Christian Engström, Pirat

11 februari 2014

Piratpartiet och Tories i gemensam front för nätneutralitet

Filed under: Net Neutrality — Christian Engström @ 19:11
Aktivistorganisationen EDRi kritiserar rapportören Pilar del Castillo för att motverka nätneutraliteten

Aktivistorganisationen EDRi kritiserar rapportören Pilar del Castillo för att motverka nätneutraliteten, och inte ens representera sin partigrupp

EU:s beslutsformer är ofta ovärdiga, oseriösa och riggade för att gå maktens och korporativismens väg. Ibland stressas beslut igenom utan vare sig ordentlig analys, debatt eller reality check. Ibland ändras reglerna under spelets gång, när makten känner sig hotad. Ibland går frågor in i förhandlingar bakom slutna dörrar så snabbt att ingen (allra minst intresserade medborgare) hinner reagera innan alla ställs inför i princip fullbordat faktum.

Ett annat knep är politisk vandalism. Om du inte kan vinna: Plottra sönder en fråga, var osammanhängande och sprid förvirring. Det här är precis vad som riskerar att hända med frågan om nätneutralitet i Europaparlamentets industriutskott ITRE.

Redan EU-kommissionens förslag om nätneutralitet var märkligt, då det verkade säga två helt olika och motstridiga saker samtidigt. Detta arbetar Europaparlamentets utskott nu med att rätta till. Man kan säga att det i stort sett rör sig åt rätt håll.

När frågan behandlades av utskottet för den inre marknaden IMCO, där jag sitter med, fick vi till slut ett mycket bra resultat.

Men i det huvudansvariga utskottet ITRE är det förvirrat. Där är det den stora konservativa gruppen EPP som genom den spanska ledamoten Pilar del Castillo leder arbetet. Det riskerar i värsta fall att leda till att nätneutraliteten går förlorad genom det här direktivet.

Nätets frihetsaktivister i EDRi beskriver det hela så här:

    “So far, for reasons that are far from obvious, the Members of the European People’s Party [EPP] in the Industry Committee  [ITRE] have stood by and watched as Del Castillo proposed often bad amendments and as she has seeks to foist bad and frequently incoherent “compromise amendments” on the Committee. These alleged “compromises” are significantly worse than useless – generating legal text which frequently makes little or no sense and which, if adopted, would create huge problems for regulators. Her suggested “compromise” texts are sometimes contradictory and sometimes meaningless and create an impossible task for regulators,as they would be forece to guess what meaning national courts would attribute to them.The divide between the strong support of Industry Committee as a whole for free speech, competition and innovation and the protectionist views of Ms Del Castillo is even more stark. It also remains unclear whether MEPs responsible for negotiating for the other political groups will allow themselves to be railroaded into accepting a “compromise” that is contrary to the view of a majority in the committee and that is against the best interests of European citizens and European businesses.”

Vore man konspiratoriskt lagd skulle man kunna tro att ledamot del Castillo försöker röra till hela ärendet så att det blir omöjligt för Europaparlamentet att fatta något beslut alls innan EU-valet. Man kan i vart fall konstatera att det finns starka särintressen som skulle vilja att frågan om nätneutralitet läggs på is ett tag.

Vilka är då de andra spelarna? Vi hoppas att liberaler (ALDE) och sossar (S&D) inte låter sig dras in i del Castillos röra.

Och de goda krafterna, som försöker styra upp det här, är svenska Piratpartiet och brittiska Tories. EDRi skriver:

    “As for the remaining groups, the Greens/EFA and the conservative ECR group has generated an unlikely alliance of 26-year old pirate Swede Amelia Andersdotter and 68-year-old British Conservative Giles Chichester. Both political groups appear to be solid in their support for clear, pro-freedoms, pro-business legislation, showing that this is an issue which, combining economic and civil rights, transcends normal political cleavages.”

Piratpartiet – vi gör vad vi kan för att leverera.

Läs mer hos EDRi

6 kommentarer

 1. Nätneutralitet dyker upp automatiskt om vi inför allmän kryptering. Anonym trafik måste behandlas neutralt av ISP, som inte kan skilja ens på bankerna och terroristerna.

  Kolla också hax idag: Han har resonerat sig fram till att kryptering är det som löser ”alla” problem. Utan att säga det dock.

  Han säger: ”Och om man sätter stopp för en form av övervakning – då kan man ge sig fan på att den tekniska utvecklingen eller politisk / juridisk uppfinningsrikedom hittar på något nytt.” Men det är ju inte så. Har vi fullgod kryptering så spelar det ingen roll för den stora allmänheten hur man försöker övervaka den. Det blir för dyrt. Däremot har NSA, som Matt Blaze sa i Guardian häromdagen, tillräckligt med grejer för att övervaka ”the real bad guys”, ändå.

  Har ni sett vad det är för dag idag? Googla: ”The day we fight back”

  Kommentar av Kari Lantto — 11 februari 2014 @ 20:02

 2. ”Däremot har NSA, som Matt Blaze sa i Guardian häromdagen, tillräckligt med grejer för att övervaka ”the real bad guys”, ändå.”

  Det är ironiskt att de misslyckas sätta fast några ungdomar som bygger en bomb i en jäkla kastrull och smäller av mitt i amerikansk storstad.

  Helt klart används dessa resurser till andra ändamål än att faktiskt övervaka ”the real bad guys”. T.ex. industri-spionera och sälja vidare patenterbar information till amerikanska storbolag. Det är där pengarna finns. Finns inga större pengar i att jaga ”terrorister”. Dels för att det inte finns mycket terrorister och de få som finns är inte rika.

  Däremot är det allmänt känt sista 10 åren att upphovsätt och patent är ngt som amerikanska intressen och myndigheter försöker pracka på övriga världen med i princip alla medel de har.

  Kommentar av gurrfield — 11 februari 2014 @ 21:53

 3. Nätneutralitet handlar inte så mycket om vilken trafik privatpersoner har, så tyvärr hjälper inte kryptering.

  Nätneutralitet är frågan om de stora nätverksoperatörerna (Telia, Deutsche Telekom etc.) ska få erbjuda en gräddfil åt vissa (stor-)företag, så att de får förstklassig uppkoppling mot konsumenterna, medan de storföretagens konkurrenter inte får det.

  Det kan endera vara så att Deutsche Telekom träffar ett avtal med YouTube så att det funkar perfekt att titta på YouTube, medan video från andra sajter får nöja sig med ”best effort” och börjar hacka då och då.

  Eller så ka det vara så att bara Deutsche Telekom Video GmbH (typ) får gräddfil, och att YouTube och alla andra sajter får nöja sig med ”best effort”, medan Deutsche Telekom sitter och njuter av att ha skaffat sig de facto-monopol på en marknad genom sitt dotterbolag.

  Skräckvisionen är att vi får ett internet som slutar vara som internet är idag, och blir mer som en upphottad form av kabel-teve, där man får bestämma sig om man vill tillhöra Deutsche Telekom eller Telia, och sedan nöja sig med det som den leverantören råkar erbjuda.

  Kommentar av Christian Engström — 12 februari 2014 @ 0:18

 4. Christian:

  Ja, jag började inse det för ett par år sen. Det är deprimerande och ingen vill höra på om man säger det. Alla som förstår det (inuti systemet) får pengar, feta bonusar eller andra motivatorer för att hålla käften och låtsas som det regnar och de utanför tror inte på en / orkar inte bry sig. En del utanför förstår hur det går till och använder det för att här finns det pengar att tjäna på att spela dum.

  Inte nog med det, de ser med övervakningen till att folk råkar springa på och skaffa vänner som själva tjänar på systemet. Vem skulle i längden kunna passionerat och offentligt driva politik som direkt drabbar dennes vänner negativt? Kanske psykopater eller assburgers. Jag tror inte jag orkar med att göra det.

  Varför knappra in sina uppfinningar i datorn om FRA / NSA / lokala ”säkerhetsfirman” ändå kan bakdörra och sno allting jag gör och sälja det vidare till någon som tar patent på det? Lika bra söka anställning / konsulta direkt hos dem istället så slipper man slita ut sin mentala hälsa på kuppen.

  Det är jävligt imponerande hur du orkar. Kommer rösta på dig och Amelia så länge ni orkar kämpa. Själv måste jag nog i första hand se till min hälsa innan jag går under… Världen blir knappast en bättre plats om jag blir sjuk i huvet eller dör på kuppen.

  Kommentar av det normala tangentrummet — 12 februari 2014 @ 13:28

 5. Jag vill rösta med plånboken, just nu köper vi uppkopplingen av öppen fiber med Telia som tjänsteleverantör. vet någon här vad de andra leverantörernas inställning till nätneutralitet är?

  Kommentar av Erik Hedin — 2 mars 2014 @ 9:52


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: