Christian Engström, Pirat

10 december 2012

Pinsamt fredspris till EU

Filed under: demokrati i eu — Christian Engström @ 16:06
Ingen direkt folkfest på innergården i Strasbourg

Ingen direkt folkfest på innergården i Strasbourg, men EU’s icke-valda president är säkert glad ändå

När jag kom till Strasbourg nu på eftermiddagen stod det en jättelik jumbotron på inre borggården i parlamentet. En liten förskrämd och frusen skara besökare hade möjlighet att se utsändningen från när EU ska motta Nobels fredspris.

Jag vet inte vad hyran av jumbotronen kostade, men som skattebetalare hoppas jag att du tycker att det var en bra investering, även om ingen egentligen hade lust att stå och titta på den i decembervädret.

Det är ju inte varje dag som en organisation som har en icke-vald president, och ett demokratiskt underskott lika stort som de finansiella problemen med euron, får vad som länge betraktades som världens finaste fredspris.

Det har funnits tveksamma mottagare av Nobels fredspris tidigare, men det här tycker jag ändå är det totala bottennappet.

Pinsamt, Nobelkommittén! Som vanligt fanns det en uppsjö av kandidater som verkligen skulle ha förtjänat fredspriset i år. Den icke-demokratiska superstaten EU, som just nu gör vad den kan för att rulla ut storebrors- och övervakningssamhället över medlemsstaterna, var inte en utav dem.

Annonser

5 kommentarer

 1. Varför är inte PP mer EU-kritiska? Du skriver själv att EU har demokratiskt underskott m.m. men PP förhåller sig neutralt till EU.

  Borde man inte ta avstånd från något som är så, ja ondskefullt, som EU?

  Kommentar av Ano Nym — 10 december 2012 @ 20:42

 2. Reblogged this on Urbansundstrom’s Weblog.

  Kommentar av urbansundstrom — 10 december 2012 @ 20:57

 3. EU har ingen president. Det framgick om du nu tittade på prisutdelningen att det var tre gubbar där på podiet.

  Jag tycker inte det var pinsamt. Tvärtom EU-modellen är någonting som bör främjas som en möjlig väg till försoning i olika konflikter världen över. Internationell handel är ett utmärkt sätt att främja freden genom. Men det gäller att skilja form från innehåll. EU:s politik behöver inte vara så jättehoppsan hela tiden, men då får man ju se till att välja nya politiker som drar åt andra hållet.

  EU gör den europeiska rösten starkare. Utan EU hade det inte gått att ställa upp ett meningsfullt försvar mot ACTA t.ex. Jovisst, kommissionen var med och förhandlade fram det, men alla medlemsländerna var med också. Utan EU hade ett litet svenskt parti inte kunnat spela någon avgörande roll för att förhindra ett internationellt fördrag med USA som främsta uppbackare. Det är också otänkbart att man i varje enskild fråga skulle kunna bygga upp en internationell rörelse som kan nå in i maktens korridorer. Det behövs europeiska institutioner för att driva frågor som är gemensamma. Utan EU skulle det vara än mer otydligt och mycket svårare att få till internationella överenskommelser. Det skulle vara till förfång både för Europas länder och dess medborgare.

  Den kan verkligen inte förnekas att EU gör en hel del knäppa saker. Jag kan bara hoppas att parlamentet till slut lär sig hur det ska kunna motverka sådana dumheter som kommissionen i bland tar sig före.

  Kommentar av Johan Tjäder — 10 december 2012 @ 21:49

 4. @ Johan Tjäder,

  Faktum är att EU inte bara har en president, utan tre stycken. De tre gubbarna som var på podiet är alla tre EU-presidenter.

  När det gäller Schultz så har han titeln president, men det är egentligen mest en felöversättning till engelskan, för han är parlamentets talman (vilket borde ha hetat ”speaker”), och just han är demokratiskt vald på det sätt som talmän brukar vara.

  Men de andra två, Barroso och Van Rompoy, är bägge presidenter med ambitionen att ha den högsta exekutiva makten inom EU. Bägge två är icke-valda, utan istället utsedda på exakt samma sätt som man gör i Kina när man väljer president, alltså att de tunga grabbarna träffas bakom slutna dörrar och bestämmer vem det ska bli.

  Jag förenklade lite i blogginlägget och hoppade över det faktum att vi har två icke-valda presidenter i EU istället för bara en, för i praktiken är det Barroso (EU-kommissionens president) som de facto är regeringschefen i EU.

  Men han är riktigt hundraprocentigt icke-vald, på precis samma sätt som Kinas president.

  Den som inte tror på det får gärna berätta för mig vem jag ska rösta på i nästa val för att slippa att Barroso sitter kvar. Om ingen kan svara på den frågan (vilket förstås ingen kan, eftersom det inte finns något svar på den frågan) förbehåller jag mig rätten att säga att EU inte är en demokrati.

  Kommentar av Christian Engström — 10 december 2012 @ 23:32

 5. Men att EU bidragit till att en kontinent som tidigare plågades av krig nu har sett långvarig fred, det är synnerligen värt ett pris. Fredspriset finns inte till för att recensera ekonomisk politik, det finns till för att visa på var det görs största insatser för just fred, och där har EU åstadkommit mycket mer än de flesta andra organisationer.

  Kommentar av Sven — 13 december 2012 @ 9:45


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: