Christian Engström, Pirat

19 april 2009

Om domen i Agenda 21.15 ikväll

Filed under: delad kultur — Christian Engström @ 19:34
SVT2 ikväll 21.25

SVT2 ikväll 21.25

Ikväll är jag med i Agenda, som sänds i SVT2 söndag den 19 april kl 21.15. Jag diskuterar domen mot The Pirate Bay med artisten Magnum Coltrane Price och författaren Dick Harrison. Vi tyckte olika, kan jag väl säga utan att avslöja för mycket.

Jag kom direkt till inspelningen från Göteborg. Där deltog jag i ett seminarium om upphovsrätt och övervakning. Kalle Vedin (pp) har skrivit Statusrapport: Göteborg. Uppdatering: Video från seminariet.

Christopher Kullenberg på Intensifier var en av föreläsarna, och han har bloggat om seminariet. På kvällen var vi ett tjugotal pirater hemma hos Christopher. Några jobbade med att mobilisera mot telekompaketet samtidigt som alla umgicks. Mycket trevligt och postdigitalt. Enligt uppgift var det 200 personer som följde videströmmen från festen på Bambuser.

Idag hade Göteborgspiraterna ordnat en ”virus-demonstration” med start på Götaplatsen. Jag han hålla ett kort tal innan jag fick kasta mig iväg till stationen för att hinna med mitt tåg.

Och under tiden har Piratpartiet fortsatt att växa i rekordfart.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet om drygt en månad och riksdagsvalet 2010.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , ,

70 kommentarer

  1. The Swedish court sentencing four people to jail in the much published trial of the group behind file sharing emporium Pirate Bay probably didn’t realise the effect this would have on the political map of the country, where something like every fifth person has used the services of the site. In one day, the number of registered members of the Pirate Party – a political party with free file sharing as its main raison d’etre – increased by 25 per cent once the court decision beame known.

    The party thereby has a place amongst the smaller estabished paries on the political arena, and – more importantly – very good odds ahead of the elections to the European Parliament in June. Remember, these are elections that traditionally aren’t taken too seriously by the electorate, but ARE seen as a way to vent your anger, frustration, and joy of partaking of other people’s intellectual property.

    So it looks as if Sweden has every chance of becoming a country where freebooters and pirates are elected as representatives of the people, to run the country on their behalf. Not a pretty sight, but then we always did admire the American way, so maybe it’s time we stopped beating around the Bush and owned up to what we are: not a nation of morally upstanding citizens but a gang of scurvy scallywag Jack Sparrow-wannabes.

    Repeat and fade: A pirate’s life is a life for me…

    Kommentar av Iago — 19 april 2009 @ 20:16

  2. Christian: Noterade du innan sändning att Magnum Coltrane Price kommenterat i din blog tidigare? https://christianengstrom.wordpress.com/2008/12/18/kommersiell-fildelning-finns-inte/#comment-3861

    Kommentar av Ingen speciell — 19 april 2009 @ 20:30

  3. Riktigt bra Christian. Du sopade banan med dom… 😉
    Lugn och sakligt!

    Kommentar av connyt — 19 april 2009 @ 20:34

  4. Oerhört låg nivå på debatten som vanligt. När de andra talade stod du tålmodigt och lät dem tala till punkt, en tjänst som de inte återgäldade en enda gång. Och som vanligt gör debattledaren mycket lite åt det. Det är alltid lika beklämmande att se vilken sandlådenivå det ligger på, och det är ändå vuxna människor det handlar om…

    Kommentar av Hannes — 19 april 2009 @ 20:34

  5. Alltså, vilken travesti till debatt. Christan framför sakliga argument, Magnum och Dick tuggar samma gamla trötta ”skulle du stjäla en bil?”-argument om och om igen. Så otroligt osaklig debatt alltså.

    Kommentar av isecore — 19 april 2009 @ 20:34

  6. Bra jobbat i debatten på Agenda! Trots att du var outnumbered av två aggressiva upphovsrättshavare (som inte verkar ha läst på något om vad PP står för) fick du fram vad Piratpartiet vill. Du fick också Dick Harrisson att verka lite verklighetsfrånvarande när han försökte sig på en tokig liknelse. =)

    Kommentar av Ola S — 19 april 2009 @ 20:35

  7. Bra jobbat Christian!

    Jag såg precis Agenda.
    Fantastiskt att du kunde hålla dig så kylig när de började hetsa om kriminalitet hit och dit. Blev riktigt rädd när författaren tyckte att det var BRA att juridiken kunde hinna ikapp och fånga in den tekniska utvecklingen. Hu.

    Kommentar av Adam Johansson — 19 april 2009 @ 20:36

  8. Såg just inslaget i agenda. Du och de andra piratpartisterna i media måste bli tuffare! Avbryt! Harrisson avbröt ju dig! Han betedde sig likadant mot Anna Troberg igår. Man får inte vara artig när man är politiker, då drunknar man i motståndarnas snömos. 🙂

    Kommentar av Disa — 19 april 2009 @ 20:39

  9. kul att se.
    Men jag tycker att ni som får stå i fokus borde betona att det faktiskt inte bara är lagstiftning som ”ska” hinna ikapp tekniken utan också upphovsmännen. Det är de(eller vi, jag är ju trots allt en upphovsman själv) som måste hänga med och se till att locka konsumenter genom att anpassa sig till marknaden. ”Hur ska vi få betalt då?”. Ja det är deras ”problem” att lösa, du kan ju tipsa dem om Trent Reznor, för musiker har ju tydligen redan lyckats 😉

    Kommentar av trassel — 19 april 2009 @ 20:41

  10. haha, vad i hela friden var det där för tomtar du hamnade med? Båda rörde ju ihop begrepp så felaktigt och okunnigt att det var helt omöjligt att besvara argumenten. Skulle man ta in folk och prata om arbetsrätt som trodde att LAS handlade om att få a-kassa och bara uppviglare är med i facket? Snarare skulle man ju i en sådan ”riktig” fråga avvisas som en oinsatt stolle med i sammanhanget helt irrelevanta partsinlagor.

    Synd att man väljer dessa oseriösa debattörer som fortsätter ge en bild av att man har en åsikt i frågan bara man hoppar till en ”fildelare är simpla tjuvar”-slutledning utan någon vidare kunskap om vad frågorna som står på spel faktiskt handlar om – det gör ju TV-tittarna benägna att tro detsamma. Vi borde ju ha lämnat den sandlådenivån för iaf en 5 år sedan egentligen. Men skam den som ger sig.

    Kommentar av baklava — 19 april 2009 @ 20:44

  11. Håller med Disa, mer aggressivitet vill vi se!

    Kommentar av K — 19 april 2009 @ 20:44

  12. Bra jobbat! 🙂
    För alla med den minsta bakgrundskunskap gav dina motdebattörer mest ett förvirrat intryck. Jag förstod heller inte Harrissons resonemang om att TPB-domen nu gör att författare får lättare att jaga fildelare. Det är ju inte så många vanliga fildelare som driver bittorrent-tjänster…
    Det lät snarare som om han talade om IPRED.

    Kommentar av Tor — 19 april 2009 @ 20:46

  13. Jag håller inte med Disa och K. Om ens motståndare försöker utmåla en som företrädare för något slags simpelt ”gratis-är-gott”-parti då lönar det sig bättre att vara lugn och sansad och saklig. Inte minst vår nuvarande statsministers debattstil är väl bevis på vad som går hem hos svenska folket. Hade dock varit kul om ni hade fått litet mer tid, men så är det väl alltid.

    Kommentar av Tor — 19 april 2009 @ 20:49

  14. Nej nej, inte en aggressivare Christian.
    Behövs det så skicka bullterriern istället. Falkvinge alltså! 😉

    Kommentar av Ingen speciell — 19 april 2009 @ 20:50

  15. Idag kl 21.15 på SVT gjorde Christian ett bra jobb med både Dick (Prick?) Harrison och jag-vet-inte-vad-han-heter-men-han-använde-engelska-ord-för-att-verka-coolare. Bra jobbat! Så ska en slipsten dras!

    Christian: Du behöll lugnet, kändes saklig och var mogen i dina åsikter. Det syntes att du visste hur du skulle besvara frågorna. Som vanligt var balansen i debatten skev med två kombattanter mot en.

    Du kunde kanske ha varit lite modigare i stil med ”Vänta nu lite så ska jag svara på din fråga.” När alla pratar osammanhängande i mun på varandra så känns debatten lite rörig.

    ”Varför är det så fel att betala för det man vill ha?” är en återkommande fråga som du glömde svara tydligt på. Svaret borde komma snabbt och vara i stil med ”Det är inte fel, vem påstår det eller varför tror du det?” eller ”Det är inte fel och det har inte med saken att göra.”

    Varje gång du säger ”Vi”, glöm inte att säga ”Vi i piratpartiet” eller motsvarande så det inte blir någon tvekan om vem du är eller vems talan du för. vi är ju inte the Pirate Bay.

    Bra jobbat!! Väldigt inspirerade!

    Kommentar av Kristofer — 19 april 2009 @ 20:52

  16. Jag såg precis debatten i Agenda; jag är mycket nöjd med din insats! Keep up!

    Min åsikt är att det var övertydligt att musikern/låtskrivaren (vars namn jag tyvärr glömt) och historikern Dick Harrysson verkar vara beredda att offra allt vad integritet, rättssäkerhet och demokrati heter på profitens altare, istället för att se möjligheterna med teknikskiftet vi befinner oss i. Sorgligt!

    Att höra en akademiker som Dick, som jag fram till detta utspel haft obestridlig respekt för, komma med så hårresande förslag som att ytterligare fläska på med demokratividriga lagar för att bekämpa fildelningen är rent deprimerande. Jag ser fram emot att skicka dig till Bryssel inom kort! 🙂

    Kommentar av Gustav — 19 april 2009 @ 21:00

  17. Jag har alls inget emot en lugn och sansad Christian. Det jag har något emot är att stackaren inte får en syl i vädret för att det står två inkompetenta debattörer och påstår en massa saker som till stor del dessutom är felaktigt och/eller får fruktansvärda konsekvenser för samhället. Och de får i princip stå oemotsagda och vips häpp är debatten avslutad. I det läget måste man ta ordet ifrån dem, helt enkelt. Det kan man göra på ett bestämt och sansat sätt. Jag är ledsen att behöva kritisera en smula och köra lite tough love – men det blir ingen plats i EU om piratpartisterna ska stå tysta i tv-debatterna. Du har kanske några få minuter på dig i tv att göra din poäng och få fram budskapet. Det måste ske mycket effektivt, annars är ögonblicket över. Sorry att jag är en sådan glädjedödare idag. Just telling it like it is. 🙂

    Kommentar av Disa — 19 april 2009 @ 21:04

  18. Äsch, så tyst var han väl inte. Tycker det var ganska jämnt förutom att Christian ägde ut dom totalt. Jag skrattade högt åt dom där galningarna efter debatten. För ett ögonblick verkade allt som en parodi.

    Kommentar av Erik — 19 april 2009 @ 21:10

  19. Jag tycker det var en låg nivå från samtliga deltagare i debatten. Intet nytt på kartan.

    Kommentar av Em — 19 april 2009 @ 21:11

  20. Håller med Disa till viss del. Lite tuffare attityd i synnerhet när tiden är så knapp. Inför en debatt/intervju ska du bestämma en sak du vill föra fram, som korta catch-phrases. T.ex ”fildelare lägger mer pengar på underhållning än andra”, ”filmförsäljningen slog rekord förra året”, ”fildelning är som att prova en tröja att den passar innan du köper den” etc. Det är inte bara en debatt utan även en möjlighet att få reklam till alla 40+:are som inte läser bloggar.

    Kommentar av Patrik — 19 april 2009 @ 21:17

  21. När man debatterar med Dick Harrisson (som ju är historieprofessor), hade det inte varit lämpligt att föra fram paralleller med IB-affär, STASI o annat gammalt elände o se hur han vrider sig runt det. Om han kan. För att inte tala om Dreyfus-affären.

    Öht anpassa sig o sina argument lite mer efter *vem* man debatterar med.

    Fö tycker jag att Patriks tanke ovan om att ‘få ut reklam’ är viktig. Dvs inte bli inlåst av vad motparten säger utan förflytta frågan under tiden man svar till vad man *själv* behöver fokusera på.

    Kommentar av firren — 19 april 2009 @ 21:33

  22. Jag håller med Disa. Vi piratpartister må vara hur schyssta människor som helst, men när vi har en hel upphovsrättsindustri måste vi ibland våga visa lite jävlaranamma också!

    Kommentar av Sami — 19 april 2009 @ 21:33

  23. … en hel upphovsrättsindustri mot oss… skulle det stå 😉 Sorry för dubbelpostningen.

    Kommentar av Sami — 19 april 2009 @ 21:34

  24. Håller inte med dom som vill ha mer aggresivitet. Så himla trött på det och jag tror inte jag är ensam. Tycker du agerade helt perfekt, möjligen att du kunde bitit till när dom hela tiden avbröt dig. Det bästa är att visa respekt för sin motdebattör och låta dom tala till punkt (även om dom inte förtjänar det).

    Kommentar av connyt — 19 april 2009 @ 21:35

  25. Bra jobbat, Christian! Lugnt och sakligt framförande av goda argument, synd bara att motståndarna för det första var dubbelt så många som du och för det andra dåligt pålästa om Internet, IPRED, TPB och ja…det mesta.

    På Magnum Coltrane Price-killen lät det som om att juridiken skulle legat före tekniken i något avseende. Vilken planet bor han på? Och författaren verkar tro att domen mot TPB per automatik kommer att ”stoppa stölderna på Internet”. Domen har ju inte ens vunnit laga kraft ännu!

    Hade varit kul att höra ditt tal på Götaplatsen idag men ibland blir det lite väl mycket med både en hel seminariedag på Chalmers, piratparty inför 200 folk på nätet OCH demonstration. Min hjärna kändes proppfull som det var efter gårdagen. 😉

    Återigen, bra jobbat. 🙂

    Kommentar av Sandra — 19 april 2009 @ 21:38

  26. Haha rapparmuppen och författarfjollan fattar ju ingenting, de sa ju att fildelning kommer va ”utdaterad” om några år? MY ASS!!

    det va riktigt kul att se när du lekte med dom 😀
    EU-valet blir mitt första val och det blir inget svårt val vilka man ska rösta på iallafall:)

    Kommentar av Oskar — 19 april 2009 @ 21:59

  27. håller med dig fast du gjorde ett lite lamt intryck tyvärr ,slitna jeans och en kostym från myrorna gör inget bra intryck men men alla är vi barn från början.

    Kommentar av janrume — 19 april 2009 @ 22:00

  28. Christian, det ska bli ett sant nöje att skicka dig till Bryssel !

    Kommentar av Melkor — 19 april 2009 @ 22:24

  29. Bra jobbat! Du höll dig lugn fast det var två mot en. All medial uppmärksamhet är värdefull!

    Keep it up!

    Kommentar av Axel Kronholm — 19 april 2009 @ 22:40

  30. Tyckte det var lite låg kvalitet på debatten men det är ju inte så konstigt när man står på varsin sida om skyttegraven och ignorerar den andra sidans argument.

    Fildelning är bra, det som är dåligt är att det inte finns något enkelt sätt att köpa musik och film på nätet för även om det finns några som tycker allt ska vara gratis så är vi många som vill betala för det vi konsumerar.

    Kommentar av Magnus — 19 april 2009 @ 22:44

  31. Bra gjort. Debatten blev bättre än jag tänkte, när jag såg att andra sidan hade 2st mot dig.
    Varför i hela friden hade dom dragit dit 2st för? Varför fick inte PP ha 2st med?
    Antagligen för att dom trodde dom skulle kunna köra över dig, men där sprang dom in i väggen.

    Kommentar av jesse — 19 april 2009 @ 22:49

  32. Jag måste säga att jag inte alls finner att det gick bra för Christian. Hans motståndare var inte särskilt bra, men Christian var tydligt osäker och gick aldrig riktigt igenom argumenten (fast då hade han visserligen inte fått igenom några egna åsikter, med tanke på offensiven hos de två andra). Men det här är sånt man blir bättre på varje gång man gör det. Christian, jag är övertygad om att du kommer att klara det här bättre i framtiden.

    Kommentar av fri — 19 april 2009 @ 22:54

  33. Tiden för debatten var ju också jävligt snålt tilltagen hur fan ska man hinna formulera något som är så svårt att förklara när stora delar av befolkningen (och inte bara i Sverige) inte förstår själv resonemanget, de har liksom hängt upp sig på att det är stöld och vi är skurkar, och då behöver man inte lyssna på oss, för allt skurkar säger är lögn och förbannat skitsnack. Vi måste ha kraftfulla argument och välformulerade meningar. Men det räcker inte, först och främst måste själva debatten få en chans att utvecklas, och inte avslutas precis innan diskussionen kommit igång. För då står man där, med byxorna nere, och det enda som egentligen blir sagt är att fildelning är stöld och att vi är hemska människor som vill stjäla från andra. Och tyvärr är det nog den bilden som sänds ut till tv-sofforna till alla internetanalfabeter.

    Men du kan Christian, du skriver en av de bästa bloggarna på nätet, du kan formulera dig och du kan framföra saker på ett intressant sätt och sakligt vis. Men med debatter på 5 minuter kommer man ingenstans.

    Men nu visar vi att det är allvar och går och röstar den 7 Juni, Rom byggdes inte på en natt 🙂

    Kommentar av Marcus Nilsson — 19 april 2009 @ 23:07

  34. DN sluter upp på den nattsvarta kontrarevolutionens sida:

    http://www.dn.se/opinion/signerat/parasiternas-paradis-1.847323

    Busdkap: folket skall berövas internet och kunskap reserveras för de rika. Det är brutal klasspolitik. Ingenting annat. Folket skall till varje pris förslavas, är agendan.

    Peter Wolodarskis smutsiga illfundighet är solklar. Problemet definieras korrekt: ett bristfälligt betalningssystem, som underminerar värdefullt journalistiskt arbete. Boten kurerar sjukdomen genom att döda patienten och står dessutom för skamlöst samhällsekonomiskt resursförstöring genom utkrävande av marknadsmässig styckeprisersättning för en vara med fallande styckkostnader, vilket är nationalekonomiskt pristeoretiskt elementum benäget begravet av den nationalekonomiska vetsnskapens dödliga retrovirus: nyliberalismens intellektuella HIV.

    Den korrekta lösningen, som Peter Wolodarski utmärkt väl själv förstår, är offentlig finansiering genom skatteuttag med kraftig progression. Peter Wolodarski har nu definitivt definierat sig själv som en skurk, en bedragare, och ett viljelöst redskap åt det despreata reaktionära monopolkapital som nu går till ursinnig attack mot folkets välfärd, frihet och medborgerliga rättigheter genom öppen destruktion av modern teknologi, avsiktligt underminerande av demokratins grundvalar; med all kraft skall utveckling, framsteg och tillväst vandas i8 sin motsats; klockans visare tvingas nu att att gå moturs. DET är Peter Wolodarskis agenda. Det är bara värt förakt.

    Kommentar av ubbe — 19 april 2009 @ 23:10

  35. Du är för lugn med tanke på hur kort tid du har på dig. Du har snabba, precis argument. Det har vi sett i din blogg. Även om inte de andra i rummet kommer förstå, kommer 90% av de som tittar göra det. 🙂

    Kommentar av marcus — 19 april 2009 @ 23:17

  36. Hey, bra jobbat! 🙂
    Jag håller inte med om att du skulle vara mer aggressiv , Christian. Det blev så tydligt vem som var den som hade mest att komma med. Det var tydligt att du visste vad du skulle säga – och din attityd var så mycket mer resonabel och gav ett mycket mer intelligent intryck än sandlådestilen på andra sidan bordet. 😛 Det blev nästan lustigt, så markant skillnad var det. Du gav mycket effektiva svar som alla visade på kärnan i vad pp står för. Men du kunda ha begärt att få ordet av programledaren, så hade du fått det, det är bara att visa med fingret eller fråga trevligt – så måste de ge dig chansen att svara – det behöver inte vara mer aggressivt. Något att tänka på inför nästa gång! 🙂

    Kommentar av Nea — 19 april 2009 @ 23:19

  37. En mycket bra insats, Christian – du höll dig lugn och saklig när du lade fram dina argument och förde fram många bra poänger. Jag tycker det är en viktig poäng att dagens lagstiftning blir omöjlig att forcera utan att skapa ett övervakningssamhälle, just därför *måste* en förändring ske.

    Magnum Coltrane Price var också vettig, han kändes inte helt enveten utan verkade faktiskt lyssna. Han känner sig förstås pressad för han ser ingen självklar lösning för hur han ska fortsätta framåt.

    Dick verkade däremot helt bakom flötet och borde inte ha deltagit alls:
    – ”man stjäl från folk som inte har nåt”
    – ”vi talar om en miljonindustri där tiotals och åter tiotals miljoner tjänas i Pirate Bay”
    – ”så du menar att om du har ett stall med bilar och folk vill råna banker, då är det inte kriminellt att du har det stallet…”

    vad fasen yrade den där karln om egentligen?

    Du behöver inte alls tuffa till dig, lämna den biten åt Falkvinge. Du är som bäst när du bara fortsätter vara som du redan är! 🙂

    Kommentar av Patrik — 19 april 2009 @ 23:22

  38. Känns viktigt att försöka vända på den här ”stöld”-retoriken. Det är så tröttsamt att folk likställer fildelning att sno en bil typ. Det handlar ju mer om att spana in någons bil och sedan gå hem och bygga sin egen replika.

    Kommentar av Robert — 19 april 2009 @ 23:33

  39. Programmet återfinns här: http://svtplay.se/v/1525275/agenda/del_13_av_19

    Kommentar av Andreas B — 19 april 2009 @ 23:37

  40. Lutar nog mest åt att du framstod som amatören i debatten, men om motståndaren är en medievan professor som Dick Harrison så måste man nog ha extremt bra debatteknik för att vinna i retoriken. Musikern gjorde knappast något intryck alls. Men mest kommenterar jag för att jag kom på ett argument som du kanske hade haft nytta av.

    Harrison är missnöjd för att han inte tjänar några pengar på en lärobok han skrivit, och skyller det på fildelningen. Missnöjet är inte förvånande; läroboksskrivande har länge varit ett sätt för universitetslärare att tjäna extra pengar — först skriver man boken (vilket i fulare fall inte är så mycket jobb), sedan använder man sitt inflytande i kollegiet till att få in den som obligatorisk kurslitteratur (på ju fler kurser desto bättre), och sedan lutar man sig tillbaka och tar emot royalties (tills det är dags att ge ut nästa reviderade upplaga, för att döda andrahandsmarknaden). Traditionellt har detta mest räckt till att ”sätta litet guldkant på tillvaron”, men i dagens internationaliserade värld finns det författare som blir rika på sina läroböcker.

    Det hela låter kanske rätt och riktigt när Harrison kräver lön för sin möda, men hur ser pengaströmmen ut? Harrison får pengar av förlaget, som får mycket mer pengar av studenterna, som i sin tur får sina pengar från CSN (dvs. antingen staten som studiebidrag eller studenterna själva som studielån). Staten betalar även (via Lunds universitet) Harrisons ordinarie professorslön, så vore det inte mer rationellt om han kunde få direkt betalt (t.ex. i form av ett anslag från Vetenskapsrådet eller fakulteten) för att skriva boken, på villkor att den blir fritt tillgänglig? På så vis tjänar man in det som nu är förlagets andel av kakan, och Harrison skulle inte behöva vänta de tre år det tog att skriva färdigt boken på att få lön för första årets möda! 😉

    Det är också litet märkligt att höra en historiker tro så stenhårt på copyright, för han borde ju veta att upphovsrätten har förändrats storligen genom seklerna. På 1400-talet kunde en upptäckare (via dåtidens motsvarighet till Non-Disclosure Agreements; googla på Tartaglia vs. Cardano) kräva kontroll över hur informationen spreds — detta eftersom informationen i sig var en värdefull vara. Sedan kom boktryckarkonsten, information blev plötsligt mycket enklare att sprida, och grunden för akademiska meriter förändrades; från att ha betonat innehav av kunskap så blev det viktiga nu vad man hade producerat, och principen ”publish or perish” etablerades. Då gällde det torra fakta, idag ser vi samma utveckling för de ”konstnärliga” aspekterna av verk.

    Kommentar av Lars Hellström — 19 april 2009 @ 23:41

  41. Jag förstår inte detta… Med dessa ”kulturarbetare” som gnäller över förlorad arbetes inkomst.

    Låt oss ta följande exempel:
    Jag tillverkar hjul i trä till vagnar som man använder för transporter mellan två städer.
    Då uppfinner någon gummi däck som rullar både snabbar och mindre ljudligt som även slinter mindre på vägen…
    Vad göra?
    Om jag ska agera enligt Skivbolag/Filmbolag osv.
    Då lobbar jag hos transportstyrelsen att man måste förbjuda gummi däck för jag säljer inte mina trähjul längre. Att ingen längre är intresserade av mina trähjul och anser att dessa är förlegade bryr jag mig inte om. För har jag tjänat pengar så här i alla år så ska jag kunna fortsätta göra det! Det är min rätt!
    Eller så köper jag in mig på tekniken och börjar tillverka/sälja gummi däck jag med och därmed ändrar mig och börjar sälja något som mina kunder är intresserade av…

    Dvs.
    Jag har absolut inget intresse av att köpa cd/dvd/blueray-skivor överhuvudtaget.
    Jag vill ha det digitalt på bättre medium, så jag enkelt kan flytta det från min dator till min mp3-spelare osv.

    Som någon uttryckte det, hade nöjesindustrin varit lite smart hade de kvävt tpb i sin linda genom att köpa upp dem och göra det hela till en betalsida. Där man t.ex fick betala 30öre per låt.

    Jag skulle ju tycka att det var bättre tjäna 30öre per låt än förlora miljarder som de anser att de gör.

    Vad jag försöker säga är att:
    Om man säljer en produkt som inte längre är intressant för sina kunder, jamen då får man för helvete ändra om den tills den blir intressant igen?

    Kommentar av Helt sjukt — 19 april 2009 @ 23:50

  42. Jag tror att ditt framförande mottogs mycket bättre hemma i stugorna än de två andra. De lät ju bara som arga terrier som var besvikna på att skadeståndet inte blev mer än 30 miljoner. Är det något som folk är upprörda över så är det just det. Håller inte alls med Lars Hellström i kommentaren ovan att Christian var den som framstod som amatören. Du visade ett lugn och en saklighet jag tror folk tilltalas mer av än Dick & co.

    Den bästa delen i debatten som speglar just detta väldigt bra var när Dick gjorde jämförelsen med bilstallet där rånare kunde låna bilar för att begå brott. Ditt svar, väldigt kort och som visade på motståndarens bottenlösa omognad var klockren: ”Det där har ingenting med upphovsrättslagstiftningen att göra”.

    Keep it up så är vi snart i EU.

    Kommentar av Andreas B — 19 april 2009 @ 23:54

  43. bra debatt. det som är synd är att argumentet ”men det är ju att ta något man inte betalat för” aldrig kommer att försvinna ut debatten. anledningen är kanske att det tar mer än 1-2 meningar att förklara varför det inte stämmer.

    Kommentar av samuelsonning — 19 april 2009 @ 23:57

  44. håller annars med 37. gillade musikern, bedömer honom som möjlig att konvertera 🙂

    Kommentar av samuelsonning — 19 april 2009 @ 23:59

  45. Debatterna ser ofta ut på samma sätt, vi (piratsidan) argumenterar systematiskt och besvarar det som våra motståndare häver ur sig. Däremot får vi aldrig några svar på de frågor vi ställer utan de bara upprepar samma tomma argument som vi redan plockat sönder och gör sitt bästa för att blanda bort korten i debatten. Om vi ska vara hårdare på något sätt så är det med att glra klart vilken fråga det är som diskuteras (e.g. PirateBay-domen som sådan), hela tiden tvinga tillbaka diskussionen, påpeka att motståndarna undviker att svara, uppmärksamma när de upprepar redan söndermosade argument, samt att vi konsekvent bör återgå till den just där diskuterade sakfrågan.

    Jag kan sedan bara instämma i att Christians lugna hållning är rätt väg, det är inte vi som är desperata och saknar sakargument.

    Kommentar av LEJon — 20 april 2009 @ 0:03

  46. […] Om domen i Agenda 21.15 ikväll Ikväll är jag med i Agenda, som sänds i SVT2 söndag den 19 april kl 21.15. Jag diskuterar domen mot The Pirate Bay […] […]

    Pingback av Top Posts « WordPress.com — 20 april 2009 @ 1:19

  47. Trollargument, men sen är det det lilla problemet att de senaste 20 åren har det vimlat av troll på nätet (troll tar alrdrig slut). Tradigt, dock har du min röst.

    mvh

    /Pastorn

    Kommentar av Pastor Bentonit — 20 april 2009 @ 5:05

  48. […] har precis sett agenda från igår  kl 21:15 där Christian Engström ordbattlade mot en författare och en musiker. Min första tanke var att det var en något ojämn […]

    Pingback av Agenda - Enström vs Magnum + Dick « Alexchandra - jetzt mit dem blog — 20 april 2009 @ 7:26

  49. Något som slår mig överlag är att det alltid påpekas att man inte får kopiera upphovsrättskyddat material i Sverige. Det är ju fel, vi får ju kopiera och ge till våra nära och kära. Dra gärna upp det i någon debatt. Som det är nu så nöts det in att kopiering alltid är förbjudet.

    Kommentar av Chrisse — 20 april 2009 @ 7:51

  50. Chrisse: eller så gör man tvärtom och kapar argumentet genom att fråga motståndaren ”gjorde du aldrig blandband när du var ung?” På samma sätt som de påstår att fildelning är stöld kan man sålunda påvisa att de faktiskt är/har varit fildelare själva fast på analogt vis. Sen får de förklara varför det är lagligt att göra blandband men inte att göra blandmappar till mp3-spelaren via nätet. Och då har vi vänt slaget, de måste nu försvara sig istället för att attackera oss.

    Kommentar av Sidvind — 20 april 2009 @ 8:29

  51. Bra jobbat, trotts motståndarnas ivriga försök att trolla höll du dig lugn och undvek att mata dom. Du har min respekt.

    Kommentar av Anonymous — 20 april 2009 @ 8:39

  52. Jag är 63 år och har tills för några år sedan mestadels känt mig stolt över min egen generation. Idag är förhållandet det motsatta. Efter att igår ha hört Dick Harrison får jag nog skaffa mig en varmare pirattröja för att även kunna visa mig utomhus. Dick Harrison visar en stor vrede över att hans studenter gratis laddar ned en bok han skrivit under 3 års tid. Han är väldigt lycklig över att tingsrätten vill stoppa 4 unga människor i fängelse och låta dem betala fantasisummor, för nu får han ett vapen mot sina egna studenter. Vad det gäller en universitetsanställd så kommer pengarna till dennes lön och kunskapsuppbyggnad från skattepengar, därför att själva tanken med tex. en professur är att denna kunskap skall spridas till många. Jag vet inte hur fallet är med Harrison, men i många fall sker nog även en hel del av sådant författararbete på betald arbetstid. Studenternas kurslitteraturlista är idag oerhört omfattande och dyr. Det är också väldigt vanligt att lärare som Harrison skriver egna kursböcker som ska prånglas ut på studenterna, istället för att hjälpa studenterna med fritt föreläsningsmateriel. Många av dessa böcker är långt ifrån nödvändiga för studenten, vilket kan vara svårt för denne själv att avgöra. Jag hoppas att Harrison igår tog bort myten om snåla, giriga pirater och istället placerade den stämpeln där den faktiskt hör hemma.

    Kommentar av Ulla — 20 april 2009 @ 9:23

  53. Ang. aggressiviteten så behövs den inte. Kolla bara på debatten mellan Jan och Peter där Peter bara skriker och är dryg och sedan får sig en tillsägelse av Karin. Nej Chrisitian, vi pirater måste fortsätta ha bilden av oss som trevliga personer och inte som dryga jävlar som den där professorn. Vad han inte verkar tänka på är varför studenterna kopierer och det är för att de har ansträngd ekonomi och inte ska det vara så att kunskap och information endast ska vara tillgänglig för ”överklassen”. Att våra motståndare ligger mellan 5-10 år efter oss såväl tekniskt och deras argument likaså, kommer att göra oss till vinnare i slutändan. Jävligt tråkigt att dem fortfarande påstår att det är stöld hela tiden. Du borde kanske kontra med att det är som att fråga grannen om du får låna gräsklipparen och då får dig en sprillans ny gräsklippare av honom samtidigt som han har kvar sin och inte att du tar hans gräsklippare.

    Kommentar av MRHAMA — 20 april 2009 @ 11:05

  54. @Ulla:
    Roligt skrivet om behovet av varmare pirattröja. Jag håller med om Harrison – att bara ha mage att hänvisa till de egna studenternas piratkopiering av hans böcker istället för att ge dem tillgång till materialet. Ser han sina egna studenter som kunder eller vad?

    Kommentar av Tor — 20 april 2009 @ 12:47

  55. Lars Hellströms kommentar (#40) var väldigt intressant. Hur mycket är det Dick Harrison förlorar i pengar? Hur ställer han sig till alternativ kurslitteratur? Hur mycket förlorar han på begagnad kurslitteratur?

    Kommentar av dallben — 20 april 2009 @ 15:06

  56. Någon måste bemöta Dicks argument i dessa debatter.

    För det första säger han sig ha förlorat hundratusentals kronor på utebliven exemplarsförsäljning. Den siffran har han ju dragit fram ur … luften. Hur många av hans studenter sitter _egentligen_ med hans litteratur på inscannad PDF? Var finns hans böcker utlagda menar han? Inte på TPB uppenbarligen.

    För det andra säger han att TPB dragit in tiotals miljoner. Det har han hittat på själv. Till och med åklagaren hävdar _en_ miljon. Om det vore så lukrativt, varför inte starta en konkurrerande verksamhet?

    För det tredje påstår han att piratkopiering blivit olaglig i fredags? Vad menar han med det? Han kan ju inte mena att det var tillåtet enligt svensk lag innan. Naturligtvis är upphovsrättsbrott olagligt, frågan om TPBs eventuella medverkan till densamma är ju en juridisk teknikalitet och förändrar inte den saken. På vilket sätt förändrar denna websidas vara eller icke vara en piratkopierares verksamhet?

    Kommentar av Jonas B. — 20 april 2009 @ 16:02

  57. förskoj skulle googla ja på dicken plus torrent och fick fram några ljudböcker som svar, så några av hans böcker finns ute på nätet.

    vad yra karln om igentligen, studenter har alltid kopierat studie medel, eller sålt vidare i andra hand.

    kan man inte starta en facebook grupp, vi-stjäl-din-bil-för-det-är-samma-sak-som-fildelning. med dick harrison, stefan sauk,lisa marklund och jan guillou som heders medlemmar. 😀

    Kommentar av pros — 20 april 2009 @ 17:08

  58. […] Go here to read the rest:  Om domen i Agenda 21.15 ikväll […]

    Pingback av Om domen i Agenda 21.15 ikväll | Farbror Barbro — 20 april 2009 @ 17:13

  59. > Vad det gäller en universitetsanställd så kommer pengarna till dennes lön och kunskapsuppbyggnad från skattepengar,
    > därför att själva tanken med tex. en professur är att denna kunskap skall spridas till många.

    Mycket bra poäng, vi kanske borde börja kalla Dick för ”tjuv” framöver?! 🙂

    Kommentar av Patrik — 20 april 2009 @ 17:31

  60. Den amerikanske presidenten Nixon kallades ju för ”Tricky Dick” och ingen ville väl köpa en begagnad bil av honom…

    Har vi nu fått en egen ”Tricky Dick” här hos oss… I Sverige?

    Kommentar av Hans J — 20 april 2009 @ 18:02

  61. @Patrik, jag håller med så klart! Vi betalar alltså Dick, med skattepengar för att sitta och skriva böcker som han sedan säljer som privatperson och tjänar massa pengar på. Är det rimligt kan man fråga sig, snacka om stöld? Det är riktigt stöld, som i ta saker från någon som inte har de kvar sedan! Men Professor Dick är ju inte direkt en rimlig männsika heller, är det inte han som håller på och uttnyttjar sina studenter? Det är uppenbart att han tillhör typen som tror att han alltid ska få som han vill och får han inte det så är det alltid någon annans fel.

    Kommentar av leplaid — 20 april 2009 @ 20:33

  62. Ok, jag kanske var lite för upprörd. Bäst att lugna ner sig och bemöta argumenten sakligt, precis som Christian gör i debatten. Motståndarsidan har ju ändå aldrig sakliga argument och det är bra för oss. Ser man till Piratpartiets medlemsantal så är det ju uppenbart att svenska folket genomskådar deras dåliga lögner och giriga gapande.

    Kommentar av leplaid — 20 april 2009 @ 21:26

  63. Jag är fortfarande arg, inte på debatten, Agenda eller att det var en ganska svag insats från Christians sida. Jag är arg för att upphovsrättskritiker alltid skall skällas mot artister, författare och förläggare mm. Andra partier får ibland en hel internljuv i en morgonsoffa där de i lugn och ro kan förklara sin filosofi och där de i förväg fått läsa frågorna så att det inte blir chockartade svar.

    Men detta har aldrig hänt med Piratpartiet trots att det just nu är det mest intressanta partiet i Sverige. Feministiskt Initiativ har fått flera liknande internjuver och nu senast i TV-programmet Ystad-Haparanda.

    Kommentar av kenny_lex — 20 april 2009 @ 22:14

  64. […] Christian försökte visa hur det är omöjligt att i praktiken stoppa fildelning, hur det inte ens egentligen är önskvärt. Att det enda sättet är att införa ett STASI-samhälle, vilket inte borde vara ett alternativ. Som vanligt började och slutade diskussionen där, eftersom det var precis så långt man kom. Snacket fortsatte några minuter till, men det gav inte mer för den sakens skull. […]

    Pingback av Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Agenda och konsten att prata olika språk när båda pratar svenska — 20 april 2009 @ 23:33

  65. Det spelar ingen roll. Engström lallade på som ett fån utan att kunna svara på frågor. Faktum kvarstår, Harrison och Coltrane skapar något som Engström vill ge bort – det är ingen åsikt utan ett faktum och om piratröreslen inte kan se något problem i det så har ni allvarliga problem.

    Att dela med sig av det man själv skapat är fint. Att dela med sig av det andra skapat är något helt annat.

    Kommentar av LB — 21 april 2009 @ 14:03

  66. Jag vågar också gissa att ni som hänger här inte har någon tillräcklig begåvning för att kunna skapa något som är attraktivt på en fri marknad. Skillnaden på er och Engström i förhållande till Coltrane och Harrison är att de sistnämnda har en hel del av det sitt arbete på TPB. Ingen av er här har det för ni har inte den förmågan utan ni vill ha tillgång till deras arbete. Det är otrevligt.

    Kommentar av LB — 21 april 2009 @ 14:07

  67. Här är lite läsning för hur det kan uppfattas när man vill dela med sig av andras arbete.

    http://bigtweet.com/c/b/twitter/tkj/hzRFI

    Kommentar av LB — 21 april 2009 @ 14:13

  68. nu blev det inte så mycket prat om själva domen. men tycker du ska peka på att upphovsrättslagstiftningen hela tiden har skärpts som du mycket väl vet om. Kanske kan vara värt att ta upp att de här rättigheterna hela tiden blir viktigare för företagen i väst och att de därför skyddas med näbbar och klor. Det går att göra myeckt större vinster på att bara ha ett patent eller upphovsrätten till ett verk än att publicera och producera det eller ha licenser på patent

    Kommentar av Beholder — 21 april 2009 @ 16:52

  69. Tycker det gick förhållandevis bra, man kan inte förvänta sig så mycket av en 5 minuters pajkastningsdebatt på TV. Men för det första tror jag att det är bättre att synas än att inte delta alls och för det andra gav Christian ett mycket bättre intryck än vad Dick & Co gjorde. Christian kunde ha varit knäpptyst hela debatten och ändå gått hem med segern så som dom höll på. Och det har bevisligen lockat in en å annan anti-pirat hit till bloggen. 🙂 Fortsätter det så här så är pp i riksdagen nästa val. 🙂

    Kommentar av Mårten — 22 april 2009 @ 0:44

  70. Måste tillägga också att jag tycker argumenten från Christian var bra. Problemet var väl möjligen att det inte går att reda ut alla missförstånden som Dick & Co lyckades få fram på så kort tid. Men tror det var bra att inte hamna i fällan att försöka förklara varför de var fel (vilket nog dom flesta där hemma insåg själva) utan istället få fram vad pp står för och sådär… hur som helst så bra jobbat. 🙂

    Kommentar av Mårten — 22 april 2009 @ 0:52


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.