Christian Engström, Pirat

30 december 2013

2013 var Snowdens år. 2014 måste bli vårt

Filed under: NSA — Christian Engström @ 14:27
Tack vare att Edward Snowden blåste i visselpipan kan vi få en politisk diskussion om massövervakningen

Tack vare att Edward Snowden blåste i visselpipan kan vi föra en politisk diskussion om massövervakningen

Edward Snowden var utan tvekan den person som dominerade nyhetsflödet 2013. Att tidskriften Time utsåg någon annan till ”Årets person” innebar bara att de utsåg sig själva till decenniets fegisar. 2013 var Snowdens år.

Vi har fått veta att den amerikanska säkerhetstjänsten NSA har ambitionen att kunna avlyssna all elektronisk kommunikation överallt i hela världen, och att de är en god bit på väg mot att redan ha uppfyllt det målet. Svenska FRA spelar en betydelsefull roll som underleverantör av rådata till NSA. Den amerikanska regeringen uttrycker sin tacksamhet till den svenska, och till statsminister Reinfeldt.

Avslöjandena kommer fortsätta, berättar journalisten Glenn Greenwald, som har stått för många av avslöjandena baserade på Snowdens material. Han befinner sig i Rio, och har fått rådet att inte resa till Europa (och definitivt inte till USA), eftersom risken är stor att han blir arresterad eller trakasserad då.

Snowden själv befinner sig i tillfällig politisk asyl i Ryssland. Den amerikanska regeringen vill sätta honom i fängelse och slänga bort nyckeln, för att han avslöjat för amerikanska medborgare vad som görs i deras namn (och för deras pengar), och för oss andra vad USA gör mot alla.

Hur blev det så här?

När jag växte upp var USA på den goda sidan. Då var det ryssarna som förföljde journalister och visselblåsare som avslöjade missförhållanden dåvarande Sovjetunionen. Då flydde människor som sagt sanningen till USA och Västeuropa, inte åt andra hållet. Men nu är det som det är.

2013 var Snowdens år, men det är inte han som är huvudsaken. Det är han själv mycket noga med att påpeka så fort han får chansen. Det viktiga är de avslöjanden han har kommit med, och vad vi väljer att göra med dem.

I en utförlig artikel i Washington post säger Snowden att ur hans perspektiv har han redan åstadkommit det han ville:

“For me, in terms of personal satisfaction, the mission’s already accomplished,” he said. “I already won. As soon as the journalists were able to work, everything that I had been trying to do was validated. Because, remember, I didn’t want to change society. I wanted to give society a chance to determine if it should change itself.”

Nu måste vi alla ta vid och se till att Snowdens avslöjanden verkligen leder till förändring. Annars var de inte till någon nytta alls. Tack vare Snowden har vi fått en chans att bestämma vilket samhälle vi vill ha, och om vi måste byta riktning, precis som han säger.

Men för att Snowdens personliga uppoffringar för att få ut sanningen inte ska vara förgäves räcker det inte med att vi har fått en chans att agera politiskt. Vi måste ta den chansen också.

2014 är det val till först EU-parlamentet (i maj) och sedan den svenska riksdagen (i september).

Piratpartiet ställer upp i båda valen. Vi gör det för att vi vill sätta stopp för massövervakningen. Vi gör det för att vi förstår att USA’s bakdörrar till internet ökar samhällets sårbarhet istället för att minska den, och för att vi vet vad vi vill göra åt problemet. Vi gör det för att vi tror att det behövs nya politiker som förstår den nya tekniken, för att reda ut situationen som gammelpolitikerna har försatt oss i.

Piratpartiet ställer upp i valen 2014 för att försvara våra grundläggande medborgerliga rättigheter, som rätten att slippa vara övervakad av staten varje ögonblick av vårt liv.

Edward Snowden har spelat in en julhälsning från sin tillfälliga asyl i Ryssland. På YouTube är den blockerad av upphovsrättsskäl (vilket är en påminnelse om att vi måste reformera och skala tillbaks upphovsrätten). Men Anders S Lindbäck har översatt vad Snowden säger:

Ett barn född idag kommer växa upp utan vet vad ett privatliv är. Det kommer aldrig få veta vad det betyder växa upp med att ha ett privat ögonblick för sig själv med en ej inspelat icke-analyserad tanke. Det är ett problem. Integritet är viktigt. Privatliv är det som möjliggör för oss att bestämma vad vi är och vad vi vill bli.

Dagens samtal kommer bestämma hur mycket förtroende vi kan ha i den teknik som omgärdar oss och de regeringar som styr den. Tillsammans kan vi finna en bättre balans så avsluta mänsklighetens övervakning och påminna regeringarna att om de vill veta hur vi känner oss så är en fråga billigare än att spionera.

2014 måste bli året då vi, alla vi medborgare, för det politiska samtalet om hur vi vill ha det med vårt privatliv i framtiden. Oavsett om vi i slutändan kommer fram till att vi vill ha mycket eller lite övervakning av människors göranden och låtanden på internet, är det ett beslut som ska fattas i demokratiska former efter öppen debatt.

Det är under inga omständigheter acceptabelt att FRA och NSA får fortsätta härja fritt utan politisk kontroll i skydd av hemlighetsmakeri. Snowdens avslöjanden har givit oss medborgare en möjlighet att ta ställning till säkerhetstjänsternas massövervakning och underminering av säkerheten på nätet.

2014 måste bli året då vi förvandlar Snowdens hjältebragd till en politisk kursändring i Sverige och Europa. Det är fantastiskt bra att övervakningsfrågorna redan står högt på den politiska agendan när vi går in i supervalåret. Nu finns chansen.

8 kommentarer

  1. Ja det gäller att läsa noga för att inget som skrivs av en inkarnerad själ kan vara fullkomligt i 3D och detta inkluderar mig och det jag skriver. (ofullbordade spekulerar)

    Allt privattänkande är separationstänkande, inte fel eller rätt, men separation är vägen byggd på rädsla och enhet är vägen byggd på Kärlek. I barbarstadierna – där jag analyserar oss fortfarande ha våra lägsta nivåer, är rädslan som uttrycks = Kärlek oavsett hur bestialisk den än uttrycks och ofta i Guds namn.
    Det finns Kärlek och rädsla, paradoxen är att även rädslan är Kärlek.

    Att piska upp stämningen och rädslorna för ett privatliv som bara kan fortsätta att upprätthållas som den illusion ÄR – är att lägga mer bränsle på eländesbrasan – tror jag. Privat är att beröva gemensamhetsintresset och kommer efter uppnådd insikt att fasas ut frivilligt av oss alla.

    Problemet ligger i att vi inte tillåter oss själva att ta del av de uppgifter som vi själva betalar för att samla in – insamlade uppgifter är berövade gemensamhetsintresset, som avlyssningen påstås vara avsett för.
    När all hemlighetsstämpling upphävs kan vi närma oss ett liv i sanning.
    Det är det – det här handlar om.
    Vi är sakteliga på väg in i det absolut öppna samhället och det är en ostoppbar process, frågan är bara hur länge vi skall streta emot till priset av fortsatta stora lidanden? Vilka är det som har ett privatintresse av att hemlighålla insamlade upplysningar om alla?

    Kommentar av Bo Wennström — 30 december 2013 @ 16:46

  2. Hej Christian. Du har min EP-röst även 2014 och piratpartiet i riksdagen förstås. Det är skönt att se att folk orkar kämpa även när det ser som mörkast ut.

    Kommentar av hippiegurkburk — 31 december 2013 @ 0:32

  3. Är Bo Wennström någon sorts troll?

    Hans texter är ju så gott som obegripliga.

    Kommentar av Brooke — 31 december 2013 @ 15:00

  4. Reblogga detta på Urbansundstrom’s Weblog.

    Kommentar av urbansundstrom — 31 december 2013 @ 15:47

  5. Brooke: Ingen aning. Det är nog ingen av de vanligaste antipirat-trollen som jag stött på iaf.

    ”Privat är att beröva gemensamhetsintresset och kommer efter uppnådd insikt att fasas ut frivilligt av oss alla.”

    Ganska extremt kollektivistiskt tänkande. Kanske skulle ”funka” rent praktiskt i Kina, vem vet.. men jag är väldigt skeptisk till om de flesta av oss i väst skulle låta oss ”uppnå insikt” att frivilligt avskaffa privatlivet för det gemensamma.

    Låter mest som en liten mini-religion inspirerad av Mao.

    Kommentar av hippiegurkburk — 1 januari 2014 @ 6:17

  6. […] Att lagen sedan inte verkar tydlig angående småsaker som ifall det är lagligt för FRA att attackera/hacka andra datorer, lämna ut uppgifter om svenska medborgare till andra länder eller spionera på civil verksamhet det kan bara anses som betydelselösa detaljer. Om lagen säger att allt kan vara lagligt så är det detta som gäller och detta kan inte ses som ett problem utan som en tillgång! […]

    Pingback av Lagarna är viktiga | Dicktofon — 1 januari 2014 @ 15:17

  7. Bara en liten idé när man ser den där affischen; Borde vi inte göra en punktinsats och se till att den sitter frikostigt anslagen överallt i närheten av FRAs anläggningar?

    Kommentar av Pärs — 3 januari 2014 @ 9:51

  8. @Brooke & hippiegurkburk
    Jag tackar för epitetet ”troll” jag är inte antipirat, jag anser piratpartiet gör ett bra jobb. Allt är i ständig rörelse och förändring så illusionen om ett evigt privatliv – separationstänkande – anser jag vara en temporär urspårning, liksom att vi nu under ett antal decennier är inne i den post storindustriella epoken och ändå motverkas småskalighetens framväxt av storindustrins kramare. Syns tydligt när tyska storindustrin exploaterar Markbygden i Piteå med redan gammalt vindkraftstänkande, horisontella alldeles för stora vindkraftverk, i stället för mikrovindkraftverk och mikrosolfångare på individnivå, som skapar innanförskap med målet att göra alla till elproducenter.
    Gemensamhetsintresset är framtiden och privatintresset är redan under utfasning i tankeklimatet och manifesteras snart rent fysiskt på olika tydliga sätt. TROR JAG.
    Vi kan inte klamra oss fast i barbarstadierna med den dräpande principen för BAU = business as usual i all oändlighet. Övermättnad uppstår efter ett visst antal upprepningar och ur den växer en hunger så stark att insikten om givandet infinner sig ”glasklar”. För en tid sedan rånades bankerna och det dömdes som kriminellt, nu rånar bankdirektörerna folket lagligt enligt SWE starkas lag. Ett exempel på förändring.
    Ja var ligger skillnaden mellan Nordkoreas slutenhet och underrättelsetjänsternas verksamheter i väst/öst när det gäller öppenhet, frågar jag mig? Mankell sa i SVT att hur hemska historier jag än skriver så överträffar alltid verkligheten dem. Verkligheten, det som händer, döljs oftast och endast korta inslag om dem visas, statschefsbrotten är oftast undandragna den så kallade rättvisan.
    Jag tror att vägen är öppenhet om insamlade avlyssningar och direktdemokratiska omröstningar rörande den verksamhetens existensberättigande och inriktning. Folkomröstningar byggt på absolut öppenhet och folkbildning via media, så opartiska som möjligt, är mitt förslag.

    Kommentar av wennstrombo — 3 januari 2014 @ 14:45


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.