Christian Engström, Pirat

26 juni 2009

Tack, alla andra grupper!

Filed under: allmän politik — Christian Engström @ 12:36
Med Eva-Britt Svensson (V) utanför parlamentet

Med Eva-Britt Svensson (V) utanför parlamentet

Piratpartiet valde att gå med i den gröna gruppen i EU-parlamentet. Det gjorde vi för att vi tycker att den gruppen ligger närmast oss i våra frågor, och för att vi tror att vi kan bli mest effektiva genom att gå med där. Det är de kriterier som vi sa före valet att vi skulle tillämpa när vi valde grupp.

Men det var flera andra parlamentsgrupper och svenska parlamentariker som också gärna ville se oss som medlemmar hos dem, och som var väldigt välkomnande. Jag skulle vilja tacka dem, även om det i slutändan blev att vi valde en annan grupp.

Junilistans Nils Lundgren hjälpte mig att hitta rätt första dagen i parlamentet, och vi diskuterade även gruppval. Nils tyckte att vi borde överväga den grupp som Junilistan var med i, som går under namnet Ind/Dem (”Självständighet/Demokrati”).

Om det hade varit så att Ind/Dem bara bestod av partier från olika länder som var som Junilistan, då får jag erkänna att det hade varit ett mycket lockande alternativ. Piratpartiet och Junilistan har i det stora hela samma syn på vad som är fel med EU, och vi är båda motståndare till Lissabonfördraget.

Fast riktigt så enkelt är det inte. Den gamla Ind/Dem-gruppen som fanns under mandatperioden som tar slut nu verkar ha spruckit, men det är på gång att starta en ny motsvarande grupp. Initiativet till den nya gruppen kommer från det brittiska UK Independence Party, UKIP, som leds av Nigel Farage.

Jag pratade med honom, och han betonade att det enda som gruppen som grupp står för är respekt för de mänskliga rättigheterna och nej till Lissabonfördraget. I övriga frågor får de enskilda partierna agera och rösta hur de vill.

Dock är det så att två av medlemmarna i den nya Ind/Dem-gruppen kommer vara Dansk Folkeparti och italienska Lega Nord. Även om vi i och för sig inte skulle vara bundna av vad Dansk Folkeparti eller Lega Nord tycker i olika frågor känns det inte som några kul kompisar. Därmed faller tanken på att ens överväga att gå med där.

Vänstergruppen GUE/NGL, där svenska Vänsterpartiet ingår, kom mycket tidigt med ett tydligt och konkret erbjudande. Det var ett mycket bra erbjudande i sak, nämligen att vi skulle få en assistent anställd av gruppen, förutom de pengar vi får av EU för att anställa egna assistenter.

Svenska Vänsterpartiet har ju legat rätt vad det gäller till exempel FRA, Ipred och telekompaketet, och som jag uppfattat det (utan att veta säkert om det stämmer) har vänstergruppen i EU i huvudsak röstat bra i våra frågor under den gångna mandatperioden.

Det största problemet med vänstergruppen är att den av många uppfattas som — vänster. Vårt långsiktiga mål är ju att sprida våra tankar till samtliga grupper i parlamentet, för att kunna bygga majoriteter för en ny informationspolitisk inriktning för Europa.

Jag tror att det skulle bli otroligt svårt att övertyga konservativa parlamentariker att ens lyssna på vad vi har att säga om vi var med i en grupp som ligger så pass långt från mitten på höger-vänster-skalan. Det ser jag som det främsta argumentet mot att vi skulle välja att gå med i den här gruppen.

Dock var det till otroligt stor hjälp för oss att vi så tidigt fick ett så konkret och bra bud från vänstergruppen. Det gav oss råg i ryggen när vi skulle prata med de andra grupperna, i och med att vi visste att vi hade ett bud att falla tillbaka på, och fick en uppfattning om vad som var rimligt att be om i förhandlingarna.

Jättestort tack för det till Vänsterpartiets EU-parlamentariker Jens Holm (som avgår nu) och Eva-Britt Svensson (som fortsätter som MEP). Jag hoppas vi kommer kunna återgälda den här hjälpen genom ett gott samarbete i informationspolitiska frågor mellan partigrupperna under den kommande mandatperioden.

Liberala gruppen ALDE var också mycket positiva, och gjorde tidigt klart att vi var väldigt välkomna dit om vi ville. Liberala gruppens ledare Graham Watson la ner mycket besvär på att få tag på mig redan de första dagarna efter valet (när telefonen ringde oavbrutet och jag var allt annat än lätt att faktiskt få kontakt med). Vi träffades när jag var nere i Bryssel, och hade ett mycket trevligt samtal där han upprepade erbjudandet om att gå med.

Olle Schmidt (FP) och Lena Ek (C) var också mycket välkomnande, och det uppskattar jag verkligen. Olle Schmidt är en av mina absoluta favoritparlamentariker efter hans stora insatser i striden mot EU-direktivet om mjukvarupatent 2004-2005, och Lena Ek har varit utmärkt bland annat när det gäller telekompaketet. Jag är säker på att vi kommer ha ett mycket gott samarbete framöver.

Att vi ändå inte valde att gå med i den liberala gruppen beror främst på att gruppen som helhet inte har kommit lika långt som den gröna gruppen när det gäller informationspolitik. Det finns många i den liberala gruppen som delar många av Piratpartiets åsikter, men det finns också många som är av i grunden motsatt uppfattning.

Jag hoppas att den liberala gruppen som helhet med tiden kommer att ansluta sig till våra uppfattningar, för som jag ser det ligger det Piratpartiet säger helt i linje med liberalismens själ. Men vi är inte där ännu, och jag tror det skulle bli en onödigt brant uppförsbacke i början.

Den gröna gruppen har redan en fungerande intern arbetsgrupp för informationspolitik och nätfrihetsfrågor. Redan från starten är det ett antal frågor som vi vill engagera oss i, inte minst telekompaketet, och då är det en stor fördel att kunna ansluta till ett team som redan är på banan.

Det är det allra främsta skälet till att vi valde den gröna parlamentsgruppen, och jag är övertygad om att vi kommer att få en bra start på det viset. Men målet är att skapa majoriteter i parlamentet, och då behövs goda krafter från alla partigrupper.

Därför är jag väldigt glad över att alla de första kontakterna med andra partier som jag har haft i egenskap av tillträdande EU-parlamentariker har varit så positiva och konstruktiva. Det bådar gott för framtiden.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , ,

Bilden är fri för publicering, cc0. Fotograf Erik Josefsson, men det behöver inte anges.

43 kommentarer

  1. Bra jobbat C.E, jag kryssade på dig och litar på dig 110%. Giv’em hell. På ett snällt sätt förstås. 🙂

    Kommentar av Strand — 26 juni 2009 @ 13:01

  2. En fråga som dök upp bara, spelade det in att ALDE uppfattas som Höger också?

    Jag är för övrigt otroligt glad över gruppvalet, fastän jag kommer från Vänster så vill jag se en bred allians mot förtryck byggas och bygger gör man bäst från mitten!

    Lycka till!

    Kommentar av berinder — 26 juni 2009 @ 13:09

  3. Bra summering av gruppvalet.
    Det låter som att det blir en intressant plattform att arbeta från.
    Lycka till!

    Kommentar av Malingo — 26 juni 2009 @ 14:04

  4. Utmärkt Christian! Det är precis det här sättet att kommunicera, informera och hålla kontakt med medlemmar, sympatisörer och intresserade som gör att PP återfinns i Riksdagen från och med 2010 (eller tidigare om Arrogansen spricker, något som skulle vara en riktig befrielse ur folkrättsperspektiv!)

    Kommentar av cnab — 26 juni 2009 @ 14:37

  5. […] är glädjande att Christian Engström upplevde ett stort intresse från de andra grupperna nere i Bryssel. Problemen med att vi kommer att bli attackerade för vad partiets röst i […]

    Pingback av Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Gruppval och anställningar — 26 juni 2009 @ 15:48

  6. Du skriver att det var uteslutet att gå med i en grupp p.g.a. av att Dansk Folkeparti och Lega Nord är med i den gruppen. Det tycker jag i och för sig låter rätt sunt.

    Förstår jag dig rätt så var det inte alls samma problem när det gällde frågan om att gå med i vänstergruppen där bl.a. de gamla DDR-kommunisterna och andra partier av samma kaliber huserar. Är det på det viset har ni riktigt allvarliga trovärdighetsproblem. Synd.

    Har du någon förklaring eller något förtydligande är jag tacksam. Jag är nog inte ensam om detta.

    Kommentar av Henrik — 26 juni 2009 @ 15:55

  7. @ Henrik

    Socialisterna i EU röstar mer som PP vill än vad högern gör. Därför ska PP givetvis inte vara med i en högergrupp.

    Socialisterna och de gröna är internets/integritetens bästa vänner i EU.

    Kommentar av Morgan — 26 juni 2009 @ 16:20

  8. […] Piratpartiet har valt att ansluta sig till den gröna gruppen (Greens/EFA) i Europaparlamentet. Deras parlamentariker Christian Engström förklarar varför. […]

    Pingback av Mikael Ståldal » Arkiv » Piratpartiet i Europaparlamentet — 26 juni 2009 @ 17:31

  9. Henrik:

    Det är väl bara tomtar som inte förstår skillnaden mellan socialistiska partier och fascistiska/rasistiska partier, så jag tror inte Christian behöver oroa sig för just de frågorna.

    Däremot är det intressant att man väljer bort vänstergruppen för att den är vänster, men överväger att gå med i t.ex. den liberala gruppen. Det tyder på att man på nåt sätt tar avstamp från en högerposition när man gör bedömningarna.

    Kommentar av Niklas — 26 juni 2009 @ 19:19

  10. […] vann ju ett mandat i EU-valet, som alla säkert känner till. Igår annonserade man att vi kommer joina den gröna gruppen i […]

    Pingback av Ja just, Piratpartiet också… « projO’s blog — 26 juni 2009 @ 19:26

  11. Ja, man kan fråga sig hur de gamla DDR-kommunisterna (Die Linke) ens har tagit sig in i parlamentet. Vilka är det som har röstat på dem? Det kan väl inte vara gamla DDR-medborgare..?

    För om det är några vilkas åsikter om de gamla DDR-kommunisterna som jag skulle lyssna på (givetvis inte via dold mikrofon, utan med deras tillåtelse) och ta hänsyn till, så är det de gamla DDR-medborgarna, de som utsattes för kommunisternas diktatur och avlyssningsregim. De om några borde ge hals när vi diskuterar eventuellt samarbete med deras tidigare förtryckare.

    Jag håller med om att det inte är oproblematiskt, men vilket alternativt förhållningssätt har vi? Att konsekvent avstå från alla kontakter med de representanter som en stor del av invånarna i bland annat Thüringen och Brandenburg (nya delstater i östra Tyskland) har haft den dåliga smaken att välja? Att säga till dem att de inte vet sitt eget bästa när de röstar på sina forna förtryckare?

    Såvitt jag vet har åtminstone inte Dansk Folkeparti eller Lega Nord en historia av systematiskt förtryck av sina egna väljares föräldrar. Det har däremot Die Linke. Jag litar på att deras väljare bestraffar dem för det i erforderlig grad. 🙂

    Kommentar av Anders Andersson — 26 juni 2009 @ 20:05

  12. Piratpartiet ska inte ta ställning för något valutasystem, men om man är tyst så erkänner man dagens valuta system som styrs av det privata monopolet Federal Reserve. Det ska inte Piratpartiet göra, piratpartiet ska inte ta ställning för Federal reserve, vilket man gör idag om man inte står upp för rätten att få skapa egen fri valuta utanför det privata Federal reserves makt som även svenska kronan är slav under. Skärpning piratpartiet, stå upp för er politik.

    Kommentar av JL — 26 juni 2009 @ 20:14

  13. JL: För att stoppa övervakningssamhället ska Piratpartiet sälja sitt tyckande i andra frågor, inklusive ”valuta system”. Det finns inget nytt under solen, för att citera den stora ledaren 🙂

    Kommentar av Stefan — 26 juni 2009 @ 21:00

  14. JL,

    Du har tagit upp frågan om valutasystem i kommentarerna till ett antal inlägg, men det är faktiskt off-topic här.

    Om du vill att Piratpartiet ska engagera sig i den frågan kan du prova att ta upp den i partiets forum och se om folk verkar nappa. Om inte, är det helt enkelt inte en fråga för Piratpartiet. Då får du leta på andra ställen för att hitta människor som är intresserade.

    I vart fall är kommentarsfältet på den här bloggen fel plats.

    Kommentar av Christian Engström — 26 juni 2009 @ 21:14

  15. Jag stöttade Piratpartiet i Eu-valet eftersom jag tror på att det kan göra skillnad när det gäller mänskliga rättigheter och särskilt rätten till privatlivet. Jag har egen och tragisk erfarenhet av livet under kommunistiskt förtryck och blir jag minst sagt förvånad när partiets valda Eu-parlamentariker glatt berättar att man på allvar har diskuterat att alliera sig med kommunister. Jag misstänker naturligtvis inte för ett ögonblick att någon ansvarig i Piratpartiet vill ha ett sådant övervakningssamhälle som de människorna står för men undrar hur ni resonerar när ni, precis som jag, helt tar avstånd från främlingsfientliga partier men samtidigt inte tycks ha något principiellt problem med att samarbeta med dem som om inte bara i ord utan i praktisk handling har visat sig representera grovt förtryck byggt på förnekande av att det alls skulle kunna finnas rätt till något som kan kallas privatliv. Om ni åtminstone hade varit konsekventa och helt bortsett från vilka andra partier som ingår i er grupp hade man kanske kunnat leva med eventuellt samarbete med kommunister och lita på att partiet har integritet. Det man kan läsa här raserar förhoppningar om ni lever och verkar efter några principer.

    Kommentar av Anna Norrlin — 26 juni 2009 @ 23:01

  16. Jag har läst ett antal diskussioner och kommentarer rörande PPs val av partigrupp – både före och efter offentliggörandet. PP har väl knappast hemlighållit att man tänkte förhandla med flera olika partigrupper för att därefter välja den som gav den bästa möjligheten för PP att driva just sina frågor. Ändå verkar detta komma som en nyhet för vissa. Andra verkar inte riktigt ha förstått vidden av denna strategi.

    Innan offentliggörandet såg jag folk argumentera för olika partigrupper utifrån sin egen ideologiska övertygelse. Till skillnad från andra som nöjde sig med att sitta och hålla tummarna för sin favoritgrupp så är vissa av dessa nu uppriktigt förbannade. Det spelar ingen roll om den gröna gruppen är en skock ”tillväxtfientliga skogsmullar” eller ”smygkommunister”. Tycker man att det är ett så stort problem att PP kommer att rösta med MP och andra gröna – med sitt enda mandat kan tilläggas – så borde man ha röstat på något annat.

    Att sen PP över huvudtaget har samtalat med den röda gruppen verkar vissa se som en personlig skymf. Hade PP bedömt att den röda gruppen erbjöd den bästa möjligheten för PP att genomföra sin politik så spelar det sen ingen roll om gruppen är full av ”öststatskommunister”. Att man valde bort den röda gruppen och valde att placera sig i mitten tolkar jag som helt och hållet strategiskt; inte som ett sätt visa hänsyn till PPs medlemmar. Genom att undvika att placera sig på endera ytterkanten så gör man det lättare att förhandla med andra grupper i EU och förmodligen också med de två riksdagsblocken ifall PP kommer in efter valet 2010.

    Jag kan avslöja att PP innehåller både knas-liberaler och tok-kommunister. Det är märkligt att världen inte exploderat. Personligen hade jag tyckt att det var väldigt trist om PP hade splittrats i PP (liberalerna) och PP (socialisterna). Så skärp er och sluta gnäll så mycket.

    Kommentar av Arakun — 26 juni 2009 @ 23:45

  17. Oavsett vad Piratpartiet beslutar sig för får man ”massiv” kritik. En del av de som kritiserar är bara ute efter att ”så split” inom en piratrörelse som de uppfattar som ett hot mot det egna inflytandet. Andra tycker att Piratpartiet bara består av halvfascister och gamla moderater eller ”liberaler”. Åter andra tycker att Piratpartiet mest har vänstersympatier och är snudd på ett vänsterparti.

    Piratpartiet försöker göra det som fungerar bäst när det gäller att öka vårt samhälles respekt för integritet och privatliv med mera. Detta utan att ängsligt snegla på om ”opinionen” tycker att man är ”vänster” eller ”höger”.

    Nordkorea heter egentligen ”Den demokratiska folkrepubliken Korea”. Staten blir inte ”demokratisk” bara för att den kallar sig så. På samma sätt blir inte stater ”kommunistiska” bara för att de kallar sig så. Det är ”poppis” att kalla de forna öststaterna ”kommunistiska” för då har man blivit av med den ”kommunistiska” åskådningen. Men ingen tycker väl att vi ska frånsäga oss ett demokratiskt samhälle bara för att Nordkorea kallar sig demokratiskt.

    Jag menar att ”kommunister” i olika länder är just olika. Många har blivit ”kommunister” i kamp mot ett enormt förtryck. I Spanien var det bland annat motståndet mot Franco-regimen som fick många att ansluta sig till kommunisterna. I Grekland och Jugoslavien anslöt sig många till partisanrörelsen som ett led i kampen mot Tyskland under andra världskriget.

    Det du kallar kommunistiskt förtryck är en ”helt vanlig” totalitär förtryckarapparat. De flesta av de vänstermänniskor jag känner är djupt demokratiska, många är det än mer än borgerliga. Detta kan bero på hur jag väljer bekantskaper, men så ser min erfarenhet ut.

    Om en person står för en önskan om en hög grad av integritet och frihet samt de övriga frågor som Piratpartiet kämpar för så spelar det väl mindre roll vad motståndare till delad kultur och fri kunskap kallar dem?

    Jag vill ha ett starkare skydd för den personliga integriteten samt de övriga frågor som Piratpartiet driver. Detta arbete ska göras på det absolut mest effektiva sättet. Jag bryr mig inte ett dugg om Piratpartiet då samarbetar med kommunister eller till och med Berlusconi. Anser någon att det är rysliga val så är det en signal till dem att arbeta ännu hårdare för att omedelbart avskaffa de kränkande lagar som införs i en takt som mest påminner om ljudet från en kulspruta.

    Sättet för ALDE eller EPP-ED att försäkra sig om att Piratpartiet inte samverkar med något ”kommunistiskt” alternativ är då att aktivt arbeta för att de kränkande övervakningslagar som införs och de som redan finns, avskaffas omedelbart.

    Du skriver om raserade förhoppningar om att Piratpartiet lever och verkar efter några principer.

    Principen som Piratpartiet lever och verkar efter är: Snabbast och mest genomgripande förändring i riktning bort från allmän övervakning och att vanliga medborgare regelmässigt behandlas som brottsmisstänkta, får partiets stöd!

    Kommentar av Hans J — 26 juni 2009 @ 23:46

  18. @ Hans J

    Jag blir varm när jag läser din tex, skulle sätta mig och skriva något liknande men du skriver det så fint så jag slapp.

    @ Anna Norrlin

    Som CE skrev så ”har vänstergruppen i EU i huvudsak röstat bra i våra frågor under den gångna mandatperioden.” detta måste väga tyngre än något som ”vänstern” gjorde för 20 år sedan.

    Personligen så är jag liberal och det är därför jag anslöt mig till PP men precis som vi sa innan valet så är höger/vänster inte lika viktigt som frihet…

    Kommentar av Daniel — 27 juni 2009 @ 0:28

  19. Om vi skall beakta inte bara vilken politik de olika partierna står för idag, utan även vilken politik de (och deras tidigare allierade) har stått för i det förflutna, då lär det knappt bli någon grupp alls kvar att diskutera med – frågan är om vi ens kan sitta i samma parlament som de politiska arvtagarna till allsköns diktaturkramare.

    Finns det exempelvis ledamöter från Die Linke eller något annat parti inom EUL/NGL som idag förespråkar inrättandet av ett system för statlig massavlyssning av invånarnas telefonsamtal, för den händelse någon skulle säga något som regeringen vill höra? Det är ingen retorisk fråga; jag är uppriktigt sagt nyfiken på hur det förhåller sig. Detta för att jag skall ha något konkret att jämföra med när andra partier idag förespråkar att Europas länder skall stänga sina gränser för arbetskraft med fel hudfärg.

    Det visar sig nämligen att det finns om inte ledamöter som själva förespråkar sådan avlyssning, så åtminstone ledamöter från partier som idag förespråkar sådan avlyssning i såväl EPP-ED som ALDE (nämligen moderaterna respektive folkpartiet). Om deras politik idag betyder minst lika mycket som politiken i det förflutna, då är ALDE lika uteslutet som EUL/NGL. Det må vara ett konsekvent och försvarbart etiskt ställningstagande, men det är knappast meningsfull politik.

    Sedan vill jag även ifrågasätta den antagna kopplingen mellan dagens ”kommunistpartier” och de kommunistiska regimerna i Östeuropa före 1989. Det har gått 20 år sedan murens fall, och snart även sedan Sovjetunionens upplösning. Människor som inte ens var födda under kalla krigets dagar börjar uppnå myndig ålder, och i den mån de intresserar sig för politik röstar de på olika partier beroende på deras ställningstaganden i frågor som är aktuella idag, inte beroende på vad som var aktuellt för deras föräldrar. En människas minne varar nästan hela livet ut, men väljarkåren som kollektiv betraktat har mycket kort minne. När vi tar avstånd från en demokratiskt vald parlamentsledamot, då tar vi även avstånd från alla som röstat på honom eller henne, i storleksordningen 200.000 väljare. Är alla dessa väljare att betrakta som diktaturkramare man bör ignorera, bara för att de röstat på en ledamot vars parti också inrymmer personer som tidigare arbetat aktivt för någon diktatur?

    Om vi granskar alla partier och alla ideologier lika kritiskt, och konsekvent ratar varje organisation och varje rörelse som någon gång i sitt förflutna direkt eller indirekt har medverkat till förtryck av sina politiska motståndare, då lär vi till slut finna att alla ”rättskaffens” politiker bara stöds av en minoritet. Därmed har vi bara två alternativ kvar: Antingen inför vi med våld vår egen minoritetsdiktatur, eller så lämnar vi resignerat över makten till våra ”diktaturkramande” motståndare (åtminstone hellre än att ”samarbeta” med dem genom att sätta oss i samma partigrupp i Europaparlamentet).

    Kommentar av Anders Andersson — 27 juni 2009 @ 0:44

  20. Nu är det väldigt grova anklagelser emot Obama regimen. Väldigt grova. Det är nog en stor konflikt på gång i USA. Frågan är hur stor. Detta är enormt.

    Kommentar av Alert? — 27 juni 2009 @ 1:06

  21. Jag rekommenderar *starkt* att du läser denna text av Václav Havel om hur han upplevde det att plötsligt bli landets president:

    http://www.cs.utexas.edu/users/vl/notes/havel.html

    The prize I’ve been honored with today is usually given to intellectuals, not to politicians. I am obviously what can be called an intellectual, but at the same time, fate has determined that I find myself — literally overnight — in what is called the world of high politics.

    With your permission, I would like to take advantage of my unusual experience and try to cast a critical eye of an intellectual on the phenomenon of power as I have been able to observe it so far from the inside, and especially on the nature of the temptation that power represents.

    […]

    Kommentar av X — 27 juni 2009 @ 5:40

  22. Inlägget handlar om USA:s lagstiftning när det gäller dödshjälp. Det är fullständigt off-topic här.

    Jag ber alla:
    Snälla, låt bli att posta off-topic-kommentarer här, i synnerhet off-topic YouTube-klipp som tar massor med plats och stör diskussionen.

    Om det är någon fråga som du tycker att Piratpartiet borde ta upp, prova då att ta upp ämnet i Piratpartiets forum. Visar det sig att de flesta håller med om att det är en fråga för oss kan vi ta upp den. I annat fall får du leta någon annanstans efter människor som vill diskutera frågan.

    När det gäller USA:s lagstiftning om dödshjälp kan jag säga direkt att den är off-topic även i forumet, så just det finns det ingen anledning att ens försöka med. Det är en nationell fråga för USA, och Piratpartiet har inga som helst planer på att ställa upp i amerikanska val.

    Jag vill helst slippa ta bort kommentarer här på bloggen, men om off-topic-postandet fortsätter tänker jag börja göra det.

    Kommentar av Christian Engström — 27 juni 2009 @ 10:54

  23. […] detta händer med musik, böcker, filmer och TV-program är uppenbart men vad de hemmabyggda 3D-skrivarna på Reboot visar är att allt fler objekt i vår vardag kommer […]

    Pingback av Reboot, intellektuell och fysisk egendom och äganderätt « Skiften — 27 juni 2009 @ 12:27

  24. Off-topic postandet är ett problem. Särskilt om man som blogg-innehavare inte vill framstå som censurivrare.
    Hmm. Det borde finnas en lösning att typ ‘gömma’ off-topic-posterna som i Youtube-kommentarerna. Då kan off-topic-postarna göra vad de vill och emellanåt så rensar blogg-innehavaren bort off-topicsen och gömmer dem.

    Bättre än nuvarande system iallafall där det verkar helt binärt mellan ‘vara kvar för alla att se jämt!’ och ‘Ta bort så ingen får se nånsin alls’.

    Ja, detta blev väl också lite off-topic om man säger så 🙂

    Kommentar av E-mannen — 27 juni 2009 @ 12:32

  25. Väldigt bra skrivet Hans!

    Kommentar av kras — 27 juni 2009 @ 12:59

  26. Jag är så glad att du får göra den här historiska insatsen, Christian. Jag och många av mina vänner hoppades på att det skulle bli den gröna gruppen. Det känns rätt, lycka till!

    Kommentar av Jonas Nordgren — 27 juni 2009 @ 20:12

  27. Du förstår som vanligt inte sammanhangen Christian Engström. Det som händer i USA händer även i Europa. Och du blir mer och mer folkpartistisk i tonen. På piratpartiets forum får man visst ta upp integritetsfrågor. Sen när var livet inte en integritets fråga. Du tror du är något nu, men det är du inte. Du är lurad som vanligt

    Kommentar av alert? — 28 juni 2009 @ 0:58

  28. Hallo, Du förstår som vanligt inte sammanhangen Christian Engström. Det som händer i USA händer även i Europa. Och du blir mer och mer folkpartistisk i tonen. På piratpartiets forum får man visst ta upp integritetsfrågor. Sen när var livet inte en integritets fråga. Du tror du är något nu, men det är du inte. Du är lurad som vanligt

    Kommentar av alert? — 28 juni 2009 @ 0:59

  29. Christian Engström visar sitt rätta ansikte, det ska censureras han ska berätta vad som är off topic. Dödshjälp var en förbannat fin översättning på planering av rena folkmord. Antar att folkmorden på judar under andra världskriget egentligen bara handla om Dödshjälp. Christian Engström med ursprung i Folkpartiet som är köpta av media eliten, jo jag tackar ja. Vad ska du göra, censurera mig, ta min Ip adress. Kom igen snart visar du vem du är. Men det är klart dina stackars medlöpare som inte vet bättre ska likt obama anhängare följa dig utan att granska dig kritiskt.

    Du har rätt att få tycka vad du vill, men du börjar gå över dina egna uttalanden direkt när du blivit vald. Som vanligt gillar makthavare inte massa oreda, det ska va ordning och ordning skapas med censur. Lev som du lär är tydligen svårt för dig Christian, din hycklare!

    Kommentar av alert? — 28 juni 2009 @ 2:06

  30. Intressant med Rick Falkvinge är dock att han aldrig verkar ta bort eller hota folks kommentarer som du gör christian. Vad jag kan se låter han allt stå kvar oavsett vad man skriver. Hitintills så lever han som han lär till skillnad från dig gamla gnällgubbe, gå nu hem och kissa och gå och lägg dig farbror Christian.

    Kommentar av alert? — 28 juni 2009 @ 2:11

  31. Öh christian, din gammla kissgubbe, låt inte makten stiga dig över huvudet nu. Här kommer lite kul youtube klipp din lilla FRA älskare.

    Kommentar av alert? — 28 juni 2009 @ 2:14

  32. Nä men jag postar ju youtube filmerna i ordning. Usch då, gör det ont nu i ditt lilla folkpartihjärta christian. VA NU INTE HUMORLÖS LILLA CHRILLE HÄNGPUNG POJKEN; DESSA YOUTUBE KLIPP ÄR ROLIGA OCH INSPIRERANDE I KAMPENN FÖR FRIJHET, DIN GAMMLA SLAPP-TASK.

    Kommentar av alert? — 28 juni 2009 @ 2:19

  33. PILLESNOPP!!

    Kommentar av alert? — 28 juni 2009 @ 2:21

  34. Jag är övertygad att valet att liera sig med de gröna var ett utomordentligt bra val 🙂
    Ett mer ”mittenparti” får man leta efter.
    Jag önskar all framgång i parlamentet o måtte våra frågor få prioritet där oxå.

    Grattis Christian o lycka till 🙂

    Kommentar av LIGIZT — 28 juni 2009 @ 3:55

  35. Då är du med i en grupp som leds av en pedofil nu då. Grattis.
    http://www.den-svenske.com/2009-06-28-piratpartiet_valde_den_grona_gruppen.html

    Kommentar av Anonymare än du — 28 juni 2009 @ 4:18

  36. En mycket bra rapport. Imponerande jobb du gör. Tack för det.

    Kommentar av Rick — 28 juni 2009 @ 17:22

  37. Anonymare än du. Ja, för politikerns sexuella läggning spelar ju roll.

    Kommentar av Marcus — 28 juni 2009 @ 18:17

  38. @alert

    Det finns ingen anledning att börja med barnsliga personangrepp. Kan du inte hålla en civiliserad ton och en viss respekt för folk så kan du lika gärna sluta hänga här.

    Kommentar av kras — 28 juni 2009 @ 18:21

  39. Kul att se att invandringskritiker är nej och usch för PP, men pedofiler och kommunister är helt okej och direkt grönt ljus.
    Tack och bock för att ni visar var ni verkligen står.

    Kommentar av Apa — 29 juni 2009 @ 0:59

  40. Vad menar Apan? Det är väl inget svenskt parti som anser att vissa sexuella läggningar skulle anses vara klandervärda, eller ligga till grund för uteslutning från politiken?

    Inte ens Sverigedemokraterna har väl en så korkad åsikt?

    Kommentar av Fredrika — 29 juni 2009 @ 6:20

  41. Klokt valt och intressant att läsa! Det här kommer att bli bra.

    Kommentar av Mandala — 30 juni 2009 @ 14:57

  42. […] Läs gärna även vad CE själv skrev. […]

    Pingback av Att rationalisera det irrationella « Full Mental Straightjacket — 28 mars 2010 @ 11:42

  43. […] Erikson försöker göra någon konstig koppling att Piratpartiet på grund av EU-valet skulle bidra till fler våldtäkter eftersom Rick Falkvinge kräver att Beatrice Ask avgår. […]

    Pingback av Halmdockan Rolf Erikson och våldtäkten i Bjästa « Emil Isberg — 28 mars 2010 @ 19:34


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.