv kan ett land vägra införa med hänvisning till andra direktiv (och jag är inte jurist, men någonstans lär det finnas något fluffigt om mänskliga rättigheter). Då blir det kommissionens roll att dra det landet inför EU-domstolen som får avgöra frågan.

  Det kräver förstås att landets regeringen inte vill genomföra direktivet. Om de vill genomföra direktivet, men inte vill ta ansvaret för det så kan de skylla på den tidigare regeringen.

  Kommentar av Mårten Fjällström — 12 december 2008 @ 12:45

 11. FY FAN!

  Kommentar av Hans J — 12 december 2008 @ 13:00

 12. […] Och nu kommer datalagringen Fotspårslagen: Mobiltelefoner blir statliga spårsändare, e-mail ska registreras Dags för […]

  Pingback av Anna Troberg » FRA, IPRED, datalagring - tar det aldrig slut? — 12 december 2008 @ 13:03

 13. Detta är så räligt (på ren skånska) att man blir illamående. Vad fan sysslar våra så kallade politiker med, allt detta jävla demokratibabblandet överallt, frihet, jämställdhet et cetera, samtidigt som man monterar ner våra medborgerliga rättigheter på löpande band. Fy fan för FRA, IPRED och nu detta.

  Kommentar av Midnattsvarg — 12 december 2008 @ 13:34

 14. […] Svensson Annarkia Christian Scraber […]

  Pingback av Regeringen säljer ut integriteten | Jinges web och fotoblogg — 12 december 2008 @ 14:14

 15. enligt uppgift så står uttryckligen i direktivet som IPREd baseras på
  att den delen INTE är tvingande.

  Kommentar av Dan — 12 december 2008 @ 14:44

 16. Ut ur EU, låt folket få rösta igen

  Kommentar av lisbeth — 12 december 2008 @ 15:34

 17. DU HAR MIN RÖST

  Kommentar av Anonym — 12 december 2008 @ 15:44

 18. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3981237.ab
  Det var väl detta ASK hade i bakfickan då IPRED kritiserades för att allt fler grova brott inte skulle gå att spåra eftersom det skulle komma nya bättre anonymesringstjänster.
  CITAT
  ”Att syssla med anonymesringstjänster kommer inte att vara tillåtet eftersom det bryter mot lagen. ”

  Kommentar av M — 12 december 2008 @ 16:23

 19. Otyg; du glömmer att fildelning (upphovsrättsbrott just nu, men vem vet i framtiden) jämställs av lobbyn med terrorism. Det är nog bara en fråga om tid innan detta återspeglas i våra lagar ska du se.

  Kommentar av WysiWyg — 12 december 2008 @ 17:04

 20. Det är ett smygfascistiskt samhälle som håller på att byggas upp för att få alla att hålla käften när ekonomin slår i backen. Men det finns ett sätt att stoppa makteliten (glöm politikerna, de är bara ”talking heads) – för nu måste vi hitta verkningsfulla sätt att rädda demokratin på.
  Kolla min blogg:
  http://blogg.aftonbladet.se/11316/perma/1049161

  Kommentar av Michael — 12 december 2008 @ 18:00

 21. […] väntade på mig, så jag glömde helt bort att jag skulle länka till en halv drös bra bloggar. Christian, Anna och […]

  Pingback av Kan vi inte bara få vara ifred? « Bitchslap Barbie — 12 december 2008 @ 18:05

 22. @Madmax:
  Jag är splittrad. Som jag förstår det har talmanskonferensen tagit bort eller begränsat möjligheten att föreslå nya ändringsförslag direkt i plenum i anslutning till voteringen. Den möjligheten är någonting som Junilistan har kritiserat starkt, efterom det inte går att ta ställning till ett komplicerat tillägg utan att läsa det och fundera på det.

  Där tycker jag Junilistan har rätt. Den demokratiska processen måste vara möjlig att följa och begripa, och det är den inte i Bryssel (i vart fall inte för en enskild människa).

  Så om det nu stämmer som jag har fattat det att de har gjort en liten uppstädning i procedurerna, då är det i och för sig bra.

  Det är ju väldigt olyckligt om det kommer just nu, när vi hade förhoppningar om bra tillägg enligt den här proceduren. Jag pratade med Carl Schlyter (mp) häromdagen, och då förstod jag det som att han försökte få till någonting bra i plenum.

  Men å andra sidan är varje uppstramning av procedurerna säkert vid fel tidpunkt för någon behjärtansvärd sakfråga när det än kommer, så man kanske får acceptera det.

  I vart fall verkar det inte som om det är något man kan göra åt, så då är det bara att acceptera det nya läget i spelet. Men ACTA är en styggelse som vi ska bekämpa med alla medel vi kan. Vi får hjälpas åt att fundera ut vad som är möjligt att göra.

  Kommentar av Christian Engström — 12 december 2008 @ 19:19

 23. Tänk om det användes samma energi, fast istället mot mördare, droghandel, våldtäksbrott, misshandel m.m.

  Kommentar av Nicklas Larenholtz — 12 december 2008 @ 20:17

 24. Till alla programmerare som älskar friheten!

  Ett effektivt sätt att visa hur meningslös FRA-IPRED-lagarna är genom att någon god programmerare som älskar friheten, skapar mjukvara som emulerar en webbanvändare och/eller en torrentanvändare.

  Denna emulerings-mjukvara skall kunna utgå från världens alla ordlistor till att göra slumpmässiga sökningar på världens sökmotorer, och besöka slumpmässigt valda hemsidor.

  På liknade sätt skall emulerings-mjukvara för torrentanvändare kunna fungera. Det finns ytterligare finesser man kan lägga till där. 🙂

  Denna mjukvara kan gå igång som skärmsläckare. Står ett par tusentals datorer igång med detta dygnet runt, så blir de skapade loggarna ointressanta, då det inte går att avgöra vad som är riktigt och inte är det. De skapade sociogrammen blir inget att ha.

  Här är ett exempel på en ”Autosurfer”, http://www.filetransit.com/view.php?id=26363
  Denna kräver dock handpåläggning för att ”Svensson” skall använda denna.

  Kommentar av Dennis Nilsson — 12 december 2008 @ 20:26

 25. Kommentar till 23. Ja RIAA och MPAA kör ju med DOS-attacker, fejkade filer och brottsprovokation och annat viktigt här i världen. Vad är brott mot person jämfört med brott mot deras plånböcker.

  (Ifall ni undrar vad jag pratar om, så kommer här lite länkar:
  http://arstechnica.com/news.ars/post/20070916-leaked-media-defender-e-mails-reveal-secret-government-project.html och http://torrentfreak.com/mediadefender-emails-leaked-070915/. /Visar onekligen IPRED-lagens beställares rätta ansikte. Beria och Goebbles hade varit stolt över dem.)

  Tor P

  Kommentar av Tor P — 12 december 2008 @ 21:56

 26. Thomas Tvivlaren vs Siewert Lögnaren…

  Jag avundas Siewert. Jag vill också känna mig så där hel och ren och god och oklanderlig. Tänk att få slippa plågas av människans alla laster och bli en bra människa? En slags bloggosfärens Skorpan i Nangijala. Dock 5 gånger så tung och d…..

  Trackback av Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats — 12 december 2008 @ 23:15

 27. KONFIDENTIELLT/FÅR EJ SPRIDAS

  KRAVBREV 2008-12-12

  Till Riksdagens samtliga ledamöter

  I egenskap av juridisk representant för SSDVS (Stiftelsen Skydd för Digitala Verk i Sverige), rättighetsinnehavare för Company Lackeys ”Time for Repression” (i fortsättningen benämnt ”verket”), som utgavs i Sverige den 18 juni 2008, vill vi härmed meddela att vi av vår klient erhållit bevismaterial angående olovlig nedladdning av verket.

  Vår klient har låtit dataexpertis granska så kallade peer to peer nätverk (”p2p”) i avsikt att finna eventuell olovlig nedladdning av rättighetsskyddade verk. Därvid har vi funnit att nedladdning av verket skett från Din IP-adress vid ett tillfälle (se bilaga med specificerad IP-adress och tidpunkt, samt bifogad dokumentation från internetleverantören). Då detta är ett brott mot svensk lag ser vi allvarligt på det inträffade.

  På grund av den skada brottet åsamkar vår klient ser de sig tvungna att begära gottgörelse. Om saken måste dras inför domstol kan konsekvenserna för den åtalade bli ytterst kännbara. Det är därför att föredra om en uppgörelse kan nås i godo. Vi begär därför att:
  (1) filen med verket förstörs,
  (2) Du skriftligen förbinder Dig att inte fildela detta eller annat rättighetsskyddat material med SSDVS som rättighetsinnehavare,
  (3) Du erlägger kompensation för nedladdningen på 5000 SEK plus en administrativ avgift på 1320 SEK till vår klient.

  Se bilaga om hur ersättningsnivån är beräknad och om praktiska detaljer vid betalning. Notera också att olovlig spridning av innehållet i detta brev är förenad med ytterligare ersättningskrav.

  Med vänlig hälsning
  Advokatbyrån Davenport & Luhring
  Cayman Islands

  Kommentar av WACKLE — 12 december 2008 @ 23:57

 28. […] Christian Engström, Opassande, Anna Troberg, MinaModerataKarameller, Aftonbladet, SvD, Trollhare, Christian Engström igen, Rick Falkvinge, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, Menuette, Pär Ström, projO, Oscar Swartz, Johnny […]

  Pingback av Är jag verkligen så intressant? « ~WitchBitch~ — 13 december 2008 @ 7:41

 29. Låt inte regeringen komma undan med att skylla på EU hela tiden. Man kan faktiskt strunta i att genomföra ett EU-direktiv. Ett exempel på detta är det s.k. avloppsdirektivet som sverige helt enkelt har struntat i att införa.

  I frågan om IPRED har man gått längre av vad direktivet kräver.

  Ansvaret för detta ligger helt på regeringen.

  Kommentar av Pelpet — 13 december 2008 @ 11:29

 30. […] OCH BETRAKTELSER, Jonathan Fors, Tankar från rooten, frihet, fildelning & feminism, Christian Engström (pp), Latito’s, […]

  Pingback av Skräckscenario - hur det kan gå om dessa demokratiska inskränkningar får fortsätta « Calandrellas blogg — 13 december 2008 @ 11:53

 31. Ni har min röst i EU-valet

  Kommentar av Robert — 13 december 2008 @ 12:56

 32. Intressant inlägg. Tack för era insatser mot integritetskränkande lagstiftning. Jovisst behövs det någon som stoppar ”tjurrusningen mot kontrollsamhället”. Tvivlar dock starkt på att ni kommer in i riksdagen under namnet Piratpartiet.

  Mitt tips: byt namn!

  Kommentar av Jonas — 13 december 2008 @ 14:06

 33. ”Varje medborgare skall i den utsträckning som närmare angives i lag skyddas mot att hans personliga integritet kränkes genom att uppgifter om honom registreras med hjälp av automatisk databehandling. Lag (1988:1439). ”
  (Andra stycket, 3§, Kap 2, Regeringsreformen, Grundlagen)

  Intressant hur de ändå lyckas införa dessa lagar jämt och ständigt.

  Kommentar av Marie — 13 december 2008 @ 22:45

 34. […] Farmor Gun MMK Scaber Nestor Engström Pär Ström FFF brokep Badlands Hyena Lars-Erick PPR Anders Widén Tankar från rooten xor xor2 […]

  Pingback av Leo Erlandsson » Datalagringsdirektivet förbjuder dig att vara anonym — 14 december 2008 @ 14:02

 35. Marie, 2 kap. 3 § RF ger inte ens ett formellt skydd mot ”integritetskränkande” lagar i allmänhet. Paragrafen säger bara att det skall finnas en lag om just kränkning medelst automatisk databehandling, men ingenting om vad den lagen skall innehålla.

  De medborgerliga rättigheter som står på spel nu nämns i stället i 2 kap. 6 § RF, alltså bestämmelsen till skydd för privatlivet. Av FRA-spektaklet att döma, så är den grundlagsbestämmelsen inte mycket mer än ett gupp på lagstiftningsmotorvägen. När Försvarsmakten har fått åka före med sin FRA-stridsvagn och slitit sönder asfalten, så är det svårt att ens se var det en gång har varit ett gupp.

  Kommentar av Anders Andersson — 15 december 2008 @ 1:57

 36. […] Så har det blivit dags för Sverige att implementera datalagringsdirektivet, den lag som Bodström lyckades driva igenom i EU. Rasmus kommenterar hur politikerna dessutom lyckas ta bort fokuset från lagen som sådan genom att förstora en i grunden bagatellartad skiljelinje om längden på lagringstiden. Den egentliga frågan är givetvis om det är rimligt att över huvud taget implementera det här direktivet eller om direktivet rentav är oförenligt med vår rättstradition och grundlag.Rick gör en informativ sammanställning av vad lagen innebär, och Johanna har samlat citat från Ask under den tiden då hon tillhörde oppositionen. Det ska bli intressant att se vilket nyspråk som kommer krävas av henne för att kunna tala för en lag som hon tidigare så tydligt tagit avstånd ifrån. […]

  Pingback av Piratpartiets EU-kandidater 2009 » En gnutta datalagring någon? — 15 december 2008 @ 10:08

 37. […] Och nu kommer datalagringen Fotspårslagen: Mobiltelefoner blir statliga spårsändare, e-mail ska registreras Dags för […]

  Pingback av Piratpartiets EU-kandidater 2009 » FRA, IPRED, datalagring - tar det aldrig slut? — 15 december 2008 @ 10:12

 38. […] Alliansfritt Sverige, Annarkia, Christian Engström, Rick Falkvinge, Farmorgun, Graystone, Henrik Alexandersson, Intensifier, Jens O, Jinge, Johansson, […]

  Pingback av Trottens Betraktelser » Stoppa regeringens nya övervakningslag — 16 december 2008 @ 16:39

 39. […] ser Margot Wallström på modern demokrati. Och efter FRA-lagen, IPRED och lagen om datalagring kommer troligtvis nästa naturliga lagförslag i sann demokratisk anda – att polisen tillåts bugga […]

  Pingback av Demokrati och integritet « Utsiktsplatsen — 6 januari 2009 @ 0:58

 40. […] december 2008 Och nu kommer datalagringen Om konsekvenserna av datalagringen tillsammans med Ipred. De två lagarna är konstruerade för att […]

  Pingback av Datalagringslagen – bakgrundslänkar « Christian Engström (pp) — 15 maj 2009 @ 0:09


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: