Christian Engström, Pirat

27 februari 2009

Öppna TV-arkivet!

Filed under: delad kultur — Christian Engström @ 11:17
th_evahamilton006

Eva Hamilton, vd SVT

– Hjälp oss öppna SVT:s arkiv! skriver SVT:s vd Eva Hamilton i en debattartikel i SvD. Sveriges Television vill göra arkivet tillgängligt. Men politikerna drar benen efter sig och vägrar släppa fram lagstiftning som skulle göra det möjligt. Eva Hamilton skriver:

SVT:s arkiv är en skatt. Där finns föreställningar från den gamla tv-teatern, Humle och Dumle, upphetsade ordväxlingar från 1970-talets kärnkraftsdebatter och Svansjön i många olika versioner.

Vi väntar fortfarande på lagstiftningen för att kunna möjliggöra detta.

Piratpartiet håller med. Öppna statens kulturskattkammare skrev jag själv i ett inlägg för ett och ett halvt år sedan. Vi hade också med kravet i vårt valmanifest 2006.

Det är fullständigt absurt att upphovsrätten hindrar oss från att ta del av SVT:s programarkiv. Det är ju vi som har betalt programmen via licensavgifterna. Varför ska vi då inte ha rätt att ta del av dem?

Upphovsrätten ställer till problem för oss som engagerar oss i samhällsdebatten. Väldigt ofta gör politiker olika utspel i teve. Den som vill kommentera utspelen kan länka till dem på SVT Play. Men efter endera en vecka eller en månad slutar länkarna fungera. Nyhetsprogram ligger bara ute på nätet i 7 dagar, och andra program tas bort efter 30 dagar.

Det är inte acceptabelt i dagens samhälle. Permalänkar på internet ska vara permanenta.

Själv har jag skrivit tiotals inlägg där jag skulle ha velat länka till Fredik Reinfeldts löfte i valrörelsen 2006 att han ”inte skulle jaga en hel ungdomsgeneration”. Men det klippet finns inte längre hos SVT. Varken bloggare eller filmskapare får tillgång till det.

Upphovsrätten inskränker yttrandefriheten genom att göra det svårare eller omöjligt att använda film och bilder för att föra fram sitt budskap. Syftet med upphovsrätten har aldrig varit att skydda politiker mot att ställas till svars för svikna vallöften. Men det är precis den effekten som dagens upphovsrätt får.

Jag hoppas politikerna lyssnar på Eva Hamilton i den här frågan. I debattartikeln ägnar hon en del utrymme åt att dissa The Pirate Bay, och i den delen håller vi pirater förstås inte med. Det är tur att The Pirate Bay finns, så att åtminstone en del filmmaterial som har betydelse för samhällsdebatten förblir tillgängligt för allmänheten.

Men Eva Hamilton har rätt i sin huvudtes, att politikerna måste se till så att det blir lagligt för SVT att tillgängliggöra material som vi medborgare redan har betalt för, och som utgör en del av vår gemensamma samtidshistoria.

Det finns ett EU-direktiv som heter 2003/98/EG, och som kallas för PSI-direktivet. ”PSI” står för ”Public Sector Information”, och direktivet handlar om att information som den offentliga sektorn har samlat in ska göras tillgänglig för både allmänheten och företag endera gratis eller till självkostnadspris. (Undantaget information som inkräktar på den personliga integriteten.)

PSI-direktivet handlar i och för sig inte exakt om det problem Eva Hamilton skriver om, men det är en närliggande fråga, så jag vill ändå nämna det direktivet i det här sammahanget. Det har bäring på till exempel Lantmäteriverkets och Riksantikvarieämbetets vana att ta hutlöst betalt för kartinformation och fotografier av vårt gemensamma kulturarv.

Det här direktivet har politikerna struntat i att implementera i svensk lag på ett korrekt sätt. När det gäller EU-direktiv som handlar om massövervakning av medborgarna eller att inskränka friheten på nätet, då är våra politiker angelägna om att vara bäst i klassen med att införa dem på strängast möjliga sätt i Sverige.

Men när det för en gångs skull finns ett EU-direktiv som går i motsatt riktning, då drar politikerna benen efter sig. Är det någon som är förvånad?

Piratpartiet ställer upp i EU-valet om 3 månader och riksdagsvalet 2010.

…………

Andra som kommenterar artikeln: Nyheter24, Sänd mina rötter regnSatmaran

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , ,

67 kommentarer

  1. Klockrent utspel och bra initiativ av Hamilton! I dessa tider så sväljer jag dock inget utan att fundera i baktankar… Därmed inte sagt att det behöver finnas någon sådan men jag är en produkt av min tid. Tillit skapar tillit. Förtroenden skapar förtroenden. Övervakning och misstro skapar just det.

    Kommentar av Thomas Tvivlaren — 27 februari 2009 @ 11:47

  2. Thomas: En tanke är väl, som jag skriver i min kommentar, att det kräver att tv-avgiften utvidgas för datorer. Och jag har svårt att se att alla de pengarna skulle hamna hos upphovsmännen.

    Kommentar av Dennis — 27 februari 2009 @ 11:59

  3. Tack för ditt engagemang i denna fråga! Jag beställde själv ett program ur SVT:s arkiv från 1993, fick betala 2500 kr för det :S Nåväl, man kanske kan gissa att det är en liten ”kassako” för SVT: att ta betalt för saker de redan fått betalt för.

    En annan sak gällande SVT, som kanske mer har att göra med deras slogan ”Fri Television”, är att det är mycket tråkigt att de satsat så mycket på proprietära format. Deras TV-program finns tillgängliga i proprietära format (Flash video, Real video, Windows media) via proprietära streamingservrar. Jämför med NRK och BBC, där NRK satsat på BitTorrent och fri teknik i allmänhet, se http://nrkbeta.no/, och hur BBC utvecklat en fri videocodec, se http://en.wikipedia.org/wiki/Dirac_(codec)

    Det är väl inget understatement att påstå att SVT i detta fall är en katedral. Vi har en lång väg kvar.

    Kommentar av Mats — 27 februari 2009 @ 11:59

  4. Intressant! Jag anser att det borde formuleras grundläggande principer för tillgång till digital offentlig information där kostnadsaspekten berörs.

    Sammanfattade det i inlägget Principer för öppen digital offentlig information.

    Kommentar av Peter Krantz — 27 februari 2009 @ 12:02

  5. Här ser vi ett inslag från metro teknik, om ”dansbandsdöden och disco-avgiften” årgång 1979.

    Kan ingen kolla upp vad som hände med de här två personerna? Discjockeyn och Dansbandskillen – Lever de på gatan idag? Säljer de skivor, eller har de gått under pga disco?

    Kommentar av Johan — 27 februari 2009 @ 12:04

  6. Man kan tycka att PP är ett enfrågeparti i början, men sätter man bara sig in i vilka problem immaterialrätten ger på många olika platser i samhället så vet man att vi behövs lika mycket som miljöpartiet. Vi behöver komma in i parlamentet för att säkerställa att vanliga medborgare har sina rättigheter säkrade och samhället kan fortsätta att utvecklas såväl kulturellt som kunskapsmässigt.

    Kommentar av MRHAMA — 27 februari 2009 @ 12:06

  7. Angående att Reinfledts uttalande inte längre finns. Går det inte att spela in allt som visas. Nya hårddiskar rymmer ju flera hundra timmar. Det mest intressanta kan sedan spridas på fler, inklusive fildelning. Egentligen märkligt att inte just Reinfeldts uttalande fick en sådan spridning. Eller det kanske finns någonstans… Men detta måste piratrörelsen tänka på framöver. Vi måste vara helt oberoende av rättighetsinnehavares eventuella gunst. Politiska uttalanden ska alltid kunna spridas.

    Kommentar av jeffer — 27 februari 2009 @ 12:06

  8. När upphovsrätt går in på vanliga nyhetsinslag så är det fel. Men så vitt jag vet så ska ett verk ha verkningshöjd för att man ska ha upphovsrätt till det.

    Statsministerns vallöften som gjorts i en nyhets/TV sändning kan ju knappast betraktas som ett verk med verkningshöjd. Tycker man ska hålla sig till sak här.

    Visst ska nyheter alltid finnas tillgängligt som sänts på tv, det är viktigt för yttrandefriheten, dessutom skulle det va lätt att få in sponsorer till ett sådant arkiv på internet, även konstverk ska va tillgängligt, men då ska upphovsmannen ha betalt.

    För övrigt, Kain och Abel va två brorsor som växte upp på ett fält. Under sommaren så jobbade och sparade Abel och Kain lattja och hade kul. När vintern kom blev Kain avundsjuk på Abel och hans rikedom och slog ihjäl honom. Snip snap snut så va (verkligheten?) slut.

    Kommentar av Anonym — 27 februari 2009 @ 12:14

  9. Angående verkningshöjden så tror jag inte att uttalanden i sig uppnår det, snarare SVTs inspelning utav uttalandet.

    Hoppas verkligen PP kommer till både EU och senare Riksdag! Fortsätt kämpa på, informationsamhällets frihetshjältar!

    Kommentar av Anonym — 27 februari 2009 @ 12:23

  10. Christian: bra att du tar upp PSI-direktivet. Det är en viktig fråga för många företag. Det kan ge betydligt fler nya tjänster och jobb än vad som möjligen kan antas. De flesta nya jobb kommer att komma med idéer som ingen än kommit på.

    Kommentar av Andreas — 27 februari 2009 @ 12:35

  11. Har aldrig hört talats om att en nyhetssändning kan ha verkningshöjd. Det kan bara inte stämma, gör de det så är det illa. Men man måste hålla isär debatten, mellan konstverk och nyheter.

    Kommentar av Anonym — 27 februari 2009 @ 12:35

  12. Även videoinspelade politiska uttalanden – och i synnerhet dom – måste kunna spridas!

    Kommentar av jeffer — 27 februari 2009 @ 12:37

  13. Jag tycker att du är alldeles för flat mot Eva Hamilton när det gäller hennes uttalande om The Pirate Bay och dess användare. Att hon inte känner till att tekniken kan användas för fildelning av både legalt och illegalt material tycker jag är mycket upprörande. Hon har bra betalt för att hålla sig underrättad inte för att dra Ifpi & Co:s vals i allt vidare cirklar. Missa för allt i världen inte Anders Widéns ”Djingis News” länk här
    http://djingis.blogspot.com/2009/02/landets-absolut-tyngsta-intellektuella.html

    Kommentar av farmorgun — 27 februari 2009 @ 12:49

  14. Mycket bra initiativ! SVT sitter och trycker på den största skatten av dem alla: TV-PIRATERNA (woo! hoo! hoo!). Den finns (så vitt jag vet) inte ens att piratkopiera och SVT har enligt uppgift inga planer på att visa den i repris. 😦

    Kommentar av Tuxie — 27 februari 2009 @ 12:49

  15. Precis, men Christian Engström försöker röra till debatten här och blanda ihop upphovsrätt för konstverk med nyheter. Det är ett fult politiskt knep.
    Återigen, sen när har ett nyhetsinslag som självfallet alltid saknar verkningshöjd kunnat blivit upphovsrättsligt material. Om Rapport och aktuellt är konstverk så ska jag käka upp min halsduk.

    Christian vill tydligen inte att de ska va debatt på hans blogg, han vill hellre att den sker slutet på piraternas eget forum. Han deltar nästan aldrig, varför inte?

    Kommentar av Anonym — 27 februari 2009 @ 12:52

  16. För övrigt kan man lägga ner SVT

    Kommentar av Anonym — 27 februari 2009 @ 12:53

  17. Anonym,

    du skriver i alla möjliga bloggar, med alla möjliga åsikter…

    Du verkar byta åsikt mellan varje gång du skriver någonting alls. Kan du inte försöka hålla en konsekvent linje???

    Ena gången är du nazist, andra gången djupt troende kristen, för att en tredje gång visa dig vara invandrad djurrättsaktivist.

    Sedan undrar jag om ”Anonym” är efternamnet eller förnamnet? Det blir liksom förvirrat när du inte har med BÅDE för- OCH efternamn!

    Kommentar av Hans J — 27 februari 2009 @ 13:12

  18. Bra poänger Christian! Fast jag tycker nog som någon annan sa att du kunde gå åt Hamilton lite hårdare.

    Kommentar av Saoshyant — 27 februari 2009 @ 13:28

  19. […] – Falkvinge – Christian Engström – Calandrella – Opassande – Copyriot – Copy me happy – Blogge Bloggelito – HAX – Omg Internets – […]

    Pingback av Vad tycker Gud om fildelning? « infallsvinkel — 27 februari 2009 @ 13:43

  20. Det finns ett positivt exempel, SGU (Statens Geologiska Undersökningar). Dom har ett bibliotek med insamlad geologisk information som det är fritt för vem som helst att kopiera ifrån. Om dom sköter kopieringen och sökningar så får man betala ett självkostnadspris men informationen är gratis.
    Jag vet inte hur dom har löst copyrightfrågan men på nåt sätt så fungerar det för dom. Hoppas att det ska sprida sig till andra delar i samhällsmaskineriet.

    Tyvärr är det ett undantag, Lantmäteriet har jag irriterat mig på många gånger, jag har redan betalat för kartorna. För att inte tala om våra museer som vakta sina samlingar, undanstoppade i förråd, som om det var deras personliga egendom. Till och med dokument som har förlorat copyrighten vägrar dom släppa lösa, gamla foton ligger undanstoppade i mörka valv. Det är vår historia som ligger inlåst och jag kan inte förstå varför.

    Helt klart behövs PP, även om vi inte kom in i förra riksdagsvalet så har vi lyckats föra fram viktiga frågor som annars hade blivit ignorerade.

    Kommentar av Göran Axelsson, PP — 27 februari 2009 @ 15:57

  21. Det går att förklara hur regelverket beträffande kartor har uppstått; när det skrevs så var det självklart att den som behövde en karta fick betala för ett fysiskt exemplar av den, vare sig den producerats i privat eller offentlig regi. Lantmäteriet hade inte etablerats för att sälja tryckta kartor till allmänheten, utan för att ta fram kartunderlag för myndigheter och dra gränser mellan olika fastigheter. Kartförsäljningen var en sidoverksamhet som ökade i omfattning och till slut blev en viktig intäktskälla.

    Jag vet inte hur man faktiskt resonerade när man lade kartor till listan över allmänna handlingar som skyddas av upphovsrätt, men en tanke kan ju ha varit att inte utsätta de privata aktörer som ännu producerade kartor utifrån egna rekognoseringar och mätningar (typ orienteringsklubbar) för otillbörlig konkurrens.

    Jag är inte övertygad om att vi faktiskt har betalat för Lantmäteriets hela kartproduktion via skatten. Jag vet inte hur myndighetens budget ser ut, men uppenbarligen har Lantmäteriet intäkter från kartförsäljningen som måste gå in i verksamheten på något sätt. Om intäkterna helt och hållet går till tryck och distribution av papperskartor, men ingenting tillbaka till mätverksamheten eller databasunderhållet, då håller jag med om att de senare verksamheterna är betalda och i princip inte borde ges upphovsrättsligt skydd. Jag misstänker dock att det inte är helt vattentäta skott mellan det ena och det andra, och att kartförsäljningen faktiskt sponsrar delar av myndighetsutövningen. Motsvarande sak sker hos andra myndigheter, såsom exempelvis Riksarkivet som tar betalt för elektronisk åtkomst till vår gamla folkbokföring (kyrkböckerna).

    Jag tycker det kan diskuteras huruvida det är en statlig myndighets uppgift att producera turist- och orienteringskartor åt allmänheten. Det är väl egentligen bara fastighetsgränser med tillhörande beteckningar som myndigheten själv definierar; resten är ju avbildningar av naturen (höjdkurvor) och dokumentation av kulturmiljön (bebyggelse, ortnamn) som vem som helst kan utföra. Jag har starka skäl för att motivera att fastighetsredovisningen befrias från upphovsrätt, men mindre starka skäl för att samma sak skall gälla resten av kartmaterialet.

    Om Lantmäteriet på något vis lyckades knoppa av den ”avbildande” delen av verksamheten till ett affärsdrivande bolag, ungefär som Televerket 1993 knoppade av Telia, skulle det nya bolaget då få ta med sig ensamrätten till det redan framtagna kartmaterialet i ”bodelningen”, eller skulle denna rätt stanna hos staten för att senare avskaffas? Vill vi ha fri konkurrens på ”lantmäterimarknaden”, eller ett statligt monopol?

    Jag gillar kartor.

    Kommentar av Anders Andersson — 27 februari 2009 @ 18:19

  22. Anders Andersson skrev:

    Jag är inte övertygad om att vi faktiskt har betalat för Lantmäteriets hela kartproduktion via skatten.

    Jag kan också tänka mig (men vet inte) att en del av kostnaden för att samla in kartinformationen har täckts av överskott från försäljning av redan framtagna kartor. Det tycker jag i så fall inte gör någon större skillnad. Att de hade kartmaterial att sälja in the first place berodde ju på att de i egenskap av myndighet hade samlat in den första informationen.

    Men hur det är med den saken är jag inte säker på att jag tycker att det spelar så stor roll vem som ska anses ha betalat för att Lantmäteriverket har informationen i sina datorer. Jag tycker att det viktiga är att nu har de den, och den tillhör staten. Därmed kan staten utan problem bestämma vad den vill göra med sin egendom (om man väljer att betrakta den som det). Och då tycker jag att staten ska bestämma sig för att släppa informationen fri.

    Om kartinformationen var helt gratis här i Sverige (och kostar pengar i andra länder) kommer svenska ungdomar och entreprenörer kunna leka fritt med informationen, och ta fram olika mer eller mindre intressanta applikationer utan att det kostar dem något annat än deras egen tid.

    Ju fler som gör det, desto större är chansen att någon av dem råkar snubbla över en affärsidé som växer till ett mångmiljardföretag. Det är bara bra för Sverige i så fall.

    Om det är så att Lantmäteriverket drabbas av tillfälliga budgetproblem är det fullständigt obetydligt i statsbugeten jämfört med skatteintäkterna från redan ett fåtal bara halvframgångsrika svenska företag som kunde starta tack vare att informationen blev fri.

    Kommentar av Christian Engström — 27 februari 2009 @ 19:42

  23. Eva Hamilton borde läsa på ordentligt innanhon uttalar sig i sådana här frågor.

    Kommentar av Henning Fürst — 27 februari 2009 @ 20:19

  24. Christian, att du inte redan sitter i EU parlamentet är en skam!
    Den 7 Juli ska du in! Om jag så ska sparka in dig! 😉

    Kommentar av Marcus — 27 februari 2009 @ 20:25

  25. Vad gäller resonemanget om vem som finansierat kartproduktionen (skattebetalarna eller kartköparna) så var det bara min invändning mot Görans påstående att man betalar för någonting två gånger. Man betalar ju för två saker i klump, nämligen själva informationen samt den individuella förmedlingen av den, och man kan inte hävda att det tryckta kartbladet skall vara gratis bara för att informationen är det.

    Sedan håller jag inte med om att frågeställningen blir ointressant bara för att mycket av informationen togs fram innan det första kartbladet såldes till någon utanför myndigheten. Den ekonomiska kalkylen skall gå ihop varje år, inte bara det första året, och att de kartor som säljs måste tryckas innan de är betalda innebär ju inte att tryckningen måste finansieras med skattemedel. Den här kalkylen kan vilket företag som helst göra, och då kan myndigheten räkna på samma sätt.

    Jag skulle personligen inte ha något emot om kartinformationen blev fritt tillgänglig, jag delar din uppfattning att det möjliggör många spännande tillämpningar och jag håller med om att staten är i sin fulla rätt att göra den fri, men jag ifrågasätter att staten ens bör ägna sig åt att ta fram information av det här slaget. All mark i Sverige är inte ens statlig! Är det då statens uppgift att dokumentera hur landet ser ut, mer än det är statens uppgift att avlöna författare som skriver all facklitteratur eller forskare som bedriver all forskning? Varför kan inte staten köpa sina kartor av privata kartproducenter på en konkurrensutsatt marknad?

    Som jag ser det bedriver staten affärsverksamhet som i princip kunde utföras i privat regi, bara för att det hittills har varit mest praktiskt att göra så. Samma sak gällde för det allmänna telenätet fram till 1993, då Televerket upphörde och ersattes av en telemarknad med konkurrens. Om något liknande skulle göras med lantmäteriverksamheten, hur skulle det påverka (respektive påverkas av) ett eventuellt frisläppande av det statliga kartmaterialet?

    Jag hoppas att immaterialrättens betydelse för ekonomin på sikt kan dämpas, för det vi ser redan idag förskräcker, trots att vår ekonomi ännu till stora delar handlar om materiella ting. När de internationella konventionerna om upphovsrätt och patenträtt under senare hälften av 1900-talet förvandlades från ömsesidiga erkännanden av andra länders upphovsmän och uppfinnare till hörnstenar i den globala ekonomin, då blev de för viktiga för att ge vika för informationsfrihet och näringsfrihet.

    Att staten väljer att släppa ”sin” information fri för alla att utnyttja betyder i princip inte mer än att någon annan enskild aktör gör det; sedan har det förstås betydelse hur mycket information det handlar om. GNU/Linux och Wikipedia har främjat allas tillgång till kommunikation och information, men samtidigt har andra aktörer skärpt greppet om sina tillgångar, och de har fått lagens stöd för detta. GNU GPL, Creative Commons och liknande goda initiativ motverkar ju inte en skärpt upphovsrätt; snarare gör de oss än mer beroende av den, om än inte till de delar som politikerna ägnar störst uppmärksamhet.

    Därför vill jag ägna mer möda åt att se över det upphovsrättsliga systemet som sådant, än åt att dela med mig av mina egna (i mitt tycke obefogade) rättigheter. Man tvingar inte fram förbättringar av socialförsäkringssystemet genom att frivilligt ge av sitt eget överflöd till dem som ramlat vid sidan av skyddsnätet.

    Kommentar av Anders Andersson — 27 februari 2009 @ 21:58

  26. Bra inlägg, rent generellt. Men för att göra absurditeten lite mer specifikt.

    ”Det är fullständigt absurt att upphovsrätten hindrar oss från att ta del av SVT:s programarkiv. Det är ju vi som har betalt programmen via licensavgifterna. Varför ska vi då inte ha rätt att ta del av dem?

    Upphovsrätten ställer till problem för oss som engagerar oss i samhällsdebatten. Väldigt ofta gör politiker olika utspel i teve. Den som vill kommentera utspelen kan länka till dem på SVT Play. Men efter endera en vecka eller en månad slutar länkarna fungera. Nyhetsprogram ligger bara ute på nätet i 7 dagar, och andra program tas bort efter 30 dagar.”

    I grunden berörs båda styckena samma sak, nämligen kostnaden.

    SVT å ena sidan har, som det verkar som, valt att begränsa tillgängligheten pga kostnads skäl, detta trots att kvalitén på materialet är undermåligt, dvs väldigt väldigt dålig kvalité, till skillnad från BBC i England t ex, det är inte direkt HD, faktiskt inte ens gammal hederlig 576 interlaced kvalité man erbjuds. Visst lagrings utrymme kostar, men den kostnaden minskar ju större antal man köper, till skillnad då från dom tredjeparts licenser som SVT har valt att betala, istället. Man tycker ju att en statlig organisation inte ska spendera pengar på, i detta fall, onödiga tredjeparts licenser, allt för att hålla ner kostnaden.

    Kostnaden för rekonstruktion av gamla faktiska rullfilmer var förvisso väldigt krävande och dyr tills för ett par år sedan. Den nya teknologin är billigare, och sjukt bra. En välgjord rekonstruktion är faktiskt bättre än en nedskalad digital HD film i bildkvalité, vilket inte är så konstigt eftersom linjeupplösningen i en gammal rullbilds ruta är cirkus (minst enligt dagens beräkningar) 4 ggr högre än dagens digitala HD upplösning på 1080p (progressiv), dvs cirka 16 ggr högre om man använder samma konvertering för att få 540 till en fjärdedel (HD) av 1080.

    Visst initial kostnaden blir som den blir, men den är intitial, men även den kan hållas nere. SVT är en organisation som har en klar fördel att dra in på andra kostnader. SVT kan nämligen lagra och leverera program i format, avsevärt bättre än dagens format, utan att behöva betala licens, eftersom de delarna gör dom inte i kommersiellt syfte. (För att inte tala om hur mycket lägre kostnader dom skulle få om dom gick över till, t ex, Linux och KDE/KDE-Office för majoriteten inom organisationen [som egentligen inte har ett behov av allting licensierad mjukvara efter ”Office -95”], det är bara företag som MS som har behov av att användaren använder deras nyaste versioner, rent tekniskt sett så använder knappt någon fler än 5-15% av de funktioner som finns i ”Office -95”.)

    ”Upphovsrätten inskränker yttrandefriheten genom att göra det svårare eller omöjligt att använda film och bilder för att föra fram sitt budskap.”

    Upphovsrätten, som den är idag (dvs via alla tillägg som kommit sen 1970-talet), minskar avsevärt utbudet i den publika domänen, vilket ju trots allt är det material som används för att utnyttja yttrandefriheten via sin kreativitet. T ex, om dagens upphovsrättslagstiftning hade existerat på 1800-talet, hur många författare, musiker, och filmskapare, på _1900-talet_, skulle ha blivit stämda pga upphovsrättsintrång? (Tja, eller antagligen inte sett dagens ljus överhuvudtaget …)

    Inte ens originalet av The Hobbit är så originell att den kan stå på sina egna ben, enligt dagens lagstiftning. Allting baserat på Robert Stevensons Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde (Vilket är fruktansvärt många verk), eller Treasure Island (Byby Disney typ), allting baserat på Edgar Poes verk. Brutalt mycket verk baserat på Beethovens verk, för att inte säga den mängd verk baserat Mary Shelly’s verk eller Bröderna Grimms verk …

    Ponera att om dagens lagstiftning existerade i sin helhet då, för 100 år sedan, så skulle mor- och farföräldrar endast kunnat ta del av diverse sagor och historier, musik, och teaterföreställningar, och filmer, via upphovsrätts intrång. Så mycket originellt produceras nämligen inte att det skulle ha fyllt det tomrum som hade uppstått om dagens upphovsrätts lagstiftning gällde då, förr i tiden, när morfar var liten.

    Kommentar av ST — 28 februari 2009 @ 1:20

  27. @Anders Andersson

    Om staten inte ens ska kunna dokumentera sin egen domän medelst kartor utan att använda sig av tredje part, vad säger det om själva konceptet ”stat”?

    Kommentar av SF — 28 februari 2009 @ 11:04

  28. Lantmäteriet och dess överkommersialiserade gren Metria har redan konkurrens i stor utsträckning; dels har många kommuner fortfarande kvar sina egna mätare och dels finns ett stort antal privata mätfirmor som utför egna mätningar av land och rike. Jag har förmånen att sitta och jobba i samma korridor som ett av dem; Mätteknik och har vid fikabordet skaffat mig en hyfsat god insyn i verksamheten och samspelet mellan dem och Lantmäteriet.

    Jag instämmer i att det av staten insamlade kartmaterialet bör släppas fritt, åtminstonde digitalt och för privat bruk. Att de sedan säljer fysiska kartor och extra kringtjänster som t.ex. sökningar och uppslagningar i realtid till företag står inte i motsats till principen att själva rådatat kan vara fritt för vanliga skattebetalare.

    Kommentar av Rickard Olsson — 28 februari 2009 @ 11:48

  29. SF, jag menar inte att staten bör förbjudas att framställa sina egna kartor, precis som jag inte vill förbjuda dig att rita kartor över din egen mark (eller andras, om du blir ombedd eller helt enkelt bara är nyfiken).

    Det jag menar är att staten (eller annan enhet som kräver in skatt, till exempel kommun) inte får bedriva näringsverksamhet i konkurrens med privata aktörer om verksamheten subventioneras med allmänna medel. Somliga menar att staten överhuvudtaget inte skall bedriva någon näringsverksamhet alls; jag är inte fullt så rigid på den punkten utan kan gott tänka mig statligt ägande i vissa fall, men jag kräver att det åtminstone är vattentäta skott mellan näringsverksamheten och hanteringen av allmänna medel. Skattepengar får inte användas för att konkurrera ut privata livsmedelshandlare på en ort, och de eventuella vinsterna i ett kommunalt bostadsbolag skall inte användas för att täcka hål i den kommunala skolbudgeten.

    Det här gäller även framtagning och sammanställning av information, om det arbetet inte utgör en naturlig del av myndighetsutövningen och lika gärna kan utföras av någon annan. Av allt det kartmaterial som Lantmäteriet förfogar över, så är det strängt taget bara fastighetsgränserna som har sitt ursprung på någon myndighet, och då den myndighet som sköter fastighetsregistret (att hålla reda på vem som äger vilken mark anser jag skall vara en statlig eller kommunal angelägenhet). Jo, givetvis tillkommer också gränser för naturreservat och liknande. Men att ett berg är 823 meter högt, eller att det löper en väg (allmän eller enskild) längs ett visst vattendrag? Vad har det med myndighetsutövning att göra?

    Jag förespråkar dock inte att Lantmäteriet läggs ned; jag tror de har en uppgift att fylla. Jag vill bara att den numera ganska omfattande produktionen av ”allmänna kartor” motiveras på något sätt, och då förväntar jag mig nationalekonomiska eller produktionstekniska argument, inte att ”myndigheterna behöver kartor” eller ”kartograferna behöver jobb” även om båda dessa påståenden i sig är sanna. Myndigheterna behöver telefonlinjer också, men likafullt nöjer sig flertalet myndigheter med att köpa dessa på den konkurrensutsatta marknaden. Det säger inte heller någonting om konceptet ”stat”.

    Kommentar av Anders Andersson — 28 februari 2009 @ 12:23

  30. Hans J angående att du tror att anonym har olika åsikter på olika bloggar är att du läser olika användare som är anonyma, detta vet du, du försöker bara snurra till debatten, precis som alla andra pirater. Anonym uppstår när man inte skriver in något namn i namn fältet. EN guldstjärna till dig Hans J, du får den för din idioti

    Kommentar av Anonym — 28 februari 2009 @ 13:07

  31. http://www.pedofil.se/manifest/

    Här ovan är en av Pirate bay Gottfrid Svartholm Wargs domän, han driver en sida för pedofiler. Hans Manifest handlar i princip om att acceptera pedofilers läggning som något naturligt.

    Min fråga är stöttar pirater detta. Och nu ber jag er pirater att hålla er till sak. Ni ska inte snacka nbort er via yttrandfefrihet. Utan jag vill ha klarspråk är pedofili något som ska anses vara något acceptabelt i samhället.
    Vart går gränsen, när är det okej att ha sex med någon?

    Visst i USA skulle alla svenskar va pedofiler eftersom vi har 15 års gräns här vilket är pedofili i USA. Men håll er till debatten. Tycker ni pirater att man ska ha sex med barn.

    Jag börjar se piraternas samhälle framför mig, ge pedofiler rättigheter, släpp knarket fritt och gör stöld lagligt. Ja kopiering är stöld idag via fildelning. Man gör kopior eftersom det finns en efterfrågan på konstens innehåll, så att fler ska kunna köpa den.

    Priset på en film ska inte avgöras på hur mycket något kostar att framställa tekniskt, det är teknik fundamentalism.

    Så Christian Engström vad är din syn på pedofiler, är det bra, hur definierar du en pedofil, vill du och piraterna öppna upp toleransen för vuxna som vill ha sex med barn, hur ska denna tolerans yttra sig.
    Ska vi släppa knarket fritt. Vad är moral för dig. Har du någon moral, tror du att moral är viktigt för samhället eller är det något överflödigt. Ska vi skrota moralen i samhället, ser du inget samband med civilisation och moral?

    Jag ser ett samband, romarriket föll först inifrån p.g.a. bristande moral, det var djup dekadens och slavsamhället som tillslut bröt ner dem och blev lätta att angripa utifrån.

    Så vad förespråkar du för moral, för jag hör aldrig en enda pirat tala om moral, bara massa djävulsadvokat termer och teknikfundamentalism. Tekniken är er GUD och tekniken ska få gå före allt, t.o.m innehållet i konst ska stå vika för tekniken.

    Visst kan man alltid snacka om att den och den gruppen borde bli behandlade på ett annat sätt etc. Men det är inte samma sak som att tala om moral. Vad har du, samt piraterna för moral.

    Kommentar av DONT get it — 28 februari 2009 @ 13:37

  32. @”Anonym”: (13:07-nissen)

    Guldstjärnan kan du behålla den lär bli den enda du får – någonsin…

    Det goda skrattet tänker jag dock behålla. Jag tvivlar på att du kan åstadkomma något mer.

    Kommentar av Hans J — 28 februari 2009 @ 13:39

  33. Så Hans J. vad är din syn på moral, se ovanstående inlägg av DONT get it.
    Jag tvivlar för övrigt att Hans J och andra piratanhängare kommer ge ett rakt svar på frågan. Själv tror jag moral är viktig för att inte samhället ska falla sönder.

    Kommentar av DONT get it — 28 februari 2009 @ 13:42

  34. Är pedofili bra Hans J, vad är din syn på detta, vad är acceptabelt. Det finns ett samband här. Har man moralen att stöld ska va okej, så vill man även att andra saker ska va okej. Visst vårt samhälle har mycket dubbelmoral, men frågan är inte det. Frågan är vad ni pirater har för moral?

    Kommentar av DONT get it — 28 februari 2009 @ 13:44

  35. Är Pitaters moral att legalisera stöld, sex med barn och släppa knarket fritt?

    Frågan är befogad för moral är något som man aldrig pratar om, snarare dyrkas avsaknaden av den. Jag börjar se piraterna som något som kan liknas vid en sekt. Tekniken är GUD allt ska ge vika för eran tolkning av teknikens möjligheter. Innehållet av konsten är inte avgörande för priset utan den tekniska framställningen.

    Knarkare, pedofiler och tjuvar på internet ska vara lagliga och detta är er syn på yttrandefrihet. Jag kan bara säga en sak, snacka går ju, men vad som döljer sig bakom skulle va kul att höra. Tala klarspråk, inga jävla långa krångliga utläggningar, bara stå för vad ni har för moral.

    Kommentar av DONT get it — 28 februari 2009 @ 13:49

  36. Rättelse i inlägg ovan: Frågan är befogad för moral är något som pirater aldrig pratar om, snarare dyrkas avsaknaden av den.

    Kommentar av DONT get it — 28 februari 2009 @ 13:50

  37. En av piraternas taltik när man ställer obekväma frågor är att ogiltigförklara dem, man får dock aldrig svar på vad de har för moral. Istället kommer tekniska utläggningar och referenser till lagtexter som man förvränger innebörden av.

    Pirater sysslar just med detta, de arbetar hårt för att förvränga och förvirra allt. Men aldrig att de kan tala klarspråk.

    Det är knappast en tillfällighet att människor som besitter moralen att det är olej att stjäla också besitter moralen att knarkare och pedofilers handlingar borde diskuteras om det verkligen är så farligt. Moralen i samhället ska tas bort enligt piraterna.

    Som pirat säger man följande, men kolla på dagens moral i sanmhället den är ju redan dålig. Piraters lösninig? Gör allt omoraliskt och dåligt.

    Kommentar av DONT get it — 28 februari 2009 @ 13:57

  38. För mycket stavfel, lite roliga men jag bjuder på det. Här kommer mitt inlägg igen, fast mer förståeligt.

    En av piraternas taktik när man ställer obekväma frågor är att ogiltigförklara dem, man får dock aldrig svar på vad de har för moral. Istället kommer tekniska utläggningar och referenser till lagtexter som man förvränger innebörden av.

    Pirater sysslar just med detta, de arbetar hårt för att förvränga och förvirra allt. Men aldrig att de kan tala klarspråk.

    Det är knappast en tillfällighet att människor som besitter moralen att det är okej att stjäla också besitter moralen att knarkare och pedofilers handlingar borde diskuteras om det verkligen är så farligt. Moralen i samhället ska tas bort enligt piraterna.

    Som pirat säger man följande, men kolla på dagens moral i samhället den är ju redan dålig. Piraters lösning? Gör allt omoraliskt och dåligt.

    Kommentar av DONT get it — 28 februari 2009 @ 13:59

  39. @DONT get it:

    I don’t get it!

    Har du drabbats av total panik? I denna tid av ideliga lagförslag och hot om avlyssning, registrering, DNA-screening osv så blåser några små pustar av Frihetens vindar

    Då spårar du ut i total panik och vevar, fäktar och viftar vilt omkring dig???

    Ta det lugnt och låt Piratpartiet ta hand om situationen!

    (Förresten var det DU som var den ”anonym”e ?)

    Kommentar av Hans J — 28 februari 2009 @ 14:08

  40. Härligt Hans J, du bekräftar precis vad jag skrivit. Jag ska inte ställa några kritiska frågor om piraternas rörelse och vad deras åsikter bygger på för moral. Ledsen men jag överlåter inte saker åt en rörelse utan att ställa frågor och peka på uppenbara problem.

    Hans J du har inte besvarat frågan, vad du har för moral. Du vågar inte svara ordentligt uppenbarligen. Är det för att du saknar moral?
    Svara istället, vart står du moraliskt. Stöld är okej uppenbarligen, hur är det med pedofili och knark?

    Kommentar av DONT get it — 28 februari 2009 @ 14:15

  41. Kul Hans J som hela tiden kräver att människor ska få vara anonyma på nätet, samtidigt vill forska i vem som är anonym på bloggen. Dubbelmoral? O yes!

    Kommentar av DONT get it — 28 februari 2009 @ 14:16

  42. @DONT get it:

    Andas i en påse!

    Hjälper mot hyperventilation!

    Allvarligt, vem är du att komma här och kräva något svar av mig?

    Jag känner inte dig, har aldrig diskuterat med dig förut!
    Jag vet inte alls vem du är! Ingen aning!

    Så slappna av en tre-fyra varv till att börja med!

    Kommentar av Hans J — 28 februari 2009 @ 14:19

  43. Återigen vågar du inte svara på frågan, du är avslöjad Hans J. Du stödjer gärna piraternas åsikter öppet, men när jag frågar vad de bygger på för moral så bryter du ihop. Intressant.

    Kommentar av DONT get it — 28 februari 2009 @ 14:22

  44. Ett vanligt knep är att säga att någon är galen. Men det funkar inte. Tycker du att det är rätt/ stödjer du innehållet på pedofil.se som din hjälte Gottfrid wargen har registrerat som domän på nätet.

    Vad har du för syn på moral, varför är det inte ett samband enligt dig. DU kan uppenbarligen bara försvara dig med glopord. Lycka till du är avslöjad.

    Kommentar av DONT get it — 28 februari 2009 @ 14:25

  45. Om du läser inlägg av mig i tidigare inlägg här på bloggen får du en bättre bild av vad jag tycker. Har nästan gjort inlägg på cirka 6-7 artiklar bakåt, kanske mer.

    Hur som helst Hans J, ledsen att du nu måste tänka över din moral, men det behöver du.

    Kommentar av DONT get it — 28 februari 2009 @ 14:27

  46. @DONT get it:

    Du verkar aningen spattig!

    Har det alltså fallit på min lott denna gång att trötta ut dig? (Du skriver ju en 3-4 ”kommentarer” för varje rad jag skriver)

    Kommentar av Hans J — 28 februari 2009 @ 14:27

  47. Återigen är pedofil.se något piratpartiet stödjer, gillar ni innehållet politiskt, är detta eran moral?

    Kommentar av DONT get it — 28 februari 2009 @ 14:28

  48. Återigen så är Hans J svarslös. Mycket intressant. Du börjar agera nervöst Hans J. Varför gör du det. Ska din tystnad tolkas som att du stödjer att pedofiler ska få mer rättigheter i samhället. Varför kan du inte försvara moralen bakom piraters politik som uppenbarligen grundar sig på att ifrågasätta om stöld, pedofili och knark är fel.

    Kommentar av DONT get it — 28 februari 2009 @ 14:31

  49. @DONT get it:

    Du har väl inte ens tänkt att vänta in ett svar, ens?

    Du verkar väldigt exalterad? Är det Piratpartiet du hatar eller vad är det med dig?

    Kommentar av Hans J — 28 februari 2009 @ 14:32

  50. Det är en befogad fråga om man träffar på en rörelse som säger att man bör se över vår moral och syn på stöld, pedofiler och knark. Vad är ens moraliska syfte att göra något sådant, vilken typ av människa har intresse att väcka sådana frågor, samt vad är den individens syn samt rörelsens moraliska syn på frågan.

    Kommentar av DONT get it — 28 februari 2009 @ 14:33

  51. Finns det ingen som kan skriva en ”dont-get-it”-BOT?

    Så ”han” får något att ”bita i”?

    Kommentar av Hans J — 28 februari 2009 @ 14:34

  52. Hatar jag piratpartiet? Jag startar en debatt men jag får inga svar, bara undanflykter. Jag använder dig Hans J som konkret exempel för att visa hur enskilda piratanhängare reagerar när de utsätts för moralfrågor.

    Pirater snackar ofta om teknik och lagar, men moralen är alltid frånvarande. I ett samhälle med yttrandefrihet är det viktigt att även tillåta en debatt om moral, försöker man ogiltigförklara moraliska debatter som tokerier så är man från piraters sida för att censurera moralen i samhället, genom att försöka förlöjliga den.

    Men det håller inte, människan behöver moral, vad har du för moral, frågan är inte bara vänd till dig HAns J, jag har frågat Christian Engström, men även alla andra som stödjer PP och de anklagade från Pirate bay

    Kommentar av DONT get it — 28 februari 2009 @ 14:38

  53. HAns J fortsätter att slå ifrån sig med hot. Du är avslöjad och det framgår nu tydligt av dina inlägg och alla andras tystnad att moralfrågor inte är något ni kan hantera från piraters håll. Inte ett enda sak argument har jag fått emot mig. Inte ett enda.

    Kommentar av DONT get it — 28 februari 2009 @ 14:39

  54. DONT är psykiskt störd och har förgiftat flera andra trådar på denna blogg. Jag gissar att Christian snart kommer att kräva registrering för att enklare kunna blockera sådana troll.

    Kommentar av SF — 28 februari 2009 @ 14:47

  55. @DONT get it:

    Hela Piratpartiet handlar om moralfrågor så du ”snackar bara skit”!

    Det är ingen konst alls att bemöta dina panikartade utfall.

    Men eftersom du skriver som att du rökt eller injicerat något olämpligt så ser jag ingen idé i att ens påbörja ett försök!

    ETT TIPS:

    Besök ett av de allmänna möten som Piratpartiet håller (senaste gången var i torsdags) så får du svar på alla frågor i detta ämne som du kan tänkas ha! Du är välkommen dit! Dessutom är takten på dina inlägg mer lämpade för ett personligt möte än att leka ”chatt” i ett kommentarsfält!

    Kommentar av Hans J — 28 februari 2009 @ 14:47

  56. Hans J dina uppmaningar till sabotage och hot är intressanta.
    Det skulle verkligen va intressant om jag blev utsatt för sabotage av pirater när jag i yttrandefrihetens namn försökt diskutera och fråga om moral på den här bloggen. Snacka om politiskt självmord från piratrörelsen i så fall.
    Konstaterar att inte en enda pirat klarar av att ta upp debatten eller ens förklara vad de själva anser om moral och vad det betyder för dem.

    Kommentar av DONT get it — 28 februari 2009 @ 14:48

  57. Återigen HAns J, har du svaren, varför inte svara. Du saknar moral uppenbarligen annars hade du besvarat den.

    Visst kan man säga att piraterna berör moralen i samhället, de vill montera ned den. Återigen, besvara vad du grundar din moral på.

    Här är några uttalanden från pirater.

    -Det är så många som fildelar så det går inte att stoppa.

    Moral? Tja är det många som begår brott så är det inget brott enligt detta uttalande. Är detta låg moral? Det finns många som förgriper sig på barn, ska vi använda oss av samma moral där? Är antalet den avgörande faktorn framför innehållet?

    Pirater säger också följande. EN kopia av en film kostar ingenting att tillverka därför ska den va gratis.

    Moral? Ja, om det är den tekniska produktionskostnaden som ska avgöra konstens värde och inte konstens innehåll och vad man berör hos människor, ja då har man en moral som sätter tekniken före allt. Kallas fundamentalism.
    Är det bra för moralen att vara fundamentalist?

    Jag kan fortsätta, men jag nöjer mig med detta så länge. Hans J testa och besvara mina inlägg sakligt eller håll käften!

    Kommentar av DONT get it — 28 februari 2009 @ 14:55

  58. SF! det är uppenbarligen du som är störd. Jag har haft debatter med flera på bloggen, seriösa debatter. Att kalla någon för störd gör du bara för att undvika moral debatten. Du beter dig som en sektmedlem som inte kan konfrontera kritiska frågor emot din egen rörelse. Varsågod och försvara dig. Kräver Christian Engström registrering på bloggen så begår han ett politiskt misstag.

    Bloggen ska ju i yttrandefrihetens namn va öppen. Eller?

    SF, även du vågar inte ens berätta vad du har för moral, mycket intressant.

    Kommentar av DONT get it — 28 februari 2009 @ 15:01

  59. Alla vet också att Pirater bay fick servrar från högerextremisten Carl som nu också är åtalad. Vad har man för moral när man gör affärer, samarbetar med någon som Carl Lundström. Aldrig att pirater kritiserat eller väckt den frågan inom det egna leden, detta är typiskt sekt beteende.

    Kommentar av DONT get it — 28 februari 2009 @ 15:04

  60. @DONT get it:

    Mitt svar nu är samma som Anders Björk fick i konstitutionsutskottet när han pressade Carl Lidbom…

    Det du håller på med är trams & Du ska veta hut när du är här!

    Föreslår återigen att du besöker ett Piratpartimöte!

    BLI MEDLEM I PIRATPARTIET !

    Kommentar av Hans J — 28 februari 2009 @ 15:19

  61. Hans J: DONT get it har en högre makt sänt i din väg för att du ska få testa om du är så smart som du ibland tror att du är. Om du inser den viktiga betydelsen av att se hans agerande på det sättet, blir det lättare att möta en sådan utmaning.

    Kommentar av Gun Svensson — 28 februari 2009 @ 15:31

  62. @Gun:

    ok.

    Kommentar av Hans J — 28 februari 2009 @ 16:13

  63. Precis som många andra så är jag enormt orolig för att en sådan sak skulle innebära att jag kan tvingas betala tvavgift bara för att jag KAN komma in på deras hemsida.

    Så enormt intresserad är jag då inte av att kunna titta på en massa menlöst dynga ifrån alldeles för många år bakåt.

    Jag har tom köpt en 40″ Monitor så att jag slipper betala för en massa skit som jag inte vill ha.

    Kommentar av Erik — 28 februari 2009 @ 18:20

  64. Rickard, jag har tyvärr inte din insyn i lantmäterimarknaden, men det låter på dig som om det är vattentäta skott mellan myndighetsutövningen och näringsverksamheten. Det är i så fall bra, men jag undrar hur det är praktiskt möjligt. Kan du säga ungefär hur stora andelar av informationen på en modern allmän karta (säg, Gröna kartan) som har sitt ursprung i konkurrensutsatt näringsverksamhet respektive myndighetsverksamhet (i det senare inkluderar jag inte bara uppgifter från fastighetsdatabasen, utan även information som tagits fram av statligt avlönade lantmätare)? Är det någon skillnad mellan ”gammal” information (från tiden innan Metria bildades) och ”ny” vad gäller det finansiella ursprunget?

    Jag vill för övrigt ifrågasätta upphovsrätten till geografisk information på en annan grund, som inte har med det statliga ägandet att göra. Förr var kartframställning en helt och hållet manuell process, där skickliga kartritare för hand placerade ut alla ortnamn på lämpliga ställen, valde färger för olika vegetationstyper och liknande. Dåtidens kartor hade karaktären av tekniska avbildningar, ibland rentav konstverk, som kartritaren med stolthet kunde sätta ut sitt eget namn på.

    Idag är samma arbete en i hög grad automatiserad process, där datorer på beställning extraherar den information som skall tryckas ur en stor databas, följer ett en gång fastställt schema för färgsättning, typografi och layout och skickar en elektronisk ”plåt” till tryckpressen. Ibland hoppar man över det sista momentet, och skickar utdraget ur databasen med eller utan bearbetning direkt till beställaren. Om det finns något manuellt inslag i arbetet, så utförs det redan vid datainsamlingen. Resten är beräkningar och informationsbehandling utan kreativa inslag. Alltså handlar det numera inte om litterära eller konstnärliga verk, utan om databaser, sammanställningar utan verkshöjd, en närstående rättighet liknande det skydd som gäller för telefonkatalogen.

    Att denna sammanställning av fakta alls skall ges något skydd mot olovlig kopiering motiveras i 49 § första stycket upphovsrättslagen på ett ganska tveksamt sätt:

    Den som har framställt en katalog, en tabell eller ett annat dylikt arbete i vilket ett stort antal uppgifter har sammanställts eller vilket är resultatet av en väsentlig investering har uteslutande rätt att framställa exemplar av arbetet och göra det tillgängligt för allmänheten.

    ”Den” syftar alltså inte nödvändigtvis på en fysisk person; det kan precis lika gärna handla om ett företag. Ursprungligen var skyddskriteriet endast ”stort antal uppgifter”, men på senare tid har ”resultatet av en väsentlig investering” tillkommit. Innebörd? Jag åtnjuter skydd för katalogen över mitt privata bibliotek antingen för att det är över 500 böcker i katalogen eller för att det har kostat mig multum att göra den! Så om det bara hade stått två böcker i katalogen, då hade det ändå varit förbjudet att kopiera den om jag hade kastat bort en hel dags arbete (motsvarande tusen spänn) på att göra den? Eller är det bara monetära investeringar i näringsverksamhet som räknas?

    Jag tror att kriteriet ”väsentlig investering” tillkom efter WIPO-konferensen 1996, där just skydd för databaser diskuterades. Onekligen har Lantmäteriet plöjt ned stora summor pengar i sin verksamhet, men det har FRA också. Betyder det att FRA erhåller katalogskydd för en sammanställning av uppgifter om fyra trävaruhandlare som haft affärskontakter med motparter i Ryssland?

    Tidigare fick man ensamrätt till information för att den var till nytta. Nu får man ensamrätt till information för att den varit dyr att framställa, vare sig den är till nytta eller ej. Det skapar ett negativt incentiv till kostnadsbesparingar i verksamheten. 🙂

    Kommentar av Anders Andersson — 28 februari 2009 @ 18:45

  65. Anders, jag har ingen direkt insyn i myndighetens verksamhet, bara hur den ser ut utifrån – men jag tror ändå inte att det är vattentäta skott mellan verksamheterna, även om det förmodligen finns en viss rivalitet där.

    Katalogskyddet är för övrigt rätt misslyckat; http://www.ulfpettersson.se/2006/01/06/eu-studie-hardare-upphovsratt-gav-samre-konkurrenskraft/

    Kommentar av Rickard Olsson — 28 februari 2009 @ 19:25

  66. Som sagt inte ett rakt svar. Gun du är nästan poetisk, men vad hjälper det. Hela tiden kluriga svårtolkade formuleringar istället för att besvara sakfrågan. Hans J vad har du för moral. Övriga Pirater vad är eran moral. Vad är rätt vad är fel. Teknik ska tydligen styra allt, innebär det att innehåll saknar relevans. Återigen vad är PP och piraters syn på pedofiler, knark och stöld, vad är eran moral angående dessa ämnen. När är någonting okej eller inte. Ingen har hitintills svarat. Eran tystnad är dock tydligt talande i sig. Tydligen tar jag upp tabubelagda ämnen för att få svar i pirat sekt kyrkans blogg svär.

    Kommentar av DONT get, it — 28 februari 2009 @ 20:22

  67. I Sverige hade vi ju ett katalogskydd också före 1996 års databasdirektiv, så det vi har nu är något av en hybrid av de båda: Skyddstiden är betydligt kortare, bara en tredjedel (15 år) av vad den är för ljudupptagningar, men å andra sidan ges ”databaser” samma starka skydd mot kopiering för privat bruk som tillkommer datorprogram (12 § URL talar om ”sammanställningar i digital form”, ett uttryck som skivbolagens brännvinsadvokater hävdat även omfattar varje musik-CD med mer än en låt på).

    För att återgå till TV-arkivet, så undrar jag i likhet med Erik Josefsson huruvida Eva Hamilton har några synpunkter på EU-kommissionens försök att förlänga skyddstiden för ljud- och bildupptagningar från 50 till 95 år. Nu finns det väl inte många inspelade TV-program kvar från tiden före 1959, men varför i praktiken göra skyddet oändligt om man har sådana problem att leta reda på rättsinnehavarna också för det yngre materialet? Om skyddstiden skall tillämpas retroaktivt, så betyder det att stenkakor och filmupptagningar ända från 1914 kommer att ges förnyat skydd (alternativt att bara det som producerats efter 1958 kommer att beröras av förlängningen, men i så fall till och med år 2054, när väldigt få av oss som 1969 såg Nixon välkomna de första månfararna tillbaka till jorden – hmm, det blir ju 40 år sedan i sommar – fortfarande kommer att vara i livet).

    Tänker sig alltså Eva Hamilton att det bara är SVT som skall få sprida de gamla inspelningarna, så snart de lyckats förhandla till sig alla rättigheter som ligger utspridda hos dödsbon och konkursförvaltare, medan vi ”mediekonsumenter” förvisas till den passiva TV-soffan? Och dessutom vill hon att vi som nu ”åker snålskjuts” på SVT:s tittare genom att välja andra informationskällor än SVT via Internet skall vara med och betala kalaset?

    Begär Eva Hamilton någon ersättning av bloggosfären för sitt vittnesmål här idag om Sveriges Televisions ekonomiska och juridiska dilemma?
    Nej, men ni får gärna skicka en snigel på ögat till våra kära kunder som inte betalar för sig. Det har de förtjänat!

    Kommentar av Anders Andersson — 28 februari 2009 @ 21:24


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.