Christian Engström, Pirat

15 maj 2013

Hemlighetsmakeriet från ACTA fortsätter i TTIP

Filed under: ACTA,informationspolitik — Christian Engström @ 16:24
Seminarium i EU-parlamentet om det kommande TTIP-avtalet mellan EU och USA

Seminarium i EU-parlamentet om det kommande TTIP-avtalet mellan EU och USA

TTIP är den nya bokstavsförkortningen att hålla ögonen på för alla som följde eller deltog i protesterna som stoppade ACTA-avtalet förra året. TTIP står för Transatlantic Trade and Investment Partnership, och är tänkt att bli ett stort ”frihandelsavtal” mellan EU och USA.

Frihandel är någonting jättebra, men som vi vet från ACTA-avtalet (som ju också kallades för ett handelsavtal) används den rubriken gärna på avtal som inte har något med vare sig handel eller frihet att göra. ACTA var bara ett försök att smyga in lagstiftning bakvägen genom att förhandla bakom stängda dörrar och sedan ställa de folkvalda lagstiftarna (riksdag och EU-parlament) inför mer eller mindre fullbordat faktum.

Vi lyckades stoppa ACTA tack vare en kombination av intensivt arbete inne i EU-parlamentet och ett stort antal engagerade medborgare som protesterade mot avtalet genom att demonstrera på gatorna i isande vinterkyla och kontakta sina parlamentariker och berätta sin mening. Det var en stor seger.

Men lobbyisterna som vill inskränka friheten på nätet ger aldrig upp.

Det nya TTIP-avtalet ska precis börja förhandlas mellan EU och USA, så det är ännu väldigt tidigt i processen. Det är bra. Ju tidigare vi kommer in i den politiska processen, desto större chans har vi att påverka och vinna.

Förhandlingarna har inte börjat ännu, utan det som diskuteras just nu är hur förhandlingsmandatet ska se ut och hur förhandlingarna ska gå till.

Idag var jag på ett seminarium om TTIP, ordnat av den holländska EU-parlamentarikern Marietje Schaake.

Det var ett mycket bra seminarium, där bland annat en representant från EU-kommissionen som kommer att sköta förhandlingarna deltog. Han försäkrade upprepade gånger att ”IP-kapitlet” i det nya TTIP-avtalet inte alls kommer att vara som ACTA, utan vara fullständigt harmlöst på alla sätt.

Men TTIP-förhandlingarna kommer att skötas bakom stängda dörrar på precis samma sätt som ACTA-avtalet.

EU-kommissionen ber oss alltså lita på dem, men tänker inte offentliggöra några förhandlingsdokument, precis som man inte gjorde med ACTA.

Både jag, Marietje Schaake, två av de andra panelisterna och flera företrädare för olika aktivistorganisationer påpekade att det kommer att bli mycket svårt för EU-kommissionen att undvika att upprepa ACTA-fiaskot om de fortsätter vara lika hemlighetsfulla som förra gången.

Det är inte acceptabelt att internationella avtal som påverkar friheten på internet förhandlas fram i hemlighet.

Och det räcker inte med att EU-kommissionen säger trevliga saker muntligt, samtidigt som de vägrar att visa dokumenten. Tyvärr är vi inte så många som litar på EU-kommissionen i de här frågorna, efter våra erfarenheter från ACTA.

Det är möjligt att det som EU-kommissionen säger är sant. Men får vi inte se pappren kommer vi aldrig att kunna veta det förrän det är för sent.

Måste vi döda det här avtalet också så gör vi det, skrev jag i en debattartikel i The Parliament Magazine för någon månad sedan.

Det är visserligen flera år tills det (eventuellt) kommer att finnas något färdigt avtal att ta ställning till och/eller protestera mot. Men det är nu i början av processen som EU och USA har chansen att välja ett annat upplägg än de hade för ACTA.

Jag hoppas att EU-kommissionen tar sitt förnuft till fånga och berättar för USA att det inte funkar politiskt att försöka köra samma hemlighetsmakeri en gång till.

…………

Andra om ämnet: FFII

5 kommentarer

  1. Reblogged this on Urbansundstrom’s Weblog.

    Kommentar av urbansundstrom — 15 maj 2013 @ 19:10

  2. Vi har tur, som har representanter i EU som du.

    Var är Flattr-knappen?

    Kommentar av Joachim Persson — 15 maj 2013 @ 19:57

  3. Det är nödvändigt med Pirater i EU-parlamentet. Man kan ju förstå att de etablerade partierna har sett till att det vi har framför oss i 2014 är 27 nationella val, och inte ett Europeiskt. För nog tror jag att det finns tillräckligt med pirater i Europa för att få de minst 0,13 % av rösterna som i ett proportionerligt val över hela Europa skulle motsvara ett mandat i parlamentet. Med 375 miljoner röstberättigade européer så innebär det en halv miljon röster vid fullt valdeltagande. Men det vet vi ju att det sällan är så i rimlighetens namn kan man nog säga att ett par hundratusen röster är det som krävs.

    Ur ett demokratiskt perspektiv är det naturligtvis olyckligt att pan-europeiska rörelser, som visserligen är små men som är tillräckligt stora i detta perspektiv förnekas röster för att man inte bryter igenom vallarna i något enda land. Valsystemet borde därför göras om och vi borde ha ett enda europeiskt val mellan europeiska partier där mandaten fördelas mellan partierna.

    Kommentar av Johan Tjäder — 15 maj 2013 @ 22:20

  4. Joachim Persson skrev:

    Var är Flattr-knappen?

    Den dyker upp den 25 maj 2014 i en vallokal nära var och en av oss.

    Kommentar av Christian Engström — 15 maj 2013 @ 22:56

  5. […] det hela hela korrekt (rätta mig gärna, hade lite svårt att reda ut det) — det är en annan fin lite förkortning. Hojta också gärna till om något av det jag översatt kan ha en bättre […]

    Pingback av TPP — en av de där förkortningarna att hålla ögonen på — 23 maj 2013 @ 20:08


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.