Christian Engström, Pirat

28 december 2007

Fritt fram att jaga fildelare och oliktänkande

Filed under: Copyright Reform,delad kultur,skyddat privatliv — Christian Engström @ 23:16

Regeringen vill ge polisen i princip fria händer att få ut ip-numren för alla internetanvändare, vare sig de är misstänkta för brott eller inte. Många har reagerat starkt mot det här förslaget. En liten länklista finns nedan.

Ip-nummerutredningen är bara ett av flera olika initiativ för att öka övervakningen på internet. Datalagringsdirektivet, FRA-förslaget, Renforsutredningen och fildelningslagen innebär alla mer övervakning och mindre privatliv på nätet.

Men ip-nummerutredningen är ändå intressant för att den är det första initiativ för utökad övervakning som regeringen själv har lagt. Initiativet till de övriga förslagen kom ju från den förra regeringen, så de som ville fortsätta tro att en borgerlig regering skulle vara mer frihetsvänlig än en socialdemokratisk, kunde åtminstone hoppas. Nu är det slut med det. Direktiven till ip-utredningen visar att alliansregeringen tänker fortsätta marschen mot Bodströmsamhället med oförminskad kraft.

Som Oscar Swartz påpekar har det här ingenting med bekämpandet av grov brottslighet att göra. Dels har polisen redan idag de här möjligheterna vid grova brott, och dels vet grova brottslingar hur man skyddar sig mot allmän övervakning, så det ger inte särskilt mycket.

Det finns i huvudsak två saker man kan göra genom att massövervaka ip-nummer så som regeringen vill. Det ena är att jaga fildelare. Det andra är att kartlägga människors politiska sympatier.

Att regeringen vill trappa upp fildelarjakten har tyvärr framgått länge. ”Vi kan inte jaga en hel ungdomsgeneration” sa Fredrik Reinfeldt före valet och gjorde precis tvärtom efter, utan att ens bry sig om att förklara varför han bytt åsikt. Det är ett hån mot de svenska väljarna. Men att regeringen vill jaga fildelare har vi som sagt förstått.

Däremot tror jag uppriktigt sagt inte att den nuvarande regeringen egentligen är så intresserad av att inleda åsiktsregistrering för egen del. Socialdemokraterna höll visserligen på med det tills 70-talet då de blev avslöjade i IB-affären, men jag tror helt enkelt att alliansregeringen har suttit för kort tid för att börja tänka i de banorna.

Men den som i allra högsta grad är intresserad av att kartlägga politiska och religösa nätverk är förstås USA. Det här förslaget passar väl in i mönstret där den svenska regeringen gör vad husse USA säger till den. En stor del av ”kriget mot terrorismen” handlar ju om att klassa människor som riskfaktorer utan att de har gjort någonting olagligt, till exempel för att de visat intresse för vissa politiska idéer.

Då passar det ju bra att låta polisen registrera vad människor gör på internet utan att de behöver vara misstänkta för brott. Det blir ju smidigare att inte behöva hitta på en massa bortförklaringar varje gång.

Och vips har vi byggt upp ett system som är precis likadant som det vi kritiserar Kina för. Där regimen jagar oppositionella på nätet och gör vad den kan för att blockera misshagliga sajter. Där målet är total övervakning av vad alla gör på nätet, och vilka de umgås med.

Till att börja med ska våra egna system kanske ”bara” användas för att jaga ungdomar på de amerikanska storföretagens order, och spana på politiskt aktiva muslimer på den amerikanska regeringens order. Vad det nu är för ”bara” med det. Men det spelar inte så stor roll vad det uttalade syftet med övervakningssystemen är, för när de väl är byggda kommer de i alla fall att finnas färdiga att användas för vilka syften som helst som en framtida regering kan komma att ha. Svensk eller utländsk, får man dessutom tillägga.

Alliansregeringen håller på att dra in Sverige på helt fel väg bara för att den saknar civilkurage att stå upp för demokratiska principer som rättssäkerhet och åsiktsfrihet gentemot påtryckningar från USA. ”Fascistiskt” skriver Blogge, och använder ordet i den strikt tekniska betydelsen av ett samhälle där staten och kapitalet växt ihop till ett. Tyvärr har han rätt.

Vi pirater är inte politiskt engagerade för att vi är oroliga att inte kunna fortsätta tanka ner gratis. Just fildelningen kommer övervakningen inte få stopp på. Den går inte att stoppa, som många har påpekat. Men vi är däremot väldigt oroade över den skada på det demokratiska samhällets grundvalar som de styrande kan förorsaka när de försöker stoppa fildelningen, och i symbios med övervakningsivrare som har andra motiv skapar ett storebrorssamhälle byggt på övervakning uppifrån.

Det här är inte rätt väg. Sverige och Europa måste lägga om kursen. Därför kommer Piratpartiet att ställa upp i valen 2009 och 2010.

…………

Lite länkar till bloggar:

Oscar Swartz: Svansen som viftar på hunden: Regeringen lyder Bodström och Säpo.
Blogge: Moderat sadomasochism i fildelningspolitiken
Opassande: Det rättslösa samhället – sett genom bloggosfärens ögon
Opassande: Det ska inte vara polisen som bestämmer reglerna
Stationsvakt: Jag är redan transparent
Deep|ed: Några anteckningar runt den fascistiska staten
Mina Moderata Karameller: Nej nu djäklar – Bodströmssamhället är här…
the real mymlan: cybersex, grillchips och polisstaten
Enligt Min Humla: Alla har något att dölja
BetaAlfa: Du är en möjligen misstänkt medborgare
Svensson: Polisen och IP-nummer
Svensson: 1984 och storebror tar över
Tempus Fugit: I got your number
Alter Ego: Bortom alla rimliga tvivel
Basic Personligt: Meningslös kamp mot hjärnspöken
Gardebring.com: Droppen som urholkar stenen, Sverige – polisstaten
Teflonminne: Har du klent mjöl i påsen?
Jinge : Regeringen struntar i integriteten hos datoranvändarna
Nikke Index : Poliser som spanar förutsättningslöst?
Johanna Nylander: Välkommen storebror, till 2008…
Isabella Lund: Är det här ytterligare ett förslag för att bekämpa oss?
Jonas Morian: 2008 liknar 1984
Bloggtidningen: Som ringar på vattnet när det bloggas om polisens jakt på IP-nummer

Och lite gammelmedia:

Sydsvenskan: Lättare för polisen att spåra fildelare (bra snabbsummering av läget)
Bohuslänningen (ledare): Släng direktivet i papperskorgen
Riksdag & Departement: Enklare för polisen att spåra internetanvändare
IDG: Lättare att begära ut ip-adresser
Aftonbladet: ”Extremt allvarligt för personliga integriteten”
Expressen: Så lätt kan polisen få din ip-adress
DN: Polisen ska få lättare att spåra all datortrafik

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , ,

9 kommentarer

 1. […] senast: emma on Det gäller att hålla tungan i rätt munFritt fram att jaga fildelare och oliktänkande « Christian Engström (pp) on Det rättslösa samhället — sett genom bloggosfärens ögonMary on Det gäller att hålla […]

  Pingback av opassande » Blog Archive » Det gäller att hålla tungan i rätt mun — 28 december 2007 @ 23:23

 2. Tack för att ni står upp emot storebrorssamhället!

  Kommentar av John — 29 december 2007 @ 10:10

 3. Så VARFÖR tror du att våran förre och nuvarande justitieministern är så heta på gröten att kriminalisera – jaga och straffa svenska fildelare? – Varför struntar Ask i folkets rätt till personlig integritet och försöker hon införa ett system liknande de har i USA – där branschen själv kan spionera på – hota och åtala vanliga svenskar som ägnar sig åt något som INTE SKADAR NÅGON?

  Det hela blir först begripligt när man vet att det ENDAST 4 AMERIKANSKA musikbolag kontrollerar 95% av världens musikproduktion/försäljning – och att dessa förutom en enorm ekonomisk makt även har POLITISK makt ända in i VITA HUSET.

  Då – och endast då blir allt begripligt:

  1) Varför Bodström skärpte upphovsrättslagen och ljög folket rätt upp i anskitet när han påstådd att det var för att stoppa dem som tjänade miljoner på fildelningsverksamheten – frågan VILKA som tjänade dessa miljoner är fortfarande obesvarad!!!

  2) Varför Bodström ägnade sig åt MINISTERstyre och han i uppdrag av USA beordrade åklagare Roswall att slå till mot The Pirate Bay.

  3) Varför Roswall mer än 1½ år efter händelsen fortfarande inte har väckt åtal och varför han gång på gång kan begära och får uppskov i ärendet

  4) Varför Ask så gärna vill införa ett USA liknade system här – eftersom VÅR rättspraxis inte tillåter polisen att efterlysa personliga uppgifter från internetoperatörerna om brottet är av mindre art – dvs högst ger böter

  5) Varför Ask ljuger oss rätt upp i ansiktet när hon påstår att hon måste följa EU lagstiftningen – när i själva verket EU’s generaladvokat TYDLIGT har sagt att den enskildas rätt till personlig integritet har företräde före branschens!!

  6) Varför en åklagare utan vidare kan ge en mistänkts hårddisk till MOTPARTEN – dvs Antipiratbyrån – för vidare undersökning – eftersom hon enligt egen utsago SAKNAR dom nödvändiga KUNSKAPER

  När skall svenska folket och framförallt dess företrädare vakna? – Inte will vi väl bli den 53:e staten i USA?? – Vill vi verkligen införa ett facistiskt och poliskontrollerat samhälle – där privata utländska SÄRINTRESSEN styr och ställer och tvingar våra politiker att stifta den ena lagen efter den andra som gynnar DERAS intressen?

  Kommentar av Flyer — 29 december 2007 @ 18:27

 4. Lägg nu också till att de vill öppna för brottsprovokation, alltså att polisen tillåts provocera fram ett brott som annars kanske inte hade blivit begånget. Det är inte speciellt svårt att tänka sig hur de läger ut filer på nätet för nedladdning om vi skall föra ned det på den nivån. Centerns rättspolitiske talesman Johan Linander talar sig varm för detta på sin blogg, och som vanligt tar han i med det kollektivism-skapande onda såsom knark och grov brottslighet när han talar om det han vill införa. Det följer rätt väl de amerikanska neokonservativa straussisternas ideologi om en elit som styr opinion med hot om mörka krafter, och regelmässigt använder nobla lögner eftersom eliten anser att massan inte kan hantera sanning. Straussism i ett nötskal. Observera hur Linander först sätter rubrik och låter vettig, och sedan argumenterar närmast i favör för det rakt motsatta när han pressas lite grann. Hela tiden det imaginärt onda som ursäkt, för han är antagligen mycket medveten om svårigheten att argumentera emot en spekulation.

  Kommentar av steelneck — 30 december 2007 @ 2:56

 5. Nu vill jag putta in ”brevhemligheten” till läsning också. Vad är det för skillnad på att skicka meddelanden elektroniskt mot att skicka via posten i ett kuvert egentligen. Tekniken skiljer, men varför tror man att det är ”farligare” elelr ”skummare” med elektronisk information?

  Detta är en soppa utan jämförelse,,, Det är inte utan att jag tror att det inte finns någon helhetsbild av det hela hos dem som fattar besluten. Det är skrämmande.

  Kommentar av Mary — 30 december 2007 @ 19:02

 6. Kontroll kan ske åt båda hållen upptäckte jag idag när jag kollade på Creeper. Tag en titt på var Riskpolisen (freudiansk felskrivning kanske, det blir så hela tiden) surfar på dagtid. Jag skrev lite om det. Kollar du så kollar jag liksom…

  Kommentar av Mary — 31 december 2007 @ 18:04

 7. […] av mina favoritbloggare om den nya IP-lagen: Christian Engström(pp), Oscar Swartz, Rick Falkvinge(pp), Blogge […]

  Pingback av projo’s blog » Blog Archive » USAs biografer: 2007 ett rekordår! — 2 januari 2008 @ 4:11

 8. […] om militanta muslimer som inte ville låta konstnärer med se mig-behov göra rondellhundar men om de verkliga hoten hördes inte […]

  Pingback av Beneath a Steel Sky » Aftonbladets öppna dörrar är den stora faran — 4 januari 2008 @ 1:52


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: