Christian Engström, Pirat

17 september 2009

EU-förlikningen om telekompaketet startar

Filed under: informationspolitik,Telecoms Package — Christian Engström @ 10:06
.

.

Att telekompaketet skulle gå till förlikning, så kallad tredjebehandling, har varit klart länge. Nu drar det igång.

I förlikningsprocessen representeras EU-parlamentet av 27 parlamentariker, som förhandlar med ministerrådets representanter för de 27 medlemsländernas regeringar. Imorgon fredag ska alla parlamentsgrupper lämna in namnen på de parlamentariker som de vill ha med i förlikningskommittén.

Jag kommer att representera den gröna parlamentsgruppen i tredjebehandlingen av telekompaketet, tillsammans med Philippe Lamberts från Belgien. Han är en gammal IBM-kille med Unixbakgrund. Vilka de övriga 25 parlamentarikerna från de andra grupperna blir är inte känt ännu, men det ska vi ta reda på så fort vi kan. Nu drar det igång på allvar.

Första mötet med de 27 meparna ska vara endera den 28 eller 29 september. Den exakta agendan är inte heller känd just nu, men det är också en sak som vi ska ta reda på så fort som möjligt.

Ministerrådet och den svenska regeringen vill att tredjebehandlingen bara ska handla om det kontroversiella ”tillägg 138”. I den skrivning som parlamentet antog i andrabehandlingen i våras garanterar det tillägget att ingen ska kunna stängas av från internet utan att det åtminstone är en domstol som har beslutat det.

Ministerrådet och det svenska ordförandeskapet under infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) vill istället ha en formulering som gör att människor kan stängas av utan föregående rättslig prövning, och att de sedan i efterhand får processa i domstol om saken om de vill, kan, har råd och orkar. Läs mer: Luringen i 138:an.

Varför regeringen slåss med näbbar och klor för att låta de privata film och skivbolagen ta kontrollen över internet är inte känt. Det var ju knappast vad de gick till val på, i alla fall. Över huvud taget är väldigt lite känt om hur regeringen tänker och hur de motiverar sitt ställningstagande, eftersom de hittills har varit så gott som helt tysta i debatten.

Förhoppningsvis kan vi sätta tryck på regeringen att åtminstone komma ut på banan och förklara sig. Det kan ju inte rimligen tro att debatten om internets frihet kommer försvinna av sig själv bara för att de håller sig undan.

Samtidigt måste vi se till att få kontakt med de övriga 25 parlamentarikerna från de andra grupperna så fort det blir känt vilka de är. De måste känna att det här är en fråga som engagerar medborgarna, och att de har ögonen på sig.

Om vi vill behålla internet som en fri och öppen arena på det sätt vi har vant oss vid, då måste vi slåss för det. Tredjebehandlingen av telekompaketet är ett viktigt slag i den kampen. Nu ska vi vinna det här, och åtminstone bevara rätten att få sin sak prövad i domstol innan man straffas med att bli avstängd från det moderna samhället.

Läs mer hos: Piratpartiet, We Rebuild EUEuractiv

…………

Andra bloggar om: , , ,

29 kommentarer

  1. ”Det kan ju inte rimligen tro att debatten om internets frihet kommer försvinna av sig själv bara för att de håller sig undan.”

    Jo, det är nog exakt det dom tror, eller hoppas iaf..

    Men det är VÄLDIGT märkligt att man lägger så mycket energi på något som det uppenbart finns så mycket folkligt motstånd mot, speciellt
    när det enbart är privatägda jättekoncerner som tjänar på det.. det luktar mutor, även om jag helst inte vill tro att det är så.

    Kommentar av Glenn — 17 september 2009 @ 10:32

  2. Nu gäller det att sätta hårt mot hårt Christian! Förklara tydligt för Frankrike och UK att demokratier INTE straffar folk innan det har tagits domstolsbeslut.

    Be dem fara till Iran om de gillar att straffa folk med social husarrest på grunden att upphovsrättshavare PÅSTÅR att någon gjort fel. Burma kanske också är ett passande land för berörda antidemokrater, de kan dela huset med Aung San Suu Kyi och ”komma tillbaka först om ett år eller böta 30 000euro” för att citera lagtexten i HADOPI2.

    Jag kanske var lite väl arg i detta inlägget men grundtanken är att dem måste förstå att man inte kan dela ut straff kors och tvärs på hörsägen, för då faller vi in i nya häxprocesser. Kultureliten är inte viktigare än dem demokratiska grundvärderingarna, punkt slut!

    Kommentar av Mrhama — 17 september 2009 @ 10:44

  3. […] internet, telekompaketet | by Henrik Piratpartiets EU-parlamentariker Christian Engström har blivit utsedd som en av den gröna gruppens två representanter i förlikningskommittén som ska hantera […]

    Pingback av Grattis Christian! « Departementet — 17 september 2009 @ 11:14

  4. Det är mycket bra att du är med i kommittén Christian. Skräd inte orden när du talar om för ministrarna vad rättssäkerhet är!

    Kommentar av Björn Persson — 17 september 2009 @ 11:40

  5. Som vi har sett i Frankrike med HADOPI v2.0 så finns det sätt att formellt uppfylla den principiella regeln, med summariska processer och då hamnar man ändå i en process där man måste överklaga osv.

    Frågan kan inte få ha någon straffrättslig dimension heller, eftersom det strider mot fördragen. HADOPI är en straffrättslig fråga har ju t.o.m. franska nationalförsamlingen insett nu. Den typen av avstängningar p.g.a. påstådd brottslighet verkar inte vara aktuella längre.

    Kvarstår om man EU ska garantera nån form av skydd motsvarande vad hyresgäster har gentemot hyresvärdar. På grund av internets betydelse som grundval för det demokratiska samtalet skulle operatörer förhindras från att stänga av användare och säga upp abonnemang om de inte har medgivande av domstol. Det betyder naturligtvis ökade kostnader för alla, men det kan det ju vara värt.

    I ett sådant sammanhang är inte det viktiga att det görs i förväg – det kan ju röra sig om akut sabotage mot Internet, typ DOS-attacker eller virus. Det viktiga borde ju vara att den som ska svara erbjuds adekvat rättsskydd när frågan kommer i domstol.

    Detta kräver dock en helt annan text än 138-an.

    Det vore i vilket fall värt att ni verkligen kollar att 138-an verkligen åstadkommer det ni vill. Jag tycker inte det verkar så när man läser förslaget i sitt sammanhang i direktivet, men det måste ju en jurist med specialkunskap få avgöra.

    Kommentar av Johan Tjäder — 17 september 2009 @ 11:53

  6. Säg till när det finns mejladresser till de 25, så börjar jag skicka. *spottar i händerna* Nu gäller det att höras, människor!

    Kommentar av Nea — 17 september 2009 @ 12:04

  7. Härligt jobbat Christian, lycka till!

    Kommentar av Carl — 17 september 2009 @ 12:31

  8. Börjar allt mer inse vilken nytta du kommer att göra i Bryssel! Jag blir allt mer imponerad…

    Kommentar av Anders — 17 september 2009 @ 12:32

  9. Well done Christian et al.

    Evidence based politics!

    Mollemand

    Kommentar av Mollemand — 17 september 2009 @ 12:59

  10. Nu får vi valuta för våra röster på PP. Starkt jobbar Christian!

    Kommentar av Robert — 17 september 2009 @ 13:35

  11. Makalöst bra jobbat Christian! Det här visar ju hur viktigt PP var i EU-valet!

    Kommentar av Alexander — 17 september 2009 @ 14:12

  12. […] […]

    Pingback av Telekompaketet; le grande finale : Intensifier — 17 september 2009 @ 14:47

  13. Fantastiskt att du är med i förhandlingarna. Och om Torstensson och company säger att frågan bör vara upp till de enskilda medlemsländerna är det självklara svaret att det INTE bör vara upp till medlemsländerna själva om de skall vara en rättsstat, en fullvärdig demokrati, eller ej, ty det handlar om mänskliga rättigheter, och mänskliga rättigheter följer knappast några landsgränser. Nu kan det förstås vara så att Torstensson och company faktiskt inte gillar konceptet mänskliga rättigheter, men isåfall är det nog en hel del medborgare som vill få reda på det innan de går och röstar i nästa val…

    Kommentar av calandrella — 17 september 2009 @ 15:05

  14. Give ‘em hell! 🙂

    Kommentar av Gustav Wetter — 17 september 2009 @ 15:44

  15. Blev skitglad (sorry det ursvenska uttrycket) att se att du och Msr. Lamberts från EGP är de som representerar från Greens – EFA.

    ”Samtidigt måste vi se till att få kontakt med de övriga 25 parlamentarikerna från de andra grupperna så fort det blir känt vilka de är. De måste känna att det här är en fråga som engagerar medborgarna, och att de har ögonen på sig.”

    Minst sagt! har du eller ngn annan möjlighet att publicera listan så att vi kan kontakta och pressa dem direkt?
    Och se till att vare sig Torstensson eller Catherine Trautmann inte får någon ro!

    Vi är här och vi vet, vi kan, vi agerar.
    Kör på, Christian!!

    Kommentar av Sin Trenton — 17 september 2009 @ 16:52

  16. När får Amelia komma ner?

    Kommentar av Tuxie — 17 september 2009 @ 19:12

  17. Vad kommer din uppgift att vara i förhandlingarna rent praktiskt? Enligt TT/DN (http://www.dn.se/fordjupning/europa2009/piratpartiet-far-forhandla-om-eus-telekompaket-1.954854) så kommer Vidal-Quadras Roca, del Castillo Vera och rapportörerna Harbour och Trautmann att vara de som leder förhandlingarna för parlamentet. Kommer hela gruppen om 27 ledamöter att ge dem specifika mål och strategier att använda, eller hur fungerar det?

    Kommentar av Lars — 17 september 2009 @ 19:48

  18. @Tuxie (#16)
    Hur menar du nu?
    Amelia sa ju tidigt ifrån att hon inte ville ”komma ner” som (enbart) assistent/anställd av Christian och därmed så togs hon inte med i beräkningen när Christian bestämde sig för vilka assistenter han ville ha. (om jag förstått saken rätt)

    När Amelia ”får” komma ner är alltså helt beroende av om Lissabonföredraget går igenom, och det vill vi väl inte att det ska göra hur trevligt det än vore att ha Amelia ”där nere”. Eller?

    Kommentar av nef — 17 september 2009 @ 20:02

  19. För övrigt så verkar del Castillo Vera, Harbour och Trautmann vara ”politiska medlemmar” i European Internet Foundation (http://www.eifonline.org/en/articles/memberspages/political-members.cfm) som enligt vissa källor lobbade för mjukvarupatent när det begav sig. Men det behöver ju inte betyda någonting för telekompaketet.

    Kommentar av Lars — 17 september 2009 @ 20:05

  20. @Lars Var Trautmann sitter i lägret är inte särskilt obekant? Se t ex http://www.laquadrature.net/en/telecoms-package-when-rapporteurs-betray-eu-citizens

    Det svåra är att kritisera när någon inte deklarera öppet sin ståndpunkt. Det gäller både den svenska infrastrukturministern, Åsa Torstensson (C) som CatherineTrautmann (SD).
    Vilket är ytterligare en anledning varför PP behövs i Bryssel såväl som i Greens – EFA gruppen.

    Kommentar av Sin — 17 september 2009 @ 20:28

  21. @nef:
    Okej, jag är visst inte så uppdaterad. Då vet jag. Tack.

    Kommentar av Tuxie — 17 september 2009 @ 20:31

  22. Ja, men vilka är det som sitter i förlikningsdelegationen?

    Och vilka svenska parlamentariker sitter där?

    Kommentar av Nemokrati — 17 september 2009 @ 22:20

  23. @Lars: Det är naturligtvis av betydelse att Christian får den här platsen i delegationen för att ha möjlighet till inflytande över den kompromiss som ska tas fram. Den rösten i delegationen blir naturligtvis starkare om man kan visa att man har många parlamentsledamöter bakom sig. Det är ju också viktigt att sitta vid borde och höra exakt vad som sägs från rådets sida. Att kunna pressa rådet på att lägga fram sina verkliga skäl för att vara emot är ju faktiskt bra även för rådets trovärdighet, även om de inte tycks inse det själva.

    Minns att även andra läsningen var en kompromiss som hade förhandlats fram mellan rådet och parlamentet. Men den delegationen var helt enkelt inte representativ för parlamentet.

    Kommentar av Johan Tjäder — 18 september 2009 @ 6:10

  24. @Johan:

    Ja, jag förstår också att det är positivt att Christian hamnar i förlikningskommittén. Jag undrar bara hur det kommer att gå till rent praktiskt – jag antar att det inte kommer vara 27 ministrar och 27 parlamentariker som sitter runt ett bord och förhandlar.

    Kommentar av Lars — 18 september 2009 @ 13:04

  25. ”Ministerrådet och den svenska regeringen vill att tredjebehandlingen bara ska handla om det kontroversiella ”tillägg 138″.”
    Finns det ingen möjlighet att få tredjebehandlingen att handla om andra saker också? Även om tillägg 138 får vara kvar, så är det ju, om vi återanvänder en gammal liknelse, som att måla läppstift på en gris.

    Kommentar av Simon — 18 september 2009 @ 14:59

  26. Det är dags att ändra valsystemet. Om man inte röstar, så betyder det att man inte vill ha någon regering som bestämmer över en. Därför skall alla som röst-skolkat räknas in i valresultatet och få mandat i regeringen, där mandatet automatiskt går ut på att va emot varenda beslut som fattas.

    Ska det vara demokrati på riktigt så ska röst skolket också räknas som en röst, för att man inte vill ha någon som bestämmer över en.

    Man ska bara sluta upp att rösta om man inte vill att någon ska bestämma över en, och om någon kommer och säger åt en att man måste följa vad regeringen har beslutfattat, så säger man Fuck You, jag har inte röstat för att ha någon som bestämmer över mig, så det gäller inte mig. Demokrati är ta mig fan diskriminering emot minoriteter som inte vill va med på skiten.

    Blir man straffad då skall man hävda att man är politisk fånge som sitter inlåst för sina åsikter. Har man inte gått med på avtalet att låta någon bestämma över en så är man avtalslös emot regeringen.

    Ta Ställning, sluta va ett korkat får som söker politiska förebilder om du verkligen vill va fri.

    Frilansbloggare på andras bloggar.

    Kommentar av Anonym — 19 september 2009 @ 10:15

  27. […] i natt handlar om att försöka få klarhet i vilka 27 EU-parlamentariker som har för avsikt att ingå i förlikningsgruppen. Det saknas 21 namn i skrivande stund. Erik skulle vilja ha hjälp att komplettera den här […]

    Pingback av WANTED: 27 freedom fighters — jardenberg unedited — 20 september 2009 @ 21:01

  28. ”…Varför regeringen slåss med näbbar och klor för att låta de privata film och skivbolagen ta kontrollen över internet är inte känt. Det var ju knappast vad de gick till val på, i alla fall. Över huvud taget är väldigt lite känt om hur regeringen tänker och hur de motiverar sitt ställningstagande, eftersom de hittills har varit så gott som helt tysta i debatten. …”

    Hmmm… – Christian Engström – i vilka frågor ät det ej åt det hållet ❓

    Kommentar av Josef Boberg — 20 september 2009 @ 21:44

  29. […] Erik Josefsson, Joakim Jardenberg, Monica Horten, HAX (numera kallad FAX inom vissa kretsar), Christian Engström, Rick Falkvinge, etc. efterlyser nu namnen på de 27 stycken MEPar som kommer att utgöra […]

    Pingback av Kan nätpolitik genomströmma samhället? « DOOM4 — 21 september 2009 @ 15:43


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.