Christian Engström, Pirat

13 oktober 2020

”Knarkpengarna driver gängvåldet” säger alla. Så varför vill ingen ta bort de pengarna från gängen?

Filed under: droger — Christian Engström @ 13:07

I Ekots lördagsintervju sa Vänsterpartiets tillträdande partiledare Nooshi Dadgostar att polisen måste få direktiv och större resurser att satsa på pinnjakten på brukare för att få stopp på ”partyknarkandet”. Det är i och för sig anmärkningsvärt, eftersom Vänsterpartiet formellt har avkriminalisering av narkotikabruk på sitt partiprogram.

Men det allra intressantaste var ändå ett snabbt replikskifte på bara 10 sekunder från 31:57 till 32:07 i intervjun, när Dadgostar får en fråga om kopplingen mellan narkotikahandel och gängkriminalitet.

Dadgostar: – Ja, de här uppgörelserna, skjutningarna, är ju kopplade till narkotikahandeln.

Intervjuaren: – Absolut.

Dadgostar: – Det är jag ganska säker på.

Intervjuaren: – Det tror jag alla är ganska säkra på.

Dadgostar: – Och polisen har ju själva sagt detta.

Här är det lätt att hålla med Dadgostar och intervjuaren, för alla är verkligen överens om att narkotikapengarna är en stor drivkraft bakom gängvåldet. Centralförbundet för Alkhol- och Narkotikaupplysning CAN uppskattar den illegala marknaden för droger till 2,7–6,9 miljarder per år, varav cannabis står för 1–3 miljarder. Andra bedömare gör ännu högre uppskattningar. Men oavsett vilket handlar det om miljarder varje år. Miljarder, inte miljoner alltså, utan riktigt stora pengar.

Varför låter vi de kriminella gängen behålla de här miljardintäkterna? Vi behöver alldeles säkert stärka polis och rättsväsende och vidta en mängd andra åtgärder för att komma till rätta med gangstervåldet. Det ska vi göra också. Men vad blir bättre av att vi fortsätter låta de kriminella ha monopol på miljarderna från narkotikamarknaden?

Börja med att legalisera cannabis och sälja det på Systemet. Då försvinner de miljarderna från den kriminella sfären (och hamnar i statskassan istället). Det kommer inte ta bort alla pengar från gangstergängen, men det tar i alla fall bort den allra lättaste inkomsten. Cannabisförsäljningen har beskrivits som en basinkomst för gängen av polisen. Låt oss rycka undan den basen, och se om vi inte kan få gangsterväldet i förorterna att börja vackla lite.

Att legalisera cannabis så att det kan säljas under reglerade former är ju inte längre ens en särskilt kontroversiell idé. Både Kanada och ett tiotal delstater i USA har redan gjort det, och ingenstans har samhället kollapsat eller himlen fallit ner. Överallt där man har legaliserat och hunnit se effekterna betraktar majoriteten av befolkningen legaliseringen som lyckad. Fler delstater och länder är på gång att röra sig i samma riktning – inklusive Norge. Men i Sverige tycks frågan fortfarande vara tabu.

Varför finns det ingen svensk politiker på riksnivå som vågar föra fram det här förslaget till diskussion? Hen skulle säkert få ta en del skit i början, och bli kallad både drogliberal och en massa annat. Men är det inte värt det, om det gör att vi plocka bort mellan 1 och 3 miljarder från den kriminella sektorn? Varför inte börja med en konkret åtgärd som vi vet skulle göra skillnad?

Så länge de lätta cannabispengarna finns där för den som väljer att bli kriminell, lär gangsterbanan fortsätta att te sig lockande för 13-årige Hassan i förorten. Det kan varken fler poliser eller fler fritidsgårdar ändra på.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: