Christian Engström, Pirat

8 maj 2009

Så röstar du i EU-valet 2009

Filed under: allmän politik — Christian Engström @ 16:21
Valsedel med kryss

.

Onsdagen den 20 maj 2009 startar röstningen i EU-valet. Vi får många frågor om hur man gör för att rösta på Piratpartiet, så jag postar en beskrivning. Sprid gärna länken.

Det är lätt att rösta. Så här gör man.

  • Leta upp en förtidsröstningslokal genom att gå in på Valmyndighetens hemsida [nytt fönster] och klicka fram ditt län och din kommun. Man får förtidsrösta i vilken förtidsröstningslokal man vill i hela landet, så välj en som ligger bekvämt till. Ofta brukar det vara bibliotek eller kommunalhus som är förtidsröstningslokaler. På Valmyndighetens sajt står öppettiderna för varje lokal.
  • Ta fram röstkortet som kommit hemskickat i brevlådan.  Även om det kallas för ”kort” är det i själva verket vara ett ganska sladdrigt papper, där det står vad du heter och att du får rösta.
  • fortidsrosta_flaggaGå till förtidsröstningslokalen och se till att ha med dig röstkortet och legitimation. Bägge är nödvändiga för att man ska få förtidsrösta. I röstningslokalen finns det valsedlar för alla partier och valkuvert framlagda på bord eller i ställ. Ta ett valkuvert och en valsedel för Piratpartiet, och gå bakom den gröna skärmen som står uppställd i röstningslokalen. (Se nedan hur du gör om det inte skulle finnas några förtryckta valsedlar för Piratpartiet.)
  • Kryssa för den person som du vill se invald för Piratpartiet (gärna mig, förstås). Det är kryssen som avgör vem det blir som får åka till Bryssel, så kryssandet är viktigt. Du får bara sätta kryss för en kandidat. Om du inte kryssar någon kandidat räknas rösten ändå partiet tillgodo, men du är inte med och påverkar vem som ska representera partiet.
  • Stoppa valsedeln i kuvertet, slicka igen det, och gå ut och lämna det till personen som tar emot rösterna. Sedan är det klart. Svårare än så var det inte! 🙂
  • 1611_largeOm det inte finns valsedlar för Piratpartiet i röstningslokalen när du kommer dit, tar du istället en blank valsedel och skriver Piratpartiet på den. Skriv ingenting annat på valsedeln – då finns risken att rösten inte räknas. Man kan inte kryssa personer om man använder en blank valsedel, men rösten räknas partiet tillgodo ändå.

Du kan läsa mer om hur förtidsröstningen går till hos Valmyndigheten, men egentligen är det inget mer man behöver veta för att kunna rösta. På själva valdagen den 7 juni är det andra lokaler som gäller, men i övrigt fungerar det i princip på samma sätt. Mer information om att rösta på valdagen kommer senare. Nu är det förtidsröstningen vi fokuserar på.

Man kan förtidsrösta på det här sättet från den 20 maj ända fram till valdagen den 7 juni, men det finns ingen anledning att vänta. Gå och rösta så tidigt du kan, så har du det avklarat.

Sedan kan du ägna resten av tiden fram till den 7 juni åt att:

Tjata på dina kompisar att de också ska gå och rösta. Berätta hur busenkelt det var, och att du själv redan har gjort det. Det är nu det avgörs, och varje röst räknas. Tillsammans kommer vi att fixa det här.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet som startar den 20 maj.

…………

Några andra som skriver om EU-valet: Aftonbladet, Expressen, Fokus, SvD, SvD

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , ,

31 kommentarer

  1. Jag röstar i förtid, sedan står jag i vallokal på valdagen.

    Vet redan vem som kommer Kryssas.

    Hur känns det att antagligen snart få ett nytt jobb?

    Kommentar av Jonathan — 8 maj 2009 @ 16:40

  2. Aktivist-sms den 20 maj? Ja, ja!

    Kommentar av Mikael "MMN-o" Nordfeldth — 8 maj 2009 @ 17:05

  3. Men hallå!?
    Ska ni ba ta bort fildelningen?
    Man måste la få kunna ladda ner oxå?

    Kommentar av Jag — 8 maj 2009 @ 18:09

  4. Skall bli ett sant nöje att kryssa i första rutan!

    Kommentar av Jonas Bergsten — 8 maj 2009 @ 18:40

  5. Har precis reggat mig som distributör av valsedlar till förtidsröstningslokalen/ett distrikt på valdagen, i min hemkommun för EU-valet 2009. Detta trots att jag inte är medlem i pp men stark sympatiserar med dem i de frågor som de brinner för. Det finns ju inget annat alternativ om man vill ändra på FRA, IPRED, upphovsrätten, patentfrågor mm. Man kan lugnt säga att de etablerade EU/riksdagspartierna har drivit mig till att ta på mig detta uppdrag med sina svek.

    Jag anser att pp ska ha samma chans att bli valda som de tidigare nämnda då valdagen är här och chansen ökar betydligt om det finns färdigtryckta valsedlar sida vid sida med de etablerade partierna.(människan är av naturen lat 🙂 Hoppas att fler från orten vågar hjälpa till i andra distrikt när de ser att någon har tagit på sig en bit av arbetet med valsedlarna.

    All lycka på valdagen och hoppas på 10% eller mer.

    Kommentar av Sockna — 8 maj 2009 @ 20:42

  6. Jepp, tagit en förtidsröstningslokal och en vallokal. Good night, and good luck!

    Kommentar av Pastor Bentonit — 8 maj 2009 @ 22:54

  7. […] (som kommer sitta på en av PP-stolarna, skulle det bli så) förklarar hur själva röstningen går […]

    Pingback av Johan Ronström » Blog Archive » Partiet — 8 maj 2009 @ 22:56

  8. Förtydliga gärna övertydligt hur man får/inte får skriva Piratpartiet med gemener/versaler och sär – skrivning, på en blank valsedel.

    Kommentar av Fredrika — 8 maj 2009 @ 23:33

  9. Det är en myt att det skulle vara kritiskt med gemener/versaler eller särskrivning. Skillnaden märks bara när partiet inte har beställt några valsedlar alls, och rösträknarna därför inte kan veta vilken partibeteckning som är ”officiell”. Det har mig veterligen aldrig hänt i Sverige att ett parti förlorat mandat på att några avgörande handskrivna röster har varit felstavade. Skulle det uppstå någon tveksamhet på den här punkten vid redovisningen av resultatet, så kan man överklaga valet till Valprövningsnämnden.

    I 2006 års riksdagsval förekom det en eller ett par röster på Piratbyrån, som alltså inte räknades Piratpartiet tillgodo. Några handskrivna röster som låg närmare Piratpartiet än så särredovisades däremot inte, utan de ingick i så fall i totala antalet röster på oss.

    Den instruktion som både partiet och Christian nu lämnat anser jag är tillräcklig. Skriver man mer blir det bara tröttsamt att läsa.

    Kommentar av Anders Andersson — 8 maj 2009 @ 23:57

  10. […] Synovate säger 5.1%, Demoskop säger 5%, Burson-Marsteller säger 8.5%, SIFO säger 3.4%. Kom ihåg att rösta, det är inte så svårt. […]

    Pingback av MMN-o » EU-mätningar hit och dit — 9 maj 2009 @ 7:41

  11. Måste vi inte ha folk på plats som övervakar röst räkningen också?
    Nu kan man bara boka sig för distribution av röstsedlar och röstsedelsutdelning?

    Kommentar av Jerker Montelius — 9 maj 2009 @ 8:56

  12. Övervakning av rösträkningen är knappast nödvändig för att vi skall få våra mandat; så illa tror jag inte det är beställt med rösträknarnas opartiskhet. Alla röster räknas ju två gånger och summorna stäms av med antalet röstande, så det räcker inte med att ”glömma” en siffra i ett protokoll för att ändra resultatet, utan det måste till ett ganska utstuderat fuskande för att det hela inte skall upptäckas och åtgärdas i efterhand.

    Därför behöver vi inte belasta bokningssystemet och våra aktivister med denna uppgift, utan det är betydligt viktigare att det finns tryckta valsedlar i lokalerna under den tid röstning pågår, samt att väljarna ser att vi finns.

    Däremot är det av stor vikt att den som vill får övervaka rösträkningen, och de etablerade partierna har antagligen folk på plats som gör det, antingen för syns skull (så att rösträknarna upplever att de är iakttagna) eller för att de själva först av alla vill veta resultatet i det egna valdistriktet.

    Jag har närvarat några gånger vid rösträkning i kyrkofullmäktigevalen (eftersom dessa inte brukar redovisas i direktsänd TV), och vid dessa har det varit klent med intresset från allmänheten; kanske någon enstaka valarbetare som haft sista passet utanför vallokalen för sitt parti. Förmodligen är intresset något större vid de allmänna valen.

    Den som är nyfiken på valsystemet i allmänhet, men som kan avstå från att se de preliminära resultaten från klockan 21 och framåt i TV (inklusive resultatet från SVT:s vallokalsundersökning), kan alltså ha visst utbyte av att följa rösträkningen i ”sin” (eller någon annans) vallokal; det är en offentlig förrättning och man behöver inte ens ha rösträtt för att göra det. Jag tippar att rösträkningen tar i storleksordningen en timme, något olika beroende på valdistriktets storlek. Det kan också ta en stund efter röstningens avslutande klockan 21 innan själva räknandet kommer igång, om lokalen exempelvis måste möbleras om, men dörren till lokalen måste hela tiden vara öppen för allmänheten (eller så måste valurna och röstlängd förseglas med sigill om man inte kan bevaka dem kontinuerligt).

    Det går förstås bra att samtidigt lyssna på valvakan eller nyheterna i radio (jag föreslår hörsnäcka), om man kan göra det utan att störa rösträkningen med högljutt tal, jubel eller tandagnisslan. Det är tillåtet att lämna lokalen samt återkomma när som helst under rösträkningen om man exempelvis behöver gå ut för att besvara eller ringa ett telefonsamtal.

    Det är värt att påpeka att alla ”övriga” partiers röster inte räknas separat på valkvällen, utan de partier som inte väntas ta mandat redovisas i stället i en klump (detta för att resultatet skall kunna ringas in till Valmyndigheten så snabbt som möjligt). Rösträknarna har såvitt jag vet inte heller skyldighet att besvara eventuella frågor från de närvarande om hur dessa ”övriga” partiers röster fördelar sig, men det kanske framgår ändå om man har god uppsikt över deras arbete.

    Det är Valmyndigheten som före rösträkningen meddelar valförrättarna vilka partier som skall redovisas separat redan på valnatten. Vid riksdagsvalet 2006 gällde det enbart de existerande riksdagspartierna; SD, FI och PP fick vänta några dagar med att få reda på hur 5,7 procent ”övriga” röster hade fördelats (i teorin hade ett av partierna kunnat få 4 procent och därmed ändrat mandatfördelningen, men nu blev det ju inte så). Jag vet inte huruvida Valmyndigheten tar intryck av de för oss nu positiva opinionsmätningarna, men jag hoppas förstås att både vi och Junilistan räknas den här gången. Skulle så inte ske är det ingenting jag tänker bråka om; det är ett par dagars fördröjning av resultatet det handlar om och inget som det känns meningsfullt att överklaga (vilket sannolikt skulle ta längre tid än dessa få dagar).

    Kommentar av Anders Andersson — 9 maj 2009 @ 12:32

  13. Vad som kan vara bra att notera är att de flesta förtidsröstningslokaler har möjlighet att skriva ut (eller få faxat till sig) ett ”dublettröstkort”. Så om du har tappat bort ditt kort, eller bara råkar snubbla över en förtidsröstningslokal men röstkortet ligger hemma, så kan du få ett nytt ordnat på plats så att du fortfarande kan rösta. Du måste dock alltid kunna legimitera dig. (räcker förvisso med att någon som kan legitimera sig går i god för att du är den du säger, ELLER att röstmottagaren vet vem du är.)

    Kommentar av morr — 9 maj 2009 @ 13:56

  14. Det står såhär på PPs EU-sida: ”Planen är att gå med i den grupp som vi bedömer ligger närmast oss i våra frågor (troligen endera den gröna eller den liberala gruppen)”

    Betyder det att ni kommer vara tvugna att rösta med den gruppen i alla övriga frågor, så som det var tänkt i regeringsbygget, eller lägger ni ner, eller kanske röstar efter personliga åsikter i övriga frågor?

    Jag tycker det behöver klargöras tydligt.

    Kommentar av Johan Ronström — 9 maj 2009 @ 14:04

  15. Vi röstar med gruppen i alla andra frågor. Annars har vi ingen trovärdighet i gruppen.

    Kommentar av Jonathan — 9 maj 2009 @ 14:05

  16. Precis, men man ska komma ihåg att vi röstar med gruppen för att vi vill det (av taktiska skäl). Gruppen har inga maktmedel att tvinga oss till någonting, så får den för sig någonting totalt skogstokigt i någon speciell fråga kan vi strunta i det.

    Men grundtanken är att vi ska rösta med gruppen i allt som ligger utanför vårt program. Främst för att spara tid så att vi kan fokusera på våra frågor, men också för att behålla vår trovärdighet inom gruppen, som Jonathan påpekar.

    Kommentar av Christian Engström — 9 maj 2009 @ 15:21

  17. TIPS – Jag har med argumentet att näten måste bevaras fritt för kommande generationer övertalat svärmor gå med mig och barnen för att rösta pirat på biblioteket. På detta enkla sätt dubblerar jag ”mitt” röstdeltagande.

    Kommentar av Fredrik — 9 maj 2009 @ 22:25

  18. Skulle nu gruppen sätta i system att komma med skogstokiga förslag som PP inte kan finna sig i, då måste väl ni som sitter där överväga om det kanske är dags att bryta samarbetet och hitta en mer konstruktiv grupp? Trovärdigheten ligger ju i att ni kommer överens om att dela på en gemensam agenda, inte att ni slaviskt skall klamra er fast i samma grupp i fem år oavsett hur gruppen i övrigt utvecklas.

    Kommentar av Anders Andersson — 9 maj 2009 @ 22:30

  19. @ Anders Andersson,

    Precis. Det är ett av skälen till att vi inte vill deklarera före valet om vi siktar på den gröna eller den liberala gruppen. Om vi går med i en grupp och det visar sig att det inte funkar alls, då är det bättre att vi ser oss om efter en annan grupp.

    Allt det här med grupptillhörighet är bara taktik, som syftar till att vi ska kunna ägna så mycket av vår tid som möjligt åt det vi vill ägna den åt, och inte dränkas i en massa bjäfs.

    Jag kan förstås inte vara 100% säker på att det kommer gå så bra som jag tror att det kommer göra. Visar det sig att vi behöver justera vår taktik vartefter vi lär oss mer så gör vi väl det. Vi har ett forum som är öppet 24/7, där vi kan diskutera vartefter verkligheten kommer och blandar sig i planeringen.

    Syftet är hela tiden att slåss för ett Europa som respekterar medborgarrätten och väljer en positiv väg in i informationssamhället. Exakt vilken metod som fungerar allra bäst får vi pröva oss fram till.

    Kommentar av Christian Engström — 9 maj 2009 @ 23:46

  20. Glöm inte att utse 7 juni till den officiella AFK-dagen också. Jag går gärna och röstar då. Kul och se om folk kan slita sig lite från skärmarna och träffas i riktiga livet. Promota gärna lite för det också.

    Alltså: 7 juni blir dagen då vi tar upproret utanför skärmarna. Gärna lite valvaka på nån pub också och så.
    Sen kan man ju alltid förtidsrösta också.

    Kommentar av Mattias — 10 maj 2009 @ 11:59

  21. @morr Tack för det. Där löstes det sista av mina problem, alltså hur jag lättast ska få tag på mitt röstkort. Att sambon kan gå i god för att jag är jag visste jag dock redan. 😀

    Kommentar av nef — 10 maj 2009 @ 14:14

  22. ”Så här röstar du på PP” borde vara överst på Piratpartiets startsida! Många är osäkra på hur man ska göra för att rösta, vissa har aldrig röstat tidigare och många vet inte ens var vallokalerna ligger. Gör all sådan informationen så lättillgänglig för medlemmar och besökare som möjligt. Länka till kartor med vallokaler i ens närhet. Lägg upp illustrationer på alla steg i röstningen och allt man ska tänka på (liknande en IKEA-manual). Ju säkrare väljarna är på alla steg i valet, desto troligare är att de går och röstar. Informationsspridning är en av kärnpunkterna i Piratpartiet så låt oss nu också sprida informationen om hur man röstar på oss!

    En kort och koncist länk att skicka till folk över mail, facebook, irc, msn osv med all information om hur man röstar på PP hade varit guld värd!

    Kommentar av Inomjordisk — 11 maj 2009 @ 23:46

  23. […] Piratpartiet ställer upp i EU-valet som startar den 20 maj. […]

    Pingback av Europas blickar är på svensk nätpolitik « Christian Engström (pp) — 12 maj 2009 @ 23:20

  24. […] i direktval och det hit du bör gå och rösta på Piratpartiet den sjunde juni (eller helst före, förtidsröstningen startar redan den 20:e maj). Den som vill veta mer om beslutsprocessen i EU kan med fördel läsa mer hos Erik Josefsson eller […]

    Pingback av Vad har hänt? « lePlaid — 14 maj 2009 @ 23:22

  25. […] Piratpartiet ställer upp i EU-valet som startar den 20 maj. […]

    Pingback av Datalagringslagen – bakgrundslänkar « Christian Engström (pp) — 15 maj 2009 @ 0:05

  26. […] Piratpartiet ställer upp i EU-valet som startar den 20 maj. […]

    Pingback av Är enfrågepartier okay? « Christian Engström (pp) — 15 maj 2009 @ 20:01

  27. […] Piratpartiet ställer upp i EU-valet som startar på onsdag den 20 maj. […]

    Pingback av Piratpartiet utestängt från EU-debatt « Christian Engström (pp) — 17 maj 2009 @ 10:57

  28. […] [nytt fönster], ta med röstkort och legitimation, och gå och rösta. Här kan du läsa mer om hur man gör, men det är inget svårt […]

    Pingback av Rösta Pirat den 20 maj! « Christian Engström (pp) — 19 maj 2009 @ 16:59

  29. […] Engström har beskrivit hur man röstar i EU-valet. Det är enkelt. Etiketter centralstationen, eu-valet, eu-valet 2009, förtidsröstning, […]

    Pingback av Jag har ju också förtidsröstat « Mia is a geek — 23 maj 2009 @ 1:31

  30. Du får min röst idag, Christian. Gör mig inte besviken om du går hela vägen till Bryssel nu! 🙂

    Kommentar av JD — 7 juni 2009 @ 12:28

  31. […] så mindes jag att det kunde man ju förra året också. Så all den där oron jag haft har varit helt i onödan. Tänk om man hade bättre […]

    Pingback av Har du inte fått ditt röstkort än? | Sanningen som jag ser den — 2 september 2010 @ 6:15


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.