Christian Engström, Pirat

14 december 2013

Näringslivet måste ta strid mot massövervakningen

Filed under: FRA,NSA — Christian Engström @ 10:55

Näringslivet har varit förvånansvärt tyst hittills vad gäller massövervakningen. Det är märkligt, eftersom frågan är av stor betydelse för våra företag och deras verksamhet.

Vi vet att den amerikanska övervakningen av våra kommunikationer i dag är global. Till exempel samlar NSA in data minst fem miljarder gånger varje dag, från hundratals miljoner mobiltelefoner världen runt. Med denna volym bör alla högre chefer i alla större företag utgå från att deras teledata kartläggs.

NSA och brittiska GCHQ har byggt in bakdörrar i den kryptering som vi använder för våra dagliga kommunikationer. Det innebär inte bara att USA och Storbritannien kan avlyssna våra kommunikationer. De har också gjort dessa sårbara vad gäller intrång, bedrägerier och industrispionage som utförs av andra.

Företag som använder tjänster och produkter från till exempel Google, Microsoft och Apple måste vara medvetna om att dessa företag tvingas samarbeta med NSA, under tystnadsplikt. Det innebär att så väl molntjänster som programvara och teknisk hårdvara kan vara komprometterad. Detta drabbar så väl stora som små företag.

Data om företags, privatpersoners, organisationers och myndigheters banktransaktioner överlämnas i bulk från EU till USA i namn av kriget mot terrorismen. Amerikanska NSA har erkänt att de på egen hand kan hacka sig in i SWIFT-systemt, som är själva nervsystemet för våra finansiella transaktioner.

Frågan om massövervakningen berör det svenska näringslivet på ett direkt och dramatiskt sätt. Speciellt om man väger in att det amerikanska övervakningsmandatet även gäller kommersiellt intressant information.

I Sverige har det visat sig att den övervakning som hanteras av FRA utformas och bedrivs i nära samarbete med NSA.

EU:s datalagringsdirektiv tvingar teleoperatörerna att lagra information om alla våra telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, fax, e-postmeddelanden och internetuppkopplingar. Plus våra mobilpositioner. Denna information vill nu myndigheterna ha automatiserad tillgång till och det företag som kommit längst för att tillhandahålla detta har klara kopplingar till amerikanska NSA.

Men fungerar övervakningen? Fångar vi några terrorister? I så fall, var är rättsfallen mot dem? Svaret är enkelt: Det finns inga, eftersom man inte lyckats avslöja några terrorister.

När jag tog upp samma frågeställning med den amerikanske kongressledamoten F. James Sensenbrenner, som varit med och skrivit USA:s Patriot Act – då medgav han att inte ens den amerikanska massövervakningen lett till att någon ställts inför rätta för terrorbrott. Inte någon.

Den enkla sanningen är att massövervakningen inte handlar om terrorism. Det handlar om regelmässig övervakning av människor som inte är misstänkta för något brottsligt över huvud taget. Det handlar om snokande och informationsstölder som är till skada för oss alla. Det handlar om att de politiska makthavarna inte litar på det folk som gett dem deras mandat.

Vi i Piratpartiet tar den politiska striden mot massövervakningen. Men för att detta skall ge avtryck behöver vi stöd från fler. Till exempel från näringslivet, som verkligen borde vara oroat över vad som sker.

3 kommentarer

  1. Högre chefer i företag bryr sig nog inte så mycket om att deras telefoner övervakas, i jämförelse med vad övervakning kan göra för deras företag. Osäkerhetstjänsterna är inte de enda som övervakar, och när det är företag handlar det om pengar.

    Dessutom tror jag att det är något slags psykologisk korrelation, de flesta som har psyke att bli chefer tycker att övervakning är bra.

    Kommentar av Ano Nym — 14 december 2013 @ 23:19

  2. Idag gick Bahnhof (Näringslivet) ut med att man blivit pressad av Säpo, men var är Piratpartiet? Jag har läst och hört om FRA, NSA och massövervakning nästan varje dag, men jag har inte sett eller hört ett enda spår av Piratpartiet. Senast jag läste om Piratpartiet var en artikel som handlade om att SD inte får vara med i SVTs debatt inför valet till EU-parlamentet, vilket tydligen Piratpartiet får. Vad är problemet? Har Piratpartiet gett upp? Eller är det media som håller tillbaka Piratpartiet? Jag har inte sett Piratpartiet i SVT sedan valet till EU-parlamentet. Om media är problemet, så konfrontera, det gjorde SD och till slut var man tvungen att släppa fram partiet. Medan jag skriver detta hörs på SVTs Rapport att en fildelare har dömts att betala 4 miljoner. Nyheter som rör Piratpartiets politik fullkomligt haglar, men partiet är helt osynligt.

    Jag skriver inte detta för att trycka ner er som arbetar för Piratpartiet, jag gör det för att ni skall se hur någon som röstade på er i senaste valet uppfattar situationen.

    Kommentar av Hulu — 17 december 2013 @ 19:59

  3. ”Eller är det media som håller tillbaka Piratpartiet?”

    Det är precis vad som händer. Media gillar egentligen Sverigedemokraterna, annars skulle de inte ge dem så mycket publicitet. All publicitet är bra publicitet.

    Piratpartiet har synts (eller snarare hörts) ovanligt mycket i alla fall i radio de senaste 1-2 månaderna, men det är i alla fall bara så mycket att det inte ska gå att anklaga dem för det jag nu anklagar dem för.

    Kommentar av Ano Nym — 4 januari 2014 @ 22:50


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.