Christian Engström, Pirat

27 oktober 2013

Säg upp Swift-avtalet som en första markering mot USA’s avlyssning

Filed under: Swift — Christian Engström @ 12:08
Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström (FP) slåss för sin baby Swift-avtalet

Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström (FP) slåss för sin baby Swift-avtalet

Enligt det så kallade Swift-avtalet mellan EU och USA, får USA tillgång till alla europeiska företags och privatpersoners banktransaktioner.

Det påstådda syftet är att USA ska leta efter terrorister. Swift-avtalet heter egentligen TFTP, Terrorist Financing Tracking Program. Men det har visat sig att USA inte bryr sig ett dugg om de begränsningar som finns i avtalet. När de väl har skaffat sig tillgång till datat om våra banktransaktioner använder USA de uppgifterna hur de vill.

I veckan antog EU-parlamentet en resolution där vi kräver att Swift-avtalet suspenderas, alltså läggs på is, och att en undersökningskommitté som tar reda på vad USA egentligen har gjort tillsätts.

Det vore en utmärkt första konkret åtgärd nu omedelbart. Dels måste vi få klarhet i vad som hänt. Dels är det helt på sin plats att vi gör en markering mot USA att deras massövervakning av oss alla inte är okay. Att suspendera Swift-avtalet vore en mycket lämplig första markering.

Men det finns ett problem. Oavsett vad EU-parlamentet anser, är det EU-kommissionen som har makten att bestämma vad som ska ske med Swift-aftalet. Och EU-kommissionen vill göra så lite som möjligt mot USA. De tycker att alla tjänar på om debatten lägger sig.

Den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström (FP) är ansvarig för frågan. När hon pratade i kammaren i EU-parlamentet innan omröstningen om resolutionen sa hon att hon hade frågat USA om de gjorde något olagligt, och då hade USA svarat nej. Det tyckte hon räckte. Hon vill inte säga upp Swift-avtalet, och hon vill inte ens suspendera det medan vi gör en utredning.

Att Cecilia Malmström slåss med näbbar och klor för att Swift-avtalet ska fortsätta är inte förvånande. Swift-avtalet är hennes baby. Det var hon som förhandlade fram det med USA under det svenska EU-ordförandeskapet 2009. Hennes första dag på nya jobbet som EU-kommissionär använde hon till att försöka övertyga EU-parlamentet om att godkänna avtalet hon hade förhandlat fram.

När EU-parlamentet sa nej till det första Swift-avtalet i februari 2010 fortsatte Cecilia Malmström arbeta för att få det godkänt. Efter att ha förhandlat fram några smärre förändringar i avtalet lyckades hon tyvärr övertala EU-parlamentet om att godkänna avtalet i juli 2010. Cecilia Malmström har varit drivande från ax till limpa med att gå igenom avtalet, och hon har investerat mycket politisk prestige i det. Därför fortsätter hon försvara avtalet trots avslöjandena om hur USA bryter mot avtalet på alla sätt de kan.

Men nu finns det en möjlighet att det faktiskt kan hända något i frågan, efter avslöjandet att USA har avlyssnat telefoner och email för 35 statschefer, inklusive Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Det verkar som om Merkel och andra ledare har blivit irriterade på riktigt. Om det inte bara är ett spel för gallerierna är en suspendering av Swift-avtalet en bra första politisk markering.

Telefonavlyssningen av politiska ledare och övervakningen av allas våra banktransaktioner är visserligen två tekniska system, men de är båda delar av USA’s dröm om total information awareness, total massövervakning.

Därför skulle det sända rätt signal till USA om regeringscheferna i ministerrådet bestämmer sig för att lyssna på EU-parlamentet, och suspendera Swift-avtalet i väntan på en ordentlig utredning. Samtidigt som vi kräver att USA lägger alla kort på bordet beträffande avlyssningen av allierade statschefer.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt har hittills varit en del av problemet med att få EU’s ministerråd att reagera. Tillsammans med Storbritannien var Sverige med och blockerade att det skulle göras en utredning av hur mycket olika europeiska länders säkerhetstjänster har varit inblandade i USA’s massavlyssning. Det är ingen alltför vågad gissning att det beror på att svenska FRA är en av USA’s mest betrodda samarbetspartners i övervakningsprogrammet.

– Hur var det där med rent mjöl, Fredrik Reinfeldt? Om du inte har något att dölja har du ju ingen anledning att motsätta dig en granskning av FRA’s roll i övervakningsskandalen, eller?

Men även om vår egen statsminister fortsätter tiga och streta emot, är det möjligt att de lite tyngre statscheferna ute i Europa har blivit upprörda på riktigt av att få veta att de varit avlyssnade av ett land som vi trodde var vår vän. Då kanske det kan börja hända saker.

Att suspendera Swift-avtalet omedelbart är ett bra första steg som redan har EU-parlamentets stöd.

…………

Läs en sammanfattning av EU-parlamentets utfrågningar #EPinquiry (med länkar) hos Hax

Fler blogginlägg om Swift-avtalet

2 kommentarer

  1. Om det någon gång det vore läge för parlamentet att sparka EU-kommissionen så är det väl nu? Det skulle vara en synnerligen viktig markering, för frågan är viktig och går till kärnan av vad som är medborgerliga rättigheter i Europa. Om inte kommissionen förstår att den ska agera, så får man väl tillsätta en annan kommission?

    Dessutom kan man ju med bästa vilja i världen påstå att Euro-krisen är löst. Kommissionen har totalt misslyckats med alla sina åtgärder att föra fram förslag som kan vinna stöd i Parlamentet och Rådet i EU:s viktigaste ekonomiska fråga.

    Kommissionens mandat löper ändå ut till sommaren, så det är ju viktigt att markera sitt missnöje med kommissionen så att inte länderna nominerar samma gubbar en gång till.

    Kommentar av Johan Tjäder — 27 oktober 2013 @ 22:54

  2. […] Media: DN123456,SvD1234, Dagens Arena, IDG123  & Jinge på  bilderblogg.se & Anna Troberg & Anders Romelsjö & Christian Engström […]

    Pingback av I övervakningssamhället … | Annarkia — 30 oktober 2013 @ 12:57


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.