Christian Engström, Pirat

8 juli 2010

Swift-avtalet: Det är inte terrorismen, utan övervakningsstaten som hotar vårt samhälle

Filed under: informationspolitik,Swift — Christian Engström @ 10:44

EU-kommissionär Cecilia Malmström (FP) har övertalat parlamentet att godkänna Swift-avtalet

Pressmeddelande från Piratpartiet:

Idag kommer EU-parlamentet godkänna det så kallade Swift-aftalet, som innebär att data om europeiska privatpersoners och företags banktransaktioner skickas till USA i bulk.

– Detta är ett dumt och onödigt beslut. Det är ett uttryck för att Europaparlamentet låter sig dras med i den masspsykos om terrorism som politikerna odlar för att kunna bygga ut övervakningsstaten, säger Piratpartiets ledamot i Europaparlamentet Christian Engström

– Det är inte terrorister som hotar vårt samhälle i dag. Snarare är det de europeiska politikernas övervakningshets som är ett hot mot vårt öppna samhälle, säger Christian Engström.

– Swift-avtalet innebär överföring av data i bulk om europeiska medborgares och företags banktransaktioner till USA:s terroristjägare. För några månader sedan ansåg en stor majoritet i Europaparlamentet att det var oacceptabelt. Det nya avtalet ändrar ingenting i sak. Ändå kommer socialdemokraterna, liberalerna, kristdemokraterna och de konservativa i dag att rösta ja. Det känns ryggradslöst, säger Christian Engström.

Uppdatering: Avtalet antogs med röstsiffrorna 484 för, 109 mot, 12 avstod.

Läs mer hos Europaportalen och Hax.

…………

Bild Christian Engström, fri för publicering CC0

Tags: , , ,

28 kommentarer

 1. Med tanke på vad ‘terroristjägarna’ i USA gör och har gjort ( http://www.journalof911studies.com/ ), så är ju det där direkt skrämmande. USA har förstått att dethär med kontroll över kunskapen är nyckeln till framtiden – propaganda och övervakning med andra ord. Att EU frivilligt agerar spioner på sin egen befolkning åt främmande makt är verkligen ryggradslöst.

  Kommentar av sad but true — 8 juli 2010 @ 11:08

 2. Inte mycket i sak som jag kan göra åt det hela. Har i alla fall köpt tröjor nu som jag tänker gå runt med för att visa att vi fortfarande fins. Läste någon skruvad atrikel igår om att folk tror att vi inte finns som parti längre för att vi inte syns… Helt sjukt.

  Kommentar av Oskar Hanberg — 8 juli 2010 @ 11:21

 3. Det här börjar urarta. Går EU bolag så bra att man måste överföra deras ekonomiska information till USA för att USA ska klara av att hänga med? Det här gör industrispionage laglig. Ibland undrar jag om inte konspirations folket har rätt. Det finns fan inget positivt för EU i detta avtal och ändå kommer det gå igenom. 😦

  Kommentar av AxMi-24 — 8 juli 2010 @ 11:46

 4. […] Tur att det finns några i detta samhälle som ser detta för vad det är. 59.370872 16.532621 […]

  Pingback av Ett slag i magen « Aspera — 8 juli 2010 @ 17:32

 5. Varför den drastiska förändringen? Vad ger de oss i gengäld?

  Kommentar av Tobias — 8 juli 2010 @ 18:56

 6. En klar majoritet för förslaget, då kan man på goda grunder anse att det är befogat och väl förankrat. Bra jobbat av Cecilia Malmström!

  Kommentar av nejtillpirater — 8 juli 2010 @ 19:04

 7. What a bunch of shit. De kunde i alla fall bjuda på information tillbaka. Men icke. Gör som de vill annars bombar de landet. Shit.

  Kommentar av Rick — 8 juli 2010 @ 19:04

 8. @Christian

  ‘nejtillpirater’ är troll. Rick F har blockerat honom. Jag tycker du skall överväga att göra likadant.

  Kommentar av Rick — 8 juli 2010 @ 19:55

 9. @Rick (#8)

  Både Christian Engström och Rick Falkvinge har i närtid kommenterar inlägg i min blogg, det skulle de nog inte göra om de anser att jag är ett troll. Angående Rick Falkvinges blockering så hoppas jag att han tänker om och åtminstone släpper in mina pingbacks mot att jag i övrigt försöker hålla mig ifrån hans blogg i och med att jag ändå inte är välkommen där, vilket är mycket tråkigt. Jag har f.ö. inget intresse i att skriva i en blogg som inte tillåter fri sakdebatt och av den anledningen har jag inte ens försökt skriva i Rick Falkvinges blogg på flera månader (sedan jag blev spärrad).

  Kommentar av nejtillpirater — 8 juli 2010 @ 21:17

 10. @Rick

  Jag tror inte att han är ett troll direkt. Mer troligt är att han har betalt för att skriva det han skriver med tanke på hur mycket tid och energi han lägger ner på att tycka raka motsatsen av vad piratpartiet tycker.

  Kommentar av Sven — 8 juli 2010 @ 21:19

 11. För några få år sedan konstaterade EU att information från USA:s Echelon hade använts för att hjälpa amerikanska företag vinna affärer framför näsan på sina europeiska konkurrenter.

  ”British journalist Duncan Campbell and New Zealand journalist Nicky Hager asserted in the 1990s that the United States was exploiting ECHELON traffic for industrial espionage, rather than military and diplomatic purposes.[10] Examples alleged by the journalists include the gear-less wind turbine technology designed by the German firm Enercon[11][12] and the speech technology developed by the Belgian firm Lernout & Hauspie.[13] An article in the US newspaper Baltimore Sun reported in 1995 that European aerospace company Airbus lost a $6 billion contract with Saudi Arabia in 1994 after the US National Security Agency reported that Airbus officials had been bribing Saudi officials to secure the contract.[14][15]” Från: http://en.wikipedia.org/wiki/Echelon_%28signals_intelligence%29

  Det lär inte bli bättre genom SWIFT-avtalet.

  Kommentar av Peter — 8 juli 2010 @ 22:56

 12. […] Swift-avtalet: Det är inte terrorismen, utan övervakningsstaten som hotar vårt samhälle […]

  Pingback av Politik – Blogginlägg – Topplistan « Reflekterat – Återspegling av samhället — 9 juli 2010 @ 7:46

 13. […] FRA och jakten på terroristerna Igår godkände EU-parlamentet det s.k. Swift-avtalet, som innebär att data om europeiska privatpersoners och företags banktransaktioner skickas till […]

  Pingback av SWIFT, FRA och jakten på terroristerna - satmaran — 9 juli 2010 @ 10:36

 14. @Peter (#12)

  [Konspirationsteori] Jo, i det perspektivet gör det ju inget om det amerikanska finansdepartementet lovar att inte tjuvkika i bulk-datat eftersom försvarsdepartementet genom NSA/Echelon tappar av allt på vägen.

  Kommentar av Johan Tjäder — 9 juli 2010 @ 10:59

 15. @nejtillpirater

  Var god sluta ljug (igen). Rick tillåter fri sakdebatt – inte att man spammar sönder varje kommentarsfält med lögn och förtal vilket var vad du gjorde. Under ett dussin olika alias från samma IP, eller hur var det nu?

  Vad angår SWIFT är det inte väl förankrat i någonting som helst, och den saken kan man konstatera utan att det ens behövs att man blir expert på ämnet. Men eftersom en pirat protesterar mot det är du direkt framme och försvarar det.

  SWIFT-överföringen av bulkdata är farlig. Elementär grundkunskap om finans säger att transaktioner under sekretesskydd är det dyrbaraste och farligaste ett bankväsende har tillgång till. I sak om (gud förbjude) USA’s näringsdepartement får tag i de siffrorna så har de en fullständig karta och analys av hur Europas affärsväsende fungerar. Vilket i sin tur innebär att amerikanska företag får fördelar lika stora som en börsmäklare med insiderinformation får. Våra mindre bemedlade fåntrattar i EU har helt enkelt gett USA handelsfördelar genom att låta dem ensidigt titta på varenda kort som spelas i Europa.
  Att detta skulle vara för att undersöka terrorism är och har alltid varit ett svepskäl – där misstanke om terrorism förekommer får redan USA på begäran ut de data de begär. Det här avtalet innebär att de får allt som inte har med brottslig handling att göra också.

  Jag har sagt det förr. Dina ”kommentarer” är den bästa reklampelare vi i PP kan ha, så varför försöker du inte argumentera på ett faktamässigt sätt? Får du betalt för att skriva inlägg begår du tjänstefel mot dina uppdragsgivare, och om du slösar bort din fritid med att ljuga i skrift så är det bara djupt tragiskt.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 9 juli 2010 @ 15:22

 16. @Scary,

  Dina oerhört barnsliga personangrepp lämnar jag utan kommentar, de faller bara tillbaka mot dig själv och skadar Piratpartiet.

  Vad gäller omröstningen så gick den igenom med 484 röster för och 109 mot, alltså en mycket bred uppslutning.

  Jag kan inte påstå att jag gillar avtalet men inser samtidigt varför det behövs. Det är många andra saker i samhället som man tvingas ha bara för att det finns människor som sysslar med kriminalitet i olika former. Piraterna bidrar till att öka behovet av övervakning och skärpning av lagar. Det är inte lagstiftarnas, polisens, upphovsmännens, skivbolagens osv. fel att det kommer surt efter när man måste bekämpa effekterna av de som inte kan skilja på mitt och ditt. Den dag pirater och en del andra grupper lär sig att ta ansvar för sina egna handlingar, följa lagen och inte försöka gömma sig under anonymitet – då får vi en mycket bättre värld och många av de s.k. repressiva lagar som förs in skulle kunna avskaffas. Jag vet att pirater har svårt att se sin egen del av det här, man vill gömma sig i gruppen och alltid skylla på ”någon annan”. Det handlar mycket om mognad men tyvärr har inte alla någon sådan.

  Kommentar av nejtillpirater — 9 juli 2010 @ 16:33

 17. Idiotiskt att lämna över sånt till USA, är mer en ekonomisk fördel än något annat för USA.

  @nejtillpirater

  Jo anonyma människor är onda och har helt klart något att dölja i sitt mjöl. Råkade se ett fel på din hemsida, ditt namn verkar ha fallit bort, kunde inte se det i about sektionen. Bäst du skyndar dig att fixa det innan någon av lagarna träffar dig som är renrasig.

  Kommentar av Jimmy — 9 juli 2010 @ 19:08

 18. @nejtillpirater: Alla vettiga personer förstår att det har ett större samhällsvärde med ett fritt internet så att information om obehagliga händelser som helikopterskjutningen av civila ( wikileaks ) kan komma till allmän kännedom än att de konservativa monopol som du förespråkar skulle få lov att försöka bromsa utvecklingen med lagstiftning bara för att kunna tjäna pengar.

  Är det några som ska övervakas så är det då inte Svensson utan tvärt om människor med makt; politiska ledare, chefer för offentliga myndigheter m.m. De är där på direkta uppdrag att ge oss medborgare service. Det är då inte mer än rätt att vi får se till att de sköter sitt jobb.

  Kommentar av gastlind — 10 juli 2010 @ 12:27

 19. @nejtillpirater

  Och ditt svar på kriminalitet är att låta det solklart mest partiska intresset på ta över hanteringen av all affärskritisk information? Den saken är inte sund oavsett hur man vride och vänder på saken. Det finns inte en enda nation i historien som inte gynnat sin egen industri genom att låta den ta del av intel – över eller under bordet. USA är en av de aktörer i väst som framstått som absolut mest rutinerad på det området.

  I och med SWIFT har vi nu gått med på att ge USA’s industri förhandstitt på samtliga europeiska industrier. Och allt under svepskälet ”bekämpa terror” vilket är rent nonsens. Den arma virrpanna som låter sina tillgångar passera europeiska banker kommer åka fast på grund av grov inkompetens förr snarare än senare. Vill man idag undgå alla register så hänvänder man sig med fördel till det omfattande Shadow-bank system som sitter i USA eler tredje världen där rapporteringen inte är tillnärmelsevis så god som vad en verklig bank måste ägna sig åt.

  Att det här har gått igenom med 400+ kan man se helt klart – någon har skrämt parlamentarikerna med orden ”Får vi inte det här så är ni emot oss”. Precis som man gjorde med smile29 där det antyddes att den som inte röstade förr röstade mot barnens bästa.

  Ditt argument är alltså att provokation gör att övergrepp blir befogade. Den ”mognad” du efterlyser uttalade sig senast Marx, Castro och Lenin om. Nästan ordagrant som du sade att en gång ”när mänskligheten mognat kan de få frihet i en ny och bättre värld”. Sig mig, ser du inte själv hur långt det gått när du försvarar unken gammal sovjetstatsideologi för att du inte gillar den mänskliga naturen? Du håller dig själv anonym för att du har åsikter som inte går ihop med de forum där du uppträder, men protesterar vilt mot att andra skall få vara det? Var är ditt rena mjöl, om jag får fråga? 🙂

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 10 juli 2010 @ 13:39

 20. @Scary,

  ”Att det här har gått igenom med 400+ kan man se helt klart – någon har skrämt parlamentarikerna med orden ”Får vi inte det här så är ni emot oss”. Precis som man gjorde med smile29 där det antyddes att den som inte röstade förr röstade mot barnens bästa.”

  Så skrämseltaktik gör att röstningar går fel? Om skrämseltaktik hade gjort att avtalet INTE gick igenom med motsvarande siffror så hade det också varit fel? Skrämseltaktik är ju Piratpartiets vanligaste (enda?) vapen. När man inte med logiska argument kan övertala andra så tar man upp de där överdrivna skrämselargumenten som alla leder till Stasi, 1984 osv inom en snar framtid om inget görs nu. Men de flesta ser trots allt sansat på problematiken och gör en annan bedömning.

  Kommentar av nejtillpirater — 11 juli 2010 @ 6:22

 21. @nejtillpirater: Skrämseltaktik är främst antipiraternas melodi. Skrämma pirater att ej piratkopiera. Försöka utmåla piratkopiering som grov brottslighet på ett i det närmaste fascistiskt vis. De vill helt klart åstadkomma ”nej jag fildelar inte, för jag vågar inte” hos oss. Hota med skadestånd i hundratusentals kronor, är inte det skrämseltaktik?

  Vad det gäller övervakningsfrågan; Försöka få igenom övervakningslagar och sämre möjligheter för anonymitet för att en på miljonen kanske funderar på att begå ett terrorbrott. Det om något är skrämselpropaganda. Det hade varit mycket mer sakligt att bedriva skrämselpropaganda mot personbilar, eller mot alkohol, eller mot att bada på sommaren. Det dör faktiskt folk av. Inte av terrorism.

  De flesta piratargument är däremot sansade samhällsekonomiska argument mot upphovsrätts-monopol eller utgår från enkla grundprinciper att man är oskyldig till motsatsen bevisats och att man som oskyldig ska vara en skapligt fri människa.

  Ostraffade ska få lov att kommunicera med varandra i fred om de vill. Det är faktiskt något av det allra mest grundläggande man kan begära av ett samhälle.

  Kommentar av gastlind — 11 juli 2010 @ 9:12

 22. @nejtillpirater (#17)

  Det finns inget som helst värde i det här avtalet. Man hade lika gärna kunna flyga över sin supersökserver hit – eller maila programvaran. Det finns inga som helst skäl för EU att låta skeppa intim ekonomisk information utanför gränserna, som USA inte har med att göra.

  Vad som är rätt och fel i upphovsfrågan är inte någon absolut sanning. Uppenbarligen tycker många att det är rätt att kunna dela med sig av innehåll.

  Kommentar av Johan Tjäder — 11 juli 2010 @ 9:37

 23. En del av förklaringen till röstsiffrorna kan stå att finna här:
  http://zopheya.blogspot.com/2010/05/jelp-nu-vart-jag-morkradd.html

  Kommentar av Christer — 11 juli 2010 @ 15:59

 24. […] gick ju förstås SWIFT-avtalet igenom i EU-parlamentet i torsdags. Data om alla banktransaktioner i Europa kan därmed föras över i […]

  Pingback av Kontanter igen – en uppdatering « Viktualiebrodern — 13 juli 2010 @ 13:35

 25. […] mäktiga krafter försöker hindra det fria utbytet av information. Det handlar då bland annat om ACTA, hoten mot ‘The Pirate Bay’, försök att införa ”registrering” av bloggar […]

  Pingback av Dom försöker täppa till käften på oss! | Hans Blogg — 26 juli 2010 @ 18:25

 26. […] Pirate Party and many other civil liberties organisations were critical of the agreement, since it means that data about private citizens who are not suspected of any crime is being handed […]

  Pingback av Question to Commissioner Malmström on Wikileaks and Swift « Christian Engström, Pirate MEP — 15 december 2010 @ 11:07

 27. […] Pirate Party and many other civil liberties organisations were critical of the agreement, since it means that data about private citizens who are not suspected of any crime is being handed […]

  Pingback av Question to Commissioner Malmström on Wikileaks and Swift | Piratkopiering — 16 december 2010 @ 6:40


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: