Christian Engström, Pirat

14 september 2010

Uppdrag Granskning om fildelning tisdag kväll

Filed under: informationspolitik — Christian Engström @ 11:12

Se Uppdrag Granskning i SVT2 tisdag 20.00

SVT:s Uppdrag Granskning tisdag kväll klockan 20.00 ska handla om fildelning och jakten på dem som ägnar sig åt det.

Fokuset för programmet ligger på den mytomspunna ”Scenen”, alltså den mycket löst sammanhållna grupp av personer som har som hobby att lägga upp torrents med snygga rippningar av nya filmer.

Även Antipiratbyrån får komma till tals i programmet.

Piratpartiet ställer upp i riksdagsvalet som pågår nu, eftersom vi tycker att fildelning är någonting positivt som ska uppmuntras och inte bekämpas.

Vi tycker att The Pirate Bay borde få medalj för sina insatser för kulturen, istället för att dömas till fängelse och 30 miljoner i skadestånd. Vi tycker inte att det är okay att privata intresseorganisationer får ta över polisens och åklagarens jobb.

…………

Tags: , , ,

19 kommentarer

  1. […] Fler som skriver: Hax, CE […]

    Pingback av Det är praktisk att ha en tam polis — 14 september 2010 @ 11:29

  2. Nä, det är ikväll, tisdag.

    Tack, fixat. Svårt det där med veckodagar. 🙂 /Christian

    Kommentar av Peter Eriksson — 14 september 2010 @ 11:47

  3. Blev Piratpartiet inbjudna?

    Jag utgår från att vi medverkar i ett samhällsprogram som sänds ett par dagar innan valet när vi av många med bristande fantasi tyvärr anses ha detta som enda fråga. Alternativet låter spattigt, vinklat och oseriöst.

    Kommentar av Jesper — 14 september 2010 @ 12:38

  4. Scenen är väl knappast ens en löst sammanhållen grupp. Snarare ett antal människor med samma hobby som har kommit överens om standardiserade sätt att packetera och namnge sina releaser. Allt utan någon vidare sammanhållning. Och de som är riktigt hardcore skapar inte torrens. Dom använder fortfarande FTP. Därför får vissa releaser benämningen ”p2p”, alltså de släpptes som torrent på vanliga p2p siter och inte är ”riktiga” scen-releaser.

    Kommentar av Hans — 14 september 2010 @ 12:38

  5. ”Fokuset för programmet ligger på den mytomspunna ”Scenen”, alltså den mycket löst sammanhållna grupp av personer som har som hobby att lägga upp torrents med snygga rippningar av nya filmer.”

    Det där är inte helt korrekt. Faktum är ett scenen är ganska sluten och byter filer främst internt. Fast för det mesta läcker filerna ut och hamnar på fildelningsnätverken ändå, något som många inom scenen ogillar.

    Kommentar av Simon Strandman — 14 september 2010 @ 12:39

  6. Hoppas de nämner tar med undersökningen som USA har gjort om att fildelning är positivt för ekonomin. Samt den nya undersökningen om hur artister är rikare nu än innan fildelningseran.

    http://www.idg.se/2.1085/1.310795/piratkopiering-paverkar-ekonomin-positivt
    http://torrentfreak.com/artists-make-more-money-in-file-sharing-age-than-before-100914/

    Kommentar av wh1sk3yj4ck — 14 september 2010 @ 15:06

  7. intressant kanske?
    Svenska Föreningen för Industriellt Rättsskydd (SFIR)
    inbjuder till seminarium på Sjöfartshuset, Skeppsbron 10
    den 27 september 2010
    kl. 13.00-18.00 (med paus för kaffe)
    Därefter matigt mingel

    IMMATERIALRÄTTEN OCH KONKURRENSRÄTTEN –två nödvändiga komponenter i ett balanserat marknadsrättsligt system
    Men hur ser den balansen ut i ljuset av EU-praxis? Och vad har vi att vänta framöver? Hur ska man agera och hur kan man bäst skydda sig mot anklagelser om konkurrensbegränsning? Och vad ska man särskilt tänka på i affärsrelationer där immaterialrätter ingår?

    Två områden som särskilt väl illustrerar förhållandet och de eventuella konflikterna mellan immaterialrätt och konkurrensrätt är läkemedel och IT/media, som varit föremål för ett antal tvister och utredningar:

    Tribunalen har nyligen avgjort målet mellan AstraZeneca och kommissionen som bl.a. visar att patent eller andra immaterialrätter inte friar från konkurrensreglerna, att tröskeln för konkurrensövergrepp är låg, att domstolens angreppssätt är formalistiskt, att höga marknadsandelar spelar en avgörande roll oavsett investeringar i forskning och utveckling och att böterna för konkurrensövergrepp kan sättas väldigt högt. Domen kan anses stöda kommissionens branschundersökning om konkurrensen i läkemedelsbranschen från den 8 juli 2009, som var en ganska kritisk rapport på drygt 550 sidor. Det var inte heller så länge sedan, den 17 september 2007, som målet om Microsoft avgjordes i dåvarande Förstainstansrätten (T-201/04). Där fann domstolen bl.a. att konkurrenter måste ha tillgång till interoperabilitet med Windows grundstruktur om de ska kunna agera på lika villkor på marknaden. Immaterialrättsligt skydd utgör då inget undantag.

    Dessa förhållanden utgör grunden för överväganden om dagsläget och framtiden av:

    Per Hellström, enhetschef GD Konkurrens vid Europeiska Kommissionen och Kristina Nordlander, partner Sidley Austin i Bryssel med konkurrensrätt och läkemedelsrätt som specialitet.

    Deras erfarenheter och synpunkter kommenteras och extrapoleras av:
    advokat Olof Alffram, Wistrand Stockholm,
    byråchef Elsa Arbrandt, Konkurrensverket, och
    bolagsjurist Bo Johansson, AstraZeneca.

    Seminarieavgift: SFIR-medlemmar 950 kronor.
    För öriga 1 100 (inkluderar medlemsavgiften i SFIR under 2010).

    Anmälan på: http://www.SFIR.se
    Sista anmälningsdag: den 21 september.

    Kommentar av Intressant? — 14 september 2010 @ 16:32

  8. Seminariet hos Svenska Föreningen för Industriellt Rättsskydd är intressant men det kostar en hel del. Man måste uppenbarligen bli medlem för att få deltaga på seminariet.

    ”Deltagaravgifter
    För medlemmar i SFIR: 950 kronor
    För övriga (avgiften inkl. medlemskap för år 2010): 1100 kronor”

    Så, man är inte så ”Varmt välkommen att lyssna och diskutera” som de skriver på http://www.sfir.se/seminarier.

    Kommentar av Dennis Nilsson — 14 september 2010 @ 17:01

  9. […] Ikväll kl 20.00 kommer Uppdrag granskning att ta upp frågan om fildelning. […]

    Pingback av Vi vill inte ha kontrollsamhället | Anders S Lindbäck @ Kunskapssamhället — 14 september 2010 @ 17:48

  10. […] full post on Christian Engström, Pirate MEP This entry was posted in Uncategorized and tagged fildelning, Granskning, kväll, tisdag, […]

    Pingback av Uppdrag Granskning om fildelning tisdag kväll | Piratkopiering — 14 september 2010 @ 23:19

  11. ”Vi tycker att The Pirate Bay borde få medalj för sina insatser för kulturen”
    Vad har egentligen TPB gjort för kulturen? Är verkligen Hollywood filmer & TV serier det som vi behöver se mer av?

    Kommentar av Buppe — 15 september 2010 @ 13:08

  12. The Piratebay är bara nyttiga idioter för storkapitalet precis som PiratPartiet.

    Kommentar av Kal Marks — 15 september 2010 @ 18:00

  13. Buppe: Du menar förutom att även vara en bra spridningsplats för musik och filmer som inte har med Hollywood att göra? Kolla gärna.

    Paulo Coelho fick som okänd spridning för sina böcker på fildelningsnätverk och vann sedermera Nobelpriset i litteratur, och karln gick till och med till TPB själv för att ladda upp nya alster innan han blev stoppad av sin förläggare. Filmen The Man from Earth, producerad på en budget under två miljoner och den enda film jag vet vars poster innehåller fler specialeffekter än själva filmen, fick även den spridning på TPB. Producenterna har den hållningen att det är bra med spridning och att de som tyckte om filmen kan betala för sig i efterhand på filmens site.

    Så nej, TPB har nog inte gjort något för kulturen. Att kunna sprida kultur var som helst, som ett bibliotek utan fysiska och mediala begränsningar, är nog inte värt någonting, nu när du säger det.

    Kommentar av Jesper — 15 september 2010 @ 19:42

  14. Vad pratar du om Paolo Coelho var ju superstor långt innan fildelningsnätverken slog igenom. Han är pro p2p men det kanske han inte hade varit om han inte slagit igenom så stort innan nätpiratkopieringen blev stor. Det är tyvärr väldigt vanligt att ni pirater påstår saker som inte stämmer för att gynna er egen sak.

    ”1987 Coelho wrote The Alchemist and published it through a small Brazilian publishing house who made an initial print run of 900 copies and decided not to reprint.[11] He subsequently found a bigger publishing house, and with the publication of his next book Brida, The Alchemist became a Brazilian bestseller.[11] The Alchemist has gone on to sell more than 60 million copies, becoming one of the best-selling books in history, and has been translated into more than 67 languages, winning the Guinness World Record for most translated book by a living author.”
    Från Wikipedia

    Kommentar av Buppe — 16 september 2010 @ 0:03

  15. @ Buppe

    ”Vad har egentligen TPB gjort för kulturen?(…)”

    Förutom att underlätta spridningen av den?

    Kommentar av tjo — 16 september 2010 @ 2:20

  16. ”Förutom att underlätta spridningen av den?”
    Att underlätta spridningen av mestadels Hollywood-produktioner etc. är nog att göra kulturen en otjänst.

    Kommentar av Buppe — 16 september 2010 @ 10:31

  17. Det är ju inte en funktion av hur TPB fungerar utan av vad folk laddar upp samt laddar ner. Det finns mycket som laddas upp som är eget material som folk vill sprida, och det är väl inte TPBs fel vad folk faktiskt väljer att tanka, på samma sätt som det inte är ett biblioteks fel att många lånar smörja som Dan Brown och låter skönlitteratur stå och samla damm.

    Längre ner på samma Wikipedia-artikel står även (källhänvisat) följande:
    ”Paulo Coelho is a strong advocate of spreading his books through peer-to-peer file sharing networks. A fan posted a Russian translation of one of his novels online. Sales of his book jumped from 3,000 to one million in three years, with no additional promotion or publicity from his publishers.”

    Det är kanske möjligt att han inte blev känd enbart eller huvudsakligen genom fildelning. Jag är ingen Coelho-kännare. Desto bättre, i så fall, eftersom så många som redan är kända verkar tycka att all fildelning på det stadiet har blivit odelat negativ, ”jag är ju redan känd”.

    Kommentar av Jesper — 16 september 2010 @ 12:13

  18. ”Att underlätta spridningen av mestadels Hollywood-produktioner etc. är nog att göra kulturen en otjänst.”

    Nej. Du missförstår TPB helt och hållet. De underlättar spridning av all kultur. Det vore en fördel att åtminstone ha de fundamentala kunskaperna om den organisation som man så ivrigt försöker smutskasta.

    Kommentar av tjo — 16 september 2010 @ 13:58

  19. tjo jag vet mycket väl vad TPB håller på med tycker bara det är löjligt att se dom som kulturhjältar när de flesta som gör den kultur de sprider INTE uppskattar TPB’s illegala verksamhet.

    Kommentar av Buppe — 16 september 2010 @ 17:45


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.