Christian Engström, Pirat

24 januari 2013

EU: Riv upp, gör om, gör rätt – och folkomrösta!

Filed under: demokrati i eu — Christian Engström @ 12:38

Den brittiske premiärministern David Cameron vill reformera EU. Han vill fokusera på den inre marknaden och den fria rörligheten. Han vill stärka Europas konkurrenskraft. Och han vill ha ett mindre byråkratiskt, mindre klåfingrigt, mindre centralstyrt EU.

Cameron ger nu EU ungefär fem år för att lyssna till dessa krav, för att reformeras. Sedan kommer britterna att gå till folkomröstning, för att säga ja eller nej till ett medlemskap i EU som det då ser ut.

Man skulle önska att Sverige slöt upp bakom denna brittiska strategi.

Från ett piratperspektiv kan vi rent av tycka att Cameron inte går långt nog. Här är Piratpartiets förslag:

  • Riv upp EU:s fördrag. Skriv ett nytt som har demokrati, medborgerliga fri- och rättigheter och den fria rörligheten i fokus. Gör det tydligt att beslut skall fattas så långt ner i beslutspyramiden som möjligt, så nära medborgarna som möjligt.
  • Låt alla EU:s 500 miljoner medborgare folkomrösta om detta nya fördrag, samtidigt.
  • Om det blir ett ja i folkomröstningen, då är det dags för medlemsstaterna att ratificera det nya fördraget. Hur det skall ske – genom parlamentsbeslut, folkomröstning eller på något annat sätt – det är upp till respektive land.

Genom att både medborgarna och medlemsstaterna skall godkänna det nya fördraget, så måste det vara enkelt, tydligt och minimalistiskt. Det måste bli slut på ogenomträngliga och överlastade EU-fördrag, som till exempel det nu gällande Lissabonfördraget.

Vi piratpartister kämpar så mycket vi orkar och hinner för att försvara de medborgerliga fri- och rättigheterna, för att öka transparensen, för mer demokrati, för informationens frihet och för integritet här i Europaparlamentet. Det är ett viktigt arbete som är sin egen belöning, även om det ibland är frustrerande. Men det räcker inte. EU:s hela konstruktion och regelverk måste förändras i demokratisk riktning.

Därför är det självklart för oss att applådera David Camerons utspel, som är ett steg åt rätt håll. Och vi kommer att driva vår linje om att ta EU-frågan ett steg längre:

Riv upp EU:s fördrag, gör om, gör rätt – och folkomrösta!

…………

Andra om Camerons tal: SvD, Expressen, SR Ekot, Open Europe, Motpol, Hax,

15 kommentarer

  1. För mej låter detta som en mycket mycket rimlig inställning från PP’s sida. På spiken!!!

    Kommentar av Mikael — 24 januari 2013 @ 12:41

  2. Klockrent!
    Imperiebyggarna måste få en realitycheck, helst innan hela konstruktionen imploderar under sin egen massa.

    Kommentar av Tobias — 24 januari 2013 @ 12:55

  3. Jag funderar – kan vi inte gå ännu ett steg längre, och faktiskt författa ett första utkast till en sådan ny konstitution?

    Oreilly släppte nyss en bok med namnet ”Open Government” fri för alla att ladda ner, som har många bra ideer. Se

    http://radar.oreilly.com/2013/01/open-government-files-released.html

    Kan vi inte ta ideer därifrån, författa ett första utkast och passa runt bollen? Det tycks mig som att nu är ett utmärkt tillfälle att skriva motioner till vårmötet om mer konkret sakpolitik för EU…

    Just nu ser det ut som att PP Sweden i vilket fall kommer halka ur EU på ett bananskal, då kan man lika gärna ta fram de stora kanonerna medans vi fortfarande har strålkastarna riktade mot oss.

    Kommentar av Per "wertigon" Ekström — 24 januari 2013 @ 13:28

  4. Äntligen. PP skulle vinna stort på att fånga upp den latenta EU-kritiska opinion som finns i Sverige. Sen är jag tveksam till en gemensam folkomröstning för 500 miljoner människor. Det luktar federalism. Sydeuropeer som röstar ja till status quo med fortsatta överföringar från norr ska inte kunna blockara min rätt att säga nej till dagens EU.

    Kommentar av Max Pont — 24 januari 2013 @ 13:43

  5. Bra. Mer sådant här.

    Kommentar av jerkermontelius — 24 januari 2013 @ 13:58

  6. Max Pont skrev:

    Sydeuropeer som röstar ja till status quo med fortsatta överföringar från norr ska inte kunna blockara min rätt att säga nej till dagens EU.

    Vi tänker oss alltså två folkomröstningar: först en för alla 500 miljoner medborgare för att godkänna ett förslag till en ny konstitution, men sedan en till folkomröstning i Sverige där vi bestämmer om vi ska vara med eller inte.

    Med den modellen kan varken sydeurpeer eller någon annan blockera Sveriges rätt att säga nej om förslaget är för dåligt ur vår synvinkel.

    Kommentar av Christian Engström — 24 januari 2013 @ 14:13

  7. Acredito que seja apenas um modo de chamar a atenção política da UE, já que a Inglaterra não estaria mais em evidência em relação a Alemanha e França. De qualquer modo foi uma expressão muito delicada; porém entre dizer e fazer há uma grande diferença; a primeira apenas serve para repercussões políticas da mídia, a segunda que sequer saberemos se haverá, cabe aos seus pares na UE avaliarem se são procedentes os motivos.
    Sérgio de Oliveira Ramos.
    Santo André, São Paulo, Brasil.

    Kommentar av Sérgio. — 24 januari 2013 @ 16:38

  8. Men blir det inte lite konstigt att först säga att beslut ska fatta så nära medborgarna som möjligt, och sedan kräva ett toppstyrt beslut om folkomröstning i hela Europa? Brister inte det i respekten för de olika ländernas konstitutionella praxis och historia?

    I Sverige har vi folkomröstningar sällan. De är egentligen inte ens folkomröstningar utan svindyra opinionsundersökningar som riksdagen kan kasta i papperskorgen så fort resultatet är framme. Och på grund av det har folk ingen vana att ta det här på allvar. Man är inte van att analysera konsekvenserna av sina val, ofta eftersom frågeställningarna som trots allt går till folkomröstning är så komplexa att det helt enkelt inte går. Och man kanske tycker att det inte spelar någon roll hur man röstar eftersom politikerna ändå gör som de vill.

    Så jag tror inte på folkromröstningen som en legitim beslutsprocess i Sverige. I så fall måste man börja med omröstningar på lokala och konkreta frågor, för att gå vidare med t.ex. inskränkningar i de medborgerliga fri- och rättigheterna.

    Nej, då tänker jag att det kanske är bättre att låta ett nationellt konstitutionellt konvent få avgöra frågan. Ledamöterna av konventet skulle vara demokratiskt valda, men ingen skulle få vara aktiv politiker. Lite känsla kan de ju känna då.

    Kommentar av Johan Tjäder — 25 januari 2013 @ 1:04

  9. Som vanligt blandar folk ihop begreppen. Demokrati handlar om ett etiskt förhållningsätt och parlamentarism om teknik… finns det få eller inga direktdemokratiska fora blir det skit av representativiteten och noll demokratiska människor. EU eller andra superstatliga byggprojekt handlar om hur vi verkar i kommunerna… Det dräller av odemokratiska förtroendevalda yrkespolitiker men demokrater är det tunt med… ”Besluten har fattats i vederbörlig demokratisk ordning”, säger de. Ha!

    Nej… vi kommer att få börja om från början nedifrån i den pågående kollapsen. Folk med demokratiskt sinnelag står snarare att finna i rörelser som ”Hela Sverige ska leva”… däri bör PP verka och före-taga-sig något vettigt hellre än att skapa pappertigrar i det borgerliga luftslottet.

    Kommentar av Nils Ivar Tenmann — 25 januari 2013 @ 17:38

  10. […] Christian Engström utvecklar Piratpartiets krav på EU-reformer i bloggposten ”EU: Riv upp, gör om, gör rätt – och folkomrösta” som ni finner här >> […]

    Pingback av Riv upp, gör om, gör rätt – och folkomrösta! - Örebronyheter — 27 januari 2013 @ 0:21

  11. Varför den första paneuropeiska omröstningen? Den är ju helt onödig om länderna sedan ändå skall rösta om det nationellt.

    Kommentar av Anonym — 27 januari 2013 @ 10:44

  12. Tror PP skulle satsa på en EU-kritisk profil till EU-parlamentsvalet. Känns som att det skulle kunna fungera riktigt bra!

    Kommentar av Tommy — 28 januari 2013 @ 19:20

  13. Enkelt, tydligt och minimalistiskt. Jag instämmer. Utöver det kräver jag transparens av EU. Arbetsgången kring ACTA är en mycket pinsam historia som inte får återupprepas.

    Kommentar av Kloker — 1 februari 2013 @ 13:38


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.