Christian Engström, Pirat

20 december 2008

Vi kan fixa det här!

Filed under: allmän politik — Christian Engström @ 17:16

eu_160pxVi har låtit Sifo undersöka hur många som kan tänka sig att rösta på Piratpartiet i EU-valet. 7% svarar ”ja, absolut” och 14% svarar ”ja, kanske”. Totalt 21% alltså.

Själva undersökningen ligger ute på partiets sajt, så alla som tycker det är roligt med siffror är välkomna att titta närmare på den. Förutom totalsummorna finns resultatet uppdelat efter ett antal andra variabler, såsom ålder, kön, utbildning, partisympatier i riksdagsvalet etc.

Lurig.se har till exempel tittat på undersökningen uppdelat på riksdagspartier.

Väljer man att titta på procentsatserna i de olika åldersgrupperna ser resultatet ut så här:

eu-undersokning

Skulle du kunna tänka dig att rösta på Piratpartiet i EU-valet 2009?

Precis som man kunde förvänta sig är vi starkast i åldersgruppen 18-29. I just den åldersgruppen är det faktiskt fler som svarar ”ja” eller ”ja, kanske” än det är som svarar ”nej”, som Rick Falkvinge påpekar i sina kommentarer till undersökningen.

Men man ser också att vi faktiskt har ett betydande stöd även bland väljare som är över 30. Det glädjer mig, bland annat eftersom jag själv är 48. Nidbilden att våra sympatisörer bara skulle vara en hop högljudda tonåringar stämmer alltså inte. (Vad det nu skulle vara för fel på kombinationen tonåring och politiskt engagerad, men det är en annan historia.)

Men hur som helst är det en väldigt uppmuntrande undersökning. En femtedel av väljarna kan tänka sig att rösta på Piratpartiet i EU-valet juni 2009.

Det här undersökningsresultatet är ju naturligtvis inte detsamma som att vi har uppnått de siffrorna i ett val, och det är bara valresultat som räknas i politiken. Men det visar att vi har potentialen att lyckas. Det är mycket jobb som återstår, men vi kan fixa det här.

Det är EU som ligger bakom de flesta av de integritetskränkande lagar som sköljer över oss i en allt stridare ström. Piratpartiet behövs i Bryssel. Och vi har en realistisk chans att ta oss dit.

…………

Andra som skriver om undersökningen:   Sidvind, Mary X, Farmor Gun, Magnus Orest, Björn Wadström, Axel, Hax, SvD, Sydsvenskan, SvD

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , eu-valet 2009,

14 kommentarer

  1. Att Pirat Partiet och Sverige, ligger i framkant och fångar upp fler röster förvånar inte mig. Ska bli intressant att se när 90-94 födda barn ska säga sitt.

    Kommentar av Nicklas Larenholtz — 20 december 2008 @ 17:44

  2. ”Mitåt”, Att Pirat Partiet och Sverige Demokraterna

    Kommentar av Nicklas Larenholtz — 20 december 2008 @ 17:45

  3. Det ser mycket lovande ut!

    Kommentar av MikeeesSongs — 20 december 2008 @ 20:12

  4. Rättelse:
    Piratpartiet och Sverigedemokraterna

    Kommentar av FRAcken — 20 december 2008 @ 21:13

  5. Heja Piratpartiet! Hade jag fått rösta hade jag faktiskt övervägt att rösta på er… Fast jag hade nog snarare röstat på Miljöpartiet.

    Kommentar av calandrella — 20 december 2008 @ 21:29

  6. […] det känner jag att jag behöver länka lite till Rick och Christian som har skrivit om denna undersökning idag. Visst inger den […]

    Pingback av Nu är jag en Ung Pirat. « Bitchslap Barbie — 20 december 2008 @ 23:01

  7. Vem är det som ser något som helst samband mellan piratpartiet och sverigedemokraterna? Det finns ju inte en likhet i världen. Det är väl främst (s), (m), (kd) och (nd) som byter väljare med sverigedemokraterna.

    Kommentar av Pelpet — 21 december 2008 @ 0:10

  8. God Jul
    &
    Gott Nytt År

    önskar alla frihetsälskande!

    Kommentar av Hans J — 21 december 2008 @ 10:27

  9. NU BÖRJAR AVHOPPEN!

    Kommentar av Hans J — 21 december 2008 @ 10:44

  10. […] vilket fall som helst verkar många av partiets ledande företrädare i bloggosfären tillhöra dessa grupper. Undantag finns givetvis. Detta präglar […]

    Pingback av Piratpartiets klasskaraktär | Svensson — 21 december 2008 @ 14:02

  11. Svar på nr:7 Pelpet.
    Jag ser ingen koppling mer än att när jag uppmärksammade deras existens så var de relativt små. Under min gymnasietid (97-00) var ämnen som partierna tar upp, tabu och något smutsigt i svenskt samhälle. Yttrades de var man antingen rasist, uppkäftig ungdom eller något annat. I senaste valet (Skolval högstadiet, Gymnasiet) var de en tvär vändning då kd, m, miljöpartiet mdfl som var ledande förr har blivit omkörda av Sverigedemokraterna och PP. Jag är klart övertygad att PP kommer få fler röster såväl som Sverigedemokraterna utan att ha någon som helst koppling med varandra framgent.

    Kommentar av Nicklas Larenholtz — 21 december 2008 @ 14:31

  12. […]Ambitionen och möjligheten att bli det mest demokratiska partiet finns där, men på andra sidan knivseggen finns en mobbmentalitet som begränsar sig till internt överenskomna slagord som man kan mässa tills motståndarna ger upp och drunknar i medieskvalet.[…]

    Kommentar av Rookie — 21 december 2008 @ 17:39

  13. Jag hittar inte SOM 2006 på nätet som hade ett underbart diagram över stödet för att legalisera fildelning.

    15-19 år 60%
    20-29 år 40%
    etc…

    När jag ser dina staplar så kopplar jag till SOM 2006, likaså att arbetare och arbetslösa är mer positiva till både fildelning och (pp) än akademiker, tjänstemän och egenföretagare. Personer med gymnasial utbildning är mer positiva i båda undersökningarna än dom med bara grundskola (pensionärer).

    Kommentar av HR — 28 december 2008 @ 12:28

  14. […] hur man gör rent praktiskt för att ställa upp i val, för det gjorde vi redan 2006. Och vi har många som sympatiserar med oss, och precis som vi känner att vi måste få stopp på politikerna som vill införa […]

    Pingback av 2009 kan bli året då det vände « Christian Engström (pp) — 31 december 2008 @ 2:23


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.