Christian Engström, Pirat

7 augusti 2008

Statsministern och verkligheten

Filed under: skyddat privatliv — Christian Engström @ 14:57
Fredrik Reinfeldt (m), statsminister

Fredrik Reinfeldt (m) i juni 2008

Till skillnad mot vad många förmodade visar det sig att statsminister Fredrik Reinfeldt fortfarande är i livet. Via TT låter han meddela att ”han inte är beredd att riva upp FRA-lagen från i juni, utan hoppas att den beställning till regeringen som riksdagen gjort om ska kunna tillfredsställa kritikerna”.

– Kul för dig, det är billigt att hoppas. Ain’t gonna happen, men hoppas på du, tänkte jag spontant med ett leende på läpparna när jag läste telegrammet.

Men när jag tänker på saken en gång till blir jag inte längre road, utan direkt oroad.

Regeringen Reinfeldt upplever sedan en dryg månad sin värsta politiska kris någonsin. Hanteringen har varit så valhänt att det trotsar all beskrivning. Utan att lyssna det allra minsta på vad kritikerna faktiskt säger, har regeringen med en papegojas envishet upprepat att alla har missförstått, och därmed basta.

”Alla tjänar på om debatten lägger sig” sa statsministern den 25 juni. Sex veckor senare hoppas han fortfarande på att kritiken ska blåsa över av sig själv.

Varför hoppas han det? Har han ingen kontakt med verkligheten alls?

När riksdagsbeslutet om FRA-lagen togs den 18 juni pågick fotbolls-EM, och jag tog då upp en trendgraf från Knuff som visade hur många inlägg som skrevs om ”FRA” jämfört med ”Zlatan”. Mitt under brinnande fotbolls-EM var det FRA-frågan som var på allas läppar. Utom statsministerns förstås, för han hade prioriterat att titta på fotbollen och befann sig i Österrike.

Nu är det OS i Beijing som står för dörren, och spelen invigs imorgon. Så här ser trendgrafen på Knuff ut idag om man jämför ”FRA” med ”OS”:

Säger inte den här bilden statsministern någonting? Hör han inte vad hans partikamrater eller andra borgerliga politiker försöker säga honom? Är Rosenbad helt avskuret från omvärlden?

Det känns som bunkermentalitet på ett mycket obehagligt sätt. Om verkligheten inte stämmer med kartan stänger man ute verkligheten. Istället för att hantera situationen som har uppstått drar man sig undan och förnekar att det finns ett problem. Det finns gott om exempel ur historien hur den här mentaliteten har drabbat beslutsfattare i olika pressade situationer, alltid med katastrofala resultat.

För vad händer om Sverige som nation skulle hamna i en riktig kris under den tid Fredrik Reinfeldt har kvar som statsminister? I FRA-frågan handlar det ju bara om en politisk kris för regeringen, och det värsta som kan hända är att regeringen får avgå och ersättas med en annan. Det ingår i de vanliga demokratiska spelreglerna, så det är inget särskilt allvarligt ur nationell synvinkel.

Men om det var en riktig kris som krävde en aktiv och handlingskraftig regering för att försvara svenska intressen? Även om det är den gemensamma säkerhetspolitiska bedömningen att det är svårt att tänka sig något direkt militärt hot mot Sverige inom en nära framtid, finns det ju andra kritiska situationer som kan uppstå och som kräver en regering som tar itu med verkligheten som den är, där och då.

Tsunamikatastrofen var ett exempel där svenska liv hängde på att regeringen handlade snabbt och verklighetsbaserat. Skulle regeringen Reinfeldt verkligen hantera en motsvarande katastrof bättre än den dåvarande gjorde? Inte med hjälp av bunkermentalitet i så fall.

Om Sverige plötsligt drabbades av en ny valutakris liknande den på 90-talet när räntan steg till 500%, skulle regeringen klara av att hantera en situation där läget förändras timme för timme? Inte genom att sticka huvudet i sanden och fortsätta upprepa samma mantra som de råkade säga dag ett i så fall.

Reinfeldts hantering av FRA-debatten inger oro även bortsett från själva sakfrågan. Har vi en statsminister och en regering som lever i samma universum som vi, och som har kontakt med den verkligheten i Sverige? Då är det på tiden att de visar det. Statsministerns senaste uttalande inger inte förtroende i det avseendet.

…………

Andra som skriver: SvD, Dagens PS, Aftonbladet, Expressen, Syrrans granne, GabrielleAttila, Tomas Lidholm, Opassande, Fritänk, Björn Wadström, Basic Personligt, Folkpartiet i Nacka, Annarkia, Pasteys plats, Svensson, Peter Hultqvist, Anna Troberg, Dick Erixon

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , fredrik reinfeldt

6 kommentarer

  1. Något jag funderar på, efter att ha följt PP:s olika framstående bloggare en tid, är:

    OM ni satt i en sådan position att ni kunde påverka riksdagen – skulle PP vara lika kompromisslösa som ni är nu?

    (Ni kan trots allt hamna i riksdagen om ni har tur, så det är något jag är fundersam över … tänk på att ni kan få min röst 2010 😉 )

    Kommentar av klokbok — 7 augusti 2008 @ 21:09

  2. Även om många bloggare fortfarande skriver om det så visar Google att antalet sökningar minskar drastiskt.
    FRA: http://thinfi.com/w5
    FRA-lagen: http://thinfi.com/w4

    Tittar vi sedan på Google Keywords så ser vi antalet sökningar i juli månad.
    FRA: 590 st
    OS: 1900 st

    Statistik är alltid svårt och i detta fallet är det egentligen statistik på två helt olika saker. Jag har plockat fram vad det svenska folket söker på och du visar vad det svenska folket bloggar om.

    Tyvärr verkar det finnas tecken på att ‘den vanliga svensken’ har slutat fundera på det hela och väljer att koncentrera sig på OS istället.

    Notering:
    OS finns i massor av olika ord och av den anledningen valde jag att precisera mig så att det endast är sökningar på endast ‘OS’ och ‘FRA’ som räknas. Detta för att filtrera bort sökord som tex ‘OS X’.

    Kommentar av Stefan — 7 augusti 2008 @ 21:33

  3. klokbok: Vi kommer självklart vara lika kompromisslösa. Vi har tre kärnfrågor som vi bygger vår politik kring, varav integriteten är den viktigaste. Eftersom vi satsar på att komma i vågmästarställning har vi inte heller några andra lojaliteter att ta hänsyn till.

    Kommentar av klara — 7 augusti 2008 @ 22:03

  4. […] Vidare har både Jan Björklund och Fredrik Reinfeldt gått ut och sagt att de nu skall lyssna på kritiken, och ta till sig, men givetvis inte ändra lagen, bara lägga till fler kontrollinstanser. Björklund hotade dessutom med al-Qaida – löjligt! Ja, Fredrik Reinfeldt lyckades alltså sent omsider visa sig. Vissa trodde han var försvunnen. Denne verlighetsfrånvände man har alltså lyckats kommentera sommarens stora debattämne, men säger givetvis ingenting engentligen. Det är dock smart av honom att komma ut precis dagarna innan OS. Från och med i eftermiddag kommer givetvis allt prat om FRA att dränkas i nyheter om och från OS. […]

    Pingback av Hektisk vecka « Soundness in an unsound world — 8 augusti 2008 @ 12:27

  5. Angående skillnaden mellan FRA-bloggandet som fortsättningsvis är högt och FRA-sökandet som avtar så kan det ju istället för vikande intresse också tyda på att den vanlige svensken nu sökt reda på information och bildat sig en uppfattning. Aftonbladet presenterar ju också idag en SIFO-undersökning som visar på 51% nej till FRA-lagen vilket är fyra procentenheter mer än i Juni.

    Kommentar av Populisten — 8 augusti 2008 @ 14:14

  6. […] eller vitt – knappast…FRA-lagen är inte framtagen med medborgarnas bästa för ögonenStatsministern och verklighetenStiglitz om klyftor, miljö, brottslighet och […]

    Pingback av FRA-lagen ska behållas genom bred uppgörelse | Svensson — 9 augusti 2008 @ 8:39


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.