Christian Engström, Pirat

31 december 2008

2009 kan bli året då det vände

Filed under: allmän politik — Christian Engström @ 2:22

.

2008 var ett dåligt år för alla som bryr sig om frihet och personlig integritet. Regeringen drev igenom FRA, och IPRED, datalagringsdirektivet och ACTA är på väg. Tillsammans med mycket annat. Annus horribilis säger Blogge, och många andra uttrycker samma sak olika sätt.

Carl Johan Rehbinder påminner om vart den inslagna vägen leder om vi fortsätter följa den. Kanske inte idag, och kanske inte imorgon. Men förr eller senare, om vi inte kan stoppa utvecklingen innan det är för sent. Kampen för att bevara de grundläggande medborgerliga rättigheterna är på allvar.

Men det finns hopp.

2008 var ett bra år i ett avseende, nämligen att medborgarna vaknade. Regeringen lyckades visserligen genomföra allt den hade föresatt sig, men inte inte i tysthet som den hade hoppats. FRA-frågan dominerade den politiska nyhetsrapporteringen under flera månader. Kritiken mot Ipred fick brett genomslag i media. Allt fler började ställa frågan om den samlade effekten av alla övervakningslagar som sköljer över oss.

Bloggarna – alltså vanliga politiskt engagerade medborgare – visade sig vara en politisk kraft att räkna med. Fler och fler har engagerat sig i folkliga protester mot regeringens integritetskränkande politik. Speciellt unga människor. Och protesterna fortsätter. Det är positivt.

Men det har inte räckt med aktivism för att få stopp på marschen mot övervakningssamhället. De styrande politikerna har sett besvärade ut i teve när de fått frågor som de inte har några sanningsenliga svar på. Men sedan har de gått tillbaka till sina ombonade tjänsterum och fortsatt precis som förut på den inslagna vägen.

Tyvärr är det precis det vi har sett hända. Då är det dags att ta nästa steg. Kan man inte övertyga de sittande politikerna med sakargument och opinionsbildning, då måste man byta ut dem.

2009 är det val till Europaparlamentet. Nu har vi medborgare äntligen chansen att få ett ord med i laget på riktigt. Just i år kan vi skicka en signal till politikerna som de inte kan strunta i. Vi kan visa dem att kritiken mot FRA, Ipred och allt det andra var menad på allvar. På det enda sätt som verkligen berör dem på riktigt.

För rent krasst finns det bara en anledning för politiker att bry sig om medborgarnas åsikter. Det är om de behöver oroa sig för att inte bli omvalda. Är de säkra på att få sitta kvar på sin post i alla fall, då kan de lugnt säga att kritikerna inte har förstått, och vänta på att debatten blåser över.

Piratpartiet har goda chanser att lyckas. Vi ställer upp i EU-valet, och vi gör det för att ta mandat. Det har vi en realistisk chans att lyckas med. Vi vet hur man gör rent praktiskt för att ställa upp i val, för det gjorde vi redan 2006. Och vi har många som sympatiserar med oss, och precis som vi känner att vi måste få stopp på politikerna som vill införa övervakningssamhället.

Vi kan påverka Europa. Dels genom att arbeta i Europaparlamentet och konsekvent ta strid för integriteten och medborgarrätten. Men också genom signalen som det kommer sända när vi kommer in. Vi har ett kontroversiellt namn, men i det läget kommer det bli en fantastisk tillgång.

Lyckas vi ta mandat i EU-valet kommer det att ge politiskt eko i hela Europa. Undersökningen som visade att upp till 21% kan tänka sig att rösta på Piratpartiet refererades i både tysk och turkisk press. Stämningarna som gjorde att Piratpartiet bildades i Sverige bubblar i hela Europa. I Tyskland demonstrerar tiotusentals mot övervakningen. Tar vi mandat i EU-valet kommer det att påverka debatten i alla medlemsländerna.

Vi kan påverka Sverige. Lyckas vi ta mandat i EU-valet kommer det att ge politiskt eko här hemma i Sverige också. Då har politikerna fått ett tydligt bevis på att de kan vinna eller förlora röster på integritet och övervakning. Går det tillräckligt bra för Piratpartiet i EU-valet, då är det inte alls säkert att det fortsätter vara omöjligt att riva upp vare sig FRA eller Ipred. För efter EU-valet är det bara drygt ett år kvar till riksdagsvalet 2010.

EU-valet kan bli den väckarklocka som i synnerhet alliansens partiledningar så väl behöver.

2009 kan bli året då det vände. Alla pusselbitar finns på plats. Nu måste vi bara se till att det händer.

När raketerna smäller klockan tolv ikväll tänker jag se det som startskottet på ett historiskt år. Revolutionsåret 2009, för den som så vill. Året då kursomläggningen bort från ett korporativt kontrollsamhälle inleddes. Året då det öppna demokratiska samhället visade att det kan försvara sig självt, med öppna demokratiska medel.

Själv tänker jag göra vad jag kan för att det här ska bli verklighet. Det är mitt nyårslöfte. Samtidigt vet jag att inte är ensam om det. Därför tror jag att vi kommer lyckas.

Ett riktigt gott nytt år 2009!

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

24 kommentarer

 1. Ja, du har min röst i alla fall – och det kommer säkerligen att vara många fler som agerar på samma sätt.
  Dags att stöka om lite i parlamenten över hela Europa.

  Kommentar av Carl Johan Rehbinder — 31 december 2008 @ 3:12

 2. Du anlägger en positiv ton i alla fall. Med feber i kroppen känns det inte så lätt….

  Kommentar av larserick — 31 december 2008 @ 5:10

 3. I natt blir det skål för piratpartiet!

  Kommentar av Micke — 31 december 2008 @ 9:13

 4. Håller helt med. Bra jobbat, nu är det bara resten kvar…
  Appropå 21%, jag lyckades värva grabbens mormor och morfar innan jul att rösta på PP i EU-valet, och frugan har jag också lyckats vinna över. Och dom var inte lätta att övertyga, kan jag säga.
  Och på jobbbet så börjar folk faktiskt bli nyfikna på varför jag övergett mina gamla ståndpunkter. Efter att jag förklarat att jag inte gjort det, utan det är betydligt viktigare saker som står på spel nu så börjar dom faktiskt fundera, komma med frågor osv.. så kanske, kanske…..
  Gott Nytt År, alla!

  Kommentar av Benke — 31 december 2008 @ 12:13

 5. Med anledning av det Benke skriver, så har jag lyckats ”värva” flickvännen. Har visserligen haft många månader på mig så jag kan ju inte påstå att jag är den bäste värvaren. Men från detta hushåll får PP två röster i 2009 års EU-val.

  Kommentar av Andreas B — 31 december 2008 @ 13:38

 6. […] Jag misstänker att stora delar av 2009 kommer att gå åt att fortsätta försöka klippa de påtvingade navelsträngarna från våra beslutsfattare, för nu börjar de strypa oss. Låt oss hoppas att 2009 blir året då vi lyckas vända trenden. […]

  Pingback av opassande » Blog Archive » Gott nytt år — eller? — 31 december 2008 @ 13:47

 7. @ Benke, Andreas B:
  Bra gjort! Realistiskt sett är det nog så vi kommer värva de flesta röster. Ingen blir övertygad av att bara höra slagord i en megafon, och de flesta människor läser inte politiska bloggar.

  Det kraftfullaste verktyget vi har för att få fler sympatisörer är just att vi pratar med kompisar och släktingar en och en i taget. Det är kännetecknande för en gräsrotsrörelse.

  Kommentar av Christian Engström — 31 december 2008 @ 14:10

 8. Åh… Jag blir så frustrerad över att jag inte får rösta! Okej, visst, jag inser att det kanske inte vore så förnuftigt att låta alla 13-åringar (jag är 13) rösta… Men det gör mig så frustrerad att faktiskt stå maktlös inför detta kontrollsamhälle! I och för dig slipper jag att behöva välja mellan Miljöpartiet och Piratpartiet… Alltid något bra.

  Kommentar av calandrella — 31 december 2008 @ 14:14

 9. Denna ”sköna nya värld” är så vidrig så den borde åtminstone vara barnförbjuden…

  Nu drabbas väl även barn av att få sina telefonsamtal registrerade och katalogiserade.

  Vi får hoppas att den andel av populationen som har sina rötter i 30-talet minskar allt eftersom så att vi kommer att kunna riva upp dessa vansinniga lagar innan alltför lång tid hunnit förflyta.

  Kommentar av Hans J — 31 december 2008 @ 14:34

 10. […] effektivt perspektiv mycket tveksamt sätt, och, som jag nämnde i början, Christian Engströms inlägg om en eventuell “trendvändning” nästa år. Du får gärna tipsa i en kommentar om du […]

  Pingback av Det finns hopp - men ändock en känsa av maktlöshet « Calandrellas blogg — 31 december 2008 @ 15:38

 11. Många i min omgivning var nära att rösta på pp 2006, men rycktes med i block-striden… nu har dock en hel del ångrat sig och insett att det faktiskt inte var nån riktig avgrundsskillnad mellan blocken, och att vi behövs för att få stopp på vansinnet i rimlig tid. Skulle tippa på att jag fått med mig en 20-25 pers än så länge, men jag hoppas att det bara är början, kommer kämpa som en galning under våren. Det är inte ett nyårslöfte, har aldrig varit bra på sådana, utan en beslutsamhet född ur desperation över avsaknaden av insikt, eftertanke och vanligt folkvett i de högre politikerskikten.

  Gott nytt år, tack för 2008, och gud give att vi nästa nyår kan se tillbaka på året då det vände!

  Kommentar av Lrn — 31 december 2008 @ 15:44

 12. […] vill avsluta med att referera till Christian Engström. Han pratar om 2009 som året då det vände. Jag håller med. Det är så det måste vara. Det är vi måste se det, varje gång vi tänker på […]

  Pingback av Rick Falkvinge (pp) » Skymningsläge: Gott hopp 2009 — 31 december 2008 @ 16:58

 13. Det blir CE som ikryssas på valsedeln ! Mycket bra skrivet.

  Kommentar av Jonathan — 31 december 2008 @ 18:04

 14. […] 2009 genom att peka er till Blogge Bloggelitos State of the Union, Christian Engström (pp)’s krönika kring 2008 och vision kring 2009, Opassandes redogörelse för hur vi kanske själva är att skylla för politikernas okunskap och […]

  Pingback av 2008 - Uppsvingens och nacksvingens år » Teflonminne — 31 december 2008 @ 21:31

 15. Många riksdagsledamöter har visat under 2008 var de egentligen står i demokratifrågorna i o m debatterna kring FRA och IPRED.

  För att på ett bättre sätt mäta våra politikers (och andras) åsikter i demokratifrågorna, lanserar jag idag The Political Chart, The 3:rd Dimension, som adderar en tredje dimension till det klassiska testet Political Compass.

  Gott Nytt År!

  Kommentar av Leo — 1 januari 2009 @ 16:48

 16. […] 2009 kan bli året då det vände « Christian Engström (pp) Says: 31/12, 2008 at 2:23 är […]

  Pingback av Lite mer diktatur, tack! - Vassego, betala i kassan! « TantraBlog — 2 januari 2009 @ 6:03

 17. […] bloggosfären skapar, och hoppas att det ska smitta av på fler. Jag önskar er god fortsättning, gott hopp och hoppas innerligt att 2009 blir året då allt […]

  Pingback av Extremporr blir förbjudet i UK | Illinoise — 2 januari 2009 @ 11:24

 18. […] papegoja som imiterar så gott han har förstånd Eftersom jag inte sett någon nyårskrönika som tagit upp den skandalösa ratificeringen av Lissabonfördraget så lägger jag ut ett inlägg […]

  Pingback av En papegoja som imiterar så gott han har förstånd « Nemokrati — 2 januari 2009 @ 12:05

 19. […] länkar om centerpartiet, liberalismen, Maud Olofsson, FRA och IPRED: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII, XIV, XV, XVI, XVII, XVIII, IX, XX, XXI, XXII, XXIII, […]

  Pingback av Maud Olofsson som porrstjärna « infallsvinkel — 2 januari 2009 @ 13:26

 20. […] BiologyandPolitics * Bisonblog * Blogge Bloggelito * Bloggen Bent * Bloggtidningen * Cattis blogg * Christian Engström * CMJs Sjömansblogg * Daily Mobile * Deepedition * Desiree.MMM. * Dick Erixon * Elinphoto * Enligt […]

  Pingback av Stora Bloggpriset - 4 dagar kvar : Erik Laakso | På Uppstuds — 3 januari 2009 @ 15:43

 21. […] utgör ett reellt hot mot de etablerade partierna. Några som fattat detta är Falkvinge, Christian Engström, Opassande, JörgenL, El Rubio, Blogge, Deep Edition, Swartz & Bloggen […]

  Pingback av Politikerna förstår inte vilken valör “ipred” har « infallsvinkel — 5 januari 2009 @ 9:18

 22. Lite mer utländsk media, en utförlig artikel hos Marianne2:
  Parti Pirate: le premier parti politique acculturé et fier de l’être

  Kommentar av Christian Engström — 14 januari 2009 @ 19:06

 23. […] skriver på sin blogg (och han är att lita på i sådana här frågor – redan förra året spådde han en ljus framtid för Piratpartiet, och det har vi synnerligen fått i och med en snar […]

  Pingback av Varför du ska rösta på Piratpartiet « Calandrellas blogg — 30 april 2009 @ 14:43

 24. is there an english page for others?
  i’m french

  Kommentar av plop — 10 december 2009 @ 17:16


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: