Christian Engström, Pirat

17 maj 2009

Piratpartiet utestängt från EU-debatt

Filed under: allmän politik — Christian Engström @ 10:57
SVT - maktens megafon?

SVT - maktens megafon?

Ikväll klockan 20 håller Agenda partiledardebatt inför EU-valet. Men bara riksdagspartierna får vara med. Piratpartiet får inte vara med i debatten, trots att alla bedömare är överens om att vi har en mycket god chans att ta mandat i valet.

I opinionsmätningar från Sifo, Novus och Synovate har Piratpartiet fått över 5%, vilket skulle ge oss en plats i parlamentet. I en mätning från Demoskop fick vi 3,4%, vilket visserligen är under spärren, men klart över Kristdemokraternas siffra i samma mätning (1,8%).

Varför får vi inte vara med? kan man undra. Sveriges Television brukar marknadsföra sig själva med sloganen ”fri television”. Det är en sanning med modifikation. Riksdagspartierna kontrollerar ju SVT genom avtalet med staten, och genom att de har ledamöter i SVT:s styrelse. Nu har SVT bestämt att bara riksdagspartierna får vara med i debatten inför valet. Är det en slump?

Det är ovärdigt av SVT att på det här sättet avsiktligt utestänga Piratpartiet. Vi har bättre opinionssiffror än Kristdemokraterna inför EU-valet.

Om SVT av någon anledning har bestämt sig för att det bara får plats 7 partier i studion, då borde de platserna gå till de 7 partier som har störst chans att ta mandat enligt opinionsundersökningarna. I så fall borde Piratpartiet få ta över Kristdemokraternas plats. Men det rimliga är förstås att Agenda bestämmer sig för att utöka till 8 partier i debatten.

Piratpartiet är utestängda även från den andra teve-sända debatten inför EU-valet. Den kommer att hållas den 4 juni, men representanter för alla riksdagspartierna plus Junilistan. Men Piratpartiet får inte vara med där heller.

Några ytterligare debatter kommer inte att hållas i teve före valet.

Sveriges Television har ett uppdrag att förmedla nyheter och politisk debatt på ett neutralt sätt. Det uppdraget är förstås extra viktigt i valtider. Ska vi ha kvar en statsfinansierad television får den inte förvandlas till att bara vara en lydig megafon för makten.

Jag har ringt Agenda-redaktionen och framfört den här synpunkten. Det finns fortfarande tid för SVT att ändra sig. Debatten ikväll ska sändas live med början klockan 20.00. Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge finns i Stockholm och är beredd att hoppa in med kort varsel.

Det finns alltså inga praktiska problem med att ändra beslutet, och låta Piratpartiet delta i debatten inför EU-valet. Det handlar bara om hur Sveriges Television tolkar sitt uppdrag när det är valtider.

Är det att informera medborgarna eller att skydda makten?

Piratpartiet ställer upp i EU-valet som startar på onsdag den 20 maj.

…………

Pressmeddelande från Piratpartiet. Andra som skriver: Rick Falkvinge

Uppdatering: Jag skriver på SVT Opinion

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , ,

85 kommentarer

 1. Junilistan fick inte vara med 2004.

  Kommentar av HR — 17 maj 2009 @ 11:28

 2. Dem borde skämmas! Det är dock bra att Rick är redo om det skulle behövas, vilket vi får hoppas eftersom i princip alla mätningar visar att PP har ett stöd på runt 5,5%

  Kommentar av mrhama — 17 maj 2009 @ 11:35

 3. Att SVT inte är opartiskt är väl ingen större nyhet?

  Kommentar av Aldain — 17 maj 2009 @ 11:40

 4. Finns det möjlighet för oss andra pirater att också ringa Aganda-redaktionen? De borde ju till slut inse att det finns ett intresse…

  Kommentar av Drakvakt — 17 maj 2009 @ 11:40

 5. Det här konspirationstänkandet klär er inte. JL fick inte vara med 2004, i år får inte PP eller SD vara med, nästa val är det antagligen något annat uppstickarparti som lämnas utanför. Gränsen måste ju dras någonstans, och då är den logiska gränsen att de partier som faktiskt redan har mandat bjuds in – tycker jag.

  Däremot tycker jag det är synd att ni inte får vara med, jag tror det hade kunnat bli väldigt intressant om PP och SD fick vara med och ställa saker på huvudet!

  Kommentar av MrArboc — 17 maj 2009 @ 11:43

 6. Det är för jävligt, bara ha med de gamla partierna.
  Men det är klart de är väl rädda för PP

  Kommentar av Fredrik Andersson — 17 maj 2009 @ 11:56

 7. Men denna gång fick inte Junilistan vara med trots att de kom in i parlamentet!

  SVT tycker att den logiska gränsen är de partier som är representerade i SVT:s styrelse.

  Kommentar av Mats — 17 maj 2009 @ 11:58

 8. Helt ok för mig att PP inte är med i debatten. Större skandal är att JL inte får vara med.
  Och om PP ska skicka dit Rick så hoppas jag att han hårdpluggat bättre svar än de han gav i Ekot i lördagsintervjun. En sådan föreställning till och vi kommer se opinions-siffrorna slå i botten.
  Frågor som formades i mitt huvud, som aktiv Piratpartist, efter Ekot intervjun:

  * Varför tar vi SPECIELLT avstånd från fördelningspolitik? Betyder det att vi kanske kan ta ställning i andra frågor utanför vårt område? Jag trodde inte vi skulle ta ställning i NÅGRA frågor utanför våra huvudfrågor?

  * Det står på hemsidan att vi kan GARANTERA att våra frågor kommer att gå igenom om vi hamnar i vågmästarställning. . . Hur fanken kan partiet garantera något sådant? Ni GARANTERAR alltså att om vi kommer in i riksdagen så kommer vi att senast september 2014 ha Fri fildelning OCH 5-års upphovsrättslängd, avskaffad FRA-avslyssning OCH INGEN PATENTRÄTT ALLS? Detta GARANTERAS på hemsidan. . . Någon som tror att detta inte enbart spär på politikerföraktet?

  Kommentar av E-mannen — 17 maj 2009 @ 11:58

 9. Ring och klaga: 08-784 00 00

  Kommentar av Olofb — 17 maj 2009 @ 12:00

 10. Det upprörande är att Junilistan inte får vara med. Man motiverade utestängandet av dem från debatten förra året med att de inte satt i parlamentet. NU gör de ju det men får inte vara med i alla fall.

  Men vad kan man förvänta sig av statstelevisionen?

  Kommentar av Mia — 17 maj 2009 @ 12:00

 11. It´s a conspiracy.

  Kommentar av artoo-detoo — 17 maj 2009 @ 12:03

 12. Just att Juni-listan är utestängd är ganska avslöjande. Sören Wibe i en debatt är inte att leka med.

  Kommentar av Robert Andersson — 17 maj 2009 @ 12:03

 13. gör en diskriminerings anmälan mot Svt eller gå till aftonbladet eller valfria tidningar med informationen om att Svt Censurerar politiska åsikter precis som Nordkoreas ända tv kanal 😛

  Kommentar av anonym — 17 maj 2009 @ 12:03

 14. E-mannen har rätt.
  ta dina piller nu rick så vi får en ordentlig debatt.

  Kommentar av artoo-detoo — 17 maj 2009 @ 12:05

 15. Jag börjar bli trött på debatter där Piratpartiet ändå bara säger att ”det har vi ingen åsikt om”. Kanske lika bra att inte vara med…

  Kommentar av Erik — 17 maj 2009 @ 12:06

 16. Christian, svara gärna på min invändning om Datalagringsdirektivet på ditt förra inlägg om det – jag menar att Europakonventionen inte står i vägen för det.

  Kommentar av calandrella — 17 maj 2009 @ 12:08

 17. Jag måste instämma här. Vad skulle PP ha att säga i de flesta frågor debatten ska handla om. Vi har ju uttalat ingen åsikt. Vore det verkligen bra att se Rick stå i TV och säga ingen åsikt, ingen, åsikt, ingen åsikt. Medan vård, skola, omsorg, miljö, jobb avhandlas i debatten ?

  Kommentar av Henrik Hoffström — 17 maj 2009 @ 12:13

 18. Jag har mailat till Agenda..hoppas fler gör det.

  Kommentar av Claes Roos — 17 maj 2009 @ 12:24

 19. De som ska rösta behöver information om vad de ska rösta på!

  Om vi ska ha kapitalism eller kommunism är inte det viktigaste då!

  ”Vad hjälper det att vinna hela världen om man förlorar sin själ”

  Jag personligen skiter i om det är socialdemokrater som inför ”den totala övervakningen” eller om det blir alliansen som inför ”den totala övervakningen”… Vilken övervakning ska vi välja? Röd eller Blå?

  Det är ju precis den aningslösheten som är den stora faran. Den ”store trollkarlens” största trick…

  Titta på vänsterhanden när jag viftar med den (HeHe högerhanden gör någonting helt annat)…

  Socialdemokraterna och Moderaterna röstar EXAKT LIKADANT i 90 PROCENT av omröstningarna i EU-parlamentet… Det finns då i realiteten egentligen TVÅ ALTERNATIV:

  ”Gammelalliansen” – – – Piratpartiet

  ”Partiledardebatten” som den nu ser ut blir ju som om man skulle sätta Rick, Christian, Matthias, Amelia och Emma i en studio för att debattera, och kalla det ”olika alternativ”…

  Titta gärna ikväll men kom ihåg:

  Det är en interndebatt i ”gammelalliansen”. De som deltar känner varandra väl sedan de var tonåringar.

  Mig lurar de inte!

  Kommentar av Hans J — 17 maj 2009 @ 12:37

 20. Robert Andersson: Det är väl en bidraganade anledning. Framförallt S har väldigt svårt att hantera Sören Wibe i debatten. Att han hör till landets skickligaste debattörer är en sak. att S och M röstar likadant i EU i mer än 9 fall av 10 är ett annat.

  Jag förstår att de inte vill ha med honom i (s)VT men det är f-n inte demokratiskt.

  Har mailat agenda. Gör det ni också. Självklart skall både Junilistan och Piratpartiet få vara med i EU-debatten

  Kommentar av Mia — 17 maj 2009 @ 12:42

 21. Detta hände Junilistan inför valet till riksdagen 2006. Då motiverade SVT det med att de har en policy som säger att de bara tar med partier som redan är representerade i det parlament som valet gäller. Men de kunde tänka sig undantag om ett parti har tydligt stöd i flera opinionsundersökningar. Miljöpartiet fick på det sättet vara med i TV 1988. Jag bad att få en kopia på policydokumentet, men det gick av någon anledning inte.

  Men SVT är otroligt inkonsekvent. Sverigedemokraterna har haft minst lika stora opinionssiffror som Mp hade 1988.
  Junilistan sitter i Europaparlamentet, och fick 14,5% men får ändå inte vara med.

  SVT har anmält otaliga gången till granskningsnämnden men frias hela tiden och de lär sig aldrig…

  Vad beror detta på? Vad är orsaken? Vem drar i spakarna?
  Jo, de sju etablerade partieran sitter i SVTs styrelse. Samma partier beviljar SVT sändningstillstånd. Samma sju partier sitter i granskningsnämnden! Ja, så är det. Granskningsnämndens ledamöter är utsedda av partierna!!!

  Nordkorea!

  Kommentar av Jonas — 17 maj 2009 @ 12:43

 22. Jag tycker inte det är så konstigt att PP inte är med. Man måste dra gränsen någonstans och ska man låta nationalsocialistisk front vara med också? Man förstår att de måste dra gränsen någonstans och att göra det vid att de partier som redan sitter i parlamentet är ganska naturligt.

  Opinionsundersökningar är godtyckliga och inte alls säkert att de stämmer.

  Vad som däremot är helt förkastligt ur demokratisynpunkt är att junilistan inte får vara med, eftersom de redan sitter i parlamentet. ”Nej, men vi låter bara riksdagspartierna vara med.” Det visar verkligen att SVT inte har fattat alls vad Europaparlamentet är. Man får ju ha lite konsekvens.

  Kommentar av Mattias — 17 maj 2009 @ 12:52

 23. Helt allvarligt Christian, ur ett demokratiperspektiv vore det rätt intressant att se dig slåss för det enda som är rimligt, nämligen att junilistan naturligtvis borde vara med i debatten även ikväll. PP får nog skaffa fram sina mandat innan det kravet går att ställa.

  Kommentar av Erik Laakso — 17 maj 2009 @ 12:55

 24. Erik Laakso är definitivt rätt ute och har en smart idé. PP skulle tjäna ordentligt på att slåss för att JL skulle få vara med i debatten. Det skulle sätta fokus på (1) de etablerade maktpartierna är otroligt rädda för konkurrens (hade Reinfelt sagt – på samma sätt som när Reagan krävde att John Andersson skulle få vara med i presidentvalsdebatten 1980 – att han inte ställde upp om inte JL och PP fick vara med skulle de partierna få vara med). (2) att PP tar demokratin på allvar och vill ha en jämn spelplan. (3) att PP bryr sig om principer och inte primärt att få vara med själva.

  Kommentar av Erik (ej Laakso) — 17 maj 2009 @ 13:02

 25. Jag kan ge mig på att detta framställts som en skandal i SVT om det hänt i USA eller i Ryssland

  Kommentar av Mats — 17 maj 2009 @ 13:05

 26. Kanske har junilistan tackat nej?

  Kommentar av Robert Andersson — 17 maj 2009 @ 13:06

 27. Att JL inte får ta plats i debatten är ren skandal och om inte censur så åtminstonde på gränsen. Att PP inte får ta del kan det argumenteras runt men Jag har iaf mailat SVT. Får se vad dom svarar om dom säger att man skall sitta riksdagen så är det obegripligt om de påstår att man måste ha mandat i EU-Parlamentet så är det censur av JL och alla andra svar är att medge att man har ett upsåt att styra politiken.

  Maila SVT allihop och fråga.

  Mvh
  Fredrik Larsson

  Kommentar av Fredrik Larsson — 17 maj 2009 @ 13:08

 28. Att PP inte får vara med är på något vis korrekt, eller åtminstone logiskt kontra principen att partiet inte fins i parlamentet. Sedan kan man diskutera om den principen är ok eller inte.
  Däremot att JL inte får vara med är helt felaktigt.

  Policyn, som Jonas försökte få ut, finns såklart inte på papper. Men den går ut på att SD inte ska tas med. Men det kan man inte säga, så därmed blir det en generell regel att ”småpartier” (definieras godtyckligt från fall till fall på redaktionen) inte kan tas med.

  För PPs del så kan kanske en debatt i TV kännas som en viktig markering att man är med på riktigt. Men PP har, till skillnad från gammelpartierna, en aktiv medlemsbas, en s.k. folkrörelse. Använd den istället. Du når garanterat fler personer genom att nå ut till medlemmarnas föräldrar och släktingar än genom en skruttig debatt i gammelmedia.

  Kommentar av tvivlar — 17 maj 2009 @ 13:11

 29. @ Erik Laakso:

  Jag håller med om att Junilistan också borde få vara med, men jag accepterar INTE att det skulle vara okay att kräva att man tog mandat i förra valet. Debatten ska ju handla om det här valet, inte om hur man borde ha röstat 2004.

  SVT:s uppdrag är att skildra samhället och ge medborgarna relevant och opartisk samhällsinformation. I det här valet är det de partier som har en rimlig chans att komma in som är intressantast för väljarna att få veta mer om.

  Jag tycker det är mycket missklädsamt att den statsstyrda televisionen så uppenbart favoriserar de partier som håller i penningpåsarna för SVT. I så fall vore det hederligare om all nyhetsrapportering sköttes av regeringskansliet direkt. Då blev det åtminstone tydligt hur det fungerar.

  Kommentar av Christian Engström — 17 maj 2009 @ 13:12

 30. Robert Andersson: Jag kollade med Junilistan och de har inte tackat nej utan tvärtom arbetat i flera dagar (sedan det blev känt vilka som var inbjudna) med att få SVT att ändra sig och låta dem vara med i debatten.

  Kommentar av Erik (ej Laakso) — 17 maj 2009 @ 13:13

 31. Konsekvens är oerhört viktigt i en demokrati. Jag tycker att piratpartiet ska stå upp för junilistans rätt att få vara med i debatten. Det kan vi bara tjäna på.

  Opinionsundersökningar kan göras av vem som helst. Vilken ska medierna lita på? Många institut är dessutom privata.

  Kommentar av Mattias — 17 maj 2009 @ 13:17

 32. Från: iBook
  Datum: sö 17 maj 2009 13.11.35 GMT+02:00
  Till: inger.bergman@svt.se
  Ämne: Public Service

  I allmänhetens tjänst eller i riksdagspartiernas ledband? Sist jag kollade så var Junilistan representerad i EU-parlamentet. Färska opinionsundersökningar visar att Piratpartiet har goda chanser att knipa ett mandat i det kommande valet. Vad vinner väljarna på att dessa partier utestängs i Agendas Debatt? Vad vinner SVT:s anseende på att politiskt intresserande inte får se sina företrädare mötas i en nationell TV-debatt i den fria televisionen.

  Tack för TV-licensen.
  Robert Andersson, Bohus

  Kommentar av Robert Andersson — 17 maj 2009 @ 13:24

 33. Skickade ett mail till SVT.. Angående deras såkallade ”Fri Television” Att stänga ute PP trots det breda folkliga stödet är ej förenligt med deras slogan ”Fri Television” de borde ändra den till ”Köpt Television” den som har mest pengar hörs mest!. PP behöver all medial uppmärksamhet de kan få för att nå ut till de breda massorna.Att nekas tillträde till en såkallad fri debatt är sorgligt och ej förenligt med SVT såkallade policy.

  Hoppas SVT ändrar sig i sista sekund men jag finner det ganska osanolikt.

  Kommentar av Storm — 17 maj 2009 @ 13:46

 34. Har nu mailat SVT i ärendet.

  Gör det ni också

  Kommentar av Erik (ej Laakso) — 17 maj 2009 @ 13:52

 35. På tal om medias förvanskning av fakta

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2906981.svd

  Nu är det tydligen inte säkert att piratpartiet ska ställa upp i riksdagsvalet nästa år. Det var nytt för mig.

  Christian Engström, kan du bekräfta detta?

  Kommentar av Mattias — 17 maj 2009 @ 13:54

 36. Håller helt med. Att gnälla över att man själv inte får vara med är en sak (jag tycker att PP borde få vara med) att slåss för att någon annan skall få vara med är en helt annan sak och skulle ge fett med cred. PP borde använda sina kanaler för att slåss för att Junilistan bör få vara med

  Kommentar av Mikael — 17 maj 2009 @ 13:55

 37. Mattias,

  Under ett halvårs tid har jag avslutat i princip varje blogginlägg med ”Piratpartiet ställer upp … i riksdagsvalet 2010”. Jag vet inte varifrån SvD har fått för sig att vi inte skulle ha bestämt oss. Det har vi.

  Att jag just nu har bytt till en avslutningsmening där jag bara säger att vi ställer upp i EU-valet är för att sätta fokus på det. Valet börjar ju nu på onsdag, som är första dagen då man kan gå och förtidsrösta. Då känns det rimligt att lyfta fram just EU-valet.

  Men självklart kommer vi ställa upp i riksdagsvalet 2010 också.

  Kommentar av Christian Engström — 17 maj 2009 @ 14:06

 38. ”..det är ingen valdebatt, det är en partiledardebatt..” ”…EU valsdebatt har vi i slutdebatten den 4 juni..”

  Tyvärr glömde jag fråga vilka som ska bjudas in att delta i slutdebatten den 4 juni.

  Citatet ovan är från telefonsamtal med Agendas redaktion kl 15:03 idag på telefon, med en något ansträngd redaktionsmedarbetare.

  Så nu har vi medborgare några veckor på oss att säkerställa att rätt partier får delta i den debatten.
  Kanske läge att börja säkerställa att Junilistan, PP och SD m fl ska bli inbjudna till den. Jag håller inte med SD någonstans, men jag kan slåss hårt för att även de ska ha rätt att utrycka sina åsikter.

  Kalle

  Kommentar av Karl — 17 maj 2009 @ 14:20

 39. Fick svar från SVT.

  De skriver med anledning av att JL inte är inbjudna: ”Junilistan är inte representerade i riksdagen.”

  Kommentar av Erik (ej Laakso) — 17 maj 2009 @ 14:26

 40. @ 39 (Erik (ej Laakso))
  Ja det är ju viktigt nu i euvalrörelsen…

  Kommentar av Anonym — 17 maj 2009 @ 14:50

 41. Jan Landquist.2009.05.17
  Läs nedan.
  Kopierat från SVT.Bara det inte är sådant man inte bör läsa eller får läsa som svensk medborgare.

  Agenda: Partiledardebatt
  Sverige står mitt i den djupaste ekonomiska krisen på decennier. Vilket block har det bästa receptet? Senast Agenda bjöd in riksdagens partiledare till en allmänpolitisk debatt var för ett halvår sedan – då i finanskrisens inledningsskede. Nu – ett halvår senare – är den ekonomiska krisen ett faktum.
  Ekonomin och arbetslösheten blir självklart några av de frågor ur den aktuella politiska debatten som partiledarna får svara på. Europafrågor kommer också stå på Agendas agenda, med tanke på EU-valet och det kommande svenska ordförandeskapet i EU. Programledare är Anna Hedenmo och Karin Hübinette, som för första gången leder ett Agenda tillsammans.
  Från partierna kommer: Mona Sahlin (S), Fredrik Reinfeldt (M), Jan Björklund (FP), Maria Wetterstrand (MP), Maud Olofsson (C), Göran Hägglund (KD) och Lars Ohly (V).

  Länk:- http://svt.se/agenda

  Kommentar av Jan Landquist — 17 maj 2009 @ 15:24

 42. Ja, ska man vara krass så blir det ju lite underligt när det bara är vissa frågor vi engagerar oss i. Rick svar att ”ja, vi tycker som dom som vinner” på hälften av frågorna tror jag skulle skada oss mer än vad vi har att vinna på det. Jag tror inte heller att såna debatter passar oss om jag ska vara ärlig. Tycker det mest brukar bli en massa politiskt skitsnack som man inte får ut något av.

  Kommentar av Slasher — 17 maj 2009 @ 15:24

 43. Jag mailade agenda@svt.se

  Kommentar av Ann-Catrin Brockman — 17 maj 2009 @ 15:29

 44. Christian: skönt att höra. Jag blev lite orolig ett tag.

  Men vi bör gå ut och dementera detta i SVD. De har ingen rätt att skriva så om det inte är sant. Det kan få folk att börja fundera på om det är värt att rösta på oss osv.

  Kommentar av Mattias — 17 maj 2009 @ 15:36

 45. Tja, att JL inte är med borde ju spela PP i fatet. Kanske kan man locka några missnöjesröster?

  Kommentar av Jonas B. — 17 maj 2009 @ 15:38

 46. Eh, ursäkta ovanstående metaforblandningshjärnsläpp. Det var menat att stå att det skulle gynna PP, inget annat.

  Kommentar av Jonas B. — 17 maj 2009 @ 15:40

 47. […] Christan Engström (PP) – Piratpartiet utestängt från från EU-debatt […]

  Pingback av JMB » Arkiv » SVT: Kvällens partiledardebatt har inget med EU-valet att göra… — 17 maj 2009 @ 15:54

 48. Ja det har ju redan tagits upp men jag kan ju passa på att instämma. Det finns flera småpartier som blir uteslutna. Svårt att neka (sd) och (j) ifall (pp) skulle fått vara med. Var drar man gränsen? Dessutom så skulle ju debatten handla om ekonomikrisen och sånt blaj. Det var bestämt på förhand. Måhända är det REDAN DÄR som problemet ligger men med det som bakgrund så känns det ännu mindre konstigt att just riksdagspartierna är representerade just ikväll. Vi får väl fixa en alternativ sändning via nätet med alternativa persorner (kanske lite kort varsel men…) 🙂

  Kommentar av Hans Löfving — 17 maj 2009 @ 16:09

 49. Hans Löfving:

  1: jag förstår inte varför det – från medborgarnas sida – skulle vara angeläget att utestänga JL

  2. Det framgår tydligt av påannonseringen att debatten kommer att handla om EU

  Kommentar av Mats — 17 maj 2009 @ 16:22

 50. […] Christian Engström – Piratpartiet utestängt från EU-debatt […]

  Pingback av projO’s blog » Blog Archive » En dold Agenda? — 17 maj 2009 @ 17:00

 51. Jag har skrivit till agenda och lagt fokus på att Junilistan borde få vara med i debatten som handlar om EU. Något annat är galet då de faktiskt sitter med i EP. Sedan tycker jag att alla uppstickarpartier med chans på mandat (där, som jag förstår det, vi kan räkna SD, F! och PP även om det antagligen är troligt att endast PP kommer få mandat) ska vara med. Fast gräsligast är ändå tycker jag att de utesluter JL ifrån en debatt som uttryckligen kommer handla om EU. Om det inte handlade alls om EU så är det en sak, då kan de luta sig tillbaka på det men nu står det ju att de ska prata EU också.

  Så dåligt av SVT. Får se om man får ett svar på mailet eller inte.

  Kommentar av Leffe — 17 maj 2009 @ 17:16

 52. Jag förstår inte vad riksdagsrepresantionen har för relevans i ett euval. Det är helt olika saker och självklart ska JL, PP, Sd och kanske även Fi få chans att vara med. Men jag antar att det blir för krångligt för SVT att ha fler än två sidor nu när båda blocken har byggt allianser

  Kommentar av MRHAMA — 17 maj 2009 @ 17:27

 53. Att föra fram anledningen som att bara riksdagspartier skulle få vara med är så otroligt dåligt oavsett hur det egentligen ligger till. Det handlar väl om EU-val nu inte riksdagsval?! Jag kommer givetvis inte se på programmet nu. Bra jobbat SVT osv.

  Kommentar av DIProgan — 17 maj 2009 @ 17:35

 54. Det är uppenbart att de EU-frågor som varit bland de mest uppmärksammade är integritet och telekompaket. Om agende väljer att inte ta upp dessa så är det ett politiskt ställningstagande från deras sida. Om de tar upp frågorna utan PP med så är det också ett politiskt ställningstagande.
  PP bör således vara med.

  Kommentar av Mikael — 17 maj 2009 @ 18:08

 55. Agenda skall tydligen debattera fildelning.

  Kommentar av Kålan — 17 maj 2009 @ 18:42

 56. Det vore kanske mer ärligt och korrekt om PP kämpade för att Jl ska få vara med. Vi ännu ej etablerade måste hjälpas åt.
  Jl hade stora problem med media förra valet, trots att de har mandat. Medias lockout mot Jl har ju förstört partiet.
  Svenskarna är EU-kritiska och många håller med om Jls politik. Men efter att media bestämde sig för att blockera partiet har folk glömt att de finns över huvud taget.

  Göteborgsposten publicerar ju inte ens insändare om de nämner Jl, Wibe eller Lundgren.

  Kommentar av Jonas — 17 maj 2009 @ 19:11

 57. […] vill inte låta de mindre partierna vara med i (sin) Agenda […]

  Pingback av Varför inte? » Internet to SVT: — 17 maj 2009 @ 19:41

 58. Men ni har ju inga uppfattningar i andra frågor än de ni driver, så skulle du och PP varit med och varit tysta då eller?

  Kommentar av www.kentpersson.se — 17 maj 2009 @ 19:55

 59. […] övrigt notetar jag att Piratpartiet gnäller att de inte får vara med i en debatt som handlar om inrikespolitik. Dessutom blir den än […]

  Pingback av Reinfeldt dominerar i partiledardebatten! « Kent Persson (m) blogg — 17 maj 2009 @ 20:17

 60. […] jävla tjat det blev om att Agenda inte bjuder in Piratpartiet. Alarmismen är på […]

  Pingback av MMN-o » En tydlig Agenda, tycker jag — 17 maj 2009 @ 20:31

 61. […] om jag förstår att Christian är upprörd att PP inte för vara med i partiledardebatten så tycker jag nog egentligen inte att […]

  Pingback av Patetiskt av Reinfeldt « ConnyT funderar — 17 maj 2009 @ 20:44

 62. […] i Agenda och följt diskussionen i tidningar och bloggosfär om vilka som skulle få delta tror jag […]

  Pingback av Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Public Service - vi gör som vi vill — 17 maj 2009 @ 21:08

 63. Jag har också mailat till Agenda och klagat och kommer att ringa på måndag.

  Om inte SVT fullgör sina skyldigheter att vara neutrala, så förstår inte jag varför jag ska ha en skyldighet att betala TV-licens!

  Vi borde kanske säga upp våra TV-licenser som protest om vi inte får vara med den 4 Juni!

  Kommentar av Janne — 17 maj 2009 @ 21:32

 64. skandal, också skandal att svt diskuterar riksdagspolitik nu. va fan, har de glömt EU helt, detta är att överge initiativet helt, Vi lever inte i en demkarti, hur många vet att EU leds av ickefolkvalda?

  Fi är också drabbat av denna mobbing från etablisemanget, DN har tex bara skrivit negativt om Fi och sedan när partierna ska presenteras är fi inte med. logiskt?

  Media försvarar makten och politikerföraktet!

  Junilistans uteslutning kommer gå till historien som medias pinsammaste grej. tredje största parite i EU-parlamentet från sve.

  Kommentar av Samuel — 17 maj 2009 @ 21:37

 65. Jag har även gått in på Europaparlamentets informationskampanj och påpekat problemen med att Sveriges Television inte tillåter en öppen debatt inför EU-valet. Det kanske är genom dem som vi borde påverka SVT…

  Skrev följande:

  ”En stor del av väljarna följer inte debatten på internet och dagspressen är ju inte känd för neutralitet och saklighet, så de TV-debatter som sänds i Sveriges Television är det viktigaste forumet inför EU-valet.

  Att Sveriges Television som är ett statsfinansierat public service företag i detta läge inte fullföljer sina skyldigheter att vara en neutral förmedlare av nyheter och politisk debatt genom att inte bjuda in Sveriges tredje största parti (Piratpartiet) till TV-debatten den 4 Juni är mycket bekymmersamt ur ett demokratiskt perspektiv.

  Samtliga partier som i ett flertal opinionsundersökningar visat att de har en rimlig chans att komma in i EU-parlamentet ska självklart få vara med, vilket var fallet med Miljöpartiet 1988. Att inskränka sig till endast de partier som idag sitter i riksdagen eller EU-parlamentet är odemokratiskt och jag hoppas att man från Europaparlamentets informationskampanj kan kontakta Sveriges Television och på så sätt öka förutsättningarna för ett ökat valdeltagande i årets val till EU-parlamentet.”

  Kommentar av Janne — 17 maj 2009 @ 22:32

 66. […] Man kan tycka att Piratpartiet säger surt sa räven om en rönnbären, när ledande företrädare klagar över att partiet inte fick vara med i kvällens debatt. Kent Persson tycker att partiet gnäller: […]

  Pingback av Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Om gnällande pirater — 17 maj 2009 @ 22:48

 67. Jag har sagt vad Jag tycker i frågan och ett flotte sjörövare står Jag fast vid, punkt och slut!

  Karl.Gustaf // kgripa.wordpress.com

  Kommentar av kgripa — 18 maj 2009 @ 0:18

 68. […] Piratpartiet utestängt från EU-debatt Ikväll klockan 20 håller Agenda partiledardebatt inför EU-valet. Men bara riksdagspartierna får vara med. […] […]

  Pingback av Top Posts « WordPress.com — 18 maj 2009 @ 1:39

 69. Välkommen till verkligheten,och varför ska (pp) särbehandlas om inte alla partier får vara med ?

  Kommentar av janrume — 18 maj 2009 @ 2:16

 70. Kan förstå om de sagt ”enbart partier med ledamöter i EU”, och tagit med JL. Dock tycker jag att inlägget om MP 1988 stämmer väl samtidigt. PP borde egentligen varit med tillsammans med JL.

  Att JL INTE är med tycker jag däremot är skrattretande. Kanske de inte var med pga låga opinionssiffror? Men om man tar med opinionssiffror i det hela borde man ju ta med PP, och sparka ut KD… Allt är konstigt.

  Kommentar av Gunnar P — 18 maj 2009 @ 2:39

 71. Det framgick dessutom i programmet att det var tänkt som en debatt inför EP-valet när riksdagspartierna bjöds in.

  Sedan ändrade man rubrik – sannolikt för att slippa Junilistan (och kanske PP)

  Kommentar av Mats — 18 maj 2009 @ 6:52

 72. Kent Persson skrev:

  Men ni har ju inga uppfattningar i andra frågor än de ni driver, så skulle du och PP varit med och varit tysta då eller?

  Det får du aldrig veta, eftersom vi inte fick möjligheten att delta i debatten.

  Kommentar av Christian Engström — 18 maj 2009 @ 7:03

 73. Mailat ansvarig journalist på SvD ang en dementi rörande PP´s inställning till valet 2010.
  Kanske har det redan dementerats, kanske dementeras det…eller så skiter de i det…vi får se//

  Kommentar av Richard Ramstedt — 18 maj 2009 @ 8:44

 74. […] tycker jag det var lite dåligt av Agendaredaktionen att inte låta PP delta i partiledardebatten igår, men å andra sidan så kan jag förstå lite hur de resonerade. Vi är […]

  Pingback av Piraterier « Bitchslap Barbie — 18 maj 2009 @ 9:15

 75. Som om det vore något att hänga i julgranen?

  Kommentar av Dude — 18 maj 2009 @ 16:59

 76. Spelar ingen roll om det är en nyhet eller inte. Det skall informeras varje gång något sådant sker!

  Kommentar av Dude — 18 maj 2009 @ 17:00

 77. Emedan det är viktigt att minnas det demokratiska idealet måste man ändå fråga sig i vilken mån det kan vara gynnsamt att hålla vissa element utanför de seriösa debattforumen – jag tänker närmast på Sverigedemokraterna och Piratpartiet. Dessa marginalpartier tillför föga till den sunda debatten med sin simpla ”politik” och gör sig bäst i andra forum.

  Kommentar av JNC — 18 maj 2009 @ 18:41

 78. Nordkorea? Vem hade du tänkt skulle välja in folk i nämnden då, om inte de demokratiskt valda?
  Däremot tycker jag att det är mycket anmärkningsvärt att man inte kan vara konsikvent på SVT, dax att dom kollar upp sina interna styrdokument så att man kan få någon klarhet i vilka riktlijer dom går efter.

  Kommentar av Fredrik — 19 maj 2009 @ 7:09

 79. […] få runt 5% i årets EU-val, vilket innebär att de skulle få minst ett mandat i parlamentet. De får ändå inte vara med och diskutera EU-politik! Varför inte? Regeringen börjar självklart bli rädda. Kommer Piratpartiet in i EU-parlamentet, […]

  Pingback av Sveriges demokrati « — 19 maj 2009 @ 8:16

 80. […] PP Nyckelord: Trackback-URL:   http://blogg.aftonbladet.se/TrackBack/29647/1214736 Inlägget har 0 trackbacks Skriv en kommentar Skriv kommentar som inloggad […]

  Pingback av Kultur från insidan — 19 maj 2009 @ 18:34

 81. […] Christian Engström (PP),   “Jag vill till Bryssel för Piratpartiet“, Christian Engström 3, Journalisten – Andreas Ekström: ”Piratpartiet är 2000-talets Ian och […]

  Pingback av Det högerneutrala Piratpartiet « Nemokrati — 20 maj 2009 @ 7:51

 82. […] verkar småpartierna tas mer på allvar här. I vilken utsträckning de utestängs från debatter vet jag inte, men radio- och tevebolaget WDR har publicerat en lista över alla […]

  Pingback av Vilket tyskt parti passar mig? « scalott.wordpress.com — 2 juni 2009 @ 19:12

 83. […] trodde att SVT ännu en gång hade struntat i PP när Rick Falkvinge aldrig dök upp i studion som valvakan sändes ifrån, men fick efter en stund […]

  Pingback av Yes! 7,1%! – Johan Bakke - En blogg! — 7 juni 2009 @ 23:24

 84. […] trodde att SVT ännu en gång hade struntat i PP när Rick Falkvinge aldrig dök upp i studion som valvakan sändes ifrån, men fick efter en stund […]

  Pingback av Yes! 7,1%! – Johan Bakke - En blogg! — 7 juni 2009 @ 23:24

 85. What’s up mates, its enormous piece of writing about teachingand entirely explained, keep it up all the time.

  Kommentar av outstanding birthday Celebration balloons in glasgow — 22 februari 2013 @ 6:15


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: