Christian Engström, Pirat

25 mars 2008

Ifpi på integritetskränkarstråt

Filed under: Copyright Reform,delad kultur — Christian Engström @ 20:50

I ett radioinslag hos SR idag meddelar skivbolagens lobbyorganisation Ifpi att de tänker börja stämma internetoperatörer för att tvinga dem att övervaka sina kunder. Skivbolagen vill installera filter som de själva kontrollerar hos internetoperatörerna. Radioreportern summerar:

Filtren ger därmed skivindustrin möjlighet att i praktiken både avlyssna vad medborgarna gör via sina datorer, och dessutom fritt censurera trafiken. Bakom systemet står de fyra skivjättarna EMI, Sony, Universal och Warner.

Skivbolagen vill också ha tillgång till personuppgifterna om vilka abonnenter som vid olika tidpunkter använt olika ip-nummer. Syftet är att de ska kunna ge sig på vanliga internetanvändare och med hot om vansinnesskadestånd tvinga dem att gå med på ”frivilliga” förlikningar. För att kunna veta vem de ska hota kräver de att internetoperatörerna ska överlämna sina kunders konfidentiella trafikuppgifter direkt till de stora skivbolagen.

Beatrice Ask och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth planerar att tvinga internetoperatörerna att att göra som skivbolagens lobbyister har bett dem. Men skivbolagen vill alltså inte vänta på att det ska bli lagligt för internetoperatörerna att ge upp sin roll som neutrala förmedlare, och börja granska alla sina kunders trafik. Trots att lagen om elektronisk kommunikation uttryckligen förbjuder internetoperatörerna att lämna ut de här uppgifterna till tredje man, tycker skivbolagen att de ska göra det ändå. Det säger något om deras attityd.

Det här är alltså verklighet redan idag. En del som försvarar dagens upphovsrätt brukar hävda att det bara är skrämselpropaganda att fildelarjakten leder till ett övervakningssamhälle. Verkligheten talar ett annat språk. Det går inte att kombinera dagens upphovsrätt med en bevarad möjlighet till privat kommunikation. Vi måste välja vilken av de två vi som samhälle tycker är viktigast.

Och de som förespråkar en oförändrad upphovsrätt måste börja erkänna vad priset för deras väg är.

…………

Även Sydsvenskan, Opassande och VVV kommenterar. Uppdatering: SR och SvD har uppföljningsartiklar.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , ,

Annonser

4 kommentarer

 1. Det finns mer än ett problem med svensk upphovsrättslagstiftning. T ex så svarar copyrightsidan.se så här på en fråga angående kopior och ”fair use”:

  ”Du har gjort en kopia för privat bruk. Det är helt i sin ordning.
  Du kan göra kopian från en CD som du lånat av en kompis, eller på ett
  bibliotek etc.”

  Man får alltså dela med sig till ”en kompis”. Alltså måste en ISP för att kunna avgöra om det är olaglig fildelning hålla reda på vilka medborgare som känner varandra. Här skulle Försäkringskassan, Riksskatteverket och Facebook kunna göra sig behjälpliga.

  Sedan har vi det här med alla lovliga förlagor som ligger i fildelningsnäten, t ex http://thepiratebay.org/search/creative%20commons/0/99/100 .

  Och så det här med IP-nummer och fysiska personer. Hur är det nu, vad har min trådlösa router för personnummer? Om vi bortser från det rättsosäkra och tekniskt omöjliga med att knyta personer till IP-nummer, så kvarstår alltså för en ISP som föresatt sig att blockera olaglig fildelning att i realtid kontrollera:

  * Om filen är upphovsrättsskyddad eller släppt under fri licens eller med upphovsmannens samtycke
  * Om filen delas mellan två ”kompisar” eller mellan två personer som är tillräckligt obekanta för att det ska vara olovligt

  Jag vill gratulera Ifpi till ett genomtänkt förslag och önska programmerarna på Sveriges ISPer lycka till med filtreringen.

  Rikard

  Kommentar av Rikard — 26 mars 2008 @ 9:31

 2. Man undrar vilka lagar de tänker luta sig mot i sin stämningsansökan…
  Hur som helst så känns det som om ISP:erna skulle kunna ha nytta av att läsa vad Oscar Schwartz skrivit om blockeringen av TPB i Danmark. Vad gäller Ifpi så kan man kanske sammanfatta situationen som: ”ger man dem lillfingret så försöker de ta hela handen”…
  Kanske är det så att Ifpi inser att de inte kan vinna ett sådant här mål, men tänker att om de förlorar så kan de visa upp för politiker hur de fortfarande saknar effektiva verktyg – en strategi för att flytta fram positionerna helt enkelt.

  ”Det går inte att kombinera dagens upphovsrätt med en bevarad möjlighet till privat kommunikation.”
  Man skulle även kunna påstå att det inte går att kombinera dagens förbud mot att gå mot röd gubbe med en bevarad möjlighet att oövervakad passera korsningar med trafikljus. Brottsbekämpningsmetoder vars nackdelar överväger fördelarna gör inte nödvändigtvis att man måste förkasta lagen som de är tänkta att upprätthålla. Huruvida det är lämpligt att ha lagar som det inte går att kontrollera efterlevnaden av är en annan fråga. Följande skulle jag dock vara beredd att hålla med om: ”Det går inte att kombinera bekämpning av privatpersoners upphovsrättsintrång med en bevarad möjlighet till privat kommunikation, och än mindre om jakten bedrivs av privatpersoner och privata organisationer och utan praktiskt möjlighet för domstolar att kunna verifiera om deras påståenden om påstådd nedladdning stämmer”.

  Kommentar av Klas — 26 mars 2008 @ 9:57

 3. […] 26, 2008 *Ifpi på integritetskränkarstråt Posted by onasut under Uncategorized   Ifpi på integritetskränkarstråt Trots att lagen om elektronisk kommunikation uttryckligen förbjuder internetoperatörerna att […]

  Pingback av *Ifpi på integritetskränkarstråt « pekare — 26 mars 2008 @ 20:40

 4. Det stämmer att man i princip kan ha ett lagfäst förbud utan att samtidigt ha praktiska möjligheter att kontrollera efterlevnaden av lagen. Därför föredrar jag att diskutera frågan i civilrättsliga termer, och fråga upphovsmannen: Hur mycket vill du ha i royalty för att jag i hemlighet skickar en kopia av ditt verk till en journalist som är i färd med att granska dina affärsförhållanden?

  Och vips rök meddelarskyddet all världens väg, bara för att upphovsmannen har fått en lagstadgad rätt till ersättning för varje exemplar, inklusive sådana ”exemplar” som andra personer i hemlighet skickar elektroniskt till varandra. Att kontrollera efterlevnaden av denna lag är inget problem, för det är inte polisen som förväntas bedriva den kontrollen, utan jag själv. Uppenbarandet av kopieringen blir en samvetsfråga för den som kopierar, inte ett kriminaltekniskt problem.

  Det går med andra ord inte att skapa en civilrättslig bestämmelse och sedan i praktiken inte medge kontroll av efterlevnaden, för den kontrollen förväntas parterna utöva själva. Civilrätt bygger i stor utsträckning på parternas ärlighet och vilja att själva följa lagen, inte på kontroll. I den mån kontroll förekommer så företas den av motparten. Varken polis, åklagare eller någon annan utomstående har med en civilrättslig tvist att göra.

  Det är tillåtet för mig att frivilligt ge upp mitt meddelarskydd och berätta för upphovsmannen vad jag har gjort med den där kopian. Det är däremot inte tillåtet för domstol eller annan myndighet att kräva att jag ger upp meddelarskyddet, och den lag som i praktiken föreskriver total kontroll av all kommunikation blir därmed omöjlig att tillämpas av någon annan än ”gärningsmannen” själv…

  Min idé till lösning på problemet är att tillkännage för samtliga upphovsmän att jag kopierar allt de någonsin producerat i ett obegränsat antal exemplar som jag skickar till alla i hela världen, och ber dem fakturera mig på önskat ersättningsbelopp. På så vis har jag stillat mitt rättsliga samvete, samtidigt som ingen upphovsman kan avgöra i vilken mån mitt tillkännagivande har någon förankring i verkligheten eller vilka journalister jag har kommunicerat med. Risken att jag skall få någon faktura torde vara noll, och får jag det kan jag påstå att jag hoppade över just det verket och neka att betala.

  Upphovsrätten bör återföras till det rent civilrättsliga området, och de straffrättsliga bestämmelserna utmönstras ur upphovsrättslagen.

  Kommentar av Anders Andersson — 27 mars 2008 @ 2:26


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: