Christian Engström, Pirat

30 januari 2014

Till skillnad från Federley, tror Piratpartiet att övervakningshotet är på allvar

Filed under: datalagringen — Christian Engström @ 10:00
Fredrick Federley (C) säger rätt saker om integriteten, men tar det inte på allvar

Fredrick Federley (C) säger rätt saker om integriteten, men tar det inte på allvar

I riksdagen har Centern gång på gång röstat för mer övervakning av svenska folket. Nu försöker de profilera sig som vänner av människors privatliv. Det beror förstås på att det drar ihop sig till EU-val.

Centerpartisten Fredrick Federley skriver hos Svd och gör en koppling som förvisso är helt korrekt mellan vårt lands trovärdighet i människorättsfrågor och den svenska teledatalagringen. Det rimmar illa att kritisera regimen i Ukraina för att den använder samma verktyg för att övervaka och kontrollera medborgarna som vi själva har infört som en konsekvens av EU:s datalagringsdirektiv.

Federley har alldeles rätt i det han skriver. Genom att vår egen regering har infört massövervakning i vårt eget samhälle, har Sverige ingen särskild trovärdighet när vi kritiserar Ukraina.

Men Federley själv har tyvärr ingen trovärdighet när han kritiserar massövervakningen.

Jag betvivlar inte att Federley vill väl. Han tycker massövervakningen har gått för långt. Jag kritiserar inte hans åsikter, för såvitt jag förstår tycker han som Piratpartiet nästan till hundra procent.

Problemet är att Federley, trots att han faktiskt är uppriktigt engagerad i övervakningsfrågan och hör hemma på den goda sidan, ändå inte tar den på allvar.

Anna Troberg (PP) sätter strålkastarljuset på precis själva kärnfrågan, och skriver på sin blogg:

    Federley röstade för FRA-lagen. Han röstade visserligen mot implementeringen av datalagringsdirektivet, men inte förrän Centerpartiet nogsamt räknat ut hur många integritetsalibin man hade råd med utan att riskera att implementeringen faktiskt stoppades.

Federleys försök att vinna billiga integritetspoäng på regimens tillkortakommanden i Ukraina blottlägger dessutom en oroväckande naivitet och historielöshet inför den svenska massövervakningen. Han skriver bland annat:

        Nu är Sverige inte Ukraina. Det finns ingen risk att vi går samma väg som Ukraina och inskränker de medborgerliga rättigheterna på ett så skrämmande sätt. Avlyssningen som finns i Sverige lär aldrig användas för att skrämma demonstranter.

Jag är hemskt ledsen, Fredrick. Din trovärdighet i integritetsfrågor är skjuten i sank. Inte för att du röstade för FRA-lagen 2008 eller för att du tog den enkla vägen och valde att bli integritetsalibi i omröstningen om implementeringen av datalagringsdirektivet. Det är vatten under broarna. Du saknar trovärdighet för att du gång på gång skyltar med det faktum att du verkligen inte förstått farorna med statlig massövervakning eller det faktum att inget land, inte heller Sverige, är immunt mot dem.

Kursiveringen i citatet från Federley har jag lagt till. Det är själva kärnan i varför Federley dessvärre inte har någon trovärdighet i övervakningsfrågan. Han tycker och säger i och för sig rätt saker om övervakningen. Men han tar det inte riktigt på allvar.

”Det finns ingen risk att vi går samma väg” skriver Federley, och menar det. Han tror inte att massövervakningen kan komma att missbrukas i Sverige, eller i andra demokratiska västländer.

Han är emot massövervakningen, och det är bra. Men han ser det mer som en principiell snygghetsfråga, inte som någonting akut och viktigt på riktigt.

Vi i Piratpartiet tror att det är allvar. Vi är uppriktigt oroade över att systemen som våra regeringar i väst bygger upp för att kunna kontrollera sina befolkningar är farliga på riktigt. Vi vet från historien att när den politiska makten väl har ett verktyg för att driva igenom sin vilja eller sitta kvar vid makten, då tenderar det att bli använt.

Sverige är mycket långt från Ukraina idag, det är alldeles sant. Men vi i Piratpartiet ser det som ett allvarligt och verkligt problem att både Sverige och Ukraina har den tekniska möjligheten att registrera samtliga deltagare i en demonstration med en knapptryckning.

Federley är alldeles säker på att ingen framtida regering i Sverige kommer att använda den tekniska möjligheten för att skrämma demonstranter. Tyvärr delar vi i Piratpartiet inte hans förtröstansfulla tro på alla framtida regeringars förmåga att avstå från att använda de verktyg de har, i ett pressat läge.

Vi tror att kampen mot övervakningssamhället är på allvar, och att vi just här och nu är i ett läge där vi måste stå upp för våra medborgerliga rättigheter. Vi tar den här frågan på allvar på riktigt.

Därför ställer Piratpartiet upp i EU-valet i maj och riksdagsvalet i september.

Läs Anna Troberg (PP): Problemet är inte att Federley röstade för FRA-lagen, utan att han fortfarande inte har fattat

Fredrick Federley (C): Piratpartiet och Federley

Anna Troberg (PP): Rött kort till Federley

…………

Andra om ämnet: Gustav Nipe (PP), ,

3 kommentarer

  1. Är det inte väldigt ohederligt att kursivera just den valda biten, och bortse från halva meningen? Vad Fredrick Federley skriver är att Sverige inte kommer inskränka de mänskliga rättigheterna på ett så skrämmande sätt som Ukraina. Inte att vi aldrig kommer inskränka (eller redan inskränker) mänskliga rättigheter. Genom att bara citera halva meningen skapar du en bild av Federleys budskap som helt enkelt inte är sant.

    Kommentar av Caspian Rehbinder — 30 januari 2014 @ 16:03

  2. @Caspian Rehbinder
    Är det någon som är ohederlig så är det Fegerley, som säger en massa fina saker, men aldrig har modet att stå för dem. Det är OHEDERLIGHET!

    Kommentar av Dennis Nilsson — 31 januari 2014 @ 7:48

  3. […] saker, något som utvecklas av Piratpartiets EU-parlamentariker Christian Engström som också pekar på något i sammanhanget mycket viktigt, nämligen följande: Frederick Federley har visserligen […]

    Pingback av Free and thinking » Federley och Centerpartiet saknar trovärdighet när det gäller integritetsfrågor - IDG.se - Störst på it-nyheter — 2 februari 2014 @ 14:11


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.