Christian Engström, Pirat

19 juni 2008

Vi kämpar vidare – styrkta!

Filed under: skyddat privatliv — Christian Engström @ 17:12
Camilla Lindberg (fp),
liberal hjälte och hederspirat

Igår kväll antog riksdagen FRA-lagen. Det var ett bakslag för alla oss som tror på det öppna demokratiska samhället. Nu ligger det en lag om allmän avlyssning klar att träda i kraft den 1 januari 2009.

Men det här är inte slutet, eller ens början på slutet, för att citera Winston Churchill. Det här var slutet på början. Nu startar kampen för att rädda det demokratiska samhället på allvar.

Röstetalen i riksdagen blev 143 ja, 138 nej, och 1 avstår. 67 ledamöter var utkvittade som frånvarande.

Liberalerna i riksdagen har fått en ny ledare. Hon heter Camilla Lindberg, och sitter på mandat för folkpartiet. Hon var den enda riksdagsmannen från det borgerliga blocket som orkade hela vägen ut, och trotsade partipiskan och röstade nej.

Från och med nu kan hon som liberal hjälte titulera sig Hederspirat närhelst hon själv önskar. Arrr! som vi pirater säger när vi vill dela ut högsta beröm.

Att ha blivit ledare för liberalerna i riksdagen kanske inte låter så imponerande just nu, för det är verkligen ingen stor skara som kan kalla sig liberaler där. Det finns faktiskt bara två ytterligare namn som ens kan komma på fråga på den listan. Det är Birgitta Ohlsson (fp) som lade ner sin röst, och Karl Sigfrid (m) som lät sig bli utkvittad när mobbningstrycket från den moderata riksdagsgruppen blev för starkt, och det stod klart att det ändå inte skulle gå att stoppa lagen.

Högst 3 liberaler bland 178 borgerliga riksdagsmän är inget bra facit. Det är nog ganska uppenbart att det här blev den sista mandatperioden för ganska många av alliansens riksdagsmän. Väljarnas dom kommer att bli hård i nästa val. Vissa svek glömmer man aldrig.

Men det är två år tills nästa riksdagsval, så den saken finns det tid att återkomma till. Vi medborgare kommer inte sitta tysta på åskådarläktaren tills dess. För även om vi förlorade i riksdagen när de som skulle ha varit våra representanter svek oss, har vi vunnit något som sikt är mycket viktigare.

Vi har sett att bloggosfären kan lyfta fram en fråga fastän media ignorerade den (då, men definitivt inte nu längre 😉 ). Vi har visat politikerna att tiden då de kunde undvika debatt genom att bara hålla sig undan är förbi. Vi har upptäckt att engagerade medborgare kan göra skillnad.

Nu startar nästa omgång i kampen för det öppna demokratiska samhället. Men förutsättningarna har förändrats radikalt.

Politikerna på den ena sidan är desamma som tidigare, fast räddare. Medan medborgarna som har förstått att det är en strid som måste tas är hundrafalt fler, och argare.

Nu är vi många fler som har provat på hur det känns att stå upp och räknas när det gäller.  Den känslan glömmer man inte, och den är vanebildande. Dessutom är den höggradigt smittsam.

Det här frågan är inte något som kommer blåsa över innan nästa val. Om man tittar på Bloggsök.se ser man att sökordet ”FRA-lagen” ligger överst, och har petat den annars permanenta ettan ”sexnovell”. Även om just det förhoppningsvis rättar till sig med tiden, visar det på frågans genomslag i den allmänna opinionen.

I ett par tidigare inlägg har jag visat trendgrafen på Knuff som visar antalet blogginlägg som handlar om ”FRA” respektive ”Zlatan” (som jämförelse). Idag ser den grafen ut så här:

Medborgarna har vaknat.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , ,

22 kommentarer

 1. […] Camilla har förutom överösts av blommor och folkets beundran, fått den stora äran att bli titulerad hederspirat. […]

  Pingback av opassande » Blog Archive » FRA-frågan är inte död — 19 juni 2008 @ 17:55

 2. Jag tycker att det är fel att säga att Karl Sigfrid lät sig utkvittas. Han hade nog inget val faktiskt. Det är lätt att säga vad andra ska göra och jag tycker att man ska tänka på att det ändå var han som var modig och rak och talade om vad han skulle göra. Hade han kommit in i Riksdagen så hade han med säkerhet röstat NEJ. Det vet alla.

  Jag vet inte hur fri man var i fp att rösta som man ville, eller om Camilla helt enkelt höll tyst om sina avsikter. Det var smart i sånt fall… Men Karl Sigfrid ska ha cred. Han stod upp, han vågade men förlorade dessvärre kampen. Den största förloraren är nog regeringen trots allt. Förtroendet är i botten nu.

  Kommentar av Mary — 19 juni 2008 @ 19:26

 3. Min känsla är att inte låta Karl åka snålskjuss mer, det kanske får den pojken att gjuta nytt mod, fröet finns inom honom, en planta har börjat gro, men det är fan inte ett helt träd ännu.

  Ja snacka om att stå ut bland alla andra, Camilla (liberal) syns idag bland alla kommunistliberaler av igår, låt henne blomma för evigt.

  Kommentar av NineK — 19 juni 2008 @ 19:29

 4. @Mary du är lika färgad blå som jag är färgad röd.

  Som jag skrev på Karl’s blog, vi får se i höst var han står, just nu känns det typ ”Talk is cheap…”, men lämmnar inte mina öron helt stängda för honom.

  Alla förtjänar en andra chans, och när det är dags för sidenbanden runt skiten har han en ypperlig chans att visa detta, en hel sommar att smala kraft, en sommar att åka till Borlänge och lukta på blommorna.

  Ja jag är hård, men jag måste vara hård, politiken är tyvärr sådan, annars blir man överkörd både kors och tvärs. 😦

  Kommentar av NineK — 19 juni 2008 @ 19:35

 5. Jag insåg iaf hur makt lockar till sig så mycket skräp.

  Jag tycker alla i riksdag/regering skulle tvingas till att göra en psykologisk utvärdering, eller ett par tom, samt löpande varje 6 månader och även empati-testas innan de får träda till någon post.

  Kommentar av v — 19 juni 2008 @ 22:58

 6. @Mary
  Vad menar du med ”Hade han kommit in i Riksdagen så hade han med säkerhet röstat NEJ”? Stod det vakter vid ytterdörren och motade bort honom?

  Nej, han är inte värd någon hjältegloria. Han är bara ännu en fegis.

  Kommentar av Mikael — 19 juni 2008 @ 23:39

 7. @Mary
  Vad menar du med ”Hade han kommit in i Riksdagen så hade han med säkerhet röstat NEJ”? Stod det vakter vid ytterdörren och motade bort honom?

  Nej, han är inte värd någon hjältegloria. Han är bara ännu en fegis.

  Kommentar av Mikael — 19 juni 2008 @ 23:41

 8. Gästinlägg à la kopimi…

  Dags att krama kudden men innan jag gör det tog jag mig friheten att kopiera en av kommentarerna till Fegerleys inlägg Ett stort steg framåt. Signaturen Robert skriver:

  ”Fredrick, jag vet att du skyller på den press du har utsatts för att rö….

  Trackback av Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats — 20 juni 2008 @ 0:08

 9. Utkvittning går till på så sätt att om x personer från parti Y inte kan närvara, måste Z,A,B,C,D personer från resterande partier ockskå utkvittera sig för att den parlamentariska balansen ska vara intakt. Teoretiskt skulle ett litet vågmästarparti kunna elimineras från voteringen på detta sätt.

  Ett ypperligt effektivt sätt att styra bort dissidenter medans partikärnarnan (med opositionens goda minne) driver igenom sina förslag.

  /F

  Kommentar av FrEDa — 20 juni 2008 @ 2:48

 10. Ja, låt oss kämpa. Jag hoppas bara att vice partiordförande kämpar sig fram till det som partiordförande redan har – en krypteringsnyckel på sin kontaktsida.

  Kommentar av Gregor — 20 juni 2008 @ 3:04

 11. […] och hur många datorer ska de köpa innan de inser att slaget är förlorat? Vi tänker ändå aldrig ge upp. Allting på knuff.se handlar fortfarande om FRA, och både Expressen och SvD publicerar […]

  Pingback av Pengar i sjön « Basic personligt — 20 juni 2008 @ 7:55

 12. Snaran dras åt hårdare runt svenska folket… ädamålsglidning å det grövsta!
  http://www.expressen.se/ledare/1.1205162/080620-fran-fra-till-pku

  Kommentar av Cobb — 20 juni 2008 @ 8:24

 13. Fran en som foljde spektaklet inifran.

  All heder at Camilla. Hon valde ratt taktik genom att barrikadera sig och inte tala med nagon eller ta emot samtal. Laxan ar foljande. Om en partipolitiker har en stark principiell standpunkt ska man antingen isolera sig som Camilla eller binda upp sig genom att deklarera standpunkten i media. Annars gor man sig mottalig for paverkan.

  Kommentar av Mark Klamberg — 20 juni 2008 @ 10:18

 14. […] Christian Engström skriver förresten om liberal hjälte. Även om jag uppskattar denna enda nej-röst tvivlar jag på om hjälte är rätt benämning. […]

  Pingback av Liberalerna har lämnat byggnaden, del 1 « Tvivlar — 20 juni 2008 @ 10:38

 15. Vi kämpar vidare. Håll flaggan högt! … eller, jag menar lågt *ehum*

  Kommentar av missevil — 20 juni 2008 @ 10:49

 16. Att liberalerna bara är det i opposition och inte i regeringsställning är tyvärr inget nytt. Frihetsfrågorna försvinner alltid från borgerliga partier när de själva får möjlighet att utöva makten.

  http://tvivlar.wordpress.com/2008/06/20/liberalerna-har-lamnat-byggnaden-del-1/

  Kommentar av tvivlar — 20 juni 2008 @ 10:52

 17. Christian: Hur är Camilla en hjälte? Ok att hon röstade nej, det ska hon ha en viss heder för. Men hon bedrev ingen som helst intern opinionsbildning för att fälla förslaget.
  Hjältar är snarare alla de som hållit frågan vid liv: Bloggare och aktivister. Måste man utse hjältar inom Riksdagen är Alice Åström en bra kandidat. Utan henne tvivlar jag på att frågan hade bordlagts. Utan henne hade troligen Sossarna tittat snett uppåt, visslat lite och tryckt på Ja-knappen redan 2007.

  Kommentar av Magnus Ahlkvist — 20 juni 2008 @ 12:14

 18. Magnus Ahlkvist: Hon är en hjälte för att hon gick emot vad sina kamrater tyckte. Man kan inte påverka alla, men man kan stå upp för det man själv tror på – sånt inspirerar. Och det var vad hon gjorde, trots att hon nu riskeras bli utmobbad/utesluten ur partiet. Det är mod.
  Lyssna på Hasse & Tages beskrivning av mod: http://www.youtube.com/watch?v=f5jAHGQEuqE

  Kommentar av Johnny Scharonne — 20 juni 2008 @ 14:12

 19. Okej ja trodde ja hört de mesta i försvar för lagen men säja följande är rent ”mentalt sjukt:

  De nog bra å göra en lag så de slipper bryta mot lagen som fra gör nu.

  De som att säja efter vi har gripit en massmördare

  låt oss skriva om lagen så han/fra kan göra det lagligt istället

  jag visste inte folket var så inne helvete urdumma
  här i sverige. Jag hittar inte tillräckliga hård ord och säja.

  Något måste vara fel då Politiker säjer ovanstående … mentalt sjukt är det.

  http://shithitthefan.blogspot.com/

  Kommentar av Peder Graas — 21 juni 2008 @ 9:32

 20. Christian, kan partiet få med någon artikel i det här numret av Surveillance and Society, tror du?

  Det är ett tema nummer om ”Surveillance and Resistance”:

  Deadline for submissions: October 15th 2008

  Public debates over the use of information and identification technologies, such as profiling targeted groups and contentious arguments over the use of CCTV in public spaces, clearly show that surveillance-based practices are highly contested political territory within and across contemporary societies. And yet, despite a wealth of recent literature on surveillance in its various configurations, scholars have paid relatively little attention to issues of resistance of these technologies. This special issue will address this deficit by collecting and publishing papers that foreground questions as to whether surveillance can be successfully resisted and, if so, how resistance could be engendered.

  Kommentar av Rikard — 22 juni 2008 @ 13:38

 21. […] och jag tog då upp en trendgraf från Knuff som visade hur många inlägg som skrevs om “FRA” jämfört med “Zlatan”. Mitt under brinnande fotbolls-EM var det FRA-frågan som var på allas läppar. Utom […]

  Pingback av Statsministern och verkligheten « Christian Engström (pp) — 7 augusti 2008 @ 14:57

 22. […] juni 2008 Vi kämpar vidare – styrkta! Dagen efter omröstningen. Camilla Lindberg (fp) har blivit liberal hjälte och Hederspirat, och […]

  Pingback av Christian Engström: bloggat om FRA « Christian Engström (pp) — 4 mars 2009 @ 21:30


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: