Christian Engström, Pirat

5 november 2007

Datalagringen bryter mot Europakonventionen

Filed under: datalagringen,skyddat privatliv — Christian Engström @ 16:39

onsdag klockan 10.00 kommer Trafikuppgiftsutredningen presentera ett lagförslag om trafikdatalagring. Det kommer innebära att alla uppgifter om vem du har ringt, mejlat eller messat kommer att lagras. Och samma uppgifter om alla som har kontaktat dig. Trots att du inte är misstänkt för något brott. Staten vill kartlägga alla du kommunicerar med ändå, för den händelse att det skulle bli intressant någon gång i framtiden. För någon.

Förslaget bryter på ett flagrant sätt mot artikel 8 i den Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Det upphäver i praktiken grundlagens bestämmelser om meddelarskydd för den som vill att kontakta en journalist i något känsligt ämne. Men lagen kommer alldeles säkert antas av riksdagen ändå.

Utredningen tillsattes av Thomas Bodström under den tid han var justitieminister. Thomas Bodström var också en av de pådrivande nere i Bryssel när EU antog direktivet som ligger till grund för det svenska lagförslaget. Det här är en av hörnpelarna i det som kommit att kallas Bodströmsamhället. Därför kommer socialdemokraterna att stödja förslaget i riksdagen. De brukar normalt vara för ökad övervakning och registrering av medborgarna, så det är kanske inte så förvånande.

Och även Alliansen kommer att sluta upp mangrant bakom förslaget. De borgerliga partierna har visserligen en lång tradition av att stå upp för den personliga integriteten. Men bara i ord, och bara när de själva är i opposition, visar det sig. Om tillräckligt många låter sig luras av retoriken, så att de borgerliga partierna faktiskt kommer i regeringsställning, då är de borgerliga politikerna lika övervakningskåta som vilken socialdemokratisk justitieminister som helst.

Den svenska Integritetsskyddskommittén var mycket kritisk mot trafikdatalagringen. På sid 287 i delbetänkandet Skyddet för den personliga integriteten skriver kommittén:

EG:s direktiv om lagring av trafikuppgifter, och den lagstiftning varigenom direktivet genomförs på nationell nivå, kommer i väsentlig mån att försvaga skyddet för den personliga integriteten på ett sätt som kommer att beröra praktiskt taget alla medborgare.

De borgerliga ledamöterna i kommittén som stod bakom det här uttalandet var Liselott Hagberg (fp), Agne Hansson (c), Annie Johansson (c), Bertil Kjellberg (m), Inger René (m) och Olle Sandahl (kd). Men även om de sa så då, kommer de alldeles säkert att stödja förslaget ändå. Ingen av dem hade ju integritet nog att rösta emot FRA-förslaget när det väl kom till kritan vid voteringen i våras. Ingen alls från den borgerliga sidan röstade ju nej till det förslaget. Ett halvår till i regeringsmaktens närhet har knappast givit dem mer ryggrad.

Så det ser mörkt ut för oss som ser skyddet för privatlivet som en hörnsten i det öppna demokratiska samhället. Men det är ingen anledning att sluta bråka. Vissa strider är faktiskt värda att ta. Det här är en av dem.

Och man ska komma ihåg att även om det ligger ett EU-direktiv i botten, är det helt upp till den svenska riksdagen att fatta vilket beslut den vill i frågan. I debatten kommer övervakningsförespråkarna hävda att Sverige ”är tvunget” att införa den här lagen. Det är en lögn. Skriv upp namn och parti på alla du hör säga det i debatten, och spar lappen tills det blir val igen. Då kan du bestämma dig för om du vill rösta på politiker som har ljugit dig rakt i ansiktet.

Sveriges riksdag behöver inte alls anta den här lagen om inte riksdagsledamöterna känner för det. ”Riksdagen stiftar lag” står det i Regeringsformen 1 kap 4§. Eftersom det inte ansågs vara nödvändigt med några grundlagsändringar när vi gick med i EU, gäller den bestämmelsen fortfarande. Att säga att ”vi måste, för Bryssel har bestämt” är bara en undanflykt. Men den är förstås väldigt bekväm för politiker utan ryggrad.

Och just när det gäller datalagringen är det extra sant att det är riksdagens beslut. För det första kommer det svenska lagförslaget gå utöver vad EU-direktivet kräver på flera punkter. Sverige kommer att lagra mer uppgifter om var alla mobiltelefoner befinner sig rent fysiskt när de används, och uppgifterna kommer att sparas längre tid än vad som sägs i direktivet. Det finns det ingen som tvingar oss till.

Men framför allt skulle vi bara behöva hänvisa till Artikel 8.1 i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna:

8.1 Var och en har rätt till skydd för sitt privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens.

Eller så kunde vi hänvisa till grundlagens bestämmelser om skydd för förtrolig kommunikation (Regeringsformen 2 kap 3, 6§§) eller meddelarskydd (Tryckfrihetsförordningen 3 kap 4-5 §§).

Sveriges riksdag har ingen skyldighet att införa lagar som bryter mot de mänskliga rättigheterna. Och faktiskt ingen rättighet att bryta mot grundlagen. Om riksdagen ändå gör det, var det för att de ledamöter som röstade för förslaget ville göra det. Det uppmanar jag alla att komma ihåg. Både i debatten som förhoppningsvis uppstår när regeringen lägger förslaget, och när det blir riksdagsval nästa gång 2010.

De riksdagsmän som röstar för den här inskränkningen i rätten till ett privatliv kan inte skylla på någon. De måste själva ta ansvar för vad de gör.

………

Uppdatering 7 nov: Utredningen har nu presenterats och innehöll precis det förväntade. Läs mer: pressmeddelande från Piratpartiet, IDG, DN, Aftonbladet, Sydsvenskan, Realtid, Ny Teknik 8 nov: SvD, IDG , Oscar Swartz, Stockholms Fria Tidning.

………

Andra blogginlägg om trafikdatalagringen: Frendo (med mycket bakgrundsmaterial), Christian Engström, Rick Falkvinge, Oscar Swartz 1, Oscar Swartz 2, Osäkerhet och tystnandet och Free the Mind.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , ,

11 kommentarer

 1. Hej,

  Tack för spridningen. jättesnällt det uppskattas verkligen och vi måste vara vaksamma nu för nu finns det förhandlingsutrymme mot bakgrund av alla affärer.. så vi måste peppa Per Ström

  Må så gott och jag hoppas du får en fin kväll.
  Tindra-Annette

  Kommentar av Tindra-Annette Broström — 5 november 2007 @ 17:23

 2. Mycket bra uttryckt, Christian.

  Men var håller alla sensationslystna Aftonbladet/Expressen-journalister hus nu när det är riktiga nyheter?

  Svaret är troligtvis att de är ena fegmesar, och inte vill riskera egna karriären.

  Kommentar av Dennis Nilsson — 5 november 2007 @ 20:28

 3. GooodKvällst,

  Jag har egenheten att sova utomhus året runt sedan 1995. I öster om morgnarna har det numera dykt upp en helt ny STOR ”stjärna” – som inte är en ”stjärna” – utan som är ”storebrors öga”. Detta öga kan bokstavligt talt se hur min tumnagel ser ut – ifall jag inte fått någonting om baktassen.

  Så hur är NU mitt – ”8.1 Var och en har rätt till skydd för sitt privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens.” – skydd när jag står där befriad ifrån alla kläder och låter mitt vatten [pissar] om morgnarna ?

  Ha det… 🙂
  vännen Josef

  PS. Lite fel av mig ovan faktiskt. Som regel har jag alltid strumpor på fötterna vintertid + toppluva på huvudet. DS.

  Kommentar av Josef Boberg — 5 november 2007 @ 22:49

 4. […] det som om Sverige lagförslag kommer att gå längre än vad EU föreskriver rapporterar IDG och Christian Engström ´Piratpartiet menar att det bryter mot […]

  Pingback av ÄR GUDRUN ANTEMAR OCKSÅ EN INTEGRITETSHAVERIST? « OSÄKERHET OCH TYSTNANDET — 7 november 2007 @ 12:07

 5. Med den föreslagna lagstiftningen blir det svårt att upprätthålla det lagstadgade källskyddet i tryckfrihetsförordningen. Jag skulle iaf. inte våga använda mig av vare sig telefon eller internet när jag får något intressant att berätta. Men, lag får väl inte gå mot grundlag…??

  Kommentar av Källan — 7 november 2007 @ 17:16

 6. […] hittills: Frendo, Christian Engström, Rick Falkvinge, Oscar Swartz 1, Oscar Swartz 2, Osäkerhet och tystnandet och Free the Mind. […]

  Pingback av opassande » Tack, Thomas Bodström — 7 november 2007 @ 19:49

 7. […] stulen från Opassande som stal den från Engström som antagligen skrev den själv, annars måste den ha uppstått på något magiskt cybersätt, det […]

  Pingback av Teflonminne » Det var droppen! — 9 november 2007 @ 4:03

 8. […] att stoppa det här förslaget. Regeringen är inte tvingad att införa den här lagstiftningen. Riksdagen kan säga nej till förslaget om den vill. Den politiker som påstår att “Sverige måste” […]

  Pingback av Obegränsad datalagring « Christian Engström (pp) — 10 november 2007 @ 17:23

 9. […] “tvunget” att införa den här massövervakningen för att EU kräver det (precis som jag skrev för en vecka sedan att de som vill införa datalagringen skulle göra). Men Linander nämner en del bakgrund om det […]

  Pingback av Datalagringens politiska karta « Christian Engström (pp) — 11 november 2007 @ 16:47

 10. […] Christian Engström, Oscar Swartz, Rick […]

  Pingback av MI6 och Demokratins dödgrävare | yeslove — 18 november 2007 @ 22:25

 11. […] november 2007 Datalagringen bryter mot Europakonventionen Trafikuppgiftsutredningen presenterar ett lagförslag om […]

  Pingback av Datalagringslagen – bakgrundslänkar « Christian Engström (pp) — 15 maj 2009 @ 0:04


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: