Christian Engström, Pirat

14 mars 2008

Sveket mot fildelarna

Filed under: Copyright Reform,delad kultur — Christian Engström @ 10:22

Vi kan inte jaga en hel ungdomsgeneration” sa Fredrik Reinfeldt om fildelningsfrågan före valet. Nu ser vi vad det löftet var värt. Inte ett smack.

I en debattartikel idag i Svenska Dagbladet presenterar justitieminister Beatrice Ask och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth regeringens förslag. Film- och skivbolagen ska få ut namnen bakom ip-adresser så att de kan börja hota enskilda fildelare med gigantiska skadestånd, om de inte ”frivilligt” betalar vad storbolagen begär.

Krigsförklaring mot fildelarna, skriver Piratpartiet i sitt pressmeddelande.

Det här är precis det system som USA har haft i flera år. Där har film- och skivbolagen satt i system att stämma internetanvändare på mångmiljonbelopp, men erbjuda “förlikningar” på några tusen dollar om man inte tar fallet till domstol. “An offer you can’t refuse”, helt enkelt. Nu vill regeringen öppna dörren för samma sorts maffiaverksamhet i Sverige.

Att det är vettlöst i sak är en sak. Att regeringen inte ens har brytt sig om att sätta sig in i debatten innan de presenterade beställningsjobbet för de amerikanska bolagen är en annan. I debattartikeln skriver ministrarna att de väljer att inte ”avskaffa upphovsrätten”, trots att ingen part i debatten överhuvudtaget har föreslagit det. Piratpartiets förslag har hela tiden handlat om en reformerad upphovsrätt.

Men att regeringen inte brytt sig om att sätta sig in i debatten kanske inte är så konstigt. Det är tydligt nu att planen från första början bara var att göra som husse storföretagen begärde. Väljare är nog bra, men när de väl har valt är det bara att köra över dem, är alldeles uppenbart attityden i Rosenbad.

Jag har sagt det förut, och jag kommer alldeles säkert att säga det igen:

Det spelar ingen roll vad gammelpartierna säger. Vare sig justitieministern heter Bodström eller Ask är det USA som bestämmer. Så länge de gamla partierna sitter ohotade vid makten kommer jakten på fildelarna och kriget mot framtiden fortsätta och intensifieras.

Låter det här som politikerförakt? Bra, då har jag lyckats uttrycka mig tydligt i så fall. För politiker som sviker sina väljare på det här sättet finns det bara förakt att känna.

…………

Andra som skriver om frågan: Ny Teknik, IDG, IDG, SvD, Opassande, Basic Personligt, Pär Ström, Johanna Nylander, Mina Moderata Karameller, Claes Krantz, Politikerebloggen, Peps, Aftonbladet, Aftonbladet(2), Expressen, TV4, Kulturnyheterna, Ny Teknik, SvD, Sydsvenskan, Ekonominyheterna, Jinge, Roland Orre, Styrka 10, Stationsvakt, Bloggarna.se, Rosetta Sten, SvD, DN

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , ,

28 kommentarer

  1. […] Bloggar: Johanna Nylander, Emma, Claes Krantz, KAS, Pär Ström, Christian Engström. […]

    Pingback av Lika inför lagen « Basic personligt — 14 mars 2008 @ 10:31

  2. Äsch, jag tycker du bör ha mer konstruktiva tankar än att bara kasta skit på regeringen. Kom med nåt eget om du ska uttrycka dej! Särskilt om du försöker hålla en hård linje. Eller tillhör du de vanliga gratisätarna som bara är högljudda för sakens egen skull?
    /P

    Kommentar av GramtonePelle — 14 mars 2008 @ 10:50

  3. […] skriver: Pressmeddelande från Piratpartiet Sveket mot fildelarna Kulturarbetare får stöd i domstol Hårdare tag mot fildelare Hårdare tag mot fildelning […]

    Pingback av Rosetta Sten » Det är dags för oss kreatörer att bestämma om man vill vara en Mozart eller en SalieriRosetta Sten — 14 mars 2008 @ 11:34

  4. […] AB   Sydsv   DN     Christian Engströms blogginlägg (Piratpartiet) […]

    Pingback av Första steget mot automated law enforcement « Pär Ströms blogg — 14 mars 2008 @ 11:43

  5. Jag tycker allt är värdelöst som ökar risken för att vi brottslingar kan åka dit. Ta bort kamerorna i banklokalerna så att man inte kan identifiera oss när vi rånar banker. Släpp klottret fritt, överallt. Gratis mat i affärerna till de som är hungriga och gratis filmer till cineasterna. Annars skriker vi alla unisont: HJÄLP; DE KRÄNKER MIN INTEGRITET!

    Mitt krav till den elaka regeringen: Mer pengar till alla och låt alla göra det de vill gratis! Om något skall vara olagligt är det minsta man kan begära att det skall vara omöjligt att åka dit när man gör det. Annars: HJÄLP, DE KRÄNKER MIN INTEGRITET!

    Kommentar av Nisse Nihilist — 14 mars 2008 @ 11:57

  6. Lite tango, två steg fram och ett tillbaks – eller om det är tvärtom.

    Även om det större bilden är en hotad rättssäkerhet så, ärligt talat, vem hade väntat sig något annat i dessa tider?

    Men de skriver ju i alla fall detta:
    ”Används upphovsrätten för att skydda föråldrade affärsmodeller blir det i förlängningen omöjligt att försvara den.”

    Det är väl ett tecken på en viss insikt i alla fall?

    Sign / Hoppfull

    Kommentar av Ola B — 14 mars 2008 @ 12:35

  7. […] on Politiker är farligare än internetAToTheK on Skämmes Beatrice Ask, skämmes regeringenSveket mot fildelarna « Christian Engström (pp) on Skämmes Beatrice Ask, skämmes […]

    Pingback av opassande » Blog Archive » Skämmes Beatrice Ask, skämmes regeringen — 14 mars 2008 @ 12:49

  8. Förlåt, jag hänger inte riktigt med.

    Betyder Moderaternas senaste svängning i fildelningsfrågan att … Företag och Privatpersoner kan agera Polis och/eller amerikansk Detektiv och jaga privatpersoner, för sina egna intressens skull?

    Om ja:
    Är det inte det “vår” polis är till för?

    Ska det inte vara så att misstankar om brott ska anmälas till polisen, som sedan i sin tur utreder ärendet?

    Orolig och mycket Tacksam för svar.
    Chrille.

    Kommentar av Defcon — 14 mars 2008 @ 14:42

  9. @defcon:
    1. Ja
    2. Jo
    3. Jo, i rättsstater är det så. Men det är där, det.

    Kommentar av Christian Engström — 14 mars 2008 @ 15:23

  10. Hur tusan är det tänkt att ”bevisningen” ska se ut? Vad förväntar de sig? Kan det bli annat än att Antipiratbyrån kommer med en lista IP-nummer och säger ”de här har fildelat, får vi be om personnumren?”.

    Kommentar av Tvivlare — 14 mars 2008 @ 15:24

  11. Christian, har pp några planer på att dra igång en kampanj för en folkomröstning om upphovsrättsreformer? Vore inte det en snabbare väg än att sikta på nästa val?

    Kommentar av T — 14 mars 2008 @ 17:59

  12. Jag rekomenderar att upphovsrättstalibanerna, bl.a signaturen ”Nisse Nihilist” läser (eller lyssnar på) Lawrence lessings bok ”Free Culture”.

    Den finns att ladda ner gratis och lagligt i alla tänkbara text och ljudformat här:

    http://www.free-culture.cc/remixes/

    Den är fantastiskt välskriven, informativ och underhållande, och ger en mycket god insikt i denna fråga, något som många som argumenterar för endera sidan ofta saknar.

    Kommentar av Dennis Nilsson — 14 mars 2008 @ 19:04

  13. […] Christian Engström, pp. Dessutom har vi har fått en politik som aldrig diskuterar kultur utan som gång på gång visar att den tycker att det är fullt tillräckligt att prata juridik. Problemet blir då att vi riskerar att skapa lagar som slår tillbaka mot kulturen, oavsett hur goda intentionerna än är. […]

    Pingback av opassande » Blog Archive » Alla dessa begåvade människor som berikar mitt liv — 14 mars 2008 @ 19:24

  14. […] Christian Engström, Johanna Nylander, Oscar Swartz, Basic personligt, opassande.se […]

    Pingback av Beatrice Ask: “Trodde ni verkligen på oss?!” « Guras — 14 mars 2008 @ 20:00

  15. […] i Uncategorized vid 10:54 pm av Mia  Länk. […]

    Pingback av Att sälja nio miljoner människor « Mias — 14 mars 2008 @ 23:54

  16. T, till skillnad från Christian sitter jag inte i Piratpartiets ledning, men din fråga om folkomröstning kan jag nog ändå besvara med ett bestämt nej. Nästa val är 2009, till EU-parlamentet, och nästa svenska riksdagsval är 2010. Båda dessa val infaller alltså mycket snart, och de kommer att äga rum utan att vi piratpartister behöver lyfta ett finger för att det skall ske. Vår roll är att delta i valen, inte att arrangera dem.

    Det är hur som helst den svenska riksdagen som beslutar när och i vilken fråga en eventuell folkomröstning skall hållas. Visst kan enskilda personer och organisationer kampanja för en sådan, men utsikten att inom några år åstadkomma en riksdagsmajoritet för en folkomröstning i en fråga som varken det röda eller det blå blocket ens vill diskutera med sina väljare torde vara noll. Något mindre effektivt tillvägagångssätt än det får man alltså leta förgäves efter.

    För övrigt vore en folkomröstning knappast ens en önskvärd lösning på problemet. En folkomröstning är mest ett sätt för de valda politikerna att slippa ta ställning i en besvärlig fråga, samt slippa ta ansvar för konsekvenserna när de senare halvhjärtat genomför vad ”folket” bett dem göra – observera att folkomröstningar i Sverige inte är beslutande utan rådgivande; det är bara vid folkomröstning i grundlagsfrågor som väljarna faktiskt själva kan stoppa ett ändringsförslag.

    Piratpartiet uppstod som en direkt följd av att Christian och andra som i flera år kampanjat i dessa frågor tröttnade på att tala med politiker som ingenting begrep, och valde att vända sig direkt till väljarna. Det kan vi bara göra i de allmänna val som i Sverige skall hållas vart fjärde år. Att kampanja för en folkomröstning vore att på nytt försöka övertala de politiker som redan visat sig oförmögna att beakta sakliga argument. Det är slöseri med tid. Nu har vi ett parti, då skall vi använda det till att konkurrera med de andra partierna om väljarnas gunst, inte till att konkurrera med väljarna (och de ej röstberättigade lobbyisterna) om partiernas dito.

    Kommentar av Anders Andersson — 15 mars 2008 @ 1:08

  17. […] Bloggat: Alliansfritt Sverige, Beta Alfa, Oscar Swartz, Christian Engström, Borgarmedia: SVD1, DN1, DN2, DN3, AB1, AB2, AB3, AB4 Andra bloggar om: Fildelning, Beatrice Ask, […]

    Pingback av Fildelningslagarna är dumheter | Svensson — 15 mars 2008 @ 8:18

  18. Det finns intressant läsning i frågan hos centerpartiets Johan Linander. Rubriken på hans inlägg är nog så talande: Inte min bästa dag under föräldraledigheten.

    Kommentar av Jocke — 15 mars 2008 @ 14:45

  19. Jag har gått över till att bli månadsgivare nu. Första betalning inom kort men allt är upplagt hos banken. Borde gjort detta för länge sen, men nu är det iaf gjort.

    Gott!

    Kommentar av Fredrik C — 15 mars 2008 @ 16:48

  20. Folkomröstning är ju ett utmärkt förslag! Att försöka bli ett en enfrågeparti i riksdagen är ju bara dumt, då glömmer vi bort allt annat viktigt. För oss till vänster hela klassfrågan, gäller iofs bara oss till vänster.

    Kommentar av Vidar — 16 mars 2008 @ 12:14

  21. Anders Andersson: Tack för svaret. Jag tror inte att dina invändningar håller.

    En kampanj för en folkomröstning kan nämligen ha ett värde även om riksdagspartierna i slutändan vägrar. En bred gräsrotskampanj kan få folk intresserade och engagerade i frågan. Att skriva på ett upprop för en folkomröstning kan för de flesta vara ett lättare första steg att ta än att rösta på ett nytt parti i riksdagsval. En folkomröstningskampanj ger även pp ett mer konkret mål att arbeta med och synas kring. pp-aktiva kan ge sig ut på virtuella och fysiska torg och samla namnunderskrifter (och dom kan passa på att värva medlemmar samtidigt). Hela kampanjen skulle även dra uppmärksamhet till en mycket central fråga: riksdagspartierna har skärpt upphovsrättslagarna men aldrig riktigt sökt politisk mandat hos folket för just det. Därför är det guldläge för en folkomröstningskampanj. Även vissa av de som är för skärpt upphovsrätt kan sympatisera med en sådan kampanj av det mer grundläggande demokratiska skälet att nya lagar i viktiga frågor borde inhämta mandat från folket. Tänk dig att en sådan kampanj rullar igång och att pp på ett halvår samlar in 700.000 underskrifter. Det bästa vore om riksdagspartierna då ger efter och går med på en folkomröstning. Men även om dom vägrar så är mycket vunnet på vägen mot nästa val.

    Kommentar av T — 17 mars 2008 @ 12:28

  22. Jag har skrivit ett tidigare inlägg just om varför vi är ett parti: Aktivism räcker inte. Det är min syn på saken.

    Kommentar av Christian Engström — 17 mars 2008 @ 14:38

  23. […] är för mig obegripligt. Precis det som Reinfeldt lovade inte skulle ske, ser nu ut att bli den naturliga konsekvensen av alliansens […]

    Pingback av Sagor från livbåten » Bloggarkiv » “Generationsklyfta” a.k.a baklänges in i framtiden — 17 mars 2008 @ 15:03

  24. Hej Christian, det var ett läsvärt inlägg som jag inte upptäckt tidigare – tack för att du pekade mig till det. Men jag ser inga skäl emot en folkomröstningskampanj där. Din huvudpoäng är att utomparlamentarisk aktivism inte räcker. Sant, men en folkomröstningskampanj behöver inte vara en ersättning för eller i strid med pp:s riksdagsambitioner. Som sagt kunde den rätt utformad istället vara en steg på vägen mot riksdagen. Nåväl, nu har jag framfört mina tankar så jag sätter punkt här.

    Kommentar av T — 17 mars 2008 @ 16:42

  25. Trist tycker jag. Alla som uttrycker åsikter som inte du håller med om är ”upphovsrättstalibaner”. Vilken larvig inställning. Om du läser mitt skivbolags försök att hitta en framkomlig väg i dagens klimat, så kanske du kan se att man kan vara konstruktiv också. Jag tycker att du ska bilda dig en egen åsikt och inte bara hänvisa till andra tyckare om du ska hålla sån hög profil och förolämpa folk som du inte håller med.

    Kommentar av GramtonePelle — 18 mars 2008 @ 9:44

  26. […] Beatrice Ask och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth planerar att tvinga internetoperatörerna att att göra som skivbolagens lobbyister har bett dem. Men skivbolagen vill alltså inte vänta på att det ska bli lagligt för internetoperatörerna att ge upp sin roll som neutrala förmedlare, och börja granska alla sina kunders trafik. Trots att lagen om elektronisk kommunikation uttryckligen förbjuder internetoperatörerna att lämna ut de här uppgifterna till tredje man, tycker skivbolagen att de ska göra det ändå. Det säger något om deras attityd. […]

    Pingback av Ifpi på integritetskränkarstråt « Christian Engström (pp) — 27 mars 2008 @ 10:54

  27. […] ännu starkare doser. Justitieministern och kulturministern har ju för övrigt redan aviserat hur fildelarjakten ska intensifieras genom att film- och skivbolagen ska få större befogenheter än polisen att själva jaga fildelare […]

    Pingback av Riksdagsutfrågning i teknikens bakkant « Christian Engström (pp) — 4 april 2008 @ 16:33

  28. […] precis den politik som alliansregeringen redan står för. Själv förstår jag inte vad syftet från regeringens sida kan vara med att träffa film- och […]

    Pingback av Regeringen fortsätter lyssna på upphovsrättslobbyn « Christian Engström (pp) — 26 maj 2008 @ 14:19


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.