Christian Engström, Pirat

3 juni 2010

Ek (C) och Engström (PP) kräver svar om datalagringen

Filed under: datalagringen,informationspolitik — Christian Engström @ 10:20

- Nej till teledatalagringen, kräver Lena Ek (C) och Christian Engström (PP)

Pressmeddelande 3 juni 2010

Lena Ek (C) och Christian Engström (PP) kräver svar från kommissionen om teledatalagringsdirektivet

Med anledning av förslaget att utvidga teledatalagringsdirektivet till att innefatta sökningar på nätet kräver nu Europaparlamentariker Lena Ek (C) och Christian Engström (PP) ett klargörande från EU-Kommissionen. I en gemensam skriftlig fråga vill Ek och Engström att kommissionen svarar på om de anser att teledatalagringsdirektivet är förenligt med Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

– För mig är det oacceptabelt och en kränkning av mänskliga rättigheter att staten urskillningslöst ska lagra all trafikdata. Jag tar därför strid mot teledatalagringsdirektivet på alla sätt som står mig till buds, självklart också genom samarbete med partier som driver samma linje, säger Lena Ek (C).

– Nu måste alla goda krafter samarbeta så att Sverige slipper införa datalagringsdirektivet. Jag hoppas att motståndarna till teledatalagringen i den svenska inrikespolitiken är beredda att arbeta över partigränserna, som vi gör här i Europaparlamentet. Riksdagen måste värna integriteten och respektera Europakonventionen, säger Christan Engström (PP).

– Att det nu höjs röster om att utvidga lagringen av uppgifter till Googlesökningar visar hur feltänkt teledatalagringsdirektivet är. EU har ingen rätt att snoka i vad människor söker efter på nätet. Rätten till ett privatliv är en grundbult i ett fritt samhälle. Jag vill därför veta om kommissionen verkligen anser att teledatalagringsdirektivet är förenligt med Europakonventionen om mänskliga rättigheter, säger Lena Ek (C).

– Att lagra data om alla svenskars alla telefonsamtal, SMS, e-postmeddelanden och internetuppkopplingar är en orimlig integritetskränkning i sig. Och redan ser vi hur vissa vill utvidga teledatalagringen till att även omfatta alla sökningar som vi gör på Google. Det visar hur övervakning alltid blir mer omfattande med tiden. Därför gäller det att stoppa datalagringsdirektivet från att införas över huvud taget, säger Christan Engström (PP)

Frågan, i sin helhet:

Skriftlig fråga (enligt artikel 117) till Kommissionen:

Datalagringsdirektivets förenlighet med grundläggande mänskliga och medborgerliga fri- och rättigheter

I ett antal avgöranden från olika medlemsstaters författningsdomstolar och i den allmänna debatten har fråga uppkommit huruvida datalagringsdirektivet (2006/24/EG) överensstämmer med grundläggande mänskliga och medborgerliga fri- och rättigheter.

Det kan på goda grunder ifrågasättas om direktivet är förenligt med den Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, i synnerhet Artikel 8 om rätten till ett skyddat privatliv och skyddad korrespondens.

1. Anser kommissionen att medlemsstater är skyldiga att implementera direktiv som medlemsstaterna anser strider mot den Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna?

2. Om en medlemsstats högsta domstol har begärt ett förhandsavgörande från EG-domstolen för att avgöra ett direktivs legitimitet, är då andra medlemsstater skyldiga att implementera samma direktiv innan EG-domstolens förhandsavgörande kommit?

3. Hur har Kommissionens integritetsprövning av datalagringsdirektivet genomförts?

4. Anser Kommissionen att datalagringsdirektivet är konformt med EKMR artikel 8?

…………

Andra skriver om datalagring: Lena Ek, DN, Slashdot

Photo by Henrik Alexandersson, free for publication

Andra bloggar om: , , ,

20 kommentarer

  1. […] Ek (C) och Christian Engström (PP) agerar mot utökning av EU:s Datalagringsdirektiv – mycket […]

    Pingback av C och PP agerar mot ökad övervakning | Oscar Fredriksson (C) — 3 juni 2010 @ 11:04

  2. Borde det inte finnas en punkt för ”reality check” också? Hur kan man skydda sex månader gammal trafikdata som ISPerna med säkerhet inte spenderar mer pengar på än nödvändigt och dessutom har allt intresse i världen för att påvisa säkerhetsbrister i? Vilka krav kan man ställa på att data är skyddat från manipulation och historieförfalskning? Om informationskällan inte är pålitlig, vilken nytta har man då av att läsa loggarna?

    Kommentar av Kristofer Pettersson — 3 juni 2010 @ 11:09

  3. Utmärkt! (även om frågan egentligen gott kan ställas helt oberoende av utökningsförslaget)
    Vilken tidsram har kommissionen på sig för att svara på frågan?

    Varför får man förresten så olika intryck av centerpartister i EU-parlamentet och centerpartister i riksdagen? Det är märkligt. Angående den föreslagna utökningen till sökmotorer så handlar det förstås om ren och skär åsiktsregistrering. Det är förvånande att många MEP:ar, däribland svenska, så oförblommerat kan ge sitt stöd till det (all heder däremot åt dem som insåg sitt misstag och drog tillbaka sin underskrift – misstag kan vi alla begå).

    Jag skrev ett inlägg för ett tag sedan om datalagringsdirektivet och Europakonventionen med litet matnyttiga länkar. För den som är intresserad: Är datalagring svaret på ett trängande samhälleligt behov?.

    Kommentar av Tor — 3 juni 2010 @ 12:12

  4. Frågor till kommissionen ska besvaras inom 6 veckor.

    Kommentar av Christian Engström — 3 juni 2010 @ 12:14

  5. Okej. Ser fram emot det svaret (hoppas jag).

    Förresten, är inte Lena Ek värd en länk i inlägget tycker du?

    Kommentar av Tor — 3 juni 2010 @ 12:16

  6. Jovisst, tack, fixat.

    Kommentar av Christian Engström — 3 juni 2010 @ 12:47

  7. Hehe, vilken blick Lena Ek har på bilden. Och ska ni inte fråga tjejen bakom er, som just tagit ett stort bett av sin macka om lov, innan ni publicerar bilden? 🙂

    För övrigt ett lysande initiativ. Försök at få med Lena Ek på fler saker, så att det också sätter press på Centerpartiet på hemmaplan!

    Kommentar av Markus "LAKE" Berglund — 3 juni 2010 @ 13:35

  8. Mycket bra initiativ! Nu gäller det att väcka folket här och att se till att även våra hemmapolitiker pressas och avkrävs svar på motsvarande frågor.

    Kommentar av Michael Gajditza — 3 juni 2010 @ 13:45

  9. […] Inte så konstigt då vi resonerar oerhört lika i integritetsfrågor. På Lenas och Christians bloggar kan ni läsa såväl det gemensamma pressmeddelandet och själva frågorna som ställts till […]

    Pingback av Centerpartiet och Piratpartiet på samma sida | Dayana Jadarian — 3 juni 2010 @ 14:35

  10. Bra initiativ, jag gillar samarbete med parlamentariker från olika partier, i detta fallet ger det tyngd åt både PP och C.

    Kommentar av Jens — 3 juni 2010 @ 17:43

  11. […] kräver Engström och Ek ett klargörande från EU-kommissionen med anledning av förslaget att utvidga […]

    Pingback av Anna Troberg » PP och C kräver ett klargörande från EU-kommissionen — 3 juni 2010 @ 18:05

  12. […] Sagor från livbåten, Lena Ek, Christian Engström, Mary X […]

    Pingback av Vilket dumt förslag « Under den lugna korkeken — 3 juni 2010 @ 21:43

  13. Känns tryggt att ha gett dig min röst!

    Kommentar av Peter Wagenius — 3 juni 2010 @ 22:52

  14. […] överensstämmer med grundläggande mänskliga och medborgerliga fri- och rättigheter. Och i ett pressmeddelande säger Ek att det för henne är ”oacceptabelt och en kränkning av mänskliga rättigheter […]

    Pingback av Makthavare » Oväntade allianser — 4 juni 2010 @ 5:35

  15. […] och Christian visar att detta är en fråga som inte har med politiskt parti att […]

    Pingback av Stoppa Datalagringsdirektivet! | Tankar hos en Gråsäl — 4 juni 2010 @ 7:57

  16. […] att ändra sig. Drivande aktivistgrupper är i nuläget Telecomix och Edri, ihop med Piratpartiets EU-parlamentariker Christian Engström och hans assistent Henrik Alexandersson. Resultatet har hittills varit gott. På några få dagar […]

    Pingback av Smile 29, listor och tips » Marcin de Kaminski — 4 juni 2010 @ 9:02

  17. Någon aning om vad den nuvarande ställningen för/emot är?

    Kommentar av Björn — 4 juni 2010 @ 11:35

  18. […] Christian Engström und Lena Ek verlangten mittlerweile am 3. Juni von der Kommission zur Vorratsdatenspeicherung eine Stellungnahme zu der Petition, da sie davon ausgehen, dass diese die europäische Menschenrechtskonvention verletzt. „Die EU hat nicht das Recht, in den Online Suchabfragen der Menschen herumzuschnüffeln. Das Recht auf Privatsphäre ist ein Eckpfeiler einer freien Gesellschaft. Ich will wissen, ob sie [Anm.: die Kommission] wirklich glaubt, dass die Vorratsdatenspeicherung mit der europäischen Menschenrechtskonvention vereinbar ist” , so Lena Ek. […]

    Pingback av EU Parlament will Internet-Suchabfragen überwachen | Freewave Blog — 9 juni 2010 @ 8:55

  19. […] övrigt fortsätter EU oförtrutet att hitta nya sätt att öka massövervakningen. Det senaste jippot är att med barnen som ursäkt (Wagenius lag!) lagra alla Googlesökningar. […]

    Pingback av Lägg ned datalagringsdirektivet » gothbarbie's blog — 4 juni 2011 @ 12:00

  20. […] övrigt fortsätter EU oförtrutet att hitta nya sätt att öka massövervakningen. Det senaste jippot är att med barnen som ursäkt (Wagenius lag!) lagra alla Googlesökningar. […]

    Pingback av Lägg ned datalagringsdirektivet | gothbarbie's blog — 23 april 2012 @ 13:19


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.