Christian Engström, Pirat

2 oktober 2013

Namninsamling mot hemligstämpling av forskningsdata runt läkemedel

Filed under: informationspolitik — Christian Engström @ 11:19

Dr. Annika Dahlqvists LCHF-blogg skriver:

RxISK.org har startat en internationell namninsamling mot hemligstämpling av forskningsdata. När läkemedelsföretag har rätt att hemlighålla data från de studier som ska vara underlag för godkännande av preparat, kan ingen ifrågasätta underlaget, utan företagen har all makt. Detta är inte acceptabelt, utan siffrorna måste vara offentliga.

Namninsamlingen.

Som piratpartist håller jag helt med Annika Dahlqvist att det är oacceptabelt att läkemedlesbolagen tillåts hemligstämpla de data som ligger till grund för bedömningarna om huruvida ett läkemedel är dels säkert, dels effektivt. Här krävs öppenhet.

Förutom att jag själv har skrivit under namninsamlingen har jag också skickat länken vidare till personer inom den Gröna gruppen i EU-parlamentet som håller på med Access to Medicines och andra frågor runt läkemedel. Just nu vet jag inte exakt vad vi kan göra åt saken i EU-parlamentet, men om och när det dyker upp tillfällen ska vi ta chansen.

Det borde vara självklart att alla data som ligger till grund för godkännandet av ett läkemedel görs tillgängliga för peer-review och möjlighet till kontroll av oberoende forskare.

Dels handlar det om att vi som medborgare har rätt att kunna verifiera att de skattepengar som staten varje år lägger på läkemedel (storleksordningen 25 miljarder kronor i Sverige, rysligt mycket mer i hela EU) verkligen utnyttjas på bästa sätt, och inte slentrianmässigt går till de nyaste (och dyraste) medicinerna om de inte verkligen är bättre än äldre och billigare motsvarigheter.

Men framför allt handlar det läkemedelssäkerhet, och att rädda liv. Det är fullständigt orimiligt att vi ska behöva lita på läkemedelsföretagens ord när det gäller biverkningar och risker, samtidigt som de tillåts hemligstämpla de forskningsdata som ligger till grund för godkännandet av ett läkemedel.

4 kommentarer

 1. Bra initiativ !

  Kommentar av Josef Boberg — 2 oktober 2013 @ 11:49

 2. Håller verkligen med, och kravet i namninsamlingen ligger helt i linje med PPs åsikt att alla darta från kliniska undersökningar ska vara tillgängliga för hela communityn av forskare.

  Kommentar av Henrik Brändén — 2 oktober 2013 @ 15:06

 3. Detta borde vara en fråga som Piratpartiet med fördel kan driva med kraft. Jag tror det är ett utmärkt exempel på konsekvenser av bristande rättssäkerhet, och snubblande nära upphovsrättsfrågan, och ett exempel som även äldre generationer förstår ute i stugorna.

  Kommentar av pwq — 2 oktober 2013 @ 16:22

 4. 25 miljarder måste väl ändå vara en överdrift!?

  Skulle ju vara 50,000 per skattebetalare och år. Ca 15 skatteprocent!?

  Här i Taiwan så skattar man 5% totalt, och läkemedlen kan piratas i princip gratis (fördelen med att nekas inträde i WTO).

  Kommentar av Anonnym — 4 oktober 2013 @ 10:11


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: