Christian Engström, Pirat

12 mars 2009

Ipred-debatt på Tekniska Muséet

Filed under: delad kultur,Ipred — Christian Engström @ 19:28

Igår var jag på debatt om privatpolislagen Ipred på Tekniska Muséet. Paneldeltagarna hade väldigt olika utgångspunkter, och någon samstämmighet uppnåddes förstås aldrig. Men det var en mycket intressant debatt på många sätt.

Ipred-debatt på Tekniska Muséet

Ipred-debatt på Tekniska Muséet

Kristina Ahlinder, vd för Svenska Förläggareföreningen, var först ut. Hon sa att bokbranschen är hårt drabbad av piratkopiering på internet. Inte bara ljudböcker, utan all litteratur fildelas i mycket stor omfattning, menade hon. Om inte piratkopieringen upphör kommer den svenska utgivningen av kurslitteratur avstanna helt. Därför ser hon fram emot att Ipred ska träda i kraft. Då kommer Förläggareföreningen ta till krafttag. ”Vi har inte kämpat för den här lagen för att inte använda den”, sa hon.

Det som förvånade mig mest med Kristina Ahlinder var hur emotionellt engagerad hon uppenbarligen är i frågan. Jag skulle vilja beskriva henne som direkt hatisk mot allt som har någonting med pirater eller fildelning att göra. Jag försökte byta några ord med henne efter seminariet, men hon vägrade att prata med mig eftersom jag var pirat, och såg ut som att hon helst av allt skulle vilja ge sig på mig med knytnävarna. Under de senaste åren har jag pratat med många branschföreträdare som i och för sig tycker illa pirater och fildelning, men vi har ändå alltid kunnat föra en civiliserad diskussion även om vi hade olika åsikter i sak. Därför blev jag väldigt förvånad av att träffa Kristina Ahlinder.

Under debatten var hon också mycket upprörd över att internetleverantörerna inte ”tar sitt ansvar”, som hon uttryckte det. De borde stänga av kunder som bryter mot upphovsrätten, och det skulle inte behövas några domstolsförhandlingar för det. ”De kan inte säga att de bara står för linorna” sa hon.

Per Nygårds från branschföreningen IT och Telekomföretagen påpekade lite stillsamt att internetoperatörerna faktiskt är förbjudna att gå in och granska vad deras kunder använder nätet till, och att branschen inte har någon som helst önskan att sluta vara neutrala förmedlare av en teknisk tjänst. Att han inte lyckades få Kristina Ahlinder att byta åsikt behöver jag antagligen inte säga.

Per Strömbäck från Dataspelsbranschen hade väl i grunden samma inställning som Kristina Ahlinder, alltså att Ipred är bra och kommer leda till att fildelningen minskar, men han lyckades åtminstone uttrycka den åsikten utan att framstå som fullständigt rabiat. Han tyckte att det är orättvist att de som vill försvara upphovsrätten framstår som bakåtsträvare, medan piraterna representerar det nya.

På en fråga om The Pirate Bay sa han att han inte ville spekulera om vad domen kommer att bli, men att om de skulle bli friade, då måste lagen skärpas.

Anti Avsan är riksdagsman för moderaterna och hade hoppat in istället för Ulrika Karlsson (m). Innan han blev riksdagsman jobbade han som domare, så han ägnade nästan all sin tid åt olika inomjuridiska resonemang som gick ut på att den som blir utsatt för oriktiga eller oskäliga krav från upphovsrättsinnehavare kan försvara sig i domstol.

Att det är förenat med mycket stora kostnader och risker för en vanlig barnfamilj att ta juridisk strid mot ett storföretag nämnde han inte alls. Just det här sättet att resonera är ju mycket vanligt hos jurister, att de helt och hållet bortser från kostnaderna för att driva en process, utan bara ser det ur ett snävt juridiskt perspektiv där de varken tar hänsyn till advokatkostnader eller att styrkeförhållandet mellan parterna är extremt ojämnt.

Att lagen kunde missbrukas av mindre nogräknade upphovsrättsinnehavare avfärdade han med att det inte är värre än att vissa företag skickar falska fakturor.

Ur det här mycket snäva perspektivet menade Anti Avsan att Ipred var någonting fullständigt naturligt och inte alls något stort steg.

Rasmus Fleischer från Piratbyrån och Copyriot höll förstås inte med om det, utan påpekade att det är just de många små stegen mot ett korporativt system som är problemet. Det är ju knappast de enskilda kreatörerna som kommer att utnyttja Ipred och liknande lagar, utan just storföretagens organisationer.

Han framhöll Frankrike som ett varnande exempel, där polisen och de stora upphovsrättsinnehavarna håller på att sätta upp ”Joint Investigation Teams” för att i mycket intim samverkan klämma åt medborgare som de anser bryter mot upphovsrätten. Frankrike har också infört lagstiftning som går ut på att internetleverantörerna blir skyldiga att stänga av personer som upphovsrättsorganisationerna utan inblandning av någon domstol pekar ut som fildelare.

Pelle Snickars från Kungliga Biblioteket var mycket bekymrad över den direkta inverkan som Ipred kommer ha på KB:s verksamhet. Hittills har all deras planering syftat till att bygga ett öppet trådlöst nätverk där de kan göra så mycket som möjligt av sitt material tillgängligt på ett smidigt sätt. Nu kommer de antagligen få ge upp de planerna för att de inte vågar ha ett öppet nätverk. Nyheter24 skriver mer om det här.

Anti Avsan försökte bemöta den kritiken med att prata om att KB rent juridiskt inte skulle vara ansvariga, och antagligen skulle vinna en domstolsprocess, men Pelle Snickars förklarade att de överhuvudtaget inte ville hålla på och ägna sin tid åt att svara på kravbrev från upphovsrättsjurister, så följden blir nästan säkert att de avstår från sina planer istället.

Uppdatering: Anti Avsan har bloggat om just den här delen av debatten, ser jag via Michael Gajditza.

Idag skriver för övrigt Pelle Snickars en debattartikel i SvD där han lovordar Googles projekt att scanna in all världens böcker och göra dem tillgängliga elektroniskt. Debatten på Tekniska Muséet handlade ju i första hand om Ipred och inte så mycket om upphovsrätten i största allmänhet, men det är helt klart att upphovsrätten ställer stora hinder i vägen för arkiv, bibliotek och muséer (ABM-sektorn, som jag fick lära mig att det heter).

Sammanfattningsvis bjöd debatten på Tekniska Muséet på väldigt olika perspektiv.

Svenska Förläggareföreningen lyckades etablera sig som den mest extrema representanten för dem som krampaktigt vill hålla fast vid det gamla till vilket pris som helst, oavsett vad det får för konsekvenser för samhället i övrigt. Kungliga Biblioteket och Piratbyrån fick stå som representanter för dem som har en mer positiv framtidssyn, men som känner oro för vart lagstiftningen är på väg.

Och den moderata riksdagmannen ser jag som en ganska typisk representant för politikerna som i och för sig säkert inte vill något ont, men som helt enkelt inte förstår vilken skada de håller på att ställa till med genom att blint lita på upphovsrättslobbyn. Den typen av politiker finns det tyvärr väldigt många av i riksdagen och andra beslutande församlingar idag.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet om 3 månader och riksdagsvalet 2010.

…………

Andra som kommenterar debatten: Michael Gajditza, Satmaran, Erold, Henrik Alexandersson, Intensifier, JRL

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , ,

24 kommentarer

  1. För att vara 100% fullständigt sanningsenlig så laddade jag ner boken ”Beginning PHP5, Apache, MySQL Web Development” utgiven av Wrox bokförlag för nästan ett år sedan. Den var i form av en såkallad ”PDF”-fil.

    Jag tittade i denna pdf-fil och tyckte att det verkade vara en intressant bok så jag knatade 2 dagar senare ned till Akademibokhandeln på Mäster Samuelsonsgatan och köpte den för det mycket förmånliga priset av bara 409 kronor (Jag har kvittot kvar…). Jag har för länge sedan läst färdigt den…

    …och raderat den där ”pdf”-filen… 🙂

    Självfallet går jag och köper böcker – Det ska fan till att försöka läsa en bok på en bildskärm, det gör väl bara den som är fullständigt pank eller står ut med en rejäl huvudvärk eller är fullständigt överdrivet snål. I det beskrivna fallet skulle jag aldrig ens kommit på tanken att köpa boken om jag inte hade blivit uppmärksammad på den på det sätt jag blev.

    På samma sätt står Carina Rydbergs bok ”Den högsta kasten” i bokhyllan. Vem i hela friden skulle ”ladda ner” den från ”The Pirate Bay” för att läsa den på en bildskärm eller för att skriva ut den på en egen skrivare. Bara den som inte har snudd på pengar till mat.

    Carina kan vara helt lugn. Hon förlorar inte ett öre på att hennes böcker verkar finnas för nedladdning någonstans. Det fungerar bara som reklam. Självfallet ställer hon till ett herrans oväsen – ju mer det talas om henne desto större PR är det för hennes böcker. Och då köper naturligtvis den intresserade böckerna.

    Jag tror ju att just böcker är det som riskerar att laddas ned allra minst ffrån ”nätet” ändå var det alltså Kristina Ahlinder från förläggarföreningen som var mest irriterad över piraterna. I mitt fall så har existensen av böcker på Internet genererat väsentligt ökade intäkter för förlagen och författarna. Intäkter som inte hade genererats utan exponering på Internet.

    Kristina Ahlinders reaktion tycker jag tyder på en missuppfattning. Hon skadar nog mer författarna än skyddar dem genom sin inställning.

    Kommentar av Hans J — 12 mars 2009 @ 20:00

  2. Bra, men det heter museet, inte ”muséet”.

    Kommentar av btw — 12 mars 2009 @ 20:04

  3. Haha, ge mig en ”bokskrivare” så slutar jag köpa mina böcker…:D

    Kommentar av Marcus — 12 mars 2009 @ 20:45

  4. Allt detta vet Kristina Ahlinder. Dvs att man inte orkar läsa fulla böcker på bildskärmen.
    Att få extrainkomster med utpressning av Svenska barnfamiljer är för svårt att motstå.
    Kommer inte att köpa en skiva, film, bok eller cd framöver. Blir det nåt så blir det begagnat.

    Kommentar av Fritt Fall — 12 mars 2009 @ 21:06

  5. […] sätt – via en öppen tracker. Jag känner till skillnad från hur Kristina Ahlinder kände under IPRED-debatten på Tekniska Muséet, att det är betydligt mer moraliskt försvarbart att dela med sig om man gör det med ALLA, och […]

    Pingback av Hejdå OneSwarm, väkommen LittleShoot! « >> hannes2peer — 12 mars 2009 @ 21:17

  6. […] det här är spännande och något som måste bli ett upprop. Hallå: Christian, Rickard, Emma, Erik, med flera: människor från olika håll: ett upprop med krav på digital […]

    Pingback av Låt oss göra ett upprop för digital allemansrätt | Bloggtidningen — 12 mars 2009 @ 21:25

  7. Appropå böcker…

    Snickars sa en grymt bra grej -”Pirate bay bör vara default”, dvs han menade att det är utgångsläget man ska gå vidare från, det är så det kommer se ut och vara. Om det sen är TPB eller nån annan teknik eller tracker spelar ingen roll.

    Att bokbranschen (och andra branscher också för den delen) är så koncentrerade på att hata pirater och piratkopiering så de glömmer bort att ljudböcker t ex är ett otroligt plus.

    Enligt Bokindex ökade försäljningen av böcker 2006 (7,4%) och 2007 (4,1%) och troligtvis även 2008 kommer det vara en uppåtgående kurva.

    Det intressanta här är att branschen slåss för extra bonus försäljning som inte tidigare fanns. Visst fanns det ljudböcker, men de var för synskadade eller barn. Så dels verkar försäljningen av böcker öka och dels säljer dom massor av ljudböcker som folk aldrig skulle köpt innan (pga mobiltelefonen och musikspelaren).

    Så vad de gnäller om är att de inte säljer tillräckligt bra, de säger sig ha bra priser och fina lagliga tjänster, som dessutom skall konkurera med de nya marknaderna (som inte heller fanns förut vilket också är bonus) Iphone applikationer, Xbox onlinespel, ps3spel, ringsignaler, filmer och för att inte tala om livemusik etc.

    Det enda vettiga (vilket Snickars var inne på också) är att alla digitala exemplar blir lika billiga som de enklaste iphone apparna. Ett musikalbum ska inte behöva kosta mer än 10-20 kronor. En film ska inte behöva kosta mer än 10-15 kronor. En ljudbok likaså. När boken, filmen, musik, spelet etc blir så billigt att det inte känns nödvändigt att spara eller att det känns ok att radera då har de hittat rätt modell.

    Så är det med många iphone applikationer, du kan betala 7 kronor för ett enkelt spel som underhåller en timme eller två och du kan radera det när du tröttnar.

    Köper du en digital film eller ljudbok idag för 150:- så är det inget du vill slänga bort.

    Ganska enkelt egentligen. Dessutom, vilket är finessen, att när det är så billigt så finns det ingen anledning att piratkopiera om verket finns legalt.

    Kommentar av Perty — 12 mars 2009 @ 22:12

  8. Ytterligare en fundering…

    Den där ”PDF”-filen som jag nämnde i en kommentarer ovan var såvitt jag minns i PERFEKT skick!

    Varifrån kom denna fil? Jag har i och för sig inte gjort några stora ansatser att i efterhand hitta denna fil. Det är ju på så sätt med programmering, att man lär sig genom att genomföra de övningar och exempel som visas i böcker, inte genom att ”fuska” och bara kopiera in färdiga programexempel. I de flesta fall är det i varje fall så.

    Men varifrån kom denna fil? Det var alltså ingen scannad version. Det var en exakt kopia – såvitt jag kan erinra mig. Med alla fonter, illustrationer och ”tipsrutor”. Det var alltså en fil skapad av förlaget. Till och med troligen skapad från originalet som pappersversionen trycktes från…

    Jag skulle tro att filen släpptes ut med förlagets eller åtminstone tryckeriets goda minne. Det finns för väldigt många böcker på websiten ”http://www.amazon.com” möjlighet att studera utseendet på böcker innan man beställer dem. Man kan bläddra genom något kapitel och innehållsförteckning. Då ”tillgängliggörs” utdrag ur dessa böcker.

    Varför skulle någon på förlaget göra en KOMPLETT sådan fil? Om de nu inte VILL att den ska läcka ut och kanske dessutom VET att ingen normal person skulle läsa en sådan bok på en bildskärm. Det handlar då om marknadsföring.

    I så fall är det en verkligt perverterad teaterföreställning vi bestås! Vad vill en förläggarförening egentligen i detta fall med ‘propagandan’? Försöker de förklara för författarna varför dessa inte kan få speciellt mycket pengar? Försöker de förklara för aktieägarna varför utdelningen inte är större? Är enda sättet för författarna att ge ut sina böcker på ett eget förlag? Som Jan Guillou? Som Liza Marklund? Som andra författare på exempelvis piratförlaget?

    Då passar det kanske förläggarföreningen att SKYLLA PÅ PIRATER ?
    Fast de flesta förstår…

    Kommentar av Hans J — 12 mars 2009 @ 22:42

  9. Frankrike har inte infört den lagen du nämnde. Bara diskussioner än så länge.

    Kommentar av Peter — 12 mars 2009 @ 23:12

  10. Vissa förlag och författare verkar ändå förstå fördelen med internet och delar ut kompletta e-böcker gratis (exempelvis det amerikanska SciFi/Fantasy förlaget Tor).

    Kommentar av C-H — 13 mars 2009 @ 0:06

  11. […] […]

    Pingback av Solid Block of Ise » Blog Archive » The Bizarro Debate — 13 mars 2009 @ 0:55

  12. Det är sådana politiker som ger begreppet ”nyttig idiot” ett ansikte.

    Kommentar av Michael Gajditza — 13 mars 2009 @ 1:46

  13. Att du inte tog upp att Karin tyckte att ”jamen då kan vi lika gärna sätta alla författare i ett hus, som i sovjet, författarhus! Så sätt igång och skriv”, det var episkt.

    Kommentar av F — 13 mars 2009 @ 1:50

  14. Kristina borde läsa Eric Flints texter om upphovsrätt http://fridholm.net/2008/11/25/baen-free-library/

    Kommentar av Marcus Fridholm — 13 mars 2009 @ 2:19

  15. Om man går i en bokhandel, så är det mer eller mindre självklart att man ska kunna bläddra lite i en bok innan man köper den. Man slipper köpa grisen i säcken. Omvandlingen till internetsamhället har gjort att många köper böcker, musik och filmer via nätet, så att ha samma möjlighet att ”bläddra” i en bok på internet innan man köper den är inte så konstigt.

    Idag kan man låna både filmer, böcker och ljudböcker på biblioteket, men många människor bor långt från bibliotek eller arbetar så att de inte hinner gå på bibliotek. I ett modernt internetbaserat samhälle är fildelningssajterna en naturlig utveckling mot ett nytt förbättrat biblioteksväsende där all kultur finns tillgänglig för alla. Google har också tagit på sig att tillhandahålla all världens böcker och här i Sverige borde Sveriges Television öppna sitt enorma arkiv och göra det tillgängligt på nätet. Idag är det en bortglömd kulturskatt nedpackad i lådor på en vind.

    Det sjuka i piratdebatten är att både film- och förlagsindustrin hävdar att de drabbas hårt av nedladdning samtidigt som de ökar försäljningen och har rekordomsättningar. Det som inte slagit dem är att de kanske har rekordomsättningar just tack vare möjligheten till nedladdning. Det mesta som laddas ner skulle nedladdaren aldrig betala för att få tillgång till. Det är som en alernativ TV-kanal där man kan välja själv vad som går. Finns visserligen lagliga alternativ, men där saknas den bredd på utbudet som behövs, det dröjer länge innan aktuella filmer kommer ut och betalningsförfarandet är krångligt.

    Musik, böcker och film är beroendeframkallande. Ju mer som är tillgängligt, desto mer ökar suget, och detta genererar både ökad fildelning och även ökad försäljning. Perty hade dessutom helt rätt i att om man skulle kunna köpa musik, film och böcker för en försumbar kostnad, så hade troligen många fildelare faktiskt betalt för sig. Man köper inte en film för 150 Kr om man inte har en klar förväntning eller kunskap om att den är bra, men för 5 Kr skulle det inte spela någon roll. Genom att göra allt tillgängligt lagligt över nätet till en riktig låg kostnad, så skulle mediaindustrins omsättning troligen gå genom genom taket. Men giriga människor tänker ofta helt fel…

    Kommentar av Janne — 13 mars 2009 @ 7:47

  16. Du kunde även ha informerat att den moderate riksdagsmannen Anti Avsan innan han var domare, var polis. I mitten av 80-talet ledde han den omdiskuterade piketsyrkan ”Basketbollsligan” inom vaktdistrikt 1 på Norrmalmspolisen. Mer info om denna kontroversielle IPRED-lagstiftare finns här i artikel och kommentarer i Wikipedia:

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Anti_Avsan

    Kommentar av Konstitutionsdomstol - NU! — 13 mars 2009 @ 8:48

  17. @2: Ja det kan det göra, men muséer är också helt korrekt, eller var iaf en gång i tiden (se http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/159/40548.html) och borde därmed kunna användas än idag. Dessutom tycker jag att det ser bättre ut eftersom man då vet på vilket e man skall lägga betoningen 🙂

    Kommentar av Winterbay — 13 mars 2009 @ 10:51

  18. Kristina Ahlinder, var riktigt störande när hon hela tiden nämnde kurslitteratur. Utan olovlig kopiering skulle vi ha betydligt färre studenter eftersom det är DYRT med sådana böcker. De studenter vi har kvar skulle ha betydligt mindre med pengar kvar att leva på. Det är något positivt att man kan få tillgång till kunskap utan att bli ruinerad. Kunskap ska vara tillgänglig till alla och inte bara eliten.

    RSMS skötte sig utmärkt som vanligt KB-snubben var jag positivt överraskad av då han verkligen hatade IPRED och hade goda argument för detta.

    Kommentar av MRHAMA — 13 mars 2009 @ 11:25

  19. Några intressanta citat av riksdagsmannen Anti Avsan (m) i debatten:

    ”Det är klart att man är försiktig om man tror att man kan riskera någonting men jag har inte hört att några öppna nätverk skulle stängas

    Man måste ju veta vem som är skadegöraren. Om det nu skulle vara något faktiskt problem, om man mer eller mindre medvetet underlättar för sådant som inte är tillåtet, ja då kanske det är ett problem men det finns säkert tekniska lösningar på det också jag tror på teknikutveckling.”

    Teknikutveckling i form av filtrering då, eller vad?

    ”Men om man då vill gå vidare som rättighetshavare, ja då får man ju välja om man då ska gå till domstol och fortsätta med tex en intrångsundersökning kan ju vara aktuell, eller att man väljer att stämma direkt om man har tillräckligt mycket. Troligtvis har man ju inte det. Troligtvis så vet man inte vem som är skadegörare, utan i sådana fall så chansar man, och då får man ju välja hur man agerar själv.”

    Med andra ord, inom moderata riksdagsgruppen är man helt medveten om att bevisningen inte kommer att vara tillräcklig och att det blir chansen som avgör vem som anklagas och menar dessutom att husrannsakan kan komma ifråga vid fildelning. Är inte det ganska anmärkningsvärt?!

    ”Se’n vill jag också som en kommentar säga om det här med att internetoperatörer skulle stänga av användare. Den frågan har ju utretts och här har ju regeringen och riksdagen valt att inte gå vidare med lagstiftning, och det man väl säga delvis är av det skälet att, vem är skadegörare? Det tangerar ju de frågeställningar vi har varit inne på tidigare, att det kan drabba någon som inte skadegörare och det vore väldigt olyckligt, och det är därför man har avstått från att gå vidare med den frågan. Det är viktigt att de som är skyldiga till upphovsrättsintrång blir de som också blir föremål för de olika sanktioner som är möjliga och inte andra, tex. om man då har ett öppet nätverk.”

    För och främst, enligt Johan Linander (c) så drev moderaterna frågan om avstängning men fick ge sig på grund av motstånd från de andra partierna. För det andra verkar det minst sagt inkonsekvent att mena att man är mån om att sanktioner inte ska drabba någon annan än ”skadegöraren” i ljuset av det föregående citatet.

    Kommentar av Tor — 13 mars 2009 @ 11:26

  20. Hans J:
    Vissa förlag, tex Pragmatic Programmers, säljer både pappersböcker och PDF-böcker, om man köper båda får man rabatterat pris. Det praktiska med PDF-böcker (speciellt fackböcker) är (förutom att de går att fildela) att man kan söka i dem, samt ha med sig som referenslitteratur om behöver jobba när man är bortrest eller dylikt. Däremot är det bra att komplettera med pappersversionen när man väl ska _läsa_ boken.

    Skönlitteratur däremot skulle jag inte varken köpa eller ladda ner gratis som PDF/digitalt. I alla fall inte förrän det digitala pappret kommit ut till oss konsumenter 🙂

    Kommentar av Don Tomaso — 13 mars 2009 @ 12:38

  21. Här finns förresten Anti Avsans blogg.
    Är det någon som vill diskutera med honom?
    Just nu känner jag mig för deprimerad och bedrövad för att orka…

    http://antiavsan.blogspot.com/2009/03/civilrattsliga-sanktioner-ipred-debatt.html

    Kommentar av Mikael B — 13 mars 2009 @ 15:55

  22. @Don Tomaso:

    Många databöcker nuförtiden innehåller en CD-skiva med de programexempel som förekommit i den aktuella boken. Ofta brukar förlagen ha en websida där man kan ladda ned de programexempel som förekommit i den aktuella boken. Detta kan man göra vare sig man har den bok det handlar om. Detta är naturligtvis någonting annat än det du nämner. Jag har inte förut sett något exempel på det du nämner och tycker instinktivt att det verkar som om de försöker att ta betalt två gånger för samma sak…

    Hur som helst så är det ett artificiellt försvar för bokbranschen. Där finns inte den gamla inställningen till kunskap och kultur kvar. Där har banker och aktiespekulanter med senaste kvartalsrapporten i handen tydligen tagit över.

    Kommentar av Hans J — 13 mars 2009 @ 17:45

  23. […] By ws0d Läste Christian Engströms blogginlägg om debatten igår om IPRED. Tydligen så hade Kristina Ahlinder, vd för Svenska […]

    Pingback av Ljuvliga underbara « ws0d — 13 mars 2009 @ 20:13

  24. […] Märkligast är att vi har politiker som inte tycks se detta som ett problem. Till och med en före detta domare som är riksdagsman för moderaterna Anti Avsan kan debattera IPRED utan att nämna detta berättar Christian Engström. […]

    Pingback av Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Låt dem stämma om de vill… — 17 mars 2009 @ 0:29


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.