Christian Engström, Pirat

23 januari 2015

Basinkomst — kostnad 134 miljarder, finansierat med 200 miljarder (video)

Filed under: basinkomst — Christian Engström @ 15:20
Se videon (62 min)

Se videon (62 min)

Garanterad basinkomst för alla i arbetsför ålder går att finansiera inom statsbudgeten. I den här filmen (62 min) presenterar jag ett förslag till basinkomst som skulle kosta 134 miljarder att införa. Jag presenterar också ett förslag till finansiering av reformen som är på 200 miljarder, och alltså täcker kostnaden med god marginal.

Själva förslaget till basinkomst ser ut så här:

  • 8333 kronor i månaden…
  • …till alla i arbetsför ålder (20-65)…
  • …som bor i Sverige…
  • …och inte har några andra inkomster

Beloppet 8333:- per månad motsvarar 100.000 per person och år (vilket är lätt att räkna med). Det ska täcka hyra och nödvändiga levnadsomkostnader. Den här nivån ligger i linje med vad som redan gäller idag i olika system som till exempel det kommunala försörjningsstödet (socialbidrag), normen för existensminimum, folkpension och studiemedel. Jag uppfattar det också som att de flesta i  Facebook-gruppen Basinkomst istället för arbetslinjen är ganska överens om att en nivå på runt 8-9000 är rimligt.

Kostnaden för det här förslaget går jag i filmen igenom hur man kan uppskatta genom att utgå från statistik över hur inkomsterna för vuxna i Sverige är fördelade på hundra grupper, från 0 i inkomst till de allra högsta. Den här beräkningen visar att basinkomst enligt förslaget (högt räknat) skulle kosta 134 miljarder.

Finansieringen består för det första i att basinkomsten ersätter det kommunala försörjningsstödet (11 miljarder), studiemedlen (22 miljarder) och arbetsförmedling och a-kassa (67 miljarder). Det blir 100 miljarder i rena besparingar.

För det andra föreslår jag att man återinför enhetlig moms på 25%, alltså höjer mat- och bokmomsen till samma nivå som gäller för allting annat. Det skulle ge bortåt 100 miljarder i ökade skatteintäkter.

Tillsammans blir det 200 miljarder i finansiering, vilket mer än väl täcker kostnaden på 134 miljarder.

Se föredraget Basinkomst – Ett realistisk möjlighet? (62 min)

…………

Tack till Simon och övriga i Kungsholmens Politiska Förening på Kungsholmens Gymnasium, som arrangerade evenemanget!

Bonusmaterial:
Kalkylbladet med beräkningar (.xls) som ligger till grund för uppskattningen 134 miljarder
Mina presentationsbilder (.ppt)

Konstruktiv och bra diskussion om förslaget på Facebook

14 kommentarer

  1. Ah, mycket intressant. Ska kolla videon senare. Men som jag ser det skulle man kunna säga att det saknas 34 miljarder.

    Kommentar av Mats Henricson — 23 januari 2015 @ 15:33

  2. Gällande studiemedel – inkluderar du studielån nu eller är det bara studiebidraget på 2828 kr du räknar med? För om du inkluderar låndelen bör man även ta med i beräkningen hur mycket pengar som f.d. studenter betalar tillbaka i amorteringar varje år, som en extra inkomstpost som då försvinner.

    Kommentar av Per "wertigon" Ekström — 25 januari 2015 @ 1:12

  3. Angående studiemedel så slipper vi ju all administration kring utbetalningar.
    Har du tänkt kring sjukpenning och sjukersättning?

    Kommentar av Jörgen Karlsson — 25 januari 2015 @ 15:10

  4. Alla som *bor* i Sverige? Det ska alltså räcka med att ha en adress, så kommer det automatiskt att betalas ut 8333 SEK/mån?

    Svenskt medborgarskap är alltså inte ett krav?

    Kommentar av Fredrik Persson — 25 januari 2015 @ 22:22

  5. Låter lite slagkraftigt sådär med 6% på böcker och skidliftar, men riktigt så är det ju inte: http://sv.wikipedia.org/wiki/Merv%C3%A4rdesskatt_i_Sverige – huruvida vi ska ha enhetlig moms eller inte är en annan sak, håller med om att vill man stödja något visst, t.ex. barnfamiljer eller kultur så finns det andra vägar att gå än det trubbiga instrumentet moms.

    Kommentar av Don Kongo — 25 januari 2015 @ 23:09

  6. Reblogga detta på Mitt dagliga svammel.

    Kommentar av Caisa Viksten — 28 januari 2015 @ 13:14

  7. Varför är PP så inkompetenta att de tror att mikroekonomi är detsamma som långsiktig nationalekonomi?

    Gör er ekonomiska hemläxa istället för denna uppenbara rappakalja.

    Kommentar av Kalle — 30 januari 2015 @ 12:39

  8. Vi andra är fullständigt överens att Facebookgruppen du referarar till är ekonomisk inkompetenta som inte direkt förstår sig på grundläggande ekonomi, än mindre nationalekonomi.

    Håll dig till vad du kan Christian, integritet på nätet. Sådant du uppenbart är fullständigt inkompetent inom. Du tappar all trovärdighet med ren idioti som detta.

    Kommentar av Kalle — 30 januari 2015 @ 12:43

  9. Att avfärda andras argument som ”ren idioti” bör väl rimligtvis göras med argument. Inte förolämpningar.

    Kommentar av KGS — 31 januari 2015 @ 17:20

  10. Intressant förslag! Det går säkert att hitta fler onödiga statliga utgiftsposter. Landsbygdsstöd, tillväxtverket eller genustokerier?

    Kommentar av Heidegger — 12 februari 2015 @ 21:55

  11. @Kalle

    Ett flertal nobelpristagare i ekonomi har förespråkat medborgarlön på samma premisser som Christian – och om jag inte misstar mig är det därifrån han fått uppslagen.

    Ursprungligen kom medborgarlönen från USA’s republikaner, och även där från garvade finansveteraner.

    Så…när du skäller Christian för inkompetent kastar du ut ett par nobelpristagare i ekonomi som inkompetenta i ekonomi också?

    Eller hade du kanske tänkt nyansera dig litet?

    Kommentar av Scary Devil Monastery — 13 februari 2015 @ 15:31

  12. I kontrast med universell basinkomst: Om det bara ges till folk utan inkomster, slutar man alltså få det så snart man har ett jobb? Blir det inte lätt en välfärdsfälla då, där man får mer pengar av att inte jobba (efter man tar alla nya kostnader i åtanke, ex. bensin/pendel, barnvakt…)? Jag är också lite tveksam över hur villiga folk är att rösta på förslaget om dom själva inte får ut något av det, typ ”dom där parasiterna”-mentalitet.

    Vad räknas som inkomst? Om jag får en aktieutdelning på 65:- från fonden jag ärvt av min farfar, får jag A. 8333:-, B. 8333-65:-, eller C. 0:- basinkomst den månaden?

    Om matkostnaderna höjs via moms, slår inte det särskilt mot just dom som har låg inkomst? Finns det risk för att konsumtionen går ner såpass att skatteintäkterna minskar dramatiskt? Inte för att folk skulle köpa mindre mat, men däremot billigare alternativ.

    Ersätts bostadsbidrag? Hur blir det för de som bor alltför dyrt? I längden tror jag det skulle göra nytta genom att folk söker efter fler billigare bostäder och det leder till att fler sådana erbjuds på marknaden, men innan vi kommit dit är jag orolig att en del hamnar på gatan.

    Kommentar av AxelPaxel — 16 februari 2015 @ 16:31

  13. Hur snart börjar man få det när man slutar sitt jobb/får sparken/etc.? Redan nästa månad?

    Kommentar av AxelPaxel — 16 februari 2015 @ 20:02

  14. Du borde ändra länken. Det är inte ”medborgarlön istället för BASINKOMST”. Det är ”medborgarlön istället för ARBETSLINJEN”.

    Kommentar av Humbug — 20 juni 2015 @ 3:11


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.