Christian Engström, Pirat

21 januari 2010

Kontroll är frihet, säger Bildt

Filed under: informationspolitik — Christian Engström @ 12:14

Carl Bildt, "frihetens" försvarare

När jag läste boken ”1984” för länge sedan tyckte jag att det där med nyspråk var lite överdrivet. Att osympatiska regimer gärna gärna glorifierar sig själva med fåniga slogans är väl en sak, men  Storebrors-parollerna ”Krig är fred” och ”Frihet är slaveri” tyckte jag var lite väl over the top, i en i övrigt mycket bra bok.

Jag hade fel, får jag väl konstatera nu när verkligheten återigen överträffar dikten.

Utrikesminister Carl Bildt skriver en debattartikel i SvD idag med en mycket lovande rubrik: ”Friheten på nätet måste försvaras”. Det håller jag med om till hundra procent. Det är ju precis därför som Piratpartiet finns, så om vi nu (åtta månader före riksdagsvalet) plötsligt skulle ha fått stöd från regeringspartiet som gav oss FRA, då skulle det ha varit välkommet (ehuru oväntat).

Men naturligtvis är det inte så. Carl Bildts nyspråkliga definition av frihet skulle få Gösta Bohman att rotera i sin grav om han kunde läsa den.

Efter några inledande ord om Google i Kina skriver Bildt:

En konsekvens av globaliseringen är att det i många sammanhang har blivit lika viktigt att kontrollera flöden som territorier. […] Och det gäller i växande utsträckning också det enorma informationsflödet via olika slag av elektroniska nätverk.

Och sedan fortsätter resten av artikeln i samma stil. Det Bildt försöker marknadsföra som ”frihet” handlar uteslutande om att staterna ska skaffa sig mer kontroll över nätet. ”Det är uppenbart att det internationella regelverket är alldeles för svagt och att de medel som finns för att säkra efterlevnaden av de regler som finns är otillräckliga.”

Vertrauen ist gut, aber Kontrolle ist besser! blir de Nya Moderaternas paroll i Bildts tappning. Man tar sig för pannan. För att säkra friheten behöver vi låta staten öka kontrollen över nätet.

Hör han inte vad han själv säger?

Och har han ingen skam
i kroppen när han skriver:

Men till detta kommer försöken att i hemlighet spåra regimkritiker och spionera på dem för att uppnå det som auktoritära och totalitära regimer har strävat efter i alla tider, nämligen att kontrollera undersåtarnas utbyte av tankar, åsikter och idéer.

Vad svarar man på det, förutom ”FRA”?

…………

Andra som kommenterar utspelet: Hax, Blogge, Opassande, Liberal och långsint, Motpol, Smurftapet, Tioockendroppe, Sugbloggen, Svensson, Lake, Anders S Lindbäck och många fler.

Andra bloggar om: , , ,

41 kommentarer

  1. Klockrent

    Kommentar av Pirat så klart — 21 januari 2010 @ 12:44

  2. Vet mor och FRA vad du sysslar med lille vän? .-)

    Kommentar av Daniel — 21 januari 2010 @ 13:10

  3. Han vill söka samarbete med länder, organisationer och företag.
    För att övervaka kreti och pleti så de sköter sig.

    Kommentar av Pirat så klart — 21 januari 2010 @ 14:19

  4. Bildt tangerar här ett av de senaste argumenten för ökad övervakning: förhindra att totalitära stater lyckas spåra upp dissidenter som uppehåller sig i andra länder, t.ex. Sverige. Detta är något som både Säpo och FRA betonat på sista tiden.

    Tillåt mig tvivla på att svensk underrättelse- och säkerhetstjänst ömmar för oliktänkande i diktaturer. Nej, huvudsyftet är ett helt annat. Om man lyckas upptäcka sådan verksamhet skickar man tydliga signaler till den aktuella regimen att man har koll på deras aktiviteter. Syftet är alltså att skydda svenska intressen, ingenting annat. Men det ser naturligtvis väldigt ädelt ut att man rycker ut till försvar av det fria ordet.

    Kommentar av Lars B — 21 januari 2010 @ 14:26

  5. Statlig kontroll är inte alltid fel. Jag förväntar mig att polisen kan spåra upp och lagföra personer som ligger bakom nätattacker, för det är rent sabotage som jag ser det.

    Första tecknet på en nätattack är antagligen ökad trafik, dvs ett ökat flöde.
    Ekonomisk brottslighet kan möjligen upptäckas genom ökade transaktioner, dvs flöde.

    Det finns en inte oavvislig poäng i det.

    Sen är ju frågan om det finns mer effektiva sätt.

    Kommentar av Johan Tjäder — 21 januari 2010 @ 14:33

  6. Statlig kontroll behövs dock inte vad gäller nätattacker. Det kan ISPs sköta själva i samma regi som de hanterar andra problem med sitt nät. Man får bara ha ett bättre samarbete med polisen (eller snarare att polisen skall skaffa sig bättre kunskap). För som det är just nu så är det i sig inte svårt för en ISP att upptäcka en attack. Problemet är att ISPs själva inte kan gå hur långt som helst själva för att spåra upp personen(/erna) och man kan absolut inte lagföra dessa. Det är polisens jobb.

    Vi behöver med andra ord ingen statlig övervakning, för där kan informationen mycket väl hamna i orätta händer. Då känner jag mig faktiskt mer trygg med en ISP som har övervakningsmöjligheter än en stat med samma möjligheter + våldsmonopol. Kort och gott, mer kunskap hos polisen och bättre samarbete mellan polis och ISP vid fall som exempelvis nätattacker av det större slaget. Men absolut inget i likhet med FRA där vette fan vem som har tillgång till informationen.

    Kommentar av LL — 21 januari 2010 @ 14:45

  7. […] Engström skriver om Carl Bildts nyspråk i en debattartikel i SvD.  Ett stycke som Christian citerar fann jag […]

    Pingback av Carl Bildt vill samla alla ägg i samma korg « Viktualiebrodern — 21 januari 2010 @ 14:51

  8. Man kan ju läsa Bildts text med paranoia-glasögonen på om man vill.

    Men sanningen är att staten och de rättsvårdande myndigheterna i samarbete med operatörer och andra inblandade måste bli ohyggligt mycket bättre på att – i samverkan – förebygga och utreda IT-brott. Där har Bildt helt rätt.

    Kommentar av Leif Nixon — 21 januari 2010 @ 15:30

  9. Borde det inte gå att få in en replik till Carl Bildt på brännpunkt?

    Kommentar av Pelpet — 21 januari 2010 @ 15:46

  10. Men sitt inte här och skriv bra blogg-inlägg. Skicka in dem till Svenska Dagbladet! (eller be en riksdagskandidat gör det…), precis som jag skriver.

    Och tack för länken.

    Kommentar av Markus "LAKE" Berglund — 21 januari 2010 @ 15:50

  11. […] bloggar om Bildts utspel är Blågrön röra Christian Engström Hax och […]

    Pingback av Anders S Lindbäck » Carl Bildt bjuder in Piratpartiet till samtal. — 21 januari 2010 @ 16:32

  12. […] Länkar: Bloggosfären: Carl Bildt Röda Berget Johan Westerholm Kent Persson Per Ankersjö Christian Engström […]

    Pingback av Valet 2010: Nätet är en wild card « Under den lugna korkeken — 21 januari 2010 @ 17:06

  13. Det hela är mycket enkelt.
    Bildt pratar helt enkelt om statens frihet att göra vad den vill på nätet, inte individens frihet.

    Kommentar av Stocken — 21 januari 2010 @ 18:34

  14. Bildt kommenterade din kommentar (det här blogginlägget):

    Försvara friheten på nätet 1

    Intressant Meta-konversation det här 🙂

    Kommentar av Albert — 21 januari 2010 @ 21:55

  15. […] FRA, FRA, FRA, FRA, FRA, FRA, FRA, FRA, FRA, FRA, FRA! (ni får ursäkta att det blev lite skränigt här på bloggen, det var bara fiskmåsarna som kom för att äta lite rutten fisk.) […]

    Pingback av Anna Troberg » Frihet som i en liten övervakad ask — 21 januari 2010 @ 23:35

  16. Hör du Christian, jag tycker att du ska ta Carl Bildt på orden – eller åtminstone låtsas. Välkomna särskilt det han skrev i det sista stycket om att ta fram principer för yttrandefriheten på nätet, och påpeka att du och dina medarbetare redan arbetar på en ”bill of rights” för nätet. Försök att komma med på det där ”expertmötet” som ska hållas, och gör vad du kan för att det ska handla om verklig frihet, inte övervakning, i hela världen, inte bara Kina och Iran.

    Kommentar av Björn Persson — 22 januari 2010 @ 1:36

  17. […] Kontroll är frihet, säger Bildt […]

    Pingback av jardenberg kommenterar – 2010-01-22 — jardenberg unedited — 22 januari 2010 @ 8:44

  18. […] Carl Bildt och nyspråk Att Carl Bildt brer på tjockt i sin artikel igår om friheten på nätet har många redan uppmärksammat, inte minst Christian Engström. […]

    Pingback av Carl Bildt och nyspråk « Full Mental Straightjacket — 22 januari 2010 @ 12:23

  19. Han hade i alla fall en mycket snygg kavaj =).

    Kommentar av intefanny — 22 januari 2010 @ 13:22

  20. >Ekonomisk brottslighet kan möjligen upptäckas genom ökade transaktioner, dvs flöde.
    Peningtvätt går inte till på det viset.

    Och nätattacker kan inte FRA, NSA eller ISP:er fixa heller, vi pratar om miljoner med maskiner i zombienät från tusentals ISP:er som samtidigt koordineras mot ett gemensamt mål.

    Kommentar av Henrik Holst — 22 januari 2010 @ 16:05

  21. Henrik, tror du verkligen att det inte finns andra sorters nätattacker än dDOS-attacker?

    Kommentar av Leif Nixon — 22 januari 2010 @ 16:12

  22. […] Full Mental Straightjacket ger idag Bildt lite välbehövlig pisk efter gårdagens utspel. Jag och många andra mjukade upp honom lite igår, men det här är nog den bästa genomgången jag har sett […]

    Pingback av Anna Troberg » Bildt får välförtjänt pisk — 22 januari 2010 @ 17:06

  23. […] Engström var snabbt ute och synade nyspråket, och därefter följde väldigt många andra i samma fotspår. Väldigt många. Men det mest […]

    Pingback av Hur är vädret på Carl Bildts planet? | Rick Falkvinge (PP) — 22 januari 2010 @ 17:43

  24. Det är ju uppenbart att Carl Bildts inlägg i frågan om Internets frihet enbart är ett geschäftigt försök till synkronisering.
    I förra veckan så hotade Google att lämna Kina. I samband med detta gick USAs utrikesminister Hillary Clinton ut och utlovade ett program för friheten på Internet. Naturligtvis lät detta hoppingivande. Igår kom så detta uttalande:

    Clinton om Internet

    MSNBC har video på uttalandet

    Hon är så obildad att hon kallar Samizdat för ”Samsidat”. Hon vet alltså inte speciellt mycket om frihetskampen ute i världen…

    Samtidigt går alltså Carl Bildt ut i Svenska Dagbladet med ett ”synkroniserat” uttalande… Vad han skriver ska ses i detta ljus!

    Carl Bildts artikel är bara ett svansviftande inför ”husse”…

    Kommentar av Hans J — 22 januari 2010 @ 18:43

  25. […] Christian Engström konstaterar att Kontroll är frihet. […]

    Pingback av Carl Bildt om yttrandefrihet « Emil Isberg — 22 januari 2010 @ 19:26

  26. […] Mer läsning bara: Oscar Swartz, Infallsvinkel, Rick Falkvinge, Christian Engström, Emil Isberg har fler […]

    Pingback av Integriteten på nätet | Sultans Blogg — 22 januari 2010 @ 19:35

  27. […] får naturligtvis svar på tal. I mängd. HAX, Rick, Oscar, Anna, Christian och många många fler. Mary tycker inte vi ska vara hårda mot Calle, hoppas hon har rätt i sin […]

    Pingback av Nyspråket utvecklas « ConnyT funderar — 22 januari 2010 @ 20:11

  28. Clinton is trying to paraphase Winston Churchills famous words of ”Iron curtain” saying that ”With the spread of this restrictive practices a new information curtain is decending across much of the world.” She choose to try to be ”historical” rather than really fighting for a real open Internet…

    China warns U.S. over Clinton’s criticism

    Now comes the reaction on the us-swedish 😉 critisism…

    Better than complaining would be a real alternative in the western countries. Recent initiaties in Italy where the public would be required to seek ”permission” in order to contribute to ”Youtube” should be criticized as harshly as ever China. Recent surveillance initiatives in United Kingdom should be addressed…

    In the absense of any serious interest in freedom on Internet the words of Clinton-Bildt is just a meaningless token!

    Kommentar av Hans J — 22 januari 2010 @ 21:11

  29. Mer om friheten på nätet, nu enligt Piratpartiet.

    Kommentar av baccusblogg — 22 januari 2010 @ 22:00

  30. Kan bara konstatera att Carl Bildt är en mästare på att säga ett och ”regera” ett annat – hälsar Josef B. 😉

    Kommentar av Josef Boberg — 22 januari 2010 @ 22:35

  31. Bildt är en makt- och kontrollfreak. Idag i radio påstod han att det viktigaste gällande Haiti var att FN tog kontroll över Haitis återuppbyggnad. Han påstod att ingen annan mäktade med kostnaderna(!) I själva verket är han förmodligen rädd att Brasiliens socialistiske president Lula ska få makt på Haiti. Det finns mycket pengar i Brasilien. Bild talar alltid med kluven tunga och det visar din analys mycket tydligt. Jag instämmer i första kommentaren – klockrent.

    Kommentar av hillary2 — 22 januari 2010 @ 22:50

  32. >Henrik, tror du verkligen att det inte finns andra sorters nätattacker än dDOS-attacker?
    Varför tror du att zombienät enbart kan användas till DDOS?

    Kommentar av Henrik Holst — 23 januari 2010 @ 0:27

  33. Carl Bildt vill uppenbarligen få fler diktatorvänner i världen. Hur får man det enklast? Jo man beter sig precis som de!

    Kommentar av gastlind — 23 januari 2010 @ 11:46

  34. Skön inledning på nästa blogginlägg.. ”Denna dag slumpade det sig så att även USA:s utrikesminister Hillary Clinton tog upp den allt viktigare frågan om att försvara friheten på nätet.”. Jag undrar hur mycket slump det där var egentligen. Clinton lyfter, liksom Bildt, fram Googles intriger med Kina men bägge håller samtidigt tyst om övervakningen av den egna befolkningen, som redan passerat alla gränser för rim och reson.

    Gräver man lite djupare visar det sig att allt började med att Kina var förbannade över att USA nyligen tecknat ett avtal för att sälja Patriot-missiler till Taiwan. Sen kom Googles hot att bryta samarbetet med Kinas censursystem som ett brev på posten. Kina i sin tur gav tillbaka mot Google via sin 1337 h4xX0r attack och nu kommer svaret i en gemensam aktion från Bildt och Clinton mot Kina. Samtidigt försöker Bildt plocka några billiga poäng på hemmaplan. Förmodligen är det så det gått till. Men några billiga poäng lyckades inte Bildt med att plocka. Det enda resultatet blev att PP fick lite extra uppmärksamhet.

    Kommentar av albertveli — 23 januari 2010 @ 11:54

  35. Resonemanget i kommentar #34 förutsätter att Google och regeringen där borta har ett tätt samarbete. Ett antagande som inte är allt för långsökt.

    Naturligtvis måste censuren i Kina fördömas. Men det blir inte trovärdigt när politiker försöker plocka poäng på att fördöma Kinas censur och samtidigt jobbar för fullt med att bygga ut övervakningen och censuren på hemmaplan.

    Kommentar av albertveli — 23 januari 2010 @ 12:18

  36. Carl Bildt skriver på sin blogg att:

    ”Denna dag slumpade det sig så att även USA:s utrikesminister Hillary Clinton tog upp den allt viktigare frågan om att försvara friheten på nätet.”

    Länk till Carl Bildts blogg : ”friheten-pa-natet-2”

    Nu var Hillary Clintons tal aviserat ÖVER EN VECKA TIDIGARE :

    I will be giving an address next week on the centrality of internet freedom in the 21st century, and we will have further comment on this matter as the facts become clear. ”

    Länk till USA:s utrikesdepartement : ”Clinton ska hålla tal”

    Frågan man då kan ställa sig är alltså om Carl Bildts utspel inte i själva verket var ett mycket välregisserat inslag. ACTA kommer nu att tas upp till behandling för lagstiftning i EU (Ja, man kallar det inte för lag – men vi är ju inte dumma). Detta har ju tidigare stenhårt förnekats av alla ansvariga att så skulle ske.

    Med tanke på USAs hårda engagemang i ACTA så kan man dessutom fråga sig om inte också hela Google/Kina-händelsen var ett led i planerna på att införa ACTA som europeisk lag – utan att formellt kallas lag…

    Var alltså Carl Bildt som svensk utrikesminister helt omedveten om Hillary Clintons aviserade och förestående uttalande och då delvis inkompetent som svensk utrikesminister ELLER ingår han som en del i en synkroniserad kampanj för att införa ACTA?

    Kommentar av Hans J — 23 januari 2010 @ 13:22

  37. Carl Bildt har alltid gått Storfinansens och De Stora Bolagens ärenden. Självklart kommer internet kontrolleras, inskränkas och censuresras ytterliggare framöver. Det är helt givet.
    Glöm ALDRIG Bildt och CLI.

    Kommentar av vidsynt — 23 januari 2010 @ 17:35

  38. Klart kontroll skapar frihet. Kontroll skapar också trygghet speciellt i ett litet och sårbart land som Sverige. Med kontroll slapp vi invandrad kriminalitet, med kontroll slapp vi utsugning av vårt socialsystem, med kontroll slapp vi hallickar från Öst stater och människohandel, med kontroll slipper vi fiender från att infiltrera sig i landet, med kontroll återskapades den Svenska grundtanken med demokrati, trygghet, välstånd framtidstro och utveckling. Med kontroll kan man kan man lokalisera alla kriminella och alla gäng som drar runt på gator och torg. P.g.a denna kontroll kan man sanera hela landet snabbt billigt och effektivt från all drägg Naturligtvis måste saneringen vara slutgiltig oavsett brottslighet eller brottets omfattning. Med kontroll och med skoningslös utrensning av kriminalitet och fiendskap mot vårt land, kommer moder Svea att må bra igen.

    Kommentar av tommyvonbulldog — 24 januari 2010 @ 15:55

  39. […] som startade en livlig diskussion. Bl.a svarade flera bloggare https://christianengstrom.wordpress.com/2010/01/21/kontroll-ar-frihet-sager-bildt/ på det här och menade att staten vill inskränka […]

    Pingback av Vad innebär frihet på nätet? « Tioockendroppe's Blog — 25 januari 2010 @ 7:02

  40. Nu har Bildts Försvara friheten på nätet 3 kommit:

    Försvara friheten på nätet 3

    Där skriver Bildt om sin artikel i Washington Post:

    ”Jag anknyter till det anförande utrikesminister Clinton höll – också i förra veckan – och föreslår att vi gemensamt arbetar för att ge dessa frågor en betydligt centrala plats i vårt internationella arbete.”

    Slumpens vägar äro outgrundliga.

    Kommentar av albertveli — 25 januari 2010 @ 9:27

  41. […] var några som reagerade på Bildts nyspråk, på den järnnäve som dolde sig i den utsträckta handen, som tror oss kunna […]

    Pingback av Carl Bildts kärlek till det fria nätet synad | Sagor från livbåten — 27 januari 2010 @ 21:23


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.