Christian Engström, Pirat

7 november 2012

Piratpartiet tar ställning för en rimligare narkotikapolitik

Filed under: allmän politik — Christian Engström @ 20:59

Piratpartiets medlemsmöte, som just nu pågår på nätet, har antagit det här ställningstagandet:

Användning och innehav av enstaka doser narkotika för eget bruk avkriminaliseras, utan att drogerna i sig för den skull legaliseras.

Omyndiga personer som påträffas med narkotika ska anmälas till socialtjänsten, via dem kan de få hjälpa att bli kvitt sitt narkotikabruk.

Myndiga personer som påträffas med narkotika informeras angående möjligheter till missbruksvård. Det är upp till den enskilde att ta kontakt med vårdande instanser.

Förslaget (som var en proposition från styrelsen) bifölls med 73 % ja-röster.

Jag tycker det är ett utmärkt ställningstagande.

Tunga missbrukare med problematisk droganvändning ska få hjälp och stöd av samhället, inte mötas av poliser och straff. Det kan aldrig vara samhällets uppgift att sparka på liggande.

Och när det gäller icke-problematiskt bruk, då finns det ännu mindre anledning att slösa polisens resurser på det.

Nolltolerans har hittills varit det dogmatiska mantrat som har styrt svensk narkotikapolitik. Men vare sig rättssäkerhet eller människors möjlighet att få hjälp och stöd i utsatta situationer är frågor som lämpar sig för att hanteras med dogmatism.

Lagstiftning på alla områden ska vara faktabaserad, inte baserad på trossatser. Det kanske känns roligt för somliga politiker att sätta sig på höga moraliska hästar och sparka nedåt.

Men när det gäller missbruk som är problem är den enda humana politiken den som har skademinimering som ledstjärna. Och gäller det bruk som inte är problematiskt är det fel att slösa rättsväsendets knappa resurser på det.

Jag är väldigt glad och stolt över Piratpartiet för att vi har tagit ställning för en mer faktabaserad narkotikapolitik.

…………

Andra om ämnet: Hax, Anna Troberg på Nyheter24

8 kommentarer

 1. Min ryggmärgsreflex är ”fan nu kommer vi bli sååå smutskastade för detta”, men som vanligt är det en dålig idé att gå på ryggmärgsreflexer. Det är ju vad som skiljer oss från reptiler, zombies och obehagliga filurer.. Att vi har förmåga att tänka några steg längre! Det behövs onekligen ett parti som går emot det politiskt korrekta även i denna fråga. Vår käre justitieminister Beatrice Ask har ju blivit frågad om det är försvarbart att ha en narkotikapolitik som dödar dubbelt så många jämfört med i mer drogliberala länder och det enda hon har att säga är ”Ja men det enda som räknas är inte hur många som dör… fler blir ‘såsiga i huvet’ till exempel.”.

  Hon kunde lika gärna säga ”Staten äger dig, din arbetskraft och dina skatteintäkter så våga fan inte ha skoj på ett sätt som på minsta sätt inverkar på din arbetsförmåga, träl.”

  Kommentar av ForskarGurra — 7 november 2012 @ 21:40

 2. Mycket bra!

  Kommentar av John Johanson — 7 november 2012 @ 23:38

 3. Det är en bra början. Själv hade jag gärna gått lite längre också, men jag tycker inte att det som bestämts är fel alls.

  Återstår bara att se hur det tas emot. Tyvärr verkar ju ofta media tänka åt folk som själva är oförmögna till den handlingen, och vad media säger om er narkotikapolitik kan man ju gissa…

  Kommentar av Ano Nym — 8 november 2012 @ 19:52

 4. FLASHBACK!!!!

  Kommentar av albert böghög — 8 november 2012 @ 19:55

 5. Väldigt bra beslut, och PP ligger så lågt i opinionsundersökningarna redan att man inte har nåt att förlora – bara att vinna.

  Kommentar av Chris — 9 november 2012 @ 8:28

 6. En mycket bra start, men jag hade också gått längre.

  Kommentar av Anonym — 9 november 2012 @ 20:21

 7. @ albert böghög:

  Har de gjort något liknande förut, eller menar du forumet?

  Kommentar av Ano Nym — 10 november 2012 @ 19:58

 8. Gör en fullständig Cannabis Legalisering ! Det kommer ni långt på

  Kommentar av A,S — 1 februari 2013 @ 12:48


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: