Christian Engström, Pirat

4 april 2008

Riksdagsutfrågning i teknikens bakkant

Filed under: delad kultur,skyddat privatliv — Christian Engström @ 16:31

riksdagsutfragning-3-april-2008.jpgIgår höll riksdagen sin öppna utfrågning om upphovsrätten på internet. Runt 80% av de inbjudna namnen i deltagarlistan var representanter för olika insamlingssällskap och branschorganisationer, som har ett direkt ekonomiskt intresse av att med alla medel försöka vrida tillbaks klockan till 1999 och låsa fast den där. Som tidigare har påpekats var inga pirater inbjudna, så själv satt jag på åhörarläktaren.

Näringsutskottets ordförande Karin Pilsäter (fp) inledde med att hälsa välkomna och säga att ämnet för dagen var ”frågor kring värnandet av upphovsrätten på internet”. Hon sa det två gånger, så det var ingen tvekan om att hon menade vad hon sa.

Det handlade alltså inte alls om att diskutera hur samhället ska förhålla sig till det paradigmskifte som internet innebär, eller hur Sverige bäst ska anpassa upphovsrätten till det framväxande informationssamhället. Frågan var istället hur man till varje pris ska bevara (eller skärpa) just dagens upphovsrätt, genom strängare straff och hårdare kontrollmekanismer. Tyvärr är det en ganska bra sammanfattning av utfrågningen som helhet.

Eva-Lena Jansson (s), som är socialdemokraternas talesman i upphovsrättsfrågor, skriver på sin blogg att hon tyckte utfrågningen var ”förvånansvärt balanserad” och att hon tror att ”en del kritiska röster nog blev överraskade” av hur allsidig utfrågningen var. Det får hon gärna fortsätta att tycka och tro om hon vill, men det illustrerar hur långt socialdemokraterna har att gå innan de ens är på banan i fildelningsfrågan. Under tiden föreslår jag att Eva-Lena Jansson fortsätter att ägna sig åt dagstidningarnas horoskop, som hon också berör i samma blogginlägg. Hon skriver betydligt mer insiktsfullt om det ämnet.

Men även om utfrågningen som helhet mest var ett slöseri med tid, fanns det förstås ljuspunkter. Hederspiraten Karl Sigfrid (m) lyfter fram Daniel Westmans sakliga genomgång av rättsläget idag, och Martin Thörnkvist från The Swedish Model som representerar artister och oberoende skivbolag som välkomnar fri fildelning. Jag håller med, och det fanns även andra ljus i mörkret.

Det mest komiska ögonblicket var när någon av deltagarna ställde en fråga som var riktad till någon pirat, och församlingen till sin stora förvåning upptäckte att någon pirat inte var inbjuden. Just den uppriktiga förvåningen i salen var verkligen festlig, och jag hoppas att känslan gick fram i teverutan också. Själv hade jag mer än gärna svarat på frågan om jag fått möjlighet, men jag var ju som sagt förvisad till åhörarläktaren, så det blev det inget av med. Istället svarade någon från ett av insamlingssällskapen (som ju står så långt som tänkas kan från piraterna), och upprepade samma meningslösheter som hon redan sagt under sitt inledningsanförande.

En annan intressant detalj var ett diagram som forskaren Jan Elvelid från World Internet Institute visade:

fildelning-i-sverige-2004-2008.jpg

Jan Elvelid nämnde det inte själv, men det som slår mig är att fildelningen enligt det här diagrammet tydligen har fördubblats sedan den nya skärpta upphovsrättslagen, som kriminaliserade nedladdning, infördes i Sverige 2005.

Det kanske kan vara en fingervisning åt politikerna om ungefär hur effektiv strategin att jaga en hel ungdomsgeneration är i praktiken. Men nästan säkert kommer politikerna göra som politiker brukar. Om en viss medicin visar sig inte fungera, då betyder det att man måste ta till ännu mer av samma medicin i ännu starkare doser. Justitieministern och kulturministern har ju för övrigt redan aviserat hur fildelarjakten ska intensifieras genom att film- och skivbolagen ska få större befogenheter än polisen att själva jaga fildelare på nätet.

Andra som gjorde bra inlägg i debatten var Patrik Hiselius från Telia Sonera som sa att internetoperatörerna varken kan eller vill leka poliser mot sina kunder, och Maria Billing från Sveriges Advokatsamfund som uttyckte stark oro för integritetsaspekterna, och påpekade att det kan strida mot både Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna och vår egen grundlag om ip-nummer lämnas ut på det sätt som regeringen planerar. Jag vet dock inte om de närvarande politikerna lyssnade på det.

Roger Wallis, som är kompositör, professor på KTH och medlem av regeringens it-råd, gjorde ett kraftfullt inlägg mot slutet av utfrågningen. Han sa:

– Det är bekymmersamt.

Det är jättebra att man har slängt en hel del av Renforsutredningen i papperskorgen. Att stänga av internetkopplingen för familjer går inte i ett modernt samhälle. Jag vet nu att det svenska beslutet håller på att påverka regeringen i mitt eget land, England, där det är en stor debatt, så tack för det.

Men det står ingenting om vilka metoder branschen ska få använda. Det är inte jag som kompositör som kommer att få möjlighet att ta reda på om någon har laddat ner mina låtar. Jag blir ganska glad om någon gör det, även om jag gärna vill ha betalt om någon tjängar pengar på det. Men det är branschen som kommer att få befogenheterna.

För att kunna visa [skärmdumpar med ip-nummer] som vi såg i morse måste de uppträda under falska premisser och låtsas vara en del av ett fildelningsnätverk trots att de inte är det. Vi har exempel på infiltration med provokatörer. Är det sådana saker som privata branschorganisationer bör få hålla på med i ett demokratiskt samhälle?

Jag är tveksam, och jag tror dessutom att det har en väldigt negativ effekt på den allmäna opinionen när det gäller stöd för upphovsrätten. Själv stödjer jag upphovsrätten till 100%, så jag vill verkligen be er politiker fundera ordentligt på det här.

Som jag förstår det har Datainspektionen givit ett tillfälligt tillstånd till vissa branschorganisationer att gå in och avlyssna trafiken. Argumentet var att det finns en direkt koppling mellan nedladdning och minskad försäljning för branschen. Den kopplingen kan enligt vår forskning inte bevisas. Det visar sig att svenskar som laddar ner film illegalt köper fler biobiljetter än de som inte laddar ner, i alla åldersgrupper. Är det pirateri eller smart marknadsföring?

Visst ska jag ha betalt [för nedladdningar] om jag har rätt att få det och vi betalar sju miljarder till bredbandsoperatörerna för att få göra det, men kriminalisera inte. Ni lagstiftare måste tänka efter väldigt noga. Vilka metoder ska få användas, och vem ska få göra det?

Så visst, visst fanns det ljuspunkter under de tre och en halv timme som utfrågningen varade. Men på det hela taget var det ändå upphovsrättsorganisationernas och de stora film- och skivbolagens dag. ”Om bara politikerna tar i riktigt ordentligt med hårdhandskarna mot fildelningen så lovar vi att med tiden ta fram användbara lagliga betaltjänster”, var branschens budskap som upprepades igen och igen. Varför de inte har gjort det redan, när de har haft tio år på sig, var det ingen som frågade om.

Istället var det de vanliga vulgärargumenten för oförändrad upphovsrätt och hårdare tag som regerade. Basic Personligt gör en utmärkt snabbgenomgång av vad upphovsrättsivrarna sa och vad vi pirater skulle ha svarat om vi hade fått chansen. Copyriot sätter frågan i ett större perspektiv, och noterar att även om många av de styrande politikerna fortfarande har en helt verklighetsfrämmande bild av ”problemet”, har det ändå skett vissa framsteg.

Men även om det i och för sig är sant, är det ändå så att det liggande förslaget från alliansregeringen koncentrerar sig helt på hur jakten på fildelarna ska drivas vidare, kosta vad det kosta vill för medborgarnas personliga integritet. Precis som på Bodströms tid, med andra ord.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , ,

7 kommentarer

 1. Det roliga är att den där låtsasdebatten skrev jag innan hearingen ägde rum. 🙂

  Kommentar av Daniel Brahneborg — 4 april 2008 @ 17:07

 2. Det var onekligen underhållande när piraternas åsikt efterfrågades och istället tar en av de mest rabiata antipiraterna i rummet ordet, efter nån sekunds pinsam tystnad.

  En annan sak som verkligen roade mig var när en av deltagarna yttrade något i stil med ”jag är helt övertygad om att det här problemet är övergående, nedladdning är på modet idag, imorgon är det något annat som gäller”. Det måste ju sammanfatta ganska väl förståelsen för Internet i sin helhet och fildelning i synnerhet som dessa människor [inte] besitter.

  Kommentar av projO — 5 april 2008 @ 12:00

 3. Internet är en fluga som kanske blåser förbi. Jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet. /Ines Uusman, 12 maj 1996.

  Kommentar av steelneck — 5 april 2008 @ 15:20

 4. Jag blir helt förbannad på politikerna. De har verkligen ingen koll alls, och de väljer att censurera sig själva. Vad är då deras anledning till självcensur?? Jo — Att det finns lagar som gör piratverksamhet olaglig. Lagar som de själva har stiftat.

  Vi vill inte bryta mot lagar. Vi vill förändra dem. Men de väljer att inte lyssna, ens när deras debatt handlar om just oss.

  Kommentar av xor — 6 april 2008 @ 14:49

 5. Jaha, då är det bara att avsätta de politiker och beslutsfattare som väljer att inte lyssna.
  Ingenting varar för evigt.

  En vacker dag blir det de som är unga idag, och är engagerade och kunniga, de som kommer att ta över rodret.

  Det tog många hundra år för boktryckarkonsten att förändra världen.

  Kommentar av Dennis Nilsson — 8 april 2008 @ 19:27

 6. […] Detta förfarandet är inte ovanligt i USA, så det är föga förvånande när mediaföretag från USA använder samma metoder i Sverige. Det som är tråkigt är att vår regering verkar tycka det är helt OK att göra på detta viset. Men de kanske har ett bra avtal med mediaföretagen själva, eftersom de allt som oftast springer deras ärenden. […]

  Pingback av Till salu: Svenska poliser — 8 maj 2008 @ 12:31

 7. […] Andra skriver: Kommer Vänsterpartiet att stå emot kultureliten? V ändrar sig om fildelning Fildelning III Förstår V fildelning? Fel fil? Biblioteksmetaforen bör tas på allvar av bredbandsavgiftens förespråkare Fildelnings- och integritetsfrågan överbryggar politiska gränser Skriv, men gå inte under Krönika, Dagens Industri Riksdagsutfrågning i teknikens bakkant […]

  Pingback av Anna Troberg » Bolagen saknar inte kreatören förrän båset är tomt — 11 februari 2009 @ 13:24


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: