Christian Engström, Pirat

15 maj 2009

Datalagringslagen – bakgrundslänkar

Filed under: datalagringen,skyddat privatliv — Christian Engström @ 0:04

Datalagringslagen

Datalagringen är nästa strid som regeringen hade tänkt hinna med före sommarlovet. Det handlar om att alla kontakter du har på nätet eller via telefon ska registreras. Det ska också lagras uppgifter om var din mobiltelefon befunnit sig vid olika tidpunkter.

Efter EU-valet kommer regeringen att lägga sitt förslag till ny svensk datalagringslag. Av uppenbara skäl vill allianspartierna inte släppa propositionen före valet, men själva texten finns redan färdigskriven. Vi får se om den läcker ut före valet, trots att regeringen försöker hemlighålla den för att slippa debatt.

Det är ju så många integritetskränkande lagar och förslag nu att det är svårt att hålla dem i huvudet samtidigt, så någon kanske vill friska upp minnet. Jag har samlat ihop länkar till tidigare inlägg som jag skrivit om datalagringen.

Den här frågan är regeringens nästa stora angrepp på den personliga integriteten.

25 oktober 2007
Datalagring på gång
Inför att utredningen ska presentera sitt förslag. Oscar Swartz har beskrivit följderna för Danmark, där en motsvarande lag har trätt i kraft. Frendo har skrivit en utförlig bakgrund till direktivet, med många länkar till referensmaterial.

5 november 2007
Datalagringen bryter mot Europakonventionen
Trafikuppgiftsutredningen presenterar sitt lagförslag om datalagring.

Utredningen tillsattes av Thomas Bodström under den tid han var justitieminister. Thomas Bodström var också en av de pådrivande nere i Bryssel när EU antog direktivet som ligger till grund för det svenska lagförslaget.

Den svenska Integritetsskyddskommittén var mycket kritisk mot trafikdatalagringen. Man behöver bara läsa artikel 8 i Europakonventionen för att se att datalagringen strider mot den.

10 november 2007
Obegränsad datalagring
Oscar Swartz upptäckteen luring i utredningens förslag. Lagen anger vilka data det är som ska lagras till att börja med, men regeringen kan ändra det genom en förordning. Det betyder att regeringen när som helst kan utöka vad som ska registreras utan att ens fråga riksdagen och behöva ta en debatt.

Floodis på Free the Mind räknar upp tre olika tunga officiella instanser som har kommit fram till att det strider mot artikel 8 i Europakonventionen.

11 november 2007
Datalagringens politiska karta
Analys av var partierna står i frågan om datalagringen, och möjligheterna att få riksdagen att rösta nej till lagen.

28 december 2007
Fritt fram att jaga fildelare och oliktänkande
Regeringen vill ge polisen i princip fria händer att få ut ip-numren för alla internetanvändare, vare sig de är misstänkta för brott eller inte. Vad är det för mening med att lagra en massa data om man inte får använda dem?

Ip-nummerutredningen är intressant för att den är det första initiativ för utökad övervakning som regeringen själv har lagt, och inte bara ärvt från socialdemokraterna.

9 oktober 2008
Mp-motion om trafikdatalagring
En kritisk motion från Max Andersson (MP), som bland annat tar upp det faktum att regeringen kan utöka registreringen genom en enkel förordning.

Redan från början kräver dock lagen att det ska sparas samma data som FRA vill använda för att kartlägga hela befolkningen och rita sociogram över vilka som känner vilka. Detär ett perfekt verktyg för att utföra åsiktsregistrering och jaga politiska dissidenter.

12 december 2008
Och nu kommer datalagringen
Om konsekvenserna av datalagringen tillsammans med Ipred. De två lagarna är konstruerade för att vara de två halvorna av en tång. Ipred tvingar internetoperatörerna lämna ut trafikdata om de kan, datalagringslagen ser till att de måste spara data så att de alltid kan. Ipred och datalagriingsdirektivet arbetades fram ungefär samtidigt nere i Bryssel, så det är ingen slump.

Vi får se om det kommer ett nytt kapitel i den här följetongen snart. Om 5 dagar kan man börja rösta i EU-valet.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet som startar den 20 maj.

…………

Andra som skriver om datalagringen: Hax, Hax, Hax, Erik Josefsson, Opassande, Metro, SvD Ledarbloggen, SvD, DN

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , ,

28 kommentarer

 1. helt rätt. det är så mycket som är på gång just nu så man blir helt snurrig.
  Jag vet knappt vad som är bakochfram i debatten. Piratpartiet blir just nu attackerat från alla håll och det är bra för då vet vi att PP gör allt rätt.
  Alla måste dock hålla fokus på det viktiga i debatten och det är att rösta i EU-valet.
  1 Röst gör skillnad.

  Kommentar av jesse — 15 maj 2009 @ 1:44

 2. […] Datalagringslagen… ännu en integritetskränkande lag från alliansen?Social bookmarking: […]

  Pingback av Datalagringslagen ∞ Sigurdhsson — 15 maj 2009 @ 5:59

 3. […] det inte fascinerande hur ändamålsglidning av lagar sker redan innan de träder ikraft? Datalagringsdirektivet var tänkt att hjälpa till att kunna lösa grov kriminalitet fick man intryck av. Det har talats […]

  Pingback av opassande » Blog Archive » Utsikter från krönet — 15 maj 2009 @ 7:04

 4. Det här är ju också intressant. Hax skriver att datalagringen stärker IPRED.

  Kommentar av majestatispluralis — 15 maj 2009 @ 7:06

 5. En liten sak i samanhanget, men regeringen vill ge SCB rätt att begära utdrag ur a-kassans medlemsregister. Facken gör motstånd såklart och påpekar att det äär ett hot motden grundlagsskyddade föreningsfriheten. Mer här: http://www.rod.se/politikomraden/arbete_och_naringsliv/A-kassor-vill-inte-lamna-ut-personuppgifter-till-SCB/

  Kommentar av Jesper — 15 maj 2009 @ 7:46

 6. Eliten vill förbjuda kontanter. Läs DN Debatt (länk nedan). Ny valfråga för PP!!! Ett kontantlöst samhälle är blir oundvikligen en totalövervakad kontrollstat.

  http://www.dn.se/opinion/debatt/avskaffa-kontanterna-i-samhallet-1.866354

  Kommentar av Rebecca — 15 maj 2009 @ 8:38

 7. Christian, med tanke på många av dina åsikter, även denna, så måste jag fråga vad du anser om, John Birch Society. Vill gärna ha ett ingående svar. http://www.jbs.org/

  Skulle också vilja veta vilka ekonomer, filosofer, statsvetare i övrigt som har inspirerat dig att komma fram till dina åsikter. Vad är det som har format din uppfattning, samt vilka eller finns det ekonomer, filosofer, statsvetare som du anser hänger med i dagens tekniska utveckling? I så fall vilka, har du Läs och filmtips?

  Kommentar av Torkel — 15 maj 2009 @ 9:13

 8. […] Piratpartiet behövs! […]

  Pingback av Hjälp till att köra ut valsedlar « rawland.se — 15 maj 2009 @ 11:32

 9. s/följetång/följetong/g

  Kommentar av Språkpolisen — 15 maj 2009 @ 11:33

 10. […] till trafikdatalagringen på Christian Engströms (PP) blogg Det läckta dokumentet på […]

  Pingback av Piratpartiet Presscenter » Blog Archive » Lagförslag om massregistrering läckt — 15 maj 2009 @ 14:02

 11. […] till trafikdatalagringen på Christian Engströms (PP) blogg Det läckta dokumentet på […]

  Pingback av Om Lagförslag om massregistrering läckt, Tips — 15 maj 2009 @ 14:46

 12. Christian kan du svara på vilka som format dig politiskt. Politiker som inte svarar på frågor litar jag inte på.

  Kommentar av Torkel — 15 maj 2009 @ 15:03

 13. Hmm. Angående Europakonventionens artikel 8: ”2. Offentlig myndighet får inte ingripa i denna rättighet annat än med stöd av lag och om det i ett demokratiskt samhälle är nödvändigt med hänsyn till den nationella säkerheten, den allmänna säkerheten eller landets
  ekonomiska välstånd, till förebyggande av oordning eller brott, till skydd
  för hälsa eller moral eller till skydd för andra personers fri- och
  rättigheter.”

  Datalagringsdirektivet är till för förebyggande av oordning eller brott…

  Kommentar av calandrella — 15 maj 2009 @ 15:32

 14. Så se nu till att använda denna information i EU-debatten!

  När de andra partierna skrämda av PPs resultat nu går ut och viftar med vaga påståenden om att ”vi är ju också för integritet” så fråga: ”Betyder det att ni absolut, rakt ut, lovar era väljare att ert parti kommer trycka på nej-knappen när det efter EU-valet röstas om datalagringsdirektivet? För det gör Piratpartiet. Folk kan vara helt 100% säkra på att vi kommer trycka på ‘nej’ så fort vi har något inflytande i den frågan.”

  Till skillnad ifrån i princip alla andra partier är PPs styrka att vi har väldigt konkreta åsikter och inget behov av att vara vaga för att tilltala ett bredare spektrum av väljare. PP vinner därför stort på att debatten konkretiseras så långt det bara går, och inga partier tillåts vaga uttalanden utan istället avkrävs väldigt konkreta vallöften: Avskaffa FRA och IPRED, rösta nej till datalagringsdirektivet, arbeta i EU för att få tillbaka de viktiga tilläggen i telekompaketet, osv, osv. ”Lovar ni 100% säkert att ert parti kommer rösta så?”

  Kommentar av Tino — 15 maj 2009 @ 17:15

 15. Håller med. Ta upp detta på dagordningen oxå.

  Kommentar av Ulf Johansson — 15 maj 2009 @ 18:41

 16. Eftersom Ulrika Karlsson(M) idag ljuger sig blå om datalagringsdirektivet och använder starkt missvisande ord som ”bindande” och ”måste”..

  http://www.dn.se/nyheter/politik/vi-har-inget-att-valja-pa-1.867315

  ..så bör man läsa Christians tidigare post om vad ”måste” och ”bindande” egentligen betyder..

  https://christianengstrom.wordpress.com/2007/12/09/fildelning-eu-och-avloppsdirektivet/

  ..dvs ”Vi i regeringen gör som vi känner för, så vill vi sätta dit befolkningen så gör vi det för att vi verkligen vill göra det, oavsett vad EU-direktiv, mänskliga rättigheter, grundlagar hit och dit, eller svenska folket, dvs vår faktiska arbets- och uppdragsgivare, säger om saken.”

  Kommentar av Fredrika — 15 maj 2009 @ 18:43

 17. +1 Tino

  Kommentar av Magnus Kindblom — 15 maj 2009 @ 18:44

 18. Hej Christian!
  Ditt inlägg är skrivet som att remissen inte läckt ännu men du verkar tro att den kommer göra det. Enligt datumen på din post och remissen på wikileaks fanns den redan ute när du skrev ditt inlägg. Visste du att den skulle läcka?

  Kommentar av gnudist — 15 maj 2009 @ 19:18

 19. Språkpolisen skrev:

  s/följetång/följetong/g

  Okej då, rättat. Tack.

  Men pluralen är i vart fall ”följetänger”, för det sa min farmor alltid. 🙂

  Kommentar av Christian Engström — 15 maj 2009 @ 22:53

 20. @gnudist:

  Visst undrar man! 🙂

  Kommentar av Christian Engström — 15 maj 2009 @ 22:54

 21. […] olika perspektiv; motiv, rättsäkerhet, psykologiska effekter, yttrandefrihet, proportionalitet, teknik, kostnader, upphovsrättsliga skäl… Vi kan helt enkelt säga att vi lyckats täcka in de […]

  Pingback av Övervakningssamhället som meme | Illinoise — 15 maj 2009 @ 23:07

 22. Har man mobiltelefonen i fickan kommunicerar den då och då med basstationen, trots att inget samtal pågår. Kommer datalagringen spara positionsangivelser hela tiden, eller bara under samtal?

  Kommentar av Nils2 — 15 maj 2009 @ 23:36

 23. […] Här finns en annan sammafattning av de olika datalagringslagarna. Bra bloggar som jag läser är Henrik Alexandersson, Oscar Swartz och opassande. Genom att hålla oss informerade och engagerade kan vi motverka utvecklingen och på sikt vända den. […]

  Pingback av Vi måste göra motstånd. « momiji no mori — 16 maj 2009 @ 10:14

 24. […] viktiga inlägg om lagar och sakernas tillstånd: Emma Opassande, Christian om bakgrunder till datalagringen, Amelia funderar, Deeped om bristen på helikopterperspektiv hos våra lagstiftare, Frendo om […]

  Pingback av Remisser – datalagringsdirektivet « Majestatis Pluralis — 16 maj 2009 @ 12:21

 25. Jag har nu skummat lite i det läckta dokumentet.

  Det känns som att en grupp människor som har än mer att oroa sig för
  än vanliga anonymare medborgare är de vi kallar kändisarna. Dessa system
  för övervakning och lagring kommer att läcka och missbrukas.
  Uppgifter om vilka människor kommer snart att vara handelsvara tror ni?

  Kändisarna borde stå på barrikaderna med Christian och Rick.
  I rent självförsvar.

  Kommentar av Zohajar Imamou — 16 maj 2009 @ 13:19

 26. @ Calandrella:

  Det är sant att det finns undantag i artikel 8.2 i Europakonventionen. Piratpartiet accepterar också att polisen får använda avlyssning och teleövervakning i enlighet med reglerna i rättegångsbalken. Det innebär att de får spana på utvalda misstänkta när det finns en konkret brottsmisstanke som gäller ett allvarligt brott, och en domstol har beslutat om det.

  Sådan spaning är förenlig med ett demokratiskt samhälle. Att övervaka befolkningen utan att det finns någon brottsmisstanke är däremot INTE förenligt med ett demokratiskt samhälle. Det är något som hör hemma totalitära regimer, och inte hos oss.

  Innebörden av 8.2 är INTE att staten får göra vad den vill så länge den säger att det är för att bekämpa brott. Massregistrering av oskyldiga medborgares trafikmönster är inte okay.

  Kommentar av Christian Engström — 17 maj 2009 @ 13:04

 27. […] Christian Engström har skrivit ett inlägg med historiken bakom eländet. […]

  Pingback av Birch » Blog Archive » Teledatalagringen läckte — 29 juni 2010 @ 16:36


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: