Christian Engström, Pirat

4 september 2013

Varning för ”frihandelsavtalet” TTIP mellan EU och USA

Filed under: ACTA — Christian Engström @ 17:11

Statsminister Reinfeldt ville inte ta upp USA’s massövervakning med president Obama, så mycket har vi förstått.

Reinfeldt prioriterar att få sola sig lite i Obamas kändisglans framför att försvara oss svenskar mot övergrepp från främmande makt, eller försvara visselblåsares rätt att berätta sanningen om krigsbrott och olaglig massövervakning.

Sorgligt, men tyvärr inte ett dugg förvånande. Reinfeldt gillar ju massövervakning av befolkningen, det vet vi sedan debatterna om FRA-lagen och Datalagringsdirektivet.

Däremot pratade Obama och Reinfeldt om ”frihandelsavtalet” som kallas TTIP, Transatlantic Trade and Investment Partnership, och som just har börjat förhandlas mellan EU och USA.

Frihandel är någonting jättebra, men som vi vet från ACTA-avtalet (som vi lyckades stoppa) används den rubriken gärna på avtal som inte har något med vare sig handel eller frihet att göra. ACTA var bara ett försök att smyga in lagstiftning bakvägen genom att förhandla bakom stängda dörrar och sedan ställa de folkvalda lagstiftarna (riksdag och EU-parlament) inför mer eller mindre fullbordat faktum.

”Frihandelsavtalet” TTIP kommer att förhandlas på samma hemlighetsfulla sätt. Det kommer att innehålla ett ”IP-kapitel”, som alldeles säkert kommer innehålla regler om hårdare jakt på fildelare och minskad frihet på nätet. Det var ju det som var substansen i ACTA, och vi vet att upphovsrättslobbyn aldrig ger upp. Men exakt vad ”frihandelsavtalet” kommer innehålla kommer vi inte få veta förrän det är för sent, om EU-kommissionen och USA får som de vill.

I våras skrev jag i en debattartikel på Europaportalen:

I samband med Acta-omröstningen sände Europaparlamentet tydliga signaler till kommissionen och ministerrådet: Sluta smyga in frågor som rör upphovsrätt och patent i handelsavtal. Sluta försöka ändra EU:s politik bakvägen genom handelsavtal. Sluta med hemlighetsmakeriet kring handelsavtalen och öppna upp för demokratisk insyn.

Inget av detta verkar man ha tagit till sig. Istället upprepas misstagen från Acta på punkt efter punkt. EU-kommissionen och medlemsstaterna fullständigt ignorerar de folkvaldas ställningstagande.

Detta är förvånande, eftersom så många hävdar att ett handelsavtal mellan EU och USA är viktigt. Vill de verkligen ta risken att hela avtalet skjuts i sank, genom att envisas med att försöka blåsa nytt liv i Acta-frågorna?

För vi kommer inte att tveka. Vi har dödat Acta en gång. Vi kan göra det en gång till, oavsett i vilken form man för tillfället väljer att paketera förslagen.

4 kommentarer

 1. Det är väl inte så himla lätt att kritisera NSA när vi har FRA. Sverige har varit en viktig pusselbit i signalspaningen mot Sovjet/Ryssland. Det vet de förstås båda två. Varför hålla på och tramsa?

  Och det var lite synd att de få journalister som fick chansen att ställa frågor till Obama valde NSA och Syrien där svaren var givna. Tvärtom borde man just ställt en fråga om frihandelsavtalets IP-kapitel och vad Obama dragit för slutsatser när det gäller ACTA.

  Man kunde ha frågat om hur USA resultat av TFTP-avtalet som Joe Biden var i Bryssel och trummade igenom. Hur många åtal? Hur många fällande domar? Hur många ingripanden överhuvudtaget?

  Man kunde ha frågat om betydelsen av PNR-systemet där amerikanska myndigheter får passageraruppgifter från flygbolagen.

  Kommentar av Johan Tjäder — 4 september 2013 @ 20:49

 2. Why have a backdoor treaty process in the first place? Make them go through the parliamentary law making process.

  Kommentar av Jeff — 5 september 2013 @ 5:55

 3. ” Det kommer att innehålla ett ”IP-kapitel”, som alldeles säkert kommer innehålla regler om hårdare jakt på fildelare och minskad frihet på nätet. Det var ju det som var substansen i ACTA,”

  Pinsamt av dig att påstå detta, ACTA kom inte till för ovan det var mycket annat i ACTA, tycker nog att du ska läsa igenom ACTA igen.

  Vinna billiga poäng och medhåll av mindre vetande, det är du rikitigt bra på, min vän !

  Kommentar av King Eguren — 5 september 2013 @ 7:28

 4. Och går inte TTIP genom, så heter det något annat nästa gång. Till slut tröttnar de flesta mostståndare på att engagera sig tillräckligts. Ex: EU medlemskapsvalet i Irland.

  Kommentar av Werner — 8 september 2013 @ 5:18


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: