Christian Engström, Pirat

6 april 2014

Lyxproblem: Nätneutraliteten måste in bland Piratpartiets topp 3 segrar

Filed under: Net Neutrality — Christian Engström @ 12:49
Vi försvarade nätneutraliteten

Vi försvarade nätneutraliteten

Piratpartiet har ett lyxproblem när det gäller att tala om för väljarna vad vi har uträttat under den gångna mandatperioden i Europaparlamentet. Hittills har jag svarat på frågan ”vad är era tre största segrar” med att säga:

  1. Vi stoppade ACTA-avtalet (2012)
  2. Vi har förhindrat att fildelare stängs av från nätet (Telekompaketet, 2009)
  3. Vi har övertygat en politisk grupp att bli för fri fildelning (den Gröna, 2011)

Men nu har vi vunnit en stor seger till, som måste vara med på topp 3. I veckan röstade EU-parlamentet för att försvara nätneutraliteten på internet. Det var en otroligt viktig seger. Det blir Telekompaketet som får maka på sig.

Sålunda tvingas jag ändra min topp 3-lista från och med nu: 🙂

  1. Vi stoppade ACTA-avtalet (2012)
  2. Vi har försvarat nätneutraliteten (2014)
  3. Vi har övertygat en politisk grupp att bli för fri fildelning (den Gröna, 2011)

Det är en track record för Piratpartiet som jag är väldigt stolt över.

Nätneutraliteten är grunden för det fria och öppna internet vi har vant oss vid. Var och en får betala för sin egen uppkoppling mot nätet. Den som har stora volymer får betala mer än den som bara har lite grand trafik.

Men när man väl är ute på internet, då kan man nå alla andra som är där på samma villkor. Det är inte som det är i kabelteve-världen, att det finns ett visst utbud som ens leverantör (till exempel Telia) har valt ut, utan så fort man är ute på nätet har man tillgång till hela världens utbud, och väljer det man vill.

Det är innebörden av nätneutralitet, och det som är internets storhet. Lagstiftningspaketet som EU-parlamentet antog som första läsning inför lagar för att garantera fortsatt nätneutralitet. Sådan lagstiftning behövs, eftersom telekombolagen håller på att attackera principen om nätneutralitet.

Vinner telekombolagen och lyckas avskaffa nätneutraliteten skulle det vara bra för telekombolagens lönsamhet, eftersom de kan ta mer eller mindre hur mycket betalt de vill av framgångsrika företag för att släppa fram dem i gräddfilen. Men för resten av samhället, både företag och medborgare, skulle det vara riktigt dåligt.

Både jag och Amelia kämpade för nätneutraliteten i våra respektive utskott i parlamentet, men det var Amelia som tog fajten i huvudutskottet ITRE där hon sitter, och det var hon som drev på för Piratpartiets och den Gröna gruppen i slutförhandlingarna med de andra partigrupperna. Det var de förhandlingarna som ledde fram till segern i plenum, och det är den som räknas.

Att vi kunde vinna berodde på att vi inte var ensamma om att slåss för nätneutraliteten. Holländska liberalen Marietje Schaake gjorde ett fantastiskt arbete och förtjänar ett särskilt omnämnande, liksom alltid lika värdefulla aktivistorganisationen EDRI. Och många, många andra.

Men det var tajt och spännande in i det sista, så Piratpartiets insatser var avgörande. Hade vi inte varit med och drivit frågan med kraft är risken stor att slutomröstningen hade gått åt andra hållet istället.

Det är var en så kallad ”första läsning”. Det innebär att det inte är slutgiltigt klart ännu, utan att det här bara var en delseger på vägen (även om det var en mycket viktig sådan). Det slutgiltiga avgörandet kommer komma efter EU-valet i maj.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet för att försvara segern om nätneutraliteten och se till att den blir bindande lag.

…………

Se vilka som röstade för och mot nätneutraliteten på Votewatch.eu.

Piratpartiet och MP, V, FP, C och S röstade för nätneutralitet. M och KD röstade mot.

12 kommentarer

  1. Håller inte med om omfördelningen.
    Vad är nätneutralitet värt om man inte får vara ute på nätet?
    Förbud mot att använda sig av internet är inte acceptabelt, speciellt inte baserat på anklagelser. Det vore lika hemskt som att en anklagad snattare inte längre får handla, någonstans, utan att det ens är säkert om hen snattat.

    Jag håller med om att nätneutralitet superviktig och är något som skulle drabba alla. Men det är också det som gör det lättare att övertala andra om hur viktigt det är. Det är när ett parti tar strid för den ensamma, utsatta och utstötta individen det skiner i mina ögon.

    Kommentar av intekulan — 6 april 2014 @ 13:29

  2. Voittoja väkeviä saatu jo monta.

    Kommentar av Henry Rouhivuori — 6 april 2014 @ 14:43

  3. intekulan: för att åstakomma det krävs i praktiken att kringgå ”internet-leverantörer” och skapa ett decentraliserat nät helt oberoende av ”leverantörer”. Jag tror praktiska lösningar är bästa vägen att gå där.

    Det är inte olagligt att bygga egna nätverk och ansluta till sina grannar som ansluter till deras grannar osv…

    Eg. är det ju så internet är tänkt att vara från början om man ser på TCP/ IP protokollet : en decentraliserad sammankoppling av oberoende nätverk och inte centraliserade ”användare” -> ”leverantör” förhållanden.

    Kommentar av gurrfield — 6 april 2014 @ 16:02

  4. gurrfield: Åstadkomma vad?

    Kommentar av intekulan — 6 april 2014 @ 16:23

  5. Att det inte finns några centrala punkter att ”stänga av” folk från. Så det blir praktiskt omöjligt.

    Kommentar av gurrfield — 6 april 2014 @ 16:36

  6. Reblogga detta på Urbansundstrom’s Weblog.

    Kommentar av urbansundstrom — 6 april 2014 @ 17:21

  7. Det förtjänar ändå att omnämnas att EU har fattat beslut som innebär prisreglering på datakommunikation. Oavsett vad man tycker om det så förtar det ju lite av argumentet att operatörerna kan ”ta mer eller mindre hur mycket betalt de vill” för att leverera tjänster på Internet.

    Dessutom blir det ju inga tjänster av om priset är för dyrt och då tjänar inte operatören pengar heller.

    I övrigt får jag instämma i ”intekulan” inlägg. Värnet om mänskliga rättigheter är långt mycket viktigare än att värna potentiella näringsidkares möjlighet att göra affär på nätet, framför andras. Alla dessa tre punkter som var där innan handlar om det. Den här frågan har inte alls samma dignitet.

    Kommentar av Johan Tjäder — 6 april 2014 @ 19:46

  8. Johan Tjäder: Nätneutralitet är viktigt för att ingen ska kunna diskrimineras på nätet, Jag ska (till exempel) kunna strömma musik från min hemdator till mobilen och inte tvingas köpa separata tjänster som betalat för att prioriteras över mig. Jag har ju redan betalt. Först för min hemuppkoppling och sedan för min mobila uppkoppling. Det handlar alltså inte bara om Corp1 vs Corp2 utan även Pelle vs MegaCorp6514.

    Jag vill inte ens tänka på logistiken för en signal som går över halva jordklotet och hur många olika som skulle vilja ha betalt om det blir okej att prioritera viss trafik över annan. Speciellt när två närliggande länder är i konflikt.

    Kommentar av intekulan — 6 april 2014 @ 22:46

  9. behover listan goras om igen nu med tanke pa beslutet om DLD?

    Kommentar av @collentine — 8 april 2014 @ 15:25

  10. PP har två röster i EU-parlamentet, det är inte trovärdigt att man går ut och påstår sig ligga bakom allt det här. Röstningen har fallit väl ut i förhållande till PP:s politik, mer än så är det inte.

    Kommentar av nejtillpirater — 8 april 2014 @ 16:51

  11. […] har i fem år arbetat mot integritetskränkande lagstiftning och för en reformerad upphovsrätt i EU. Våra […]

    Pingback av Att bara nästan bli ignorerad | Sagor från livbåten — 8 april 2014 @ 22:41

  12. […] helt övertygad om att Piratpartiet återigen kommer att bli invalda i EU-parlamentet. De har gjort ett bra jobb där, varit tydliga, öppna och fått till förändringar som för väljare varit viktiga. Det har inte […]

    Pingback av Vad exakt har S och M gjort för att förtjäna att vara eviga regeringsalternativ? — 13 april 2014 @ 11:42


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.