Christian Engström, Pirat

5 februari 2012

Mitt tal på ACTA-demonstrationen i Stockholm

Filed under: ACTA,informationspolitik — Christian Engström @ 1:56
Tags: , ,

Mitt ACTA-tal på YouTube (10 min)

Vi var ungefär 1000 personer som trotsade kylan och demonstrerade mot ACTA i Stockholm igår lördag, enligt polisens uppskattning.

Jag talade, och Urban Sundström, som brukar vara flitig och uppskattad gäst i kommentarsfälten på många bloggar, filmade mitt tal och la upp det på YouTube (10 min).

Det här är vad jag sa:

Jag heter Christian Engström, och jag är Europaparlamentariker för Piratpartiet.

När jag tillträdde som parlamentariker 2009, då var det en fråga som var hetare än allting annat: Telekompaketet. Det hade blivit över från föregående mandatperiod, kan man säga. Det var ett stort paket som handlade om internet och alla de sakerna. Det som var kvar var en ”liten detalj”, som i debatten gick under namnet ”Tillägg 138”.

Det handlade om att om folk ska stängas av från internet, för att det har gjort saker som någon inte gillar, då ska det ske på ett rättssäkert sätt. Vi i Piratpartiet tycker inte att man ska stängas av från internet överhuvud taget, men om så ändå skulle ske, var frågan: Hur ska det gå till?

Då krävde vi, tillsammans med andra, att det ska i vart fall vara ordentliga rättsliga garantier. Om någon ska bli avstängd från internet, då måste det ha varit en ordentlig rättslig prövning innan, och inte något som bara händer.

I striden om Telekompaketet 2009, då vann vi. Vi fick in de starkaste skrivningar som överhuvud taget var lagtekniskt möjliga. De sa att om någon ska stängas av från internet, ska det vara en ordentlig rättslig prövning innan.

Det här tyckte vi var bra, och det var en stor seger. Men det här gillade inte Hollywood, och det gillade inte de stora skivbolagen. Och lobbyisterna ger aldrig upp. De fortsätter, och fortsätter, och fortsätter.

Nu handlar det om ACTA, och nu försöker de ta sig runt den seger som vi vann i Telekompaketet. Där sas det: ”Om myndigheterna ska stänga av någon så måste det ske på ett ordentligt lagligt sätt”. Men då kommer lobbyn tillbaka och säger: ”Men om det inte är myndigheterna som stänger av, utan privata företag istället, då då kan vi ta oss runt det!”

Det här är en av sakerna som står i ACTA, men det står dolt och det står inlindat. När de höll på och förhandlade i de hemliga förhandlingarna bakom slutna dörrar, då stod de i ett av de tidiga utkasten: ”Vi ska uppmuntra till samarbete mellan internetleverantörer och rättighetshavare, till exempel three-strikes” (där three-strikes betyder att om man blir anklagad tre gånger blir man avstängd från nätet).

Men så läckte de här förhandlingsdokumenten ut, och det blev protester mot det. Då tog de bort den förklarande fotnoten, men det står fortfarande kvar ”Vi ska uppmuntra till samarbete mellan internetleverantörer och rättighetshavare” (alltså film- och skivbolag). Det är luddigare uttryckt, men det står där.

Och då undrar man: När det står luddiga saker i ACTA-avtalet, vem ska tolka det?

Jo, det står också i avtalet. De ska tillsätta en egen liten ACTA-kommitté.

ACTA-kommittén ska ha rätt att tolka avtalet när det är oklart, och ACTA-kommittén ska även ha rätt att föreslå förändringar i avtalet, så att avtalet kan bli ännu vidare. De som kommer sitta i ACTA-kommittén är precis samma tjänstemän och precis samma lobbyister som har förhandlat fram det här avtalet från början. Varje luddighet som finns i avtalet kommer tolkas till vår nackdel, om avtalet går igenom.

Men det här ska inte gå igenom. För om det finns någonting vi har lärt oss, så är det att det går att påverka parlamentariker. Det gäller parlamentariker i Sveriges riksdag i viss mån, men det gäller verkligen Europaparlamentariker.

Att vi kunde vinna en stor seger i Telekompaketet berodde på tusentals och åter tusentals människor skickade mejl till Europaparlamentarikerna och berättade varför internet är någonting viktigt, varför det är den del av samhället, och varför internet behövs om vi ska kunna utnyttja våra fundamentala rättigheter, som rätten att söka information och rätten att uttrycka sig fritt, och alla andra rättigheter.

Massor med massor med mejl från vanliga medborgare till Europaparlamentarikerna gjorde att stämningen i parlamentet svängde, så att vi kunde få en majoritet för att få med garantin för att man inte ska bli avstängd på lösa boliner i Telekompaketet.

Precis samma sak var det 2003 till 2005 när det var mjukvarupatenten som var den stora frågan. Då var det samma — det är alltid samma, de vanliga misstänkta — det var stora amerikanska företag som ville införa mjukvarupatent i Europa. Det skulle ha slagit hårt mot fri och öppen programvara, som till exempel Linux, och det skulle gjort det riskabelt att skriva vissa dataprogram.

När den här frågan först kom upp 2003 fanns det ingen i hela Europaparlamentet som hade en aning om vad det var frågan om. Det såg ut som en liten grej: ”Det är väl bara att skriva på, så går vi vidare till nästa ärende”.

Men då var det samma sak: Det var tusentals och åter tusentals vanliga medborgare som skickade mejl till parlamentarikerna, som ordnade demonstrationer, som bloggade och skrev på internet, som skrev till tidningar. Och genom att jobba på det här traditionella politiska sättet, gnetigt och långsamt men effektivt, lyckades vi få stopp på mjukvarupatenten 2005.

Vi vet att det här fungerar. Mjukvarupatenten 2005, Telekompaketet 2009, och — ACTA 2012 ska bli de riktigt stora segrarna!

Nu ska ACTA behandlas i Europaparlamentet under våren. Politik är en långsam sport, det är ingenting som händer över en natt (i vart fall ingenting bra). Vi tror att den stora omröstningen kommer komma i juni, men det är motståndarsidan som kontrollerar agendan, så det här kan ändras åt vilket håll som helst.

Men på vägen dit ska det gå igenom ett antal utskott i parlamentet. Det kommer bli många tillfällen att diskutera och debattera. Följ med på bloggarna för att se vad som händer. Skriv själv för att föra ordet vidare. Ordna demonstrationer som idag (men kanske inte alltför många så länge det är så här fruktansvärt kallt 😉 ). Traditionellt politiskt arbete. Kontakta EU-parlamentariker genom att mejla.

Då kan vi vinna det här, och vi kommer att vinna det här.

Och det måste vi göra, för oberoende av detaljerna i just ACTA finns det ett bredare perspektiv. ACTA är bara det senaste exemplet i en lång bokstavssoppa. Det är FRA, IPRED och IPRED2, det är SOPA, det är PIPA, det är som sagt bokstavssallad överallt. Men allihop är steg i samma riktning, mot det dystopiska samhälle som vi inte vill ha.

Men ACTA kan bli vändpunkten i Sverige och i hela Europa. Det kan bli när vi sa nej, när vi sa att vi inte vill ha ett internet som är kontrollerat av storföretagen. Vi vill ha ett internet som tillhör oss, där vi kan finnas och vara fria. Vi vill ha det öppna internet som vi alltid har haft. Det här kan vi vinna, och det här ska vi vinna.

Mitt namn är Christian Engström, jag är Europaparlamentariker för Piratpartiet. Nu vinner vi!

…………

15 kommentarer

  1. Jag är i vanliga fall inte politiskt aktiv eller politiskt involverad.
    Men dessa ord var några mycket väl valda.

    Mycket bra talat Christian!

    Kommentar av Robin Millqvist — 5 februari 2012 @ 2:27

  2. Hej !

    Tack för ett värdefullt tal. Det var helt underbart att åka ner från Sandviken och träffa alla likasinnade.
    Om du vill ha originalfilen så säg till.

    Hälsn. Urban

    Kommentar av Urban Sundström — 5 februari 2012 @ 9:50

  3. Jag var där. Otroligt hur man kan få Sergelstorg minus 12 grader att verka varmt.

    Kommentar av Jerker Montelius — 5 februari 2012 @ 11:25

  4. -12 grader är varmt. Om det hade varit -12 i Umeå istället för -30 så hade fler än 60 pers kommit

    Kommentar av fnadde42 — 5 februari 2012 @ 11:54

  5. well spoken.
    do you have a briefing paper in English that we can point to? If nothing else – I’ll send it through to my MEP.

    Kommentar av robjonsonrob — 5 februari 2012 @ 12:21

  6. Hej Christian, vill tacka dig för att du var med igår och för ett mycket bra tal.
    Jag förmodar att du vid det här laget sett svaren vi som mailat parlamentarikerna fått från Olle Schmidt och Christofer Fjellner, och undrar om du har några tankar kring det de skriver? Fjellner ber exempelvis om tips på konkreta paragrafer som är problematiska – kan det vara värt att tillgodose den förfrågan eller är han redan väl medveten om de problemen?

    Undrar också om du har några tips på hur vi kan ta oss an riksdagen och påverka ledamöterna där?

    Kommentar av Isak — 5 februari 2012 @ 13:43

  7. Ja, det var en fantastisk manifestation, och roligt att vara där.
    Och ja, det var ett väldigt bra tal du höll.

    Det skulle också vara väldigt intressant att få dina kommentarer till denna Q&A-sida som Centerns rättspolitiske talesman Johan Linander har skrivit:
    http://johanlinander.se/blog/2012/02/04/acta-qa/

    Vi hörs och syns!

    Kommentar av Carl Johan Rehbinder — 5 februari 2012 @ 17:06

  8. @Carl Johan Rehbinder

    Motsvarande Q&A finns officiellt från regeringen:

    http://www.regeringen.se/sb/d/15850/a/185245#185245

    Kommentar av nejtillpirater — 5 februari 2012 @ 18:23

  9. ”ACTA-kommittén ska ha rätt att tolka avtalet när det är oklart, och ACTA-kommittén ska även ha rätt att föreslå förändringar i avtalet, så att avtalet kan bli ännu vidare. De som kommer sitta i ACTA-kommittén är precis samma tjänstemän och precis samma lobbyister som har förhandlat fram det här avtalet från början. Varje luddighet som finns i avtalet kommer tolkas till vår nackdel, om avtalet går igenom.”

    Det här stämmer inte, håll dig till fakta.

    Kan du peka på var i avtalet det står att kommittén ska ha rätt att tolka avtalet?

    I övrigt så framgår följande på regeringens hemsida:

    ”Har den ACTA-kommitté som inrättas genom avtalet möjlighet att ändra ACTA-avtalet?
    Nej, kommittén kan bara föreslå att avtalet ska ändras. För att en ändring ska komma till stånd krävs att parterna till avtalet ingår ett nytt avtal om detta.”

    http://www.regeringen.se/sb/d/15850/a/185245#185245

    Och följande från EU-kommissionen:

    ”The ACTA Committee is an annual meeting, with no authority to amend ACTA, as clearly stipulated in its Article 6.4: ”Each Party may propose amendments to this Agreement to the Committee. The Committee shall decide whether to present a proposed amendment to the Parties for acceptance, ratification, or approval”. ACTA can only be amended if there is consensus among the parties and if the national (and EU) procedures of approval and ratification – including full respect of competencies of Member States and the Parliament – are respected. Participation in this committee should be in line with the well established practice for participation in the TRIPS2 Council of the World Trade Organisation.”

    Klicka för att komma åt tradoc_147852.pdf

    Kommentar av nejtillpirater — 5 februari 2012 @ 18:37

  10. […] skrivit som var felaktigt, vilket jag svarade på med ett tydligt exempel. Efter detta såg jag att Christian Engtström sa ungefär samma sak i sitt tal under demonstrationen i Stockholm: ACTA-kommittén ska ha rätt […]

    Pingback av Sanningen om Acta kontra Piratpartiets nidbild « Nej till pirater och Piratpartiet — 5 februari 2012 @ 18:43

  11. […] bloggposter om dagens demonstration: Anna Troberg (PP), Christian Engström (PP), Carl Schlyters tal, på ACTA-bloggen, Rick Falkvinge, Jacob Hallén, Anne Kekki, Futuriteter, […]

    Pingback av Demonstration på Sergels Torg mot ACTA – bilder! « TantraBlog — 6 februari 2012 @ 3:44

  12. […] bloggposter om dagens demonstration: Anna Troberg (PP), Christian Engström (PP), Carl Schlyters tal, på ACTA-bloggen, Rick Falkvinge, Jacob Hallén, Anne Kekki, Futuriteter, […]

    Pingback av 4 februari 2012 | År 50 — 6 februari 2012 @ 3:47

  13. Tjabeluring Christian. Vet du varför Ricks blogg är nere? Är det nån teknisk klantighet eller har han blivit censurerad? 😦

    Kommentar av ForskarGurra — 6 februari 2012 @ 11:18

  14. Tack för ett bra tal Christian!

    Kommentar av ademokrati — 6 februari 2012 @ 11:49

  15. Some pics from the ACTA demonstration at Sergel Torg in Stockholm, at satyrday 2012-02-04.
    http://imgur.com/a/k99lO/embed

    Kommentar av Dennis Nilsson — 8 februari 2012 @ 23:38


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.