Christian Engström, Pirat

3 april 2014

Nätneutraliteten: Seger i EU-parlamentet!

Filed under: Net Neutrality — Christian Engström @ 12:29

Vi vann omröstningen om nätneutralitet i EU-parlamentet idag!

Och vi vann faktiskt ganska stort – i de viktiga voteringarna var det cirka 350 röster för ett fortsatt internet där alla kan konkurrera på samma villkor, och cirka 250 röster mot. Det var en bättre majoritet än jag hade vågat hoppas på.

Det här är riktigt goda nyheter!

Men det är inte klart ännu, för det här vara bara en så kallad ”första läsning”. Striden mot telekombolagen som vill ta kontrollen över internet kommer att fortsätta nästa mandatperiod. Då hoppas jag att Piratpartiet finns där med en stark representation, så att vi kan fortsätta fajten för det fria och öppna internet som vi har vant oss vid.

Men just idag är en bra dag att bara vara glad å internets vägnar!

Läs pressmeddeladet från Piratpartiet

…………

Wall Street Journal intervjuade mig igår, men tyvärr är den artikeln bakom en betalvägg. Artikeln på tyska Wall Street Journal kan dock läsas fritt.

Andra om ämnet: EDRI, La Quadrature du Net, Greens/EFA,

12 kommentarer

 1. Grattis!

  Hoppas att ni 350, Kan övertyga resterande, eller åtminstone får med er några till.

  Kommentar av Lars-Åke Schrewelius — 3 april 2014 @ 13:29

 2. Finns det någon info om hur det röstades?
  Dvs vilka röstade nej.

  Kommentar av Tommy — 3 april 2014 @ 14:46

 3. Fantastiskt. Ytterligare ett steg framåt. 🙂

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 3 april 2014 @ 15:23

 4. Resultatet är inte uppe på Votewatch.eu ännu, men förhoppningsvis dyker det upp under morgondagen

  Kommentar av Christian Engström — 3 april 2014 @ 20:20

 5. Jag tycker fortfarande att det är en sorgens dag för alla Libertarian’ister som går in för marknadskrafternas fria spel, när statslige myndigheter nu kan diktera priser på privata tjänster. Jag ser ingen skillnad på detta och så det som Maduro håller på med i Venezuela.

  Kommentar av Jan Andersen — 4 april 2014 @ 0:16

 6. @Jan Andersen

  Det sociala kontraktet är och förblir en kompromiss. Nätneutralitet är i sak ingenting annat än en implementation av de gamla beprövade konkurrensbefrämjande regler som vi hittills har använt som ett nödvändigt ont i ett århundrade.

  Det är INTE OK att ett telekomföretag skall kunna lägga sig i de villkor som upprättats mellan en kund och den kundens val av övriga tjänster. En kommunikationsförmedlare måste vara neutral både gentemot stat och privatpersoner.

  Den som inte inser det sitter som libertarian i samma båt som gammalkommunister och tror att ett ideologiskt absolut kan förändra den grundläggande mänskliga naturen.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 4 april 2014 @ 10:44

 7. Med risk för att bli tjatig genom att verka ha ett medel för alla mål, en medicin för alla sjukdomar: Net neutrality skulle följa av allmän kryptering! ISP skulle inte kunna skilja på olika användningar. De måste kunna veta vilka som använder tjänsten och hur mycket, men inte innehållet. Med allmän kryptering skulle de inte känna till innehållet. Alltså skulle net neutrality uppstå. Och det i samma veva som en hel hög annat gott: personlig integritet, data säkerhet, icke censur av oliktänkande, … och mer.

  Att problemet är på väg att lösas utan regeringens/storebrors hjälp kan man se på bloggen på torprojects.org.
  https://blog.torproject.org
  om sin text, som beskriver hur man får en android telefon säker, skriver de:
  It is also meant to serve as a HOWTO to walk interested, technically capable people through the end-to-end installation and configuration of a prototype of a secure and private Android device, where access to the network is restricted to an approved list of applications, and all traffic is routed through the Tor network.

  It is our hope that this work can be replicated and eventually fully automated, given a good UI, and rolled into a single ROM or ROM addon package for ease of use. Ultimately, there is no reason why this system could not become a full fledged off the shelf product, given proper hardware support and good UI for the more technical bits.

  Ändå anser jag att staten borde garantera resurserna till en sån tjänst. Om det finns nåt en stat ska göra så är det det.

  Kommentar av Kari Lantto — 5 april 2014 @ 8:59

 8. […] Politiker och journalister har inte kunnat och kommer inte heller i framtiden kunna lösa detta problem. Det är vi väljare som måste göra det. Vi väljare måste inse att EU-politik är riktig politik. Vi väljare måste sätta oss in i vilka beslut som fattas i Bryssel, hur det går till och hur vi kan påverka dem. […]

  Pingback av Vårt demokratiska samtal under hot | Sagor från livbåten — 5 april 2014 @ 9:11

 9. Scary:

  1. Att ens säga ”det sociala kontraktet” är direkt missvisande då det inte är ett kontrakt. Det är en uppsättning regler påtvingade från födseln och kan endast brytas om man säger upp sitt medborgarskap.

  2. ”Tjänsteleverantör” i kombination med mänskliga naturens mutbarhet är dömt att misslyckas redan där. Både ”höger-libertarianer” och ”kommunister” borde inse att decentralisering av ALLT är enda vägen till frihet. Om 1900-talet lärt oss något borde det vara att maktkoncentration leder till förtryck – i öst såväl som väst – oavsett ägandeform.

  Producerar jag inte min egen el, sitter jag i elbolagens knä,

  Är jag inte min egen internetleverantör så sitter jag i min ISP:s knä,

  Producerar jag inte min egen hårdvara, då sitter jag i hårdvarubolagens knä,

  Frihet kan inte finnas utan decentralisering och självförsörjning.

  För att mänskliga naturen kommer locka beslutsfattarna att korrumperas – ”sälja ut” de som de är tänkta att representera.

  Kommentar av gurrfield — 5 april 2014 @ 17:24

 10. […] Kari Lantto skrev i en kommentar till min förra bloggpost om nätneutralitet: […]

  Pingback av Kryptering duger inte som ersättning för nätneutralitet, tyvärr | Christian Engström, Pirate MEP — 5 april 2014 @ 19:42

 11. @Kari Lantto #7:

  Jag började svara, men det blev så långt så jag la ut det som en egen bloggpost 🙂

  https://christianengstrom.wordpress.com/2014/04/05/kryptering-duger-inte-som-ersattning-for-natneutralitet-tyvarr/

  Kommentar av Christian Engström — 5 april 2014 @ 19:43

 12. […] en stor seger till, som måste vara med på topp 3. I veckan röstade EU-parlamentet för att försvara nätneutraliteten på internet. Det var en otroligt viktig seger. Det blir Telekompaketet som får maka på […]

  Pingback av Lyxproblem: Nätneutraliteten måste in bland Piratpartiets topp 3 segrar | Christian Engström, Pirate MEP — 6 april 2014 @ 12:49


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: