Christian Engström, Pirat

5 maj 2009

Alliansens falskspel om telekompaketet

Filed under: delad kultur — Christian Engström @ 0:19
Åsa Torstensson (c)

Åsa Torstensson (c)

Regeringen försöker slingra sig om telekompaketet, och ljuger rakt ut om saker som går att kontrollera. Det är inte särskilt smart. Men det är ett bra exempel på hur politikerna använder EU för att gradvis inskränka våra medborgerliga rättigheter på internet bakom vår rygg.

”Lawful content”, lagligt innehåll, är nyckelfrasen som mycket av kontroversen kring telekompaketet rör sig om. Det är en luring av den typ som är regel snarare än undantag när det gäller EU. På ytan ser det hur oskyldigt ut som helst. Men juristerna som har formulerat texten vet exakt hur de kommer kunna tolka formuleringen om den blir antagen.

I telekompaktet föreskrivs det att internetoperatörer ska göra det ena och andra för att deras kunder ska kunna skicka ”innehåll”, eller information, över nätet. Så långt är allting bra, och det var så telekompaketet såg ut från början, innan upphovsrättslobbyn slog klorna i det.

Problemet är att om man ändrar det neutrala ”innehåll” till ”lagligt innehåll”, då öppnar man för att operatörerna ska behandla ”olagligt innehåll” på ett annat sätt, till exempel blockera det. Men vem ska avgöra vad som är lagligt eller olagligt? I praktiken kan det bli företagen själva som både fattar det juridiska avgörandet och verkställer straffet.

För att förhindra att telekompaketet tolkas som ett indirekt stöd för den sortens lagstiftning, kom det efter olika turer fram två tillägg till paketet som kallas för 138 och 166. De säger att ingen i vart fall ska behöva bli avstängd från internet utan att det åtminstone är en domstol som har bestämt det.

En självklarhet, kan man tycka. Rättsskipningen ska inte ligga på privata företag eller deras intresseorganisationer. Men i och med att man hade börjat diskutera att skilja på lagligt och olagligt innehåll i telekompaketet, blev det plötsligt viktigt att också göra tydligt vem som skulle avgöra vad som var lagligt och inte.

Man kan vara principiellt tveksam till att EU kommer med nya regleringar, men när det gäller att skydda de grundläggande medborgerliga rättigheterna är det nödvändigt i det här fallet. När upphovsrättslobbyn väl hade gjort telekompaketet till ett slagfält i kriget mot oss som gillar internet genom att smyga in de försåtliga formuleringarna om ”lagligt innehåll”, då fick vi lov att börja försvara oss.

Det är därför så många aktivister har engagerat sig i tilläggen 138 och 166, och krävt att de ska komma med i paketet i sin ursprungliga form.

Den svenska regeringen, med infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) i spetsen, är starka motståndare till tilläggen. Allianspartierna vill göra som upphovsrättslobbyn har sagt till dem, och öppna upp för avstängning från internet. Men det vill de inte erkänna öppet så här nära EU-valet. Därför försöker regeringen slingra sig istället.

– Det finns inga förslag om att användare på nätet ska kunna stängas av, påstod Henrik Hansson, som är Åsa Torstenssons politiskt sakkunnige.

Men det stämmer inte med verkligheten. Det må vara sant att det inte finns något i just telekompaketet som tvingar länderna att stänga av fildelare. Men det finns precis sådana förslag på annat håll.

I Frankrike håller president Sarkozy som bäst på att pressa igenom en lag som heter Hadopi. Den innebär att internetleverantörerna tvingas stänga av människor som har blivit anklagade för olovlig fildelning tre gånger. Det räcker med att de blir anklagade av film- och skivbolagens organisationer, för någon domstolsförhandling där de kan försvara sig ingår inte.

Införandet av den franska lagen har lett till en hel del politiskt rabalder i Frankrike. Anaïs rapporterar fortlöpande.

Vad det hela mynnar ut i är att förutom att Sarkozy slåss med näbbar och klor för att få igenom Hadopi-lagen i det franska parlamentet, slåss han lika energiskt mot tilläggen 138 och 166 i telekompaketet i EU. De skulle nämligen sätta stopp för Hadopi i Frankrike.

Det vet Sarkozy. Det vet alla vi som följer Scaber Nestor, Intensifier, Hax och Erik Josefsson (v) också. Men Henrik Hansson låtsas inte veta varför de här tilläggen är en stor politisk stridsfråga. Eller i vart fall menar han att de inte behövs längre, även om de möjligen skulle ha gjort det tidigare.

”Lawful content” är borta, sa Henrik Hansson på näringsdepartementets presskonferens (där alla kritiska bloggare var bannlysta).

Det var nästa försvarslinje i regeringens försök att föra oss alla bakom ljuset. I och med att den centrala frasen ”lagligt innehåll” var borta skulle inte tilläggen längre behövas, menade Henrik Hansson.

Men det var en ren lögn, som Scaber Nestor snabbt kunde konstatera. Frasen finns visst kvar i telekompaketets text. Regeringen hade bara hoppats att ingen skulle märka det.

Nu stundar omröstningen
i EU-parlamentet. In i det sista är det oklart exakt vad parlamentet kommer rösta om, och hur det kommer gå. Tyvärr läser jag hos Hax att det verkar vara på väg i fel riktning. Det tycks luta åt att det blir en ”kompromiss”, som i realiteten innebär att upphovsrättslobbyn vinner.

Blir det så har den svenska regeringen bidragit aktivt till att ge grönt ljus för fortsatta inskränkningar av friheten på internet. Ansvaret delas av moderaterna, centern, folkpartiet och kristdemokraterna. Det är så här de hanterar frihetsfrågorna i praktiken.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet som startar den 20 maj, och riksdagsvalet 2010.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , ,

28 kommentarer

  1. 10%. Minst.

    Kommentar av HR — 5 maj 2009 @ 0:38

  2. Bra inlägg. Ett av dina allra bästa.

    Kommentar av Rick — 5 maj 2009 @ 6:02

  3. Argumentet att Piratpartiet saknar erfarenhet blir allt svagare, med tanke på att alla svenska regeringar sedan EU-inträdet inte förstått hur förhandlingsspelet i Bryssel ska drivas.

    Jag tror att Henrik Hansson vore värd att granskas lite noggrannare. Ministrar har i princip aldrig tid/ork/intresse för att driva enskilda frågor, medan tjänstemännen har nära nog obegränsade resurser och möjligheter att övertyga ministrarna. Vem vet vad HH redan åstadkommit, eller kommer att åstadkomma?

    Kommentar av Gertkvist — 5 maj 2009 @ 6:24

  4. Jag kan bara hoppas att Piratpartiet kommer att översvämma parlamentet med förslag om upphävande av direktiven. Eller något liknande.

    Kommentar av Globetrotter — 5 maj 2009 @ 6:32

  5. Låter väldigt likt hur ”bristande medborgaranda” skulle kunna hanteras om den blir verklighet.

    Kommentar av Thomas — 5 maj 2009 @ 6:44

  6. […] Olof Bjarnarsson, Christian Engström (PP) och Farmor Gun har kommenterat — det handlar om näringsdepartementet som blev påkomna i en […]

    Pingback av opassande » Blog Archive » Telekompaketet — rena rama lurendrejeriet — 5 maj 2009 @ 7:10

  7. […] än näsan, som bara ser till sitt eget och som hatar frihet? Efter FRA-lagen kom IPRED, och nu är telekompaketet på väg att röstas igenom – utan tillägg 138 och 166, vad det […]

    Pingback av Varför inte? » Jag ger snart upp! — 5 maj 2009 @ 7:13

  8. Vi kommer att översvämma parlamentet med pirater. Svenska folket har vaknat till Regeringarnas falskspel om demokratin över huvud taget. Minst 50% tar vi i EU-valet.

    Kommentar av Pirat så klart — 5 maj 2009 @ 7:23

  9. […] Engström skriver om alliansens falskspel om […]

    Pingback av Mer om telekompaketet « Jan Lindgren — 5 maj 2009 @ 7:31

  10. Det är uppenbart att regeringen är orolig och rädd för den debatt som förts kring internet och telekompaketet, man sänder ut några lägre tjänstemän för att frågan inte skall verka viktig. Det som är intressant är att man ser telekompaketet som ett handelsavtal, internetanvändarna reduceras till konsumenter som skall välja tjänster. De visionslösa tjänstemännen talar om internet som konsumentfrågor, och är helt frågande till EP:s tillägg som skall garantera medborgare tillgång till demokratiska rättigheter, tilläggen är viktiga, därför att de uppfattar användarna som medborgare med givna rättigheter och ej endast som köpare av tjänster. Den enda rimliga slutsatsen är att tjänstemännen företräder regeringens uppfattning.
    svara | citera

    Kommentar av Peter — 5 maj 2009 @ 8:31

  11. JUST NU direktsänds EU-debatten i parlamentet simultantolkad till svenska här:

    http://www.europarl.europa.eu/wps-europarl-internet/frd/live/live-video?language=sv

    Kommentar av Dennis Nilsson — 5 maj 2009 @ 8:34

  12. Lysande Christian! Man förstår ju varför enbart gammelmedia fick komma på presskonferensen. Deras Internet-kunskaper är ju minst sagt bristfälliga. Då blev det ju lättare att ljuga och mörka utan att någon skulle kontrollera fakta.

    Håller med Gertkvist om att Henrik Hansson borde granskas rejält. Vilka band har han till upphovsrättsmaffian?

    Kommentar av Kött — 5 maj 2009 @ 9:41

  13. Maila till Hökmark… NU!!!

    http://christopherkullenberg.se/?p=804

    Kommentar av Anders — 5 maj 2009 @ 10:10

  14. ”Så vill mediejättarna blockera svenska internet”-FRENDO
    (071006)
    http://www.frendo.se/remisser0710.html

    Kommentar av Anonym — 5 maj 2009 @ 10:27

  15. […] mer: Josefsson, Alexandersson, Engström, Andersdotter, Troberg, Kullenberg, Andersson, Opassande, Lindgren, […]

    Pingback av Rick Falkvinge (PP) » Telekompaketet: Därför behövs Piratpartiet — 5 maj 2009 @ 16:02

  16. Se upp för Youtube och google. De tystar alla oliktänkande via vansinniga tolkningar av upphovsrättslagar. Senast har Alex jones Channel blivit raderad. Oavsett vad man tycker om honom så angriper dessa typer yttrande friheten. Det måste byggas upp ett nytt Youtube. Kan vi inte starta ett Pirate bay you tube.

    Se länk nedan. Byt ut google också, kina cenusren var bara början.

    http://www.prisonplanet.com/you-tube-in-egregious-censorship-of-alex-jones-channel.html

    Kommentar av Anti-Google-Youtube — 5 maj 2009 @ 16:31

  17. Torstensson, vet mycket väl vad hon gör. Politiker vill få oss att tro att de är inkompetenta för då kan de komma undan.

    Ingen kan få mig att tro att proffs politiker inte är smarta. Ska vi utmana etablissemanget på allvar är det bäst att vi förstår att de försöker ta ifrån oss friheten medvetet. De vill utöka sin makt. Etablissemanget hatar demokrati.

    De gömmer sig bakom fasaden att låtsas va inkompetenta. Detta måste man förstå annars besegrar man dem aldrig. Dags att sluta kalla politiker för inkompetenta, deras rätta namn är SKURKAR!

    Kommentar av Proffsskurkar! — 5 maj 2009 @ 16:47

  18. Lyssna på alex Jones och hur de censurera hans kanal på youtube.
    Oavsett vad man tycker om honom så visar detta hur makten skiter i yttrandefriheten och är rädda för honom.

    De bryter och utnyttjar t o m dagens lagar.

    Alex Jones visade ett tidningsutklipp i sin sändning och blev avstängd!!!

    Vad i helvete är det frågan om!

    Spöa upp ludren på Youtube, lägg ut protestklipp.

    Kommentar av Anti-Google-Youtube — 5 maj 2009 @ 18:00

  19. […] som jag håller med om så gott som helt och hållet. Apropå Telekompaketet har Christan Engström granskat de senaste […]

    Pingback av DN har fel om Piratpartiets frågor « Calandrellas blogg — 5 maj 2009 @ 18:32

  20. […] och fildelning är i relation till samhället i stort. Deras mål är att införa lagar som inskränker våra medborgerliga rättigheter. Det gillar inte […]

    Pingback av Fem saker du inte visste om Piratpartiet | lillebrorsan — 5 maj 2009 @ 20:49

  21. […] Alliansens falskspel om telekompaketet Regeringen försöker slingra sig om telekompaketet, och ljuger rakt ut om saker som går att kontrollera. Det är inte […] […]

    Pingback av Top Posts « WordPress.com — 6 maj 2009 @ 1:33

  22. […] artiklar: Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Christian Engström och […]

    Pingback av Pirate Bay-domaren misstänkt för jäv en gång till i ett annat mål | Kulturbloggen — 6 maj 2009 @ 7:21

  23. […] du fortfarande inte vad det handlar om, kolla in den här artiklen i GP, Unni Drougge, Christian Engström eller Amelia Andersdotters artikel på […]

    Pingback av Den sista striden « lePlaid — 6 maj 2009 @ 8:21

  24. Jag anser att piratpartiet öppet ska säga som det är, man vill krossa Hollywood och de stora jättarna för att sedan bygga upp något nytt.

    Frågan är dock om fildelning är den slutgiltiga lösningen. jag skulle inte bli förvånad om dessa media makthavare tillslut använder sig av vilka medel som helst för att vinna. t o m mord.

    Frågan är kan piratpartiet bekämpa mäktiga organisationer genom att motsätta sig etablerade lagar som skyddar dem? Eller ska man försöka något annat. Kanske sluta gå på bio, sluta hyra film, sluta ladda ner film. Vägra och bojkotta hollywood är förmodligen den bästa vägen samtidigt som man skapar ny film utanför hollywood och staten.

    Detta skulle va mest kraftfullt. Men finns viljan och möjligheten att organisera detta?

    Kommentar av Mr P — 6 maj 2009 @ 13:39

  25. Vill för övrigt lägga till att jag aldrig brytt mig om politiska program, säg ett parti som någonsin följt sitt partiprogram. Partiprogram är bara propaganda. Vad man gör i sak och vad det leder till är vad som räknas, så ja, jag skiter i programmet.

    Oavsett vilket, så tror jag aldrig att man från elitens håll kommer gå med på lagförändringar utan att krossa det.
    Tror inte detta löser sig via politik, det måste ske utanför. Konsumentmakt är däremot mäktigare.

    Ge fan i hollywood film, och va independent.
    Hollywood är för fan inget företag! Det är en politisk propaganda makt institution.

    Kommentar av Mr P — 6 maj 2009 @ 14:15

  26. […] det bli intressant att se om Centerpartiet kan svänga nätaktivisternas uppfattning om partiet (bilden hittills har varit att Centern kör ett dubbelspel) samt att se hur övriga partier kommer att förhålla sig till Centerns nya hållning. Spara […]

    Pingback av Centern tar strid för medborgerliga rättigheter på nätet? : Cybernormer.se - Om normbildningsprocesser i unga nätkulturer — 7 maj 2009 @ 8:00

  27. […] till Joshs ypperliga inlägg för att rättfärdiga att den här posten inte alls handlar om telekompaketet, ipred, acta, eller något annat inom den sfären som så många andra skrivit så bra […]

    Pingback av Glöm aldrig… » Teflonminne — 8 maj 2009 @ 1:00

  28. […] att filtrera bort sådant som inte är “lawful content”, vilket öppnar upp för censur på riktigt godtyckliga […]

    Pingback av Vi måste göra motstånd. « momiji no mori — 16 maj 2009 @ 10:14


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.