Christian Engström, Pirat

12 maj 2009

Europas blickar är på svensk nätpolitik

Filed under: allmän politik — Christian Engström @ 23:20
PC Inpact

Intervju för PC Inpact

– Piratpartiet behövs inte i Sverige. De partier vi har täcker upp de bitarna. Jag tror att Piratpartiet överdriver hur mycket som kommer att skrivas om dem i till exempel Le Monde och Frankrike, säger Christofer Fjellner (M) när han är ute på valturné.

Där tror vi olika. Själv är jag övertygad om att det kommer skapa en hel del uppmärksamhet när Piratpartiet kommer in i Europaparlamentet. Inte minst på grund av vårt namn.

Namnet Piratpartiet må vara till viss nackdel för oss i exakt det skede vi är i nu i valkampanjen, eftersom det sticker ut och väcker frågor. Men i samma ögonblick som vi kommer in blir det vår största tillgång, av precis samma anledning.

Redan nu är det mycket stort intresse för Piratpartiet internationellt, och speciellt i Frankrike. Jag satt en timme med en fransk journalist idag, och har en till intervju med en fransk journalist imorgon. (Jag gav en telefonintervju till Süddeutsche Zeitung idag också, men nu var det Frankrike det gällde.)

Här är några artiklar i fransk press om Piratpartiet den senaste månaden:

Så nog tycker jag det finns intresse ute i Europa för Piratpartiet. Och det här är alltså innan vi ens kommit in i parlamentet. Jag tror inte intresset minskar när vi väl har tagit oss dit – i synnerhet inte om vi tar flera mandat.

Den nätpolitiska debatten har kommit längre i Sverige än i resten av Europa, och det har Europa upptäckt. Jag gav en intervju till en svensk journalist som jobbar i Bryssel för ett par veckor sedan, och enligt honom var Sverige och Piratpartiet det enda samtalsämnet i politiska kretsar därnere.

Vi kan alla sträcka på oss och känna oss nationalistiskt stolta om vi vill, för det här är en fråga som kommer behöva diskuteras globalt, och Sverige ligger längst fram.

Den enda chans man har att påverka som EU-parlamentariker är att prata med folk, och få dem att efter moget övervägande dela ens idéer. Då är det en enorm tillgång om de man har tänkt prata med är intresserade, och ännu bättre om de misstänker att de kan lära sig något de själva har nytta av. I det läget är vi redan nu.

Nu återstår det bara att vi faktiskt ska ta oss in i parlamentet, så vi kan börja arbetet med att lägga om kursen för Europa in i det öppna kreativa informationssamhället. Det kommer vi att fixa.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet som startar den 20 maj.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , ,

24 kommentarer

  1. ”EU påverkar dig, vill du påverka EU?” från Fjellners blogg.

    Förvisso PR, men han underskattar Internets påverkan på allt (även han själv), inkl. Franska gammelmedia beroende av ”Internet läsare”.

    Och förvisso är det väldigt mycket ”politik” just nu, men den politiska mot-argumentationen tenderar till att reflektera nivån av frustration.

    Men, men, man ska heller aldrig underskatta människors hopp, ty det sista politiker ska göra är att punktera hoppet hos för många människor … :/

    Kommentar av ST — 12 maj 2009 @ 23:42

  2. Min franska är tyvärr rätt dålig (arbetar på det), så jag hade lite svårt ibland att hänga med i artiklarna. Kul att de skriver om oss iaf. ^^

    Kommentar av Yamiko — 13 maj 2009 @ 0:38

  3. Christofer Fjellner (M) och övriga riksdagspartier har det för tillfälligt väldigt jobbigt i bland annat fildelningsfrågan och bland annat när det kommer in på Piratpartiet. Pga att Sverige har ett så bra utvecklad infrastruktur när det kommer till bland annat tillgång till internet och att större delen av Sveriges befolkning har tillgång till det mot övriga EU länder. Därför sitter vi på en expertis som gör att vårat behov att självständighet, personlig integritet på internet ökar. Detta gör också att ett parti som Piratpartiet är nödvändigt speciellt efter HADOPI-lagen i Frankrike.

    För de övriga riksdagspartierna så är Piratpartiet, ett parti som ingen vill kännas vid men kan inte undvika pga de aktuella frågorna som så många piratpartister och andra likatänkade runt delad kultur, fri kunskap etc är för. Christofer Fjellners kommentar visar på bara att Piratpartiet behövs för vem ska annars Christofer Fjellner(M) och dom andra partierna lära sig av.

    Fredrick S.
    piratpartist

    Kommentar av Fredrick S. — 13 maj 2009 @ 0:42

  4. ”… och enligt honom var Sverige och Piratpartiet det enda samtalsämnet i politiska kretsar därnere.”

    Självklart.

    Kommentar av Rick — 13 maj 2009 @ 0:52

  5. Jag tycker att vi i agenda ser det gamla vanliga ”vända kappan efter vinden” konceptet i svenska valfrågor. Lova och svik.

    I de val jag har röstat i genom åren har jag alltid känt mig sviken av politikerna efteråt vare sig det var pensionerna, arbetslösheten eller skolan som kändes viktig just det aktuella valet, senast lovade Moderaterna i Stockholm innan valet att om dom vann så skulle det minsann inte bli några biltullar i staden men… Oj! Naturligtvis när Moderaterna väl satt bekvämt i stadshuset så ja då kunde dom skita styggt i sina väljare och införa biltullarna lik förbannat (dom röstade inte nej, dom la inte ner sina röster, dom sa JA)

    Nu är Ipred och fildelningen den starka vind som blåser i Europa och föga förvånande vänder genast sossar och moderater kappan igen… Tänker du verkligen rösta på nån av dom om du bryr dig om ditt privatliv?

    Jag röstar Pirat för det är det enda partiet som har goda värderingar, ett vettigt partiprogram och som aldrig har svikit mig som väljare.

    Kommentar av Zappo — 13 maj 2009 @ 1:11

  6. ”Den enda chans man har att påverka som EU-parlamentariker är att prata med folk, och få dem att efter moget övervägande dela ens idéer.”

    Och just därför kan ett enda mandat göra stor skillnad!

    Kommentar av Momo — 13 maj 2009 @ 1:49

  7. Jag röstar pirat av många skäl:
    dels behöver vi integritetsväktare – de frågorna (inte frågan) är de allra allra viktigaste för oss om vi ska ha någon som helst chans att komma tillbaka till en vettig demokrati;
    dels behöver politikerna som nu sitter i parlament och riksdag ett väckningssamtal – de kommer inte undan med sina idiotier längre.

    Men detta ställer också höga krav på PP och dess företrädare, för att inte säga MYCKET höga krav.

    Det gäller att inte dribbla bort sig.

    Kommentar av Globetrotter — 13 maj 2009 @ 6:33

  8. ”Jag tror att Piratpartiet överdriver hur mycket som kommer att skrivas om dem i till exempel Le Monde och Frankrike, säger Christofer Fjellner (M)”.
    Jaha, och mycket har det skrivits om Moderaterna då? Inget. Han är bara avundsjuk.

    Kommentar av Nicklas — 13 maj 2009 @ 6:43

  9. […] Engström (PP) ger Christopher Fjellner (M) svar på tal angående fransmännens intresse för Piratpartiet och dess frågor. Jag gillar hur man genom att enkelt lista upp ett gäng länkar […]

    Pingback av opassande » Blog Archive » Källa: Internet och de som hänger där — 13 maj 2009 @ 6:49

  10. Klart Europas blickar är fokuserade på PP och resultatet nu.
    ”Kan ledningar driva sitt folk som boskap eller står vi inför en revolution om vi försöker?” det är troligen ledares tankar.
    Det vanliga folket vill nog hellre se om ett folk kan stå upp mot sin regering för nått de tror på.
    Sverige behöver dra ut sina gammla ledare från stora huset ut på gatan så det fattar att de inte har nått där och göra längre.
    Nya tider kräver nytt tänkande, inte restriktioner på folket framfört med hopp om kontroll följt av ett vägg av lögner till valet som de sedan kan lägga åt sidan och fortsätta köra över folket.
    Det kommer ett slut på det, frågan är bara hur.

    Kommentar av Chimera — 13 maj 2009 @ 7:16

  11. Senast igår skrev Le Monde om hur man kommer runt Hadopi. De nämnde t o m The Pirate Bay och Ipredator – och länkade. Le Monde! Vart är världen påväg? 😉
    http://www.lemonde.fr/technologies/article/2009/05/12/la-resistance-s-organise-pour-l-apres-hadopi_1188816_651865.html#ens_id=1190324

    Kommentar av Anaïs — 13 maj 2009 @ 7:21

  12. Bra skrivet Christian!

    Fjellner verkar ungefär lika trovärdig som de andra etablerade politrukerna när det verkligen gäller, dvs inte alls! Att fälla en sådan kommentar som han gjorde skulle kunna viftas bort som partpolitisk taktik. Mot bakgrund av den verklighet vi dock faktiskt lever i, med kontinuerliga övergrepp mot demokratin och det fria samhället, så vittnar det framförallt om en fullständigt mental kollaps och en fet bekräftelse på en politiker som helt enkelt inte förstått.

    ”Vi kan alla sträcka på oss och känna oss nationalistiskt stolta om vi vill, för det här är en fråga som kommer behöva diskuteras globalt, och Sverige ligger längst fram.

    Uj, uj…nu är du farligt nära att väcka de som uppfattade Johan Bakkes första låt som en styggelse. *ironi*

    Kommentar av Thomas Tvivlaren — 13 maj 2009 @ 8:28

  13. Inte bara övertyga och knyta kontakter, propagandaeffekten för övriga piratpartier blir enorm om Christian kommer in.

    Kommentar av RikMatts — 13 maj 2009 @ 9:05

  14. Har några östeuropeiska medier kontaktat Piratpartiet?

    Kommentar av Mats — 13 maj 2009 @ 9:30

  15. Den nätpolitiska debatten kanske kommit långt… men nätpolitiken och integritetpolitiken är fortsatt åt skogen och på väg åt fel håll. Så nog behövs pp, och det är lite tidigt för ‘nationell’ stolthet.

    Kommentar av RedLib — 13 maj 2009 @ 13:06

  16. Finns det ett piratparti i frankrike? I så fall borde deras medlemstillströmmning vara ganska hög nu.

    Kommentar av joakim — 13 maj 2009 @ 14:34

  17. Jag har länge nu tappat hoppet om allt faktiskt. Men skulle PP in i EU så skulle jag bli enormt glad och känna lite hopp. Jag kommer rösta PP utan tvekan, och jag hoppas andra länder börjar etablera liknande partier. Dessutom vore det bra om debatten om datalagringsdirektivet togs upp nu, INNAN valet.

    Kommentar av Danne — 13 maj 2009 @ 20:23

  18. Jag hoppas att den som kontaktade dig från Süddeutsche Zeitung inte var Bernd Graff?

    För ett värre hetsstycke än nedanstående bloggpost har jag aldrig någonsin sett. Visserligen riktar den sig mot TPB, men i fyllan och villan (han kan väl ändå inte ha varit nykter?!!) blandar han ihop piratbyrån och Piratpartiet.

    http://jetzt.sueddeutsche.de/texte/anzeigen/475305

    Jag orkar inte ens sammanfatta smörjan på svenska. Schmutzfink är ett tyskt ord som känns adekvat i sammanhanget.

    Kommentar av RikMatts — 13 maj 2009 @ 22:23

  19. […] Europas blickar är på svensk nätpolitik – Piratpartiet behövs inte i Sverige. De partier vi har täcker upp de bitarna. Jag tror att Piratpartiet överdriver […] […]

    Pingback av Top Posts « WordPress.com — 14 maj 2009 @ 1:44

  20. Polissamhället är här!!!!!!!!!!!!!!

    Läs nyhet via länk nedan i denna bloggpost. Kvinna får sitt hus stulet av banken, ett helt Swat team går in och griper henne i sitt eget hem trots att hon betalat av sitt lån. På bloggen finns även youtube klipp som innehåller ljudfil av kvinnan som ringer upp en radioshow så att allt spelas in på radio.

    http://bungalowbillscw.blogspot.com/2009/05/dawn-welsh-of-hillsboro-mo-arrested-for.html

    Här är radioklippet.

    Det här kommer sprida sig över hela världen, tro mig, bankerna har skuldsatta människor över hela världen.

    VAKNA!

    Kommentar av VAKNA FARA!!!!! — 14 maj 2009 @ 9:03

  21. Hej Christian! Är själv pirat men behöver klarhet i följande om PP’s policy. PP är ett fokusparti innebärande vågmästartaktik i Riksdagen när vi är där 2010.

    Men varför är PP inte ett uttalat vågmästarparti i EU? Varför ska PP tillhöra den vänstergröna eller liberala gruppen i EU-parlamentet? Kan PP inte vara vågmästare i EU lika väl som i den svenska Riksdagen?

    Är det nödvändigt/bra av något skäl att redan nu tala om vilken EU-grupp PP kommer att stödja? Beror inte det i första hand på var i olika frågor PP kommer att få gruppstöd för våra egna hjärtefrågor, demokrati och mänskliga fri- och rättigheter?

    Jag kan ha missat något, men anser att PP ska vara vågmästare även i EU-parlamentet. Hur ska PP förhålla sig till Libertas som tydligen blir ett renodlat Europaparti och alltså kommer att kunna jämföras med parlamnetets nuvarande gruppbildningar. Många frågetecken men tacksam för svar i god tid innan den 7 juni.

    Kommentar av cnab — 14 maj 2009 @ 10:57

  22. Borttagen, off-topic /CE

    Kommentar av VAKNA FARA!!!!! — 14 maj 2009 @ 11:52

  23. cnab,

    Vågmästarstrategin bygger på att riksdagen tillsätter en regering, och att allt handlar om att få över 50% så att man får bestämma vem som ska vara statsminister. Men i EU tillsätter parlamentet ingen regeringschef, så det finns liksom ingeting att vågmästra om.

    I svenska riksdagen kan vi hota att sparka statsministern om han/hon inte sköter sig, men i EU-parlamentet har vi inget sådant hot att komma med. Och har man inget trovärdigt hot får man hitta på något annat.

    Då är vänlighet det enda sättet som återstår. Desperate times call for desperate measures. 😉

    Att vi inte vill bestämma oss för någon grupp i förväg är i första hand för att vara tydliga mot väljarna. Vi kommer driva våra frågor och ingenting annat, oberoende av vilken grupp vi är med i

    Gruppvalet är rent taktiskt från vår sida, och skulle det dyka upp ett läge där vi kan få bättre genomslag i våra frågor genom att byta, då gör vi det.

    Vill man ha en parlamentariker som lovar att sitta kvar i en viss grupp även om det inte skulle vara det bästa sättet att försvara medborgarrätten på nätet, då ska man rösta på MP, C eller FP. Vill man ha någon som gör allt vad han kan för att försvara medborgarrätten oberoende av vilken grupp han är med i, då ska man rösta PP.

    Kommentar av Christian Engström — 14 maj 2009 @ 21:33

  24. # Yamiko Google har ett språkverktyg som översätter åt dig.

    #joakim Det finns ett piratparti i frankrike. http://www.partipirate.org

    Kommentar av HDR-fotografen — 15 maj 2009 @ 0:05


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: