Christian Engström, Pirat

31 december 2009

Gott Nytt Valår 2010!

Filed under: informationspolitik — Christian Engström @ 14:57

EU-valet 2009

2009 var året då informationspolitiken stod i centrum för den politiska debatten under våren. Den första januari fick vi FRA-lagen av allianspartierna, och den 1 april fick vi Ipred. Rättsväsendet havererade och dömde tre personer som kommit att symbolisera The Pirate Bay till sanslösa straff. EU:s telekompaket blev en del av den politiska debatten i elfte timmen.

Och i EU-valet i juni fick Piratpartiet 7.1% av rösterna och kom in i EU-parlamentet. Det sände ett eko genom hela världen. För första gången på mycket länge (någonsin?) har svensk politik varit ett hett ämne i internationella kvalitetsmedia, från Financial Times till Le Monde till Al Jazeera.

Under hösten syntes vi inte lika mycket, i vart fall inte i svenska media, och vi har dalat i opinionsundersökningarna. Det är begripligt, efter det jättejobb som så många av oss la ner i valrörelsen för att säkra den segern. Men nu ska vi ta nya tag.

Den 19 september 2010 är det val till riksdagen. Det är om åtta och en halv månad. När klockan slår tolv i natt startar valåret 2010. Och det ska bli kul! 🙂 Arbetet har redan börjat.

Att ta sig in i riksdagen är svårare än att ta sig in i EU, men vi står starkare nu än vi gjorde inför 2009. Vi bevisat att vi klarade av att få upp våra frågor i debatten, och att vi kunde mobilisera våra väljare en gång. Nu ska vi bevisa att vi kan göra det igen.

Det är viktigt att vi lyckas i riksdagsvalet. EU har mycket att säga till om, i synnerhet i informationspolitiska frågor, med det är fortfarande de nationella parlamenten som har den mesta makten (som tur är).

Det är bara den svenska riksdagen som kan lägga ner FRA. Det är bara den svenska riksdagen som kan riva upp Ipred i Sverige. Och det är den svenska riksdagen som kommer att få ta ställning till datalagringslagen så fort valet är överstökat.

Men just ikväll är det fest, och vi pirater har all anledning att vara stolta över vad vi åstadkom 2009. För exakt ett år sedan var det inte många (utanför våra egna led) som ens tänkte tanken att vi skulle får 7.1% av rösterna i ett nationellt val. Men det fick vi, tack vare gemensamma insatser och mycket hårt arbete.

2009 gjorde vi ett mirakel. 2010 ska vi göra ett till. Det kommer inte bli lätt, och vi kommer inte få någonting gratis. Men vi vet hur man gör och vi vet att vi kan.

Ett riktigt Gott Nytt År 2010!

Piratpartiet ställer upp i riksdagsvalet söndagen den 19 september.

…………

Bilden får användas fritt, cc0.

Andra som önskar Gott Nytt Piratår: Hax, Skivad Lime, Calandrella, Infallsvinkel, Scaber Nestor, Anna Troberg, Drottningsylt, Ord av Jerry, Annarkia, Törnebohm, Hampus Algotsson, Med örat mot rälsen

Andra bloggar om: , , ,

12 kommentarer

  1. Gott nytt år!

    Missa inte stor genomgång av ACTA i Aktuellt 30/12 med bl.a. Karl Sigfrid.

    Kommentar av Johan Tjäder — 31 december 2009 @ 15:02

  2. Detsamma, ett riktigt gott nytt pirat-år! =D
    Vi får väl hoppas att det nya decceniet inte präglas av samma kontrollhets som detta. Om det nu sker en förbättring av situationen och IPRED m.fl skrotas eller inte, ja det beror nog mycket på PPs arbete. Så lycka till =)

    MVH
    //En annan pirat

    Kommentar av Andreas — 31 december 2009 @ 16:40

  3. […] succé? Och det fick eko i hela världen också. Som min kollega och numera Europaparlamentariker Christian Engström skriver: För första gången på mycket länge (någonsin?) har svensk politik varit ett hett ämne i […]

    Pingback av Rick Falkvinge (PP) » Gott nytt valår 2010! — 31 december 2009 @ 18:08

  4. ”Vi får väl hoppas att det nya decceniet inte präglas av samma kontrollhets som detta.”

    Här har jag tänkt på en händelse som kan vara väldigt talande och symboliskt för vår nuvarande tid och också väldigt ironiskt. Jag menar TPB-rättegången.

    Vi kan säga att 00-talet har varit ett mörkt årtionde. Vi som följde med vet vad som hände. Jag skall inte upprepa och påminna alla händelser men man kan säga att just TPB-rättegången blev en tydlig och talande sammanfattning av hela årtiondets galenskaper. Man måste också medge att det blev vinst för upphovsrättsmaffian och andra mörka krafter så som det har varit under hela årtiondet. Ja, ett slags krona på verket.

    På 10-talet kan det vara så att den gamla ordningen rasar. Kan rasa? Nej, den kommer att rasa – västvärlden är i skriande behov av förändringar och anpassning till nya omständigheter! Särintressen kommer att förlora, gammelpolitiker ersätts med nya, drakoniska lagar undan för undan anpassas till verkligheten. Så blir det under hela årtiondet. Snart har vi också TPB-rättegången i högre instans. Vi som är mer insatta vet att den aldrig borde inträffa men som sagt vi har haft 00-talet. Dock tror jag att den slutar med totalt frikännande för alla åtalade. Upphovsrättsmaffian kommer att förlora, klart och tydligt; på egen begäran dessutom. Kan man hitta ett mer glädjande och talande exempel?

    Samma mål kan vara en ironisk händelse på gränsen av två årtionden. Det ena det sista på ett mörkt årtionde och det första på ett nytt, nu ljusare årtionde. Men det kan vi konstatera först efter ett antal år.

    Kommentar av Gregor — 31 december 2009 @ 22:14

  5. Gott slut och Annorlunda Gott Nytt År ❗ önskar Josef B. 😉 🙄

    Kommentar av Josef Boberg — 31 december 2009 @ 23:17

  6. God fortsättning, och lycka till med det nya året!

    Vänligen
    Isaksson

    Kommentar av Isaksson — 1 januari 2010 @ 10:56

  7. Gott nytt. Du är klart bäst. Om någon skulle någonsin tvivla på hur viktiga Christian och de övriga piraterna är: försök föreställa hur världen skulle se ut utan dem. George Orwell skrev det nog bäst. ‘If you want to imagine the future, imagine a boot stamping on a human face forever.’ PP är ett begrepp vars tid är kommen. PP är nog det viktigaste som händer i vår tid. Och Rick F och alla andra och Christian ska ha ett stort tack för att ha bedrivit dessa frågor så osjälviskt. Inget politiskt parti har någonsin imponerat så mycket som PP. PP behövs överallt i världen. Tack för 2009 och tack för 2010 det med.

    Kommentar av Rick — 1 januari 2010 @ 14:26

  8. merry go year, christian
    (som john lennaon sa på sin tid)

    Får jag vara lite gnällig och påpeka att det nog är så att EU-systemet är betydligt mäktigare i Sverige än vad riksdagen är i dag. Man brukar ju tala om att cirka 75 av lagarna kom från bryssel *innan* lissabonfördraget. Nu kommer det att bli påtagligt mer. Datalagringsdirektivet måste implementeras enligt EU-lagen till exempel. (Fast jag tycker Sverige skulle fajtas i offentligheten, via EU-domstol och allt för att slippa, utöva lite demokratisk olydnad via riksdagen.)

    Jag kan meddela att jag har kontakter med ett studieförbund och vi funderar på att göra en grej kring att studera lissabon och ta fram ett förslag till nästa fördrag – ska bli intressant – kul vore att ha dej med på ett hörn i detta. Antar att du sett mina skisser so far: http://www.eukritik.se/dokument/eu-alternativ.htm

    Hur går det förresten med den tvärpolitiska intergruppen kring integritet och ett fritt internet?

    allt gott
    anders e

    Kommentar av anders erk — 1 januari 2010 @ 23:38

  9. oops – 75 procent alltså
    för att också påminna om hur viktigt ert jobb är, och parlamentet blir ju nu klart mäktigare inom EU än förut – även om det är långt till ett äkta parlaments makt —– avskaffa kommissionens makt och den politiska grundlagen så blir det utrymme för parlamentet
    a!

    Kommentar av anders erk — 1 januari 2010 @ 23:42

  10. […] HAX, Annika Beijbom, Mikael Hedberg, Christian Engström, Farmor Gun, Opassande, Rick Falkvinge, Dexe, Joshen, Sammy och Isak […]

    Pingback av Årets första inlägg « maloki — 3 januari 2010 @ 11:39

  11. […] Ser att Christian har sammanfattat varför det är viktigt att PP kommer in i riksdagen på ett mycket bra sätt; Det […]

    Pingback av Primärvalstider | Sanningen som jag ser den — 3 januari 2010 @ 13:12

  12. […] Kommer bloggar att bli ett verktyg för existerande eliter att befästa sina positioner? PP är ett exempel på ett parti som använt sociala medier för ett bli en politisk […]

    Pingback av Bloggare är både elit och nätrötter « Röda Berget — 5 januari 2010 @ 14:21


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.