Christian Engström, Pirat

29 oktober 2007

Att utse EU:s president

Filed under: demokrati i eu — Christian Engström @ 20:42

Henrik Brors skriver i en krönika i DN att Tony Blair och Carl Bildt inte är självklara till jobben som EU-president och EU-utrikesminister 2009. Tony Blair är kontroversiell inom EU-kretsen för Irakkriget och för Storbritanniens allmänna tveksamhet till EU.

Carl Bildt kan enligt artikeln ha nackdel av att han är högerpolitiker från ett litet land, och dessutom vill öppna för att Turkiet ska kunna bli medlem. Vi är väl många som mest har sett Carl Bildts återkomst i den svenska regeringen som ett nystartsjobb för att han skulle kunna komma i fråga som EU-utrikesminister, men det är tydligen ingen självklarhet att det blir så.

Hur som helst, det jag fäste mig mest vid var när Henrik Brors beskriver processen för att utse EU:s president:

En sak som dock är rätt med Tony Blair är att han under flera år ingått i gruppen av stats- och regeringschefer i EU som lärt känna varandra väl. Det är bara sådana som har chans på det här jobbet.

Vi talar alltså om vem som ska bli den Europeiska Unionens första president enligt reformfördraget som inte får kallas för konstitution. För det första har arbetet med att välja vem det ska bli redan börjat, innan reformfördraget är godkänt i ett enda medlemsland. För det andra är det självklart att det ska bli någon som ingår i den exklusiva makthavargrupp som lärt känna varandra väl.

Låter det här som en demokrati?

Nej, det gör det inte, för det är det inte. Det EU som vi har idag, och som reformfördraget vill permanenta och fördjupa, är inte en demokrati. De enskilda medlemsländerna är demokratier, men inte EU självt.

Sättet att utse presidenten har ju ingenting alls med hur det går till i en demokrati att göra. Han ska inte väljas direkt av medborgarna, och han ska inte utses av en parlamentarisk majoritet som medborgarna har röstat fram. Istället ska den inre cirkeln av Europas maktelit välja vem av dem själva det ska bli. Nästa precis på samma sätt som man väljer president i Kina, om jag förstått nyhetsrapporteringen rätt.

Jag kan riktigt se scenen framför mig när EU:s och Kinas nästa presidenter möter varandra på tu man hand första gången.

– You really must verkligen införa demokrati, säger EU:s president och försöker se sträng och allvarlig ut.

– Well, you weren’t elected either, säger Kinas president och ler ett brett leende. Visst kan vi väl enas om att det finns gränser för hur mycket demokrati som faktiskt är lämpligt att ge människor?

Då undrar jag vad EU:s nya icke-valda president kommer svara. Eftersom det tydligen ska vara min president också, vill jag gärna veta. Skulle någon anhängare av reformfördraget kunna berätta det för mig?


Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , ,

9 kommentarer

  1. Grymt bra skrivet!

    Kommentar av thomastvivlaren.se — 30 oktober 2007 @ 12:19

  2. Väldigt bra skrivet, och visst är det skrämmande vad odemokratiskt detta är?

    Kommentar av Henrik Sultan — 30 oktober 2007 @ 15:34

  3. […] mycket som den korporativa idealstaten. Regeringen (kommissionen) är inte tillsatt genom val, utan framvaskad inom systemet. Den har mycket lite kontakt med folket, men den samarbetar däremot intimt med storföretagens […]

    Pingback av Om Piratpartiet och kampen mot fascism « Christian Engström (pp) — 19 december 2008 @ 15:14

  4. Tycker du att alla indirekt valda politiker är odemokratiska?

    Kommentar av Andreas Krohn — 16 april 2009 @ 16:33

  5. Nej, inte nödvändigtvis.

    Den svenska statsministern och regeringen är ju indirekt valda av riksdagen, och det tycker jag är precis som det ska vara.

    Men i EU har det blivit för många steg mellan folket och makten.

    I Sverige är kedjan: folket -> riksdagen -> statsministern
    I EU är det istället: folket -> riksdagen -> regeringen -> kommissionären -> mygel i korridorerna om vem det ska bli -> presidenten

    Det är för många steg.

    Kommentar av Christian Engström — 16 april 2009 @ 20:55

  6. […] Att utse EU:s president EU:s demokratiska underskott i praktiken Summasumarum: För att ett EU med 27 stater ska fungera […]

    Pingback av Replikskifte om Lissabonfördraget « Christian Engström (pp) — 26 april 2009 @ 4:03

  7. Nja, nu är det ju inte EU som fått en president utan Europeiska rådet som fått en permanent ordförande. Att ett organ väljer sin egen ordförande ser jag inte som så problematiskt, även om EU-demokratin behöver stärkas. Hade det varit en president för EU som helhet hade såklart det varit en anständigt minimum att folket tillfrågades, men det verkar bara vara media som hittat på.

    Kommentar av Björn Odlund — 3 december 2009 @ 11:06

  8. Undrar hur ett direktval av EU-president skulle gå till rent praktiskt. Jag har en känsla av att kandidaten från det folkrikaste landet alltid kommer att vinna.

    Kommentar av Samuel — 3 december 2009 @ 11:23

  9. […] är ju inte varje dag som en organisation som har en icke-vald president, och ett demokratiskt underskott lika stort som de finansiella problemen med euron, får vad som […]

    Pingback av Pinsamt fredspris till EU « Christian Engström, Pirate MEP — 10 december 2012 @ 16:06


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.