Christian Engström, Pirat

10 september 2014

Varför står Piratpartiet så ensamt i kampen mot storebror?

Filed under: skyddat privatliv — Christian Engström @ 9:24

Aftonbladets krönikör Ronnie Sandahl skrev en mycket läsvärd krönika igår: De vi kallade foliehattar hade rätt.

Sandahl konstaterar att Facebook och andra stora nätföretag har en närmast kuslig förmåga att föreslå vänner som vi faktiskt vet vilka de är. Det beror på att Facebook och andra har så mycket information om oss att de på många sätt vet mer om vilka vi är och vad vi vill än vad vi själva gör.

Och det inte stannar vid att Facebook vet allt om oss. Genom Edward Snowden vet vi dessutom att Facebook och de andra samarbetar med FBI:s och NSA:s övervakningsprogram, och ger all information de har om oss vidare till de amerikanska övervakningsmyndigheterna.

– Men ändå blir det inga folkstormar, noterar Ronnie Sandahl, och summerar läget så här:

På bara några år har övervakningssamhället blivit långt värre än vi någonsin kunnat ana. De piratpartister vi en gång kallade foliehattar och rättshaverister fick rätt. Dessvärre fick även vi kritiker rätt på en punkt: Merparten av deras väljare struntade i nätdemokrati. När streamingtjänster e­rbjöd dem all världens musik gratis övergav de skeppet, och Pirat­partiet sjönk.

Det som såg ut att bli min generations stora politiska fråga är nu ingenting, en historisk parentes.

Och den sköna nya värld är vår, dörren står vidöppen.

Dessvärre har han i huvudsak rätt i sin beskrivning av hur det står till med övervakningsfrågorna i den politiska debatten idag. Det stämmer att Piratpartiet konsekvent har varnat för övervakningssamhället, och att vi ofta blivit kallade foliehattar och rättshaverister. Och det stämmer också att vi nu har fått bekräftat, både genom Snowden och andra, att allt vi piratpartister varnat för med övervakningen är sant.

På många punkter visar det sig att övervakningssystemen som redan finns på plats till och med är värre än vad vi pirater varnade för. Om Piratpartiet gjorde en missbedömning under FRA-striden 2008 var det att vi underskattade hur långt det redan hade gått. Och under åren som gått sedan dess har övervakningen byggts ut ännu mer.

Men ändå blir det inga folkstormar.

När Sandahl skriver att merparten av Piratpartiets väljare struntade i nätdemokrati och övergav skeppet när det kom streamingtjänster, är det kanske en lite tillspetsad formulering. Och ryktet om att Piratpartiet skulle ha dött är överdrivet.

Vi ställer upp riksdagsvalet nu på söndag den 14 september, och i ett antal landsting och kommuner. Just nu sliter vi med att se till att vi kan distribuera valsedlar till de 6000 vallokalerna på söndag. Det är ett jättejobb som kräver många aktiva medlemmar spridda över landet, men vi har gjort det förut, och vi kommer att lyckas med det även den här gången. De 1500 förtidsröstningslokalerna som öppnade för ett par veckor sedan har vi klarat av, tack vare alla våra fantastiska gräsrotsaktivister.

Så vi pirater har inte slutat kämpa. Men det är alldeles sant att vi för tillfället kämpar i närmast total mediaskugga. Ronnie Sandahls krönika är en av mycket få redaktionella artiklar som över huvud taget nämner Piratpartiet nu inför valet. Övervakningsfrågan är just nu så långt ifrån att vara i fokus som tänkas kan, trots allt som avslöjats.

Ska man summera läget i den allmänna politiska debatten just nu, i Sverige september 2014, har Sandahl rätt i att det ser ut som att det som borde har blivit vår generations stora politiska fråga är ingenting, och bara en historisk parentes.

Om så blir fallet, då står dörren till Den Nya Sköna Värld mycket riktigt vidöppen.

Piratpartiets partiledare Anna Troberg kommenterar Ronnie Sandahls krönika i ett argt blogginlägg, och menar att det är orättvist att kritisera just Piratpartiet för att övervakningsfrågorna inte är hetare i den politiska debatten. Vi är ju det enda parti som konsekvent har gjort precis allt vi har kunnat komma på och haft resurser till för att få fart på debatten om övervakningen. Det har Anna alldeles rätt i.

Men jag uppfattar det inte alls som att Sandahl kritiserar Piratpartiet. Vi är ju som sagt de enda som konsekvent och med en dåres envishet har fortsatt driva övervakningsfrågan med högsta prioritet. Frågan är bara varför vi är så ensamma om det.

Det är en mycket berättigad fråga som Sandahl ställer, men det är inte Piratpartiet som blir svaret skyldigt. Det är alla andra politiska aktörer som borde ta sig en funderare.

Under tiden fortsätter Piratpartiet att göra vad vi kan. Den som kämpar kan förlora, men den som inte kämpar har redan förlorat. Vi piratpartister har inte slutat kämpa.

Vi säger nej till massövervakningen, och har istället en positiv vision för vilken sorts samhälle vi vill bygga med den nya tekniken. Vi tar framtiden på allvar, och vi kommer fortsätta slåss för friheten i det framväxande informationssamhället.

Rösta på Piratpartiet i valet nu på söndag.

Läs krönikan De vi kallade foliehattar hade rätt

13 kommentarer

  1. Vi står inte ensamma. Finns många som håller med oss gällande integriteten. Men de röstar med plånboken. PP behöver ha en vettig ekonomisk politik där vi visar på hur övervakningen är bortkastade pengar och hur man får en bättre ekonomi genom att göra annat som upplevs som fungerande.

    Kommentar av Anders S Lindbäck — 10 september 2014 @ 9:37

  2. De andra partierna bryr sig inte, för att väljarna bryr sig inte. Ungefär som affärer inte säljer clownkläder för att de vet att bara clowner köper dem.

    Kanske var en värld utan storebror bara en dröm i slutändan.

    Kommentar av Werner — 10 september 2014 @ 10:49

  3. Det som har hänt är att teknikutvecklingen och samhällsutvecklingen har gått mot ett samhälle där det är naturligt att dela med sig mer av sitt privatliv eftersom man får mervärde av detta. I sin iver att trygga ”integritet” för att kunna begå brott (piratkopiering) har Piratpartiets politik helt enkelt halkat efter denna utveckling och blivit ointressant för de flesta väljare. PP är idag den nya tidens samling för dinosaurier som får titta på medan världen utvecklas i en riktning man inte förstår sig på.

    Kommentar av nejtillpirater — 10 september 2014 @ 17:29

  4. Majoriteten av oss som lever i Sverige tar våra friheter så självklara, att de inte ens behöver försvaras.

    Den dagen kommer att komma, när syndaren vaknar upp och finner sig instängd i ett andligt och mentalt samhälle. Det samhälle som tidigare generationer drömmde om att lämna bakom sig.

    Sådan är människans natur. Vi måste stå på stupets kant, för att göra något.

    Kommentar av Dennis Nilsson — 10 september 2014 @ 18:25

  5. Piratpartiet känns som nya miljöpartiet. Ett parti som en gång stod för viktiga frågor men som nu är tyngt av hbtq-hets och politiskt korrekt skitnödighet.

    Kommentar av anna troberg, nej tack. — 10 september 2014 @ 19:08

  6. Det är väl nejtillpirater som inte förstår sig på hur världen utvecklas. Privacy issues med molntjänster har precis börjat avslöjas iom läckor av intima selfies för kändisar m.m. Hur länge kommer folk låta sig luras att det inte skulle bero på den uppgivna informationskontrollen?

    Anledningen att PP inte fått så många röster som en del förväntat sig är att 30% av Sveriges ungdomar kan hobbyfildela illegalt i praktiken och ingen ser detta som om det skulle vara hotat. Det har blivit lite ”damned if you do, damned if you don’t” vad gäller att jaga pirater.

    Jagar man för mycket så får PP för stort stöd… men jagar man inte alls så förlorar ju lagen sin mening i praktiken.

    Det som är intressant som antipiraterna ej tycks förstå sig på hur fildelningen skapar ett värde för finansiärerna / kreatörerna i att kopiorna blivit gratis. Underhållningsbranscherna har för minst 10 år sen börjat lära sig att tjäna pengar på detta, men antipiraterna låtsas om att de inte förstår det. Det är antipiraterna som är vår tids ”narrar” som desperat försöker upprätthålla illusionen att det skulle vara gratiskopiorna i sig som måste kosta pengar. Och då är det snart inte mycket mer än just narr och hån de har att tillgå.

    Det behövs inga extra lagstiftade incitament som upphovsrätt för att finansiera underhållning. Folk älskar ju underhållning – det kommer alltid finnas pengar i det (på ett eller annat vis). Vi borde väl istället fokusera på hur vi kan uppmuntra folk att hjälpa till att betala för tråkiga men nödvändiga saker…

    Kommentar av gurrfield — 11 september 2014 @ 1:02

  7. Hmm, jag är lagd åt parlamentarisk vänster (V), NSA och FRA har säkert koll på detta idogt bistådda av Facebook, Google+, Youtube, etc., men jag skall ta mig litet tid att kommentera vad som PP behöver jobba på, så kanske vi i framtiden kan se ett ideologiskt moget PP som kan göra en insats för Sverige att hitta konstruktiva lösningar i framtiden. (Och lyfta de andras partier på teknologisk problemlösning).

    Folks överlägset viktigaste frågor är ekonomin och jobben. PP behöver arbeta igenom sin egen samhällsmodell. Som OpenSource-anhängare är PP:s fri-nedladdning-för-privatbruk en helt förkastlig modell: OpenSources enda chans att konkurrera med Facebook, Microsoft, Apple, Google++ är om de behåller äganderätten ostört med alla rättigheter, och OpenSource kör sin alternativa licensmodell. Fri nedladdning ökar övervakningssamhällets grepp över medborgaren, samtidigt som det berövar OpenSource försörjningsmöjligheterna. PP borde byta fot till att stödja OpenSource, och bygga sina ekonomiska visioner baserat på företag som kör med öppna specifikationer (jfr Rasberry Pi) på sådant sätt att dessa företag kan försörja sig utan att djävlas med öppenheten i specifikationerna. PP borde arbeta för att stödja säkra alternativ till Facebook, Microsoft, Apple, Google+, Youtube, offentlig sektor borde drivas in på OpenSource-spåret.

    Om PP bygger upp denna samhällsvision, så är de inte längre beroende av att ”rätt” frågor kommer upp på bordet för att de skall klara sig bra i debatten.

    Min och en minoritet ekologisters överlägset viktigaste frågor är klimatet, energin och råvarorna, d.v.s. kamp för ett hållbart samhälle. Utveckla denna punkt tydligare än bara två stycken (http://www.piratpartiet.se/politik/partiprogram/13-hallbar-miljo-och-energiforsorjning/), så framstår PP för oss ekologister inte som ett parti som tror på oändliga naturresurser: gå in mer i detalj på hur teknik kan användas för att skapa hållbarhet, koncentrera er på enkel teknik.

    Hur som helst: lycka till!

    Kommentar av tomaskindahl — 11 september 2014 @ 8:44

  8. tomaskindahl:

    Tack så mycket för tankarna. Det är ganska ovanligt med seriösa funderingar här i kommentarsfälten. Det brukar mest bli pajkastning fram och tillbaks.

    Jag förstår inte riktigt varför fri nedladdning skulle krocka med Open Source. Om användaren inte vill ha någon koll på vad mjukvaran gör med sin dator då de använder/ piratkopierar slutna mjukvaror så är det ett risktagande de får lov att göra. Det är svårt att förbjuda folk att inte tänka sig för. Dock vill väl allt fler iom allt fler hacker-skandaler och naken-foto-läckor m.m. kunna ha lite bättre koll på sin dator och sin information..?

    Visst håller jag med dig om att kartläggning av nedladdning ökar övervakarnas grepp, men det berövar väl inte automatiskt Open Source försäljningsmöjligheter? Open Source största fördel är väl inte att det är gratis utan att man som administratör får möjlighet till insyn i vad som mjukvaran gör med ens dator egentligen… En sluten mjukvara kan slå en i bojor utan att man vet om det. Det kan ju även öppna mjukvaror, men där finns alla fall en möjlighet till granskning av vad som försiggår…

    Sen är det ju som så att en användare som börjar använda en mjukvara professionellt har eget intresse i att kunna få nya versioner, support, buggfixar osv. Lite som att en industrifirma har eget intresse i att underleverantörerna kan fortsätta jobba åt dem även om underleverantören inte kunde ta betalt ”per kopia” längre. För utan deras arbete hade de inte längre verktygen de behövde för att göra sin grej.

    Ekologi är jag inte så insatt i och skulle inte kunna föra nån intressant diskussion kring, men säkert finns en och annan pirat här som läser som har bättre koll än vad jag har.

    Kommentar av gurrfield — 11 september 2014 @ 11:45

  9. Botemedlet ÄR att stegvis införa ett absolut öppet samhälle. Förtydligat innebär det att alla information skall vara tillgänglig för alla på internet, utan undantag. Dvs all hemligstämpling och undanhållande av information skall förbjudas på alla nivåer och i alla verksamheter, företag och organisationer. All tystnadsplikt och valhemligheter mm är det ohållbart att upprätthålla långsiktigt. Om vi nu vill anträda vägen ut ur rädsla innestängda i våra djurparker (nationer) och närma oss villkorslös Kärlek i från hjärtat. Att lämna hjärnstenålderstänkandet, vi föll från hjärtat till hjärna för tretton tusen år sedan, 30 cm med katastrofala följder (dräpandet). Att göra den resan tillbaka kräver utbildning, träning och kan inte göras på en gång, många av oss är inte mogna för det ännu. Men vi kan förklara vilja och en vision och börja ta små steg i den riktningen.

    Kommentar av wennstrombo — 11 september 2014 @ 20:58

  10. Piratpartiets huvudsakliga problem är Sverigedemokraterna.

    Sverigedemokraterna ses som ett hot av många, och detta hot blir något som man vill ställa sig emot. Man vill göra ett statement och röstar därför V, MP eller F! som har tydlig anti-SD profil. F! är det tydligaste exemplet. Lägg märke till hur detta parti kontinuerligt gullas med av svensk media. Samma media som inte skulle ta i Piratpartiet med tång.

    Piratpartiet har inte så många hört något om. Man vet inte var de står eller vilka åsikter de har annat än i profilfrågorna. Att rösta på PP blir inte samma tydliga avståndstagande mot SD som det blir att rösta på V, MP eller F!.

    Man väljer alltså det säkra kortet först.

    Kommentar av Brooke — 14 september 2014 @ 22:14

  11. Bo Wennström: Problemen med att avskaffa privatlivet är flerfaldiga.

    Ett problem är den påtvingade självcensur det innebär.

    Den andra problemet är att total information innebär total makt och demokratins fullständiga upplösning. Vi kan inte ha ett fritt samhälle där alla vet allt om alla just därför att de som har makten har också möjligheten att utnyttja den här informationen på ett sätt som gemene man inte har. Jag kan inte tänka mig ett valsystem som fungerar i ett sådant samhälle.

    Kommentar av Brooke — 14 september 2014 @ 23:57

  12. Jag ser möjligheterna och ett intressantare samhälle när vi avskaffar alla hemligheter. Det finns många företeelser som våra förfäder inte kunnat tänka sig och som nu är självklara, det kommer att upprepa sig och leda till utveckling. Rörelsen och förändringen är inte möjlig att stoppa – TROR jag! Demo – krati kommer givetvis att ersättas av nya system som vi ännu idag inte kan förutse bara skönja.

    Kommentar av wennstrombo — 15 september 2014 @ 17:26

  13. Fint inlägg, Engström.
    Jag vill dela hur det ter sig från min horisont. (som liknar thomaskindahl och ”annanejtack” här ovan) 🙂
    Jag kan väl klassas som radikalt grön. När jag först hörde talas om Pp uppfattade jag det som något perifert, som bara handlade om Internet.
    Men i och med att jag har lärt mig mer, och i och med att Pp har tagit form, ser jag det som att Pp är det parti nu som står för det som skulle vara den gröna rörelsens fundament, men som Miljöpartiet inte riktigt klarat av att konceptualisera och formulera: En radikalt egen rak linje som bryter mot den Blå Patentismen och den Röda Maternalismen.
    Jag har alltid röstat Mp, men övergick i år till att stödja Pp som grodden till den mest framsynta politiska rörelsen.

    Det är förstås deprimerande för mig att Pp inte syns och till och med Mp backade i årets valresultat.
    Vad säga? Vad göra? Verkligheten förändras i så snabb takt, människorna fortsätter att tänka, försöker bete sig som om det fortfarande är 1700-tal.
    Som thomaskindahl nämner är det frånvaron av specifika miljöfrågor i Pp som kan avskräcka en sån som mig.men jag menar att Falkvinges ”Pirate wheel” är den typ av skelett som en grön rörelse behöver, man får sätta kött på det och jobba på att fortsätta förklara vad det handlar om på alla nivåer.

    apropå… Jag vet att jag såg någon sorts undersökning – jag har väl inte drömt det? – från Island om olika politiska partiers företrädare eller väljare om deras hälsovanor – sova, äta grönsaker, motionera osv
    Bland alla partier var det Miljöpartisterna som var bäst och Piratpartisterna var sämst – det är ju också en sorts dimension… 🙂

    Kommentar av subsistens — 16 september 2014 @ 11:45


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.