Christian Engström, Pirat

8 april 2021

Basinkomst gör att det alltid lönar sig att arbeta

Filed under: basinkomst — Christian Engström @ 8:58
Med basinkomst lönar det sig alltid att arbeta, till skillnad mot dagens bidragssystem

Basinkomsten trappas ner när man börjar tjäna egna pengar. Men nedtrappningen sker gradvis, och aldrig med 100%. Det gör att det alltid lönar sig att arbeta om man kan och får chansen.

Det här är en mycket stor förbättring jämfört med dagens system, där det i praktiken är förbjudet att ta mindre jobb om möjligheten dyker upp.

Om man går från att ha varit långtidssjukskriven eller arbetslös direkt till ett heltidsjobb med riktig lön, då lönar det sig i dagens system. Men får man chansen att jobba extra någon dag kan man inte tacka ja till det jobbet om det är vitt och man går på bidrag. Endera sänks bidragen med precis lika mycket som man själv lyckades dra in (försörjningsstöd), eller så riskerar man att bli av med ersättningen en hel vecka (a-kassan) eller förlora sin försörjning permanent (sjukersättning). Även om man vill jobba och får chansen, så får man inte.

Det är det här som är bidragsfällan, som låser fast människor i bidragsberoende och utanförskap. Reglerna för de olika trygghetssystemen gör det omöjligt eller mycket svårt att ta sig in på arbetsmarknaden gradvis. Följden blir att människor som hade kunnat bryta sitt utanförskap ett steg i taget, aldrig tillåts ta det första steget.

Det problemet kan vi lösa med en rimligt kontruerad basinkomst.

Basinkomsten trappas ned med 60% av vad man tjänar själv

I det här förslaget trappas basinkomsten före skatt ner med 60% av vad man tjänat själv före skatt. Har man inga inkomster alls (och inga barn) får man 12.000 före skatt i basinkomst. Efter skatt blir det 10.000.

Tjänar man till exempel 5.000 kronor själv en månad, sänks basinkomsten med 60% av 5.000, det vill säga 3.000. Då får man 9.000 i basinkomst plus de 5.000 man tjänade själv, vilket totalt blir en bruttolön på 14.000 före skatt. Vi kan illustrera hur det fungerar med ett diagram:

I diagrammet kan man se vad den totala inkomsten före skatt blir beroende på hur mycket man tjänar själv. X-axeln och den blå sneda linjen är hur mycket man har tjänat själv. Den gröna sneda linjen är hur mycket man får före skatt i basinkomst + egen inkomst.

I diagrammet kan man se att basinkomsten har trappats ner till noll när man kommer upp i 20.000 i lön som man själv tjänat in. De som har högre månadslön än så fortsätter klara sig på sin egen lön, precis som idag. De får ingen basinkomst utbetald. Alla som tjänar mindre än brytpunkten 20.000 får åtminstone någon utbetalning från basinkomsten (beroende på hur lite de tjänar). Och alla, även de som är helt utan inkomst, får så de klarar sig.

Observera att siffran 12.000 i månaden bara gäller för personer som inte har barn. Är man förälder och har försörjningsansvar får man en högre basinkomst. Men nedtrappningen sker på samma sätt även för föräldrar, alltså med 60% av vad man tjänar själv. Mer om detta i ett senare inlägg.

60% är en ganska snabb nedtrappning, och spontant skulle jag själv gärna ha sett en lägre procentsiffra, kanske 50%. Men tyvärr blir det väldigt fort väldigt dyrt om man sänker nedtrappningstakten. Varje sänkning av takten gör att brytpunkten där basinkomsten är helt utfasad kryper uppåt. Det blir mer och mer pengar som går till människor som befinner sig längre och längre från fattigdomsgränsen. Den här effekten blir ännu tydligare när vi (i ett senare inlägg) ska titta på hur det blir för den som har barn. Utan en ganska snabb nedtrappning blir systemet nästan absurt generöst mot medelinkomsttagare med barn.

Å andra sidan vill vi inte att nedtrappningen ska vara alltför snabb, för då lönar det sig inte att jobba. Att dagens system låser fast människor i bidragsfällan är ett av de problem som vi vill komma ifrån med basinkomsten. Med 60% nedtrappning uppnår vi det syftet. Även om det vid första anblick känns som en högre siffra än man skulle önska, lönar det sig ändå oändligt mycket mer än i dagens system att ta ett arbete om man får chansen.

Och man ska komma ihåg att när man lever på nivåer nära existensminimum, då är varje hundralapp värdefull. Några hundringar hit eller dit spelar ingen roll för den som har 50.000 i månaden, men kan göra en enorm skillnad för den som lever knapert och ofta har för mycket månad kvar i slutet på pengarna. Därför lönar det sig att jobba trots att basinkomsten trappas ner.

Den som idag tjänar 12.000 i månaden på ett deltidsjobb med låg lön, kan säga upp sig och fortsätta leva på samma ekonomiska nivå när basinkomsten införs. En del kommer kanske välja att göra det, av ena eller andra orsaken. Fine, då blir det några lediga instegsjobb för några som är arbetslösa idag. Men för de flesta som har en sådan deltidstjänst kommer det säkert vara mycket mer lockande att fortsätta arbeta som förut, men nu få ut 12.000 + 4.800 i basinkomst = 16.800 kronor före skatt. Man har väldigt mycket mer ekonomisk frihet att styra över sitt liv om man har 16.800 i månadsinkomst istället för 12.000.

Hur som helst så är det 60% nedtrappning som är förslaget. Jag tror att det är en tillräckligt snabb nedtrappning för att systemet ska gå att räkna hem, så att det kan bli verklighet.

Och samtidigt är 60% nedtrappning tillräckligt långsamt för att det ska löna sig att arbeta om man får chansen. Det gör att människor som idag sitter fast i bidragsfällan får en möjlighet att ta sig ur utanförskapet stegvis genom eget arbete.

Kommentarer på Facebook

Nästa inlägg: Varför är basinkomsten beskattad?

Innehållsförteckning: Alla inlägg i serien

2 kommentarer

  1. […] Nästa inlägg: Basinkomst gör att det alltid lönar sig att arbeta […]

    Pingback av 12.000 före skatt (10.000 efter) är ungefär existensminimum | Christian Engström, Pirat — 8 april 2021 @ 9:00

  2. […] Basinkomst gör att det alltid lönar sig att arbeta […]

    Pingback av Förslag till basinkomst – Innehåll | Christian Engström, Pirat — 8 april 2021 @ 9:03


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: